menu

It (1990)

Alternatieve titel: Stephen King's It

mijn stem
3,35 (2288)
2288 stemmen

Verenigde Staten / Canada
Horror / Mystery
192 minuten / 187 minuten (dvd) (miniserie, 2 delen)

geregisseerd door Tommy Lee Wallace
met Harry Anderson, Dennis Christopher en Richard Thomas

Een plaatsje in Maine werd dertig jaar geleden geteisterd door 'It'. Een groepje kinderen slaagde er destijds in 'It' te verslaan. Nu 'It' terugkeert, opnieuw in de vorm van de clown Pennywise, komen de jeugdvrienden weer bij elkaar om 'It' definitief te vernietigen. Maar 'It' is ditmaal voorbereid.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=iMspVKv56vQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kos
2,5
kos
Het boek vond ik ook erg goed, de makers van deze film zijn er niet in geslaagd het beangstigende verhaal goed uit te werken helaas.

avatar van Yak
3,0
Yak
Zo, nu helemaal gekeken.

Ik kan niet anders dan een cijfer-oordeel geven in delen, want anders zou ik het formidabele eerste deel echt tekort doen. Die fout van me dat de film er op de helft mee ophield, is tekenend: vóór dat moment was het geweldig, ná dat moment werd het al gauw belabberd. Alsof me na dat eerste deel duidelijk werd gemaakt dat ik er maar mee moest stoppen, om me zodoende een goede film te herinneren.
Het eerste deel toont een zeer beklemmend verhaal, formidable acteerprestaties van de kids, een doodenge Pennywise en enkele scènes die ik niet licht zal vergeten (de ballon in de gootsteen, Pennywise tussen de wapperende lakens, de lichtbundel die Belch de pijp in trekt, ...). Het slappe tweede deel voelt echt aan als een slecht en ongeïnspireerd vervolg wat jaren later is gemaakt. De volwassenen lijken karikaturen van de kinderen die hun manier van doen véél te overdreven kopiëren (met Richie en Eddie als beste voorbeeld), en allerlei dingen die voor de kids belangrijk waren in hun jeugd worden door de volwassenen flauw geherkauwd - zoals de Heyo Silver, away!-fiets van Bill. Pennywise is nergens meer echt angstaanjagend en was als clown bovendien vele malen enger dan als spin. Henry, die eerst nog wel een rol had met enige betekenis, wordt er nutteloos weer bij gesleept. Er worden wat lullige romances doorheen gemixt, en het eindigt allemaal mierzoet. Onvergeeflijk was het moment dat Eddie het loodje legt, en de vrienden hem achterlaten. Als je dit vergelijkt met die vele momenten dat in het eerste deel de hechte vriendschap tussen de kinderen wordt getoond, is het echt volstrekt ongeloofwaardig.

Eerste deel: 4,5*.
Tweede deel: 1*.
Gemiddeld: 2,75*, met de hand over het hart een 3.

avatar van otherfool
2,0
Toch wel wat teleurstellende tv-film/serie naar het superspannende boek van King (waarvan de 'extended edition' een absolute aanrader is). Meer dan 2* kan ik er dan ook niet voor geven.

avatar van Onderhond
0,5
Njah.

Ben het met de meerderheid eens dat het einde stom is. Die crappy stop-motion hooiwagen ziet er echt niet uit.

Alleen vind ik de rest van de film op hetzelfde niveau. Die clown is stom, allesbehalve eng en heeft enkel een vermakelijk stemmetje. Enige wat hij doet is een beetje rondlummelen en random z'n tandjes tonen. Het helpt ook niet dat alle enge scenes voorzien zijn van rampzalige sfx. Het pratend skelet, de weerwolf, It in de douche. Ik moest denken aan scenes uit Weird Science, die er met wat geluk nog beter uitzagen.

Film wordt ook niet geholpen door de alles behalve goed acterende cast. De kindjes zijn irritant en doen het erg slecht, de volwassenen lopen rond met dollartekens in hun ogen. En dan lijkt er nog eens geopteerd te zijn voor het dubbel aan filmmateriaal in plaats van een goeie art director en cinematograaf in te huren.

Een lange aflevering van een ondermaatse TVserie, meer vond ik het niet. Jammer, want in m'n herinner is het boek best fijn. De film doet het zeker geen eer aan.

0.5*

avatar van sinterklaas
4,0
Gisteren het toch maar gewaagt.

