• 9.374.963 stemmen

Geregisseerd door: Maja Milos

Met onder meer: Isidora Simijonović, Vukašin Jasnić en Monja Savić

Gesproken taal: Servisch

Plot Klip

Jasna (Isidora Simijonovic) is een beeldschone tiener. Met thuis een terminaal zieke vader en een ontmoedigde moeder, is ze ontgoocheld door gebrek aan glamour in haar leven. Ze leeft in een afgelegen Servische stad. Ze komt tegen alles en iedereen, inclusief zichzelf, in verzet en begint woest te experimenteren met seks, drugs en het domweg doden van de tijd.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Kids versie Oost Europa. Veel expliciete sexscenes maar genoeg drama! Breezersletjes op en aan. Alleen de kelderbox ontbreekt nog. Denk niet dat de film de Publieksprijs pakt van het IFFR. Behalve de muziek ontbreekt een heel nadrukkelijk Sevisch stempel. Dat was ook niet de bedoeling: het is meer een generatie die is vastgelegd zo stelde de regisseur. Geen slecht debuut!

avatar van voskat78

voskat78

kan me in bovenstaand commentaar wel vinden... zeker geen slecht debuut, al wordt je er niet vrolijk van als deze generatie een afspiegeling zou zijn van de jeugd van tegenwoordig.

avatar van euroshopper

euroshopper

Gelukkig is dat ook niet het geval. Er is een compleet uiterste gepakt in mijn opzicht en dat doet de film niet goed. Ontzettend vervelende personages.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Winnaar van een Tiger Award op IFFR 2012:

juryrapport IFFR schreef:

'Een krachtige, opstandige, authentieke, eerlijke en onthullende film die hedendaagse middelen aanwendt voro een slagvaardige beschrijving van de mobiele telefoon-generatie, die haar leven vastlegt met beelden opgenomen met hun telefoon. Een emotioneel gestoord hoofdpersonage in een gebroken familie. Clip roept veel vragen op en geeft geen antwoorden.’

avatar van Reinbo

Mooi ga ik morgen zien. Hopelijk een mooie afsluiter.

avatar van Reinbo

Sterk nihilistisch en compromisloos portret van de los geslagen Servische porntube generatie. Sterk debuut, terechte Tiger Award.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Porntube generatie is inderdaad mooi samengevat. Deed me qua sfeer heel sterk denken aan het vroege werk van Lukas Moodysson (Fucking Amal, Lilja 4-Ever) alleen dan een stuk explicieter in beeld gebracht. Tegelijkertijd is het wel wat minder depressief dan Moodysson's werk, vooral omdat er (op overtuigende wijze) toch humor in dit schrijdende werk zit. Dat is voor mij dan ook het grootste compliment dat ik schrijfster/regisseuse Maja Milos kan geven, dat ze dit thema zowel snijdend hard als met een lach kan brengen zonder dat het botst. Buiten de expliciete sex-scènes en het hedendaagse thema is dit echter ook niet veel meer dan een goed gemaakt dertien-in-een-dozijn drama over een uitzichtloos bestaan en het proberen hieraan te ontsnappen, dus een hogere score zit er voor mij niet in. Wel overtuigt deze film (samen met A Serbian Film) dat ik de Servische filmindustrie maar eens beter in de gaten moet gaan houden.

avatar van cales77

cales77

gaan we deze nog in de plaatselijke filmschuur zien?

avatar van Malick

Malick

Clip, a Serbian arthouse movie that swept a prestigious European festival this year was banned from screening in Russia by the Culture Ministry, prompting allegations of censorship. Banned over indecent language and scenes of drug and alcohol abuse, as well as “pornographic” depictions of sex between minors, the decision spells a new era for the Culture Ministry, headed since May by Vladimir Medinsky, a conservative-minded PR specialist with a controversial reputation. The ban was signed by Deputy Culture Minister Ivan Demidov, known for his radical Orthodox Christian views, Sam Klebanov, the prospective Russian distributor of Maywin, said.
Bron.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

euroshopper schreef:

Mee eens!

Nietszeggende film over een bij-een-geraapt zootje pubers, of opmaak tutjes die overal een feestje van willen maken. Ook bevat deze film zeer storende camera beelden van mobiele telefoontjes.

Nee, ik had toch hele andere verwachtingen bij deze film.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Movie-Addicted schreef:

die overal een feestje van willen maken

Hoe durven ze?!

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Slecht

avatar van gauke

gauke

Sexueel expliciet en rauw portret van de onzekere, grillige en explosieve moderne jeugd in Belgrado in het algemeen en een 14 jarige tiener in het bijzonder. De seks is geen moment sexy en het gedrag is oppervlakking, geobsedeerd en goedkoop; beide staan in schril contrast met de behoefte aan ontsnapping en echt contact en verbondenheid. Zo nu en dan had ik de indruk dat de regisseur haar uiterste best deed om te shockeren en het script is regelmatig uit evenwicht. Wel brengt ze de ontwrichte en vijandige samenleving waarin het tienermeisje opgroeit, knap in beeld. De acteerprestaties zijn bijzonder goed.

Ik heb gelezen dat voor de heftigste seksscènes professionals werden gebruikt uit de pornofilms.

avatar van scumfrog

scumfrog

Schokkend, maar ik ben bang wel realistisch.

avatar van Elineloves

Elineloves

1,5 uur lang seks voor je kiezen. Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee en ging het me storen, hoewel ik er best goed tegen kan. Al snel had ik het 'Ja, nu weet ik het wel' gevoel en daar kon ik niet meer van ontsnappen. Ik werd ook niet meer verrast, het kabbelt maar verder op dezelfde manier zonder dat er iets gebeurde. Ja, seks, zuipen en dansen. Qua verhaal vond ik het dan ook niet veel soeps. Had meer uitgehaald kunnen worden, mijn inziens. Beetje krols tegen een muur aanrijden en met je blote billen voor de camera poseren doet 't hem niet voor mij.

Isidora Simijonovic is inderdaad een prachtig meisje om te zien, en haar acteerwerk is veelbelovend voor de toekomst. Voor haar leeftijd doet ze het erg goed, weinig meisjes die het haar na zouden (kunnen) doen. Haar thuissituatie is redelijk goed in beeld gebracht. Het hele 'psychologische' aspect had voor mij dus iets beter uit de verf mogen komen, maar enfin.

Redelijk.

avatar van Zinema

Servische cinema.

Het mooie meisje Simijonovic was slechts veertien jaar tijdens het schieten van dit controversiële werkje. Het doet de smaak op de tong nog iets bitterder smaken, want vrolijk wordt je sowieso niet van dit drama met expliciete seksscènes. Een huiveringwekkend goede kindactrice dus, die gelukkig werd vervangen door een volwassene tijdens de echte seksscènes. Een schrale troost, want het ziet er allemaal erg rauw en realistisch uit. En uitzichtloos.

Dat de Servische cinema niet vies is van porno weten we al langer. Maar hier ligt de lat wel erg laag. Zo laag zelfs dat je jezelf gaat afvragen waar het nog toe dient. Het verhaal over twee pubers die alleen maar internetseks kunnen hebben met elkaar, zelfs als ze samen zijn, is behoorlijk droevig. Hoe realistisch dit misschien ook aanvoelt, en ondanks de Tiger Award, blijft dit werkje echter voornamelijk hangen vanwege de schokkende werking. En dat alleen is niet voldoende.

Redelijk.

Met dank aan Filmfreak voor het recensie-exemplaar.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Aparte film met een vreemd verhaal over een meisje dat zich als slet laat gebruiken door een jongen waar ze verliefd op is. Er komt veel drank en drugs bij kijken en je krijgt veel expliciete sexscène's te zien. Het wordt uiteindelijk wel een beetje langdradig en daardoor ook een beetje saai, en het einde vond ik erg slecht gedaan. Je blijft dan ook met vragen en een onbevredigd gevoel achter. 2,5 ster

avatar van stinissen

Redelijk drama waar ik toch veel meer van had verwacht.

avatar van cales77

cales77

Die vieze nep-piemel van de puma boy mocht van mij wel uit beeld blijven.

Of dit echt de realiteit is? Het lag er mijn inziens wel heel erg dik bovenop...

avatar van Barry83

Barry83

Ik noem het een slechte Servische soft-porno zonder verhaal. Ben zeker niet vies van mooie dames en seksscenes, maar dit is gewoon niks anders dan anderhalf uur naar wat soft porno zitten kijken. Gaap

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Mooi dat dit soort cinema nog bestaat, terwijl je op voorhand al weet dat je op verzet stuit. Dat was zo toen Nagisa Ôshima het introduceerde, en nu ruim 36 jaar later gebeurt het nog steeds. Dit keer bij de Servische Maja Milos.

Toen ik Klip zag wist ik al weer dat ik hier op bepaalde posts zou stuiten die de plank volledig mis zouden slaan. Zo voorspelbaar. Hoe Milos seks toont is zoals het is en daar heb ik altijd veel bewondering voor. Het is niet eens zo dominant aanwezig, het is een middel en geen doel en Milos gebruikt het zeer effectief.

Isidora Simijonovic is echt een powerhouse in deze film. Wat mij betreft zelfs de performance van 2012 en als je er dan bij stilstaat dat ze bij het schieten nog maar 14 was maakt het haar performance alleen maar sterker. Zo magnifiek in de non-verbale segmenten maar ook haar seksuele bewustheid is zwaar indrukwekkend. Sterk.

Geen geforceerde narratieve structuren, geen perfecte personages zonder enige character flaw maar gewoon uit het leven gegrepen, niet sensationeel maar wel treffend en confronterend. Geen duivelse ouders maar gewoon een gezonde thuisbasis in een ongezonde situatie. Isidora Simijonovic's personage begreep ik volledig en zeer treffend geplaatst in de moderne jeugd van nu met de i shoot myself trend. Die mobile footage tussendoor is ook een magnifieke artistieke keuze, krikt de immersieve beleving flink op. Ook een zeer onorthodox en bevredigend einde trouwens. Top.

Prachtig coming of age drama, met de nodige thema's als zelfontdekking waar seksuele exploratie getoond wordt zoals het is. Realistisch, rauw, aangrijpend en vertederend. Zo hoort coming of age te zijn. Milos is er één om in de gaten te houden (zelfde geldt voor Simijonovic) en mijn vertrouwen in de Servische cinema is weer hersteld.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Dit weekend te zien op het Internationaal Filmfestival Assen Vrouw&Film

avatar van BBarbie

BBarbie

De film eindigt met de mededeling dat er geen minderjarigen betrokken waren bij de grafische seksscènes. Wat mij betreft is heel de film nep. Een groepje losgeslagen middelbare scholieren is geobsedeerd door seks, drugs en alcohol. De jongelui zijn vrijwel continu bezig met neuken en pijpen, terwijl ze en passant snuiven en zuipen alsof dat allemaal gratis is. En alsof er geen politie is in Servië, is er in geen velden of wegen een gezagsdrager te bekennen, ook niet als ze voor de lol een klaslokaal grondig verbouwen. Een nepverhaal derhalve dat enkel dient als kapstok voor het tonen van veel expliciete seks. Maar ook hier geldt: overdaad schaadt.

Mijn waardering voor deze film geldt daarom enkel het acteerwerk, al vind ik het bedenkelijk dat men een meisje van 14 de hoofdrol laat spelen in zo’n verhaal.

avatar van Martxela

Martxela

Knap staaltje werk over het uitzichtloze leven van tieners in een kansarme wijk in Belgrado, al ging de hoeveelheid sex en drugs me op zeker moment wel tegnstaan. Het was bijna een anderhalf uur durende pijpsessie. Jammer ook dat er thema's werden aangesneden die verder niet werden uitgewerkt, zoals de terminaal zieke vader. Wel is het erg herkenbaar en actueel dat jonge meiden alles blijven doen voor een jongen die niet uit is op een echte band met haar, maar gewoon bevredigd wil worden. Een 3 geef ik ervoor. Goede film, rauw en realistisch inderdaad, maar het stopte te abrupt. Jammer.

avatar van Intothefreedom

Intothefreedom

marginaal slecht film, lelijk camerawerk, en heel matig acteerwerk. nee, dit vond ik niks

avatar van Bulgozer

Bulgozer

ik kan er geen verhaal en geen einde aan ontdekken, toch maar een sterretje want dat meiske speelde wel goed.

avatar van niethie

niethie

Naar aanleiding van het terugzien van enkele fragmenten begon er toch het een en ander te kriebelen.

Ik herinner me dat er naderhand, op het IFFR, een Q&A was met oa de regisseuse en de actrice die de hoofdrol vertolkte (sympathieke mensen, maar dat terzijde..) waar ik me toch wel enorm heb zitten ergeren, want werkelijk alle vragen hadden betrekking tot de ''explicit scenes'' en wat precies het idee daarachter was, echt genant, alsof mensen nog nooit een seks-scene hadden gezien ofzo. Maar in die zin ook wel extra interessant omdat het, bedacht ik me later, voornamelijk 30 plussers waren die hun jeugd hoogstwaarschijnlijk heel anders hebben ervaren en zich er blijkbaar geen voorstelling van kunnen maken hoe erg de moraal onder de jeugd is veranderd. Het is immers een film die, als ik het goed begrepen heb (?) over de pornoficatie van de hedendaagse jeugd gaat? Film zelf is sterk in de geest van Larry Clark, stel je een soort Kids anno 2013 voor, maar dan nog heftiger, flitsender en directer met alle deprimerende kilheid die samengaat met een oostblok-productie. Moet hem eens herzien voor een hoger cijfer want vond hem destijds ''iets TE over de top'' maar verwacht wel op z'n minst een halfje meer...

avatar van cucciolo

cucciolo

Veels te expliciete scenes. Bedoel als je dan toch porno erin stopt maak dan goeie porno, niet zo half werk. Verder wel heel erg overdreven allemaal, lijkt mij niet een heel erg realistische voorstelling van de werkelijkheid, al doet de stijl en de vorm van de film wel zo aan alsof het dat wel is. De cast was overigens meer dan prima, daar lag het zeker niet aan. Nee, het was denk ik vooral shoqueren om het shoqueren. Het is dat het camera en cinematografisch werk ontzettend sterk zijn, anders had ik em denk ik nog geen 3 sterren gegeven.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

niethie Haha ja zat ook in de zaal. Was inderdaad een preutse boel. Maar ach men praat nu eenmaal graag over sex óók tijdens een bomvolle zaal met keurige mensen!

Vond de reactie van de regisseur (-euse) wel oprecht en gemeend: ze vond het ook allemaal wat preuts in het land van de weed en de wallen.

Al met al kon ik de film juist wel waarderen vanwege het feit dat de explixiete scenes gewoon functioneel waren: het sluit aan bij één van de thema's. Dat het dan niet om echte vleeswaren gaat, was voor mij niet ergerlijk en ach..wellicht wat amateuristisch...toch als geheel zeker 4* waard voor een eerste film vanwege de acteerprestaties!