• 9.377.559 stemmen

Releasedatum: 11 juli 2013

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Byzantium

"Irresistible. Immoral. Immortal."

Het verhaal volgt een moeder (Arterton) die, toen ze veranderd werd in een vampier, haar eigen dochter Eleanor (Ronan) overtuigt om ook een bloedzuiger te worden. De twee vormen een dodelijk paar en doen zich af en toe voor als zusters. Het duo komt in een kleine Britse stad en onthult hun ware identiteit. Hun komst zorgt ervoor dat een tiener die terminaal ziek is (Jones) zijn sterfelijkheid ter discussie stelt, terwijl Eleanor op haar beurt haar eigen onsterfelijkheid ter discussie stelt.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Een mooie film waar in het begin eigenlijk iets te weinig gebeurt maar langzaam komt de spanning toch in het verhaal. De spanning komt nooit op een hoogtepunt maar de film loopt zo dat dit geen probleem voor mij was.

Normaal ben ik het aardig met 'Onderhond' eens en gebruik zijn reacties vaak om een film te zien ( of niet), maar hier kon ik het niet met hem eens zijn. De film vond ik absoluut niet slepen naar een einde en ook dat einde vond ik leuk genoeg en niet melig. Helaas verschillen onze smaken in deze film.

Wel moet ik toegeven dat er misschien meer in had gezeten, het verhaal is goed, dus dat had mogelijk meer uitgewerkt kunnen worden.

avatar van blurp194

blurp194

Mooie film.

Dat wil zeggen, visueel. Perfect in stijl, prachtig gefotografeerd, locaties om met open mond naar te staren. Erg mooi gebruik van licht en kleur, waarbij dat geheel ook nog eens mooi aansluit bij de beeldstijl en de sfeer van het verhaal. Dat verhaal, daar loopt dan nog eens Gemma Arterton doorheen - als een vleesgeworden natte droom eigenlijk, te mooi om waar te zijn, de vrouw waarmee je niet mee kan gaan, die te gevaarlijk is. Daarmee in volmaakte tegenstelling tot Saoirse Ronan, het brave lieve meiske dat aan de goede kant probeert te blijven, ondanks dat dat nou net niet helemaal makkelijk is.

Wel wat jammer dat het verhaal dan toch eigenlijk weinig boeit, weinig te vertellen heeft. Nou is dat natuurlijk ook nogal aan de onmogelijke kant in een genre dat zo volkomen uitgekauwd is als dit. In ieder geval al een hele opluchting om eens een vampierenfilm te zien die niet ten onder gaat aan de twilightanemie van de laatste jaren. En nog steeds knap dat ook met de weinig verrassende plotwendingen er nog steeds erg mooie beelden worden gebruikt om die te vertellen - het over the top kapmes bijvoorbeeld, dat gaat me wel even bijblijven.

En het is ook wel een film die het potentieel heeft om wat te groeien bij een herziening.

Mooie film.

avatar van SpinPSB

SpinPSB

Na een twijfelachtig begin toch wel een sterke film.

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik sluit mij eigen helemaal aan bij blurp194

avatar van Cleanshot

Cleanshot

Tja. gemiste kans... vond het onvoldoende boeien om een hogere rating te geven...

avatar van Lesley van Raam

Lesley van Raam

Eindelijk eens iets anders dan Twilight

In mijn ogen kan het vampiergenre een film als Byzantium goed gebruiken. Het bloedloze gezwijmel in de Twilight-films heeft het genre toch wat schade toegebracht. Met vlagen doet de tienerromance Byzantium wellicht aan de Twilight-films denken, maar gelukkig heeft het ook meer te bieden. Zo bevat Byzantium prachtige flashbacks naar verschillende tijden, die het tot een sfeervolle horror maken. Dit neemt niet weg dat het allemaal weinig onderscheidend en weinig vindingrijk is.

avatar van parcivalis

parcivalis

Staat in mijn top 3 van vampierfilms, samen met 'Let the right one in' en 'Wir sind die nacht' Prachtig verhaal, goed gespeeld en verbazingwekkend weining suspension of disbelieve voor nodig gehad. Saoirse Ronan en Gemma Arterton spelen de sterren van de hemel. In tegenstelling tot wat Lesley hierboven zegt is de film wel degelijk onderscheidend. Zo zijn de klassieke vampier-slachttanden volledig geschrapt en hebben plaats moeten maken voor de duimnagel en bevat het verhaal een nieuwe manier waarop mensen vampier worden: op een Iers eiland met vleermuizen waar je jezelf tegenkomt. Topper! Een kwalitatieve bijdrage aan een gernre dat stijf staat van goedkope meuk.

avatar van Montorsi

Montorsi

Aardig filmpje. De sfeer zit er aardig in en het poethische heeft zijn meerwaarde. Gelukkig ook met sterke acteurs, mooie locaties en aardige shots. Het probleem zit hem meer in het feit dat het wel erg lang van stof is, en eigenlijk vooral een verhaal in flashback vertelt. 90% wat er in het heden gebeurt voelt als vulling en boeit te weinig.

Had er nog graag ietsje hoger voor gegeven, maar een krappe 3,5* is het maximaal haalbare.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vampieren met existentiële problemen

Zoals vaak met Jordan is het een visueel toppertje, met erg mooi kleurgebruik, zalige camerashots en sfeervolle decors. Op dat vlak is dit een erg mooie film, en de beelden blijven je maar aan het scherm houden. Ook de acteurs vond ik goed in hun rol zitten. Ronan mist nog wat pit maar Arterton wist me wel helemaal te overtuigen.

Zoals vaak ook met Jordan is de inhoudelijke uitwerking vrij zwak. Hoewel de film over een duo vampieren gaat, hoef je je (net als in Lat den Ratte komma in) niet aan het klassieke recept te verwachten. Er gebeurt niet bijster veel (geen probleem op zich) en de aandacht gaat volledig naar een weinig inspirerende en prikkelende reflectie over onsterfelijkheid en daarmee samen gaande eenzaamheid. Ik vond het flashback-verhaal dat zich begin 19de eeuw afspeelde boeiender dan het hedendaagse drama-verhaal. Wel leuk dat Jordan zich weinig aantrekt van de clichés en een eigen invulling geeft aan het woord vampier : geen hoektandjes, lopen ook overdag over straat en hangen niet ondersteboven.

Het mist zeker tempo en een sterk script, maar toch heb ik hier wel een leuke avond mee gehad.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

I write of what I cannot speak, the truth. I write all I know of it, then I throw that pages to the wind, maybe the birds can read it.

Een niet traditionele visie op het vampieren-genre. Een nieuw verfrissende kijk vanuit een andere invalshoek. Niet het cliché beeld van bleke met bloeddoorlopen ogen en met vlijmscherpe hoektanden voorziene creaturen van de nacht die zich verschuilen in stoffige kelders in een doodskist. Geen smeltende,opbrandende of imploderende wezens als ze in aanraking komen met het zonlicht. Nee hier zijn het personen die deel uitmaken van een bondgenootschap die een eeuwenoude traditie overdragen.

Het verhaal vertelt het verhaal van een moeder (Gemma Arterton) en haar dochter Eleanor (Ronan) die al jarenlang rondtrekken om zich te verbergen daar vrouwen eigenlijk niet toegelaten zijn in het bondgenootschap. Trouwens is die Gemma nu wel een vampier die me 's nachts mag inpalmen en haar tanden (in dit geval de vlijmscherpe nagel) in mijn vlees mag planten. Ze deed me terstonds denken aan de pulpboekjes van Vampirella die vroeger in de krantenkiosk lagen. Dezelfde proporties en afmetingen van wellustig deinend vlees

Nogmaals zet Eleanor hier een overtuigende en briljante rol neer (recent haar gezien in Hanna) als de dochter die gewetensbezwaren heeft en er alles voor zou opofferen om haar geheim aan een sterfelijke te kunnen vertellen i.p.v. het neer te kribbelen op een papier en het dan weg te gooien. Ze ziet er niet alleen bloedmooi uit, ze heeft ook die serene uitstraling en inlevingskracht om een rol als deze subliem te vertolken.

Cinematografisch is deze film ook een plaatje. Mooie beelden van een kuststreek , afgewisseld met flash-backs naar de jaren 1900. Langzaam ontrafelt zich het gehele verhaal.
De ontknoping met het bondgenootschap vond ik niet zo vanzelfsprekend maar dat Darvell uiteindelijk op het eiland terecht zou komen ,samen met Eleanor, om ook onsterfelijk te worden was ook niet bepaald een verrassing.

Voor mij was het , hoe toepasselijk, een bloedmooie film

Best apart, behoorlijk sfeervol en vooral heel erg Neil Jordan, dit.

Echter, ik had vooraf geen idee wat voor soort film het was en ik heb weinig tot niks met dergelijke vampierromantiek en het deed me dus ook niets.

Helaas. Meer geschikt voor fantasy fans.

avatar van bommko

bommko

Goede film. Weer eens heel iets anders in het V-genre.

avatar van _Casper_

_Casper_

Aardige film, het verhaal is wel orgineel bedacht maar helaas is de uitwerking minder.

het gaat over een moeder en dochter die beide vampier zijn, de dochter die drama's uit het verleden heeft en die dan samen leven en rondtrekken.

Het is jammer dat de film te weinig spanning heeft, en te weinig ''feeling'' en diepgang om mee te leven.

het acteer werk is goed, t blijft vermakelijk om te zien maar niet meer

avatar van rep_robert

Leuke flick waarbij Ronan en Arterton een leuk stel zijn en de typische Neil Jordan elementen ook naar voren komen.

Dat resulteert in een film waarbij de dramatiek goed werkt en het verhaal goed in elkaar steekt, maar de film uiteindelijk wel een beetje traagjes oogt en je toch weer met het idee blijft zitten dat er meer in gezeten had.

Ik mis uiteindelijk toch een beetje een schwung en enthousiasme in zijn films.

Aan de andere kant geeft hij een film met dit thema toch een volwassen thema en met de Twilights in deze wereld liggen de valkuilen voor goedkoop tienersentiment toch op de loer en die weet Jordan dan wel weer vakkundig te omzeilen.

avatar van elffie

elffie

I liked it!

But what about the nails?

avatar van Stijn B.

Stijn B.

Mooie integere Vampierenfilm van Neil Jordan die aanvoelt als een Brits sociaal drama gedrenkt in een tragisch omerta-verhaal. Zo weet Neil Jordan het uitgemelkte Vampierengenre een eigen Britse draai te geven

avatar van DragQueen

DragQueen

Sfeervolle vampierfilm, met een goed verhaal. Ronan en Arterton brengen hun rollen overtuigend. Verder ziet het er visueel erg onderhoudend uit. 3 Sterren.

avatar van ElkeX

ElkeX

Goede vampierfilm, die eindelijk eens niet de 'typische' vampier weergeeft.

Geweldige acteerprestaties van de hoofdrolspeelsters, en ook de rest van de cast doet het goed. Ondanks dat de film traag was, stoorde dit op geen enkel moment voor mij en werd ik helemaal in het verhaal gezogen. De intrigerende soundtrack was een goede aanvulling en paste volledig bij het verhaal. Heb me vermaakt.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Geweldig gespeeld door de 2 bloedmooie dames. Vond het verhaal goed, en in samenloop met de flashbacks erg mooi gebracht.

avatar van Tarkus

Tarkus

Een film die tamelijk onbekend is, maar toch wel redelijk goed.

Goed vampierenverhaal, mooi in beeld gebracht allemaal.

En puike vertolkingen van beide knappe hoofdrolspeelsters.

Heb me er zeker niet mee verveeld, integendeel.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Kijk, dit was nog eens een aangename verassing, eerlijk hadden we een beetje rekening gehouden met een soort "Interview With the Vampire Part 2", maar dit blijkt toch wel weer een andere originele variant op het vampieren-genre. Een romantisch drama met wat fantasy- en horror-elementen en bovendien schitterende beelden en wat mij betreft de beste Neil Jordan-film tot nu toe.

Meesterwerkje!

avatar van Noodless

Noodless

Moeilijk te beoordelen filmpje !

Qua sfeer en acteerwerk zit het in deze film goed. Saoirse Ronan en Gemma Arterton zijn uitstekend op dreef in dit vampierenverhaal. Het verhaal zelf viel me wat tegen. De originele insteek kan ik alleen maar toejuichen, maar ik vond het verhaal wat aan de saaie kant en het tempo wel erg traag. Ook bepaalde items vond ik niet zo geslaagd : bv. de overdreven bloederige watervallen en de nagels....kwam allemaal heel nep over. Dus gemengde gevoelens bij deze film. Gewoon een voldoende. 6/10

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Vrij zwak.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het intussen maanden geleden is dat ik Byzantium zag, maar goede films blijven hangen dus dat mag geen probleem zijn. Helaas vind ik Byzantium niet echt een goede film. Hetgeen ik me nog voor de geest kan halen is vooral wisselvallig, met een vlot begin maar veel verslapping naarmate het einde vordert.

Aan het acteerwerk van de leading ladies zal het niet gelegen hebben. Saoirse Ronan lijkt altijd goed te zijn en Gemma Arterton vind ik de meest charismatische actrice sinds Sarah Jessica Parker. Zo'n corset speelt uiteraard ook niet in haar nadeel.

Audiovisueel zit het vermoed ik wel snor, al is die lelijke rode rivier me helaas wel bijgebleven. Andere kleurencombinaties vind ik beter geslaagd.

Meer herinnering biedt mijn geheugen me op dit moment niet. Dat kan twee dingen betekenen: of de film is pover of deze recensie is dat.

2,5

avatar van Rickyman

Rickyman

Het verhaal is een beetje aan de magere kant en daar had wel iets meer mee gedaan mogen worden.

Opvallend aan deze sfeervolle film vond ik juist dat alles geweldig mooi in beeld wordt gebracht, goed acteerwerk en wat een prachtige muziek door heel de film heen..

avatar van rascar

rascar

Na de trailer te hebben gezien leek het mij een leuke film.... Heel langdradig verhaal. Na een uurtje te hebben gezien had ik moeite om nog mn ogen open te houden zo spannend was de film. Uiteindelijk heb ik de film niet eens uitgekeken want we waren in slaap gevallen. Dikke tegenvaller!

avatar van Vascago

Vascago

Er zit wel een goede sfeer in en het acteerwerk was ook in orde, maar voor de rest is de film behoorlijk traag en saai.

avatar van scorsese

Goeie film over een vampier en haar vampierdochter die zich in de wereld als zusjes voordoen. De film begint wat langdradig en onsamenhangend, vooral vanwege de flashbacks. Naarmate het verhaal zich vordert worden de personages wel boeiender. De hele aanpak van deze vampierfilm is origineel te noemen. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van Theunissen

Best wel een goed Drama, waarbij het originele verhaal ook nog eens wist te boeien vanaf de eerste tot de laatste minuut.

Normaal gesproken ben ik geen voorstander van traagheid in een film, maar hier kwam het dit keer goed tot zijn recht. Door de traagheid valt namelijk de puzzel van het boeiende verhaal uitstekend in elkaar. De cast in de vorm van Saoirse Ronan en schoonheid Gemma Arterton doen het goed en ook het spannende einde mocht er wezen. Visueel zag het er overigens ook wel aardig uit en hetzelfde geldt voor de muziek (piano in dit geval).

Kortom, gewoon een goed boeiend Drama met een leuk origineel verhaal. Hoewel, het had misschien wel iets weg van "Highlander (1986)".

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/fantasie/horror film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende actrice Saoirse Ronan (The Host)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Vampier is mijn ding niet...

avatar van Aapje81

Aapje81

Sfeervolle en visuele film met goed acteerwerk en mooie muziek. Het verhaaltje maakte wat minder indruk maar dat kwam ook omdat ik me als kijker voortdurend liet afleiden door de mooie beelden.

Boven gemiddeld.