Ik snap echt niet waarom veel mensen nachtmerries hadden over de film want echt eng was ie niet, meer een komedie af en toe. Maar toch evengoed een mooi verhaal. Met alweer een vroeger en nu doormekaar. De 7 hoofdrolspelers speelde goed. Als ze weer bijelkaar komen na 30 jaar krijgen ze alleen maar hallucinaties over die clown. En die scene met dat doucheputje viel ook wel reuze mee. En die spin.... viel trouwens ook wel mee.

Niet super eng maar toch leuk.

4,0

avatar van Denden 100 Piek
3,5
Jeugdsentiment voor mij, ik vind ook dat dat deze film het best tot zijn recht komt als je het kijkt en je hebt nog de leeftijd van de kinderen in de film. Ik heb er nog mooie jeugdtrauma's aan overgehouden. It is zelf gewoon doodeng, Tim Curry is echt briljant. Als ik de film nog eens terugkijk, kan ik nog steeds geniten van goede acteeprestaties en hele interessante personages. Wat ik toen ook al vond, is dat de eerste helft de beste is. Dit was dan ook de helft waar al mijn aan deze film overgehouden trauma's vandaan kwamen (afvoerputje, douches, sloot, wasbak). De climax is een beetje jammer als ik dat nu zie, maar voor de rest kijk ik It nog met veel plezier. Het verhaal wordt ook uitstekend verteld door middel van flashbacks en het bevat nog steeds een hoop spanning. It mag gerust gezien worden als een klassiek filmmonster.

Een 4.5, maar dat is wel inclusief de jeugdherinneringen aan deze film.

avatar van Halcyon
Matige film die vooral veels en veels te lang duurt. Maar als je dan achteraf terublikt zijn er eigenlijk maar weinig scènes die geknipt konden worden, dus de lange speeltijd is in die zin wel gerechtvaardigd. Noodzakelijk waarschijnlijk ook, aangezien King's boek vrij complex in mekaar zit. Nuja, ik heb het zelf nooit gelezen, maar als de film een nauwgezette weergave ervan is kan ik het me alleszins wel voorstellen. Maar aan de adaptaties af te leiden lijkt King me geen rasechte horrorschrijver. Ok, aan de basis ligt altijd wel een of andere griezelige katalysator, maar in de uitwerking zie je toch veel aandacht voor karakterontwikkeling (cfr. The Mist, Carrie, ...). Dat hoeft natuurlijk niet slecht te zijn, maar vooral in een film als deze is het evenwicht wat zoek. Dan lees/kijk ik liever een Barker of een Lovecraft, een stuk intenser en meer hardcore.

Maar goed, ik vond met name het eerste deel van de film vrij sterk. Een soort coming of age verhaaltje over een kinderclubje waarbij iedereen wel ergens bang voor lijkt te zijn. Pennywise de clown is de projectie van hun angsten en hij teistert het stadje waarin ze wonen. Aan hen dus om hun angsten onder ogen te zien en voorgoed komaf te maken met die vieze clown. Die dubbele bodem zit trouwens best sterk in mekaar, zorgt ook voor de nodige psychologische laag, maar als horroricoon stelt Pennywise helaas geen bal voor. Hij is gewoon niet eng genoeg. Nu heb je wel bepaalde mensen die het in hun broek doen voor clowns, maar ik hoor daar niet bij dus op dat vlak werden veel inspanningen van me gevraagd.

Maar het is vooral in het tweede deel dat de film als een pudding in mekaar zakt. Dertig jaar later, de kinderen zijn volwassen geworden en worden opnieuw herenigd. Zo goed als de karakterontwikkeling in het eerste deel was, zo slecht is ze in het tweede deel. Gevoel van (h)erkenning en medeleven was totaal weg bij mij en het kon me dan ook niet veel schelen hoe, wat of wie er een pak slaag zou krijgen van Pennywise. Al dat FX-gedoe deed er trouwens ook niet veel goed aan. Soberheid en een louter psychologische dreiging had hier veel beter gewerkt volgens mij. Ook Pennywise krijgt veel te veel screentime waardoor het schrikeffect (bij mij überhaupt al zeer minimaal) helemaal verdwijnt. Om dan van de slotontknopping nog maar te zwijgen; die was belachelijk slecht uitgewerkt en veel te snel afgeraffeld. Al kan ik begrijpen dat het snel moest gaan, want IT was dan al 3,5 uur bezig. Schandaaaaaaaaalig lang.

avatar van Theunissen
2,5
Alleen de clown Pennywise vond ik goed. De rest van het verhaal vond ik maar saai en duurde ook veel te lang. Twee uur was meer dan voldoende geweest.

avatar van Zinema
3,0
Zinema (crew)
Vermakelijke miniserie met de bekende King-ingrediënten. Met name het eerste deel: de jeugdjaren, is erg aardig. Daarna gaat het toch een klein beetje bergafwaarts. Goed.

avatar van N811
3,5
Pennywise is een ontzettend enge clown die perfect is neergezet door Tim Curry. De scenes met de clown zijn ook erg goed. Een mysterieuze demon in een clown outfit die zich voedt met angst en kinderlevens. GENIAAL ENG.
Het concept van de film is erg goed, alleen de uitwerking is het niet helemaal. Vooral bij het 2de deel van de film lijkt de spanning weg te vallen. De kinderen in het eerste deel zijn ook veel intressanter dan de volwassenen in het 2de deel.
Tim Curry is perfect in deze film en als kijker wil je deze enge clown zoveel mogelijk zien( of juist niet ). De rol van de jonge Herny Bouwers vindt ik ook erg goed gedaan.
Ik zou graag IT opnieuw verfilmd willen zien. Pennywise verbeteren zal niet makkelijk worden. De regisseur die dit op zijn geweten neemt heeft een grote verantwoordelijkheid.

3.0

avatar van Shinobi
2,5
Op zich wel een redelijke film die het vooral van een geniaal spelende Curry als Pennyswise de psycho clown moet hebben.
Maar voor de rest vond ik het allemaal iets te langdradig naar mijn mening. Oké alle personages werden uitgebreid geïntroduceerd enz., maar later toen ze het volwassenen deel lieten zien vond ik er niet al te veel meer aan. De weinige spanning die er was in het eerste deel is in het tweede deel helemaal weg.

2, 5 Sterren van mij.

avatar van lykathea
4,0
Weer eens bekeken, en hij wordt er verdomd gewoon nog beter op.

Ik snap meer en meer die negatieve klanken niet. - Ja, het einde is om te huilen, maar dat is het dan ook wel voor het écht abominabele.

Voor een 3 uur durende film is dit toch wel een van de minst langdradige die ik ken. De tijd vliegt voorbij.

Sowieso is het een verdienste om bij zeven van zulke jonge acteurs zo'n goede chemie te creëren. Het klikt allemaal perfect, en hetzelfde kan gezegd worden over de oudere "versies".

De insteek om er ook zo veel mogelijk humor in te stoppen in een uitstekende geweest, de film is misschien voor sommige té luchtig om een echte horror film te worden, maar dat is dan ook het risico dat je loopt.

Bovendien moet je over genoeg inlevingsvermogen beschikken om de echte angst, van vooral de tieners, te begrijpen.

En zoals zo vaak gezegd, Tim Curry zet echt een geweldige vertolking neer als Pennywise. Hij is mysterieus en creepy maar tegelijker tijd ontzettend grappig.

Een uitzonderlijk goede tv-film.

avatar van jumpstylemovie
4,0
Ik heb hem gister op Dvd gekocht en bekeken.
De film legt alles uit en heeft daar ook ruim genoeg tijd voor.
Misschien ietsje teveel tijd.
Tim Curry in een geweldige rol.
Helaas was het einde ronduit verschrikkelijk.
Teminste.... met de verwachtingen die je krijgt als de film steeds meer op gang komt.

Slapeloos nachtje gehad terwijl, toen ik hem keek, ik hem niet eng vond...

avatar van Donkerwoud
2,5
En mijn trauma voor clowns was geboren. Als jong knulletje heb ik hier dagen, zo niet weken, om wakker gelegen. Laatst nog eens voorbij zien komen en wat is het eigenlijk een knullige film. Teveel bloederige momenten zodat het op een gegeven moment eerder lachwekkend dan eng wordt. Maar leg dat maar even aan een 12-jarige uit...:P

avatar van KYUSS
4,0
prima film en ben benieuwd naar de remake ! hopen dat ze het einde wel een beetje anders aankleden want dat is toch wel een domper.... toch 4 *

5,0
Leuke King-film. Spannend, maar niet super. Gewoon lekker leuk. Haalt het lang niet bij het boek maar ik vond het toch een hele leuke film!

avatar van DeCol
4,0
They all float

Eindelijk weer eens herzien en het was een fijne zit. De lange speelduur vloog voorbij. Prachtige rol van Tim Curry. Ik moet zeggen dat Pennywise wel in het rijtje van beste horrorpersonages hoort. It was één van de weinige films die ik echt eng heb gevonden. Nu is het natuurlijk allemaal minder overweldigend, maar vroeger heb ik hier nog wel wakker van gelegen volgens mij. Zoals velen al aangeven is deel 1 het beste. De flashbacks met name. Sfeer zit er echter in de hele film, met name dank aan Pennywise.

Maar zoals ik al aangeef is het allemaal wat minder overweldigend dan vroeger. Het einde is en blijft afgezaagd, daar hadden ze echt iets mee moeten doen. Half puntje omlaag.

3,5*

avatar van movie acteurs
3,5
Goede film.Tim Curry speelde zeer goed alleen het eerste deel van de film boeide mij wat meer dan de tweede.

avatar van DMF
4,0
DMF
Toen ik het boek dichtsloeg, had ik echt het gevoel dat ik afscheid had genomen van een stel vrienden.

Toen ik op 'play' drukte (na de fantastische theme song) zag ik mijn 'vrienden' weer. Uiteraard totaal anders dan in mijn fantasie, maar dat maakte niet uit.
De film weet wel een fantastische sfeer rondom Derry neer te zetten, maar verder is het vrij goedkoop. Als je het allemaal analyseert kom je toch vrij negatief uit. De acteerprestaties, special-effects en noem het allemaal maar op, zijn vrij goedkoop. Toch heb ik me daar niet echt aan gestoord en heb ik genoten van de cultstatus die de film bij mij verworven heeft. Bovendien deed Tim Curry het als Pennywise simpelweg fantastisch.
De plot vertoont hier en daar wat gaten die je zeker zal opmerken als je het boek niet gelezen hebt. Jammer is wel dat de geweldige passage op Neibolt Street alleen in het boek voorkomt en niet in de film, terwijl die passage toch een vrij essentiële rol speelt in het verhaal.
Het gedeelte met de kinderen vind ik de beste in de mini-serie. Zij acteren op zich nog best redelijk en de beste scènes in de film zitten mijns inziens allemaal in de eerste anderhalf uur. Het tweede gedeelte, de 'comeback' als volwassenen, is wat minder. Het einde is bijzonder afgeraffeld, maar eigenlijk ook niet te verfilmen, zeker omdat opnieuw een essentiële passage in het boek vergeten wordt. Dat maakt verder niet uit; de regisseur moet natuurlijk ook zijn eigen interpretatie aan het verhaal geven, maar in dit geval was het gewoon een totale anti-climax.

Al met al is het een heerlijk sfeertje dat geschept wordt in de film rond een fantastisch personage. De opvolger van Tim Curry gaat het in de remake bijzonder lastig krijgen om hem te doen vergeten. Ik heb sowieso mijn twijfels over de remake. Als ze het verhaal in 100 minuten willen stoppen wens ik je heel veel succes. Bovendien is het bijzonder jammer dat de film zich, naar het schijnt, afspeelt in het Maine van tegenwoordig, en niet van vroeger.

***1/2

avatar van Drs. DAJA
3,0
Dit is qua drama behoorlijk slecht. Dat kinderen wat avontuurlijk zijn aangelegd en tegen een clown te streide trekken, swoi. Maar een soort volwassen Goonies die al knuffelend in een groepstherapie door een grot wandelen trek ik echt niet. Dramaturgisch belabberd geschreven en de volwassen cast is niets minder dan tenenkrommend. Het niveau van "extra lagen" weggeven doet niet onder voor dat van een soap. En toch... ik houdt positieve herrineringen over dankzij Pennywise, en dan heb ik het niet over een reuzespin (WTF) maar over de briljante vertolking van Tim Curry. Zijn personage brengt enkele zeer memorabele scenes mee die de film toch nog op een voldoende houdt.

avatar van maxo922
2,0
Snap niet echt dat mensen een fobie voor clowns hebben, door deze film.

Het eerste deel was me erg meegevallen. Een paar erg gave scenes zaten in deze film. Helaas is het vaak saai, daardoor werd het soms erg moeilijk om mijn aandacht erbij te houden. Verder nergens eng of bijzonder spannend, gewoon vermakelijk.
* 2,5

Het tweede deel was ronduit slecht.
Weinig spannende momenten en als er eens een moment kwam was het gewoon niet leuk. Pennywise was af en toe wel grappig met zijn onverwachtte verschijningen. Het einde is verschikkelijk lelijk en vooral erg flauw. Had er meer van verwacht.
* 1,5

Bij elkaar * 2,0

avatar van rep_robert
4,0
Nog steeds een prachtige Stephen King verfilming, wat ook nog is puur sentiment betekent voor mij.
Pennywise is echt een freaky personage die mij nog steeds de kriebels kan bezorgen. Ook heeft IT een aantal onvergetelijke scenes, die ongetwijfeld een boel mensen hier op MovieMeter een jeugdtrauma heeft bezorgd. Ook is het spel van de kids zeer overtuigend, in tegenstelling helaas tot de volwassenen. het zou eigenlijk omgekeerd moeten zijn, maar dat maakt het spel van de kids voor mij eigenlijk des te beter/overtuigender. Jammer van de ietwat matige special effects op het einde(verouderd) en hier en daar slordigheden in de productie(cameracrew in de schaduw op de muur in het rioolgebeuren als dat papierenhoedje drijft over het water).

4*

avatar van Elineloves
3,5
Ik herinnerde me dus vrijwel niks meer van deze film, alleen dat ik hem vroeger dood eng vond. Tot mijn grote verbazing zag ik dat ik deze nog niet in mijn collectie had staan, dus snel besloten hem aan te schaffen.

Doordat ik vroeger stiekem It had gekeken -tot grote ergernis van mijn ouders die hem op VHS hadden- heb ik licht een clownfobie ontwikkeld. Ik vind ze nu nog steeds eng. Kinderfeestjes waar zo'n mormel rondliep gaven me dan ook de bibbers. Toen ik wat ouder was, was er maar één clown die nog enigzins OK was, en dat was Bassie. Die zat gelukkig niet in het riool.

Toch maar een kans gewaagd om It te kijken. Alleen. In het donker. In bed. Met mijn knuffelkonijn Nicky tegen me aangedrukt. En ik moet bekennen: na 3 minuten zat ik al op het puntje van mijn stoel. Je let nu natuurlijk op veel andere dingen dan vroeger. Nu valt het matige acteerwerk op, de tenenkrommende special effects en de vraag: Duurde ie vroeger ook zo lang? Maar er is 1 ding wat de film nog steeds heeft: sfeer.

De eerste aanblik van die vreselijke clown Pennywise, met zijn bloeddoorlopen ogen, witte gezicht en vreselijke tanden zorgde er wel voor dat ik mijn Nicky nog wat steviger tegen me aandrukte. Geef me de ranzigste horrors en martelpartijen, maar voor clowns schijt ik in mijn broek. Niet letterlijk, natuurlijk.

De film is ondertussen al 20 jaar oud, en vrij gedateerd. Dat is natuurlijk ook te zien, maar totaal niet storend. De afwisseling tussen de huidige tijd en de flashbacks is, ondanks dat het soms een tikkeltje amateuristisch over komt, verder wel een fijne toevoeging wat betreft het duidelijk maken welk kind welke volwassene nu is.

Ook de onderlinge banden die de jonge kinderen hadden zijn goed neergezet, het gepest van Ben, de lieve Beverly, de grootste etterbak van 't dorp Henri en de meelopertjes.. Allemaal hele herkenbare karakters. Toegegeven: de introductie duurt erg lang, op een gegeven moment begin je bijna te horen dat Pennywise weer eens voorbij komt, en het had allemaal iets korter en compacter gemogen.

Die scene waar Ben denkt zijn (overleden) vader te zien vond ik echt creepy! En vlak na die scene is er direct een overschakeling naar de volwassen Ben. Prima. De emotie droop van zijn gezicht af nu al die verdrongen herinneringen weer boven kwamen. Om maar te zwijgen over de scènes met de wastafel en het doucheputje. Vreselijk eigenlijk. Nee, bang was ik niet meer, ik wist zelfs een glimlachje op mijn gezicht te toveren.

Heb gelezen dat er een remake van zou komen, stiekem wel nieuwsgierig hiernaar, maar toch ben ik blij deze na al die jaren weer eens gezien te hebben.

Ik heb het overleeft, en Nicky ook. 3.5*

avatar van Chainsaw
3,5
Het bekende boek van Stephen King in de vorm van een miniserie van regisseur Tommy Lee Wallace (Halloween III, Fright Night 2). Wie een dergelijke film op late leeftijd voor het eerst ziet, zal ongetwijfeld niet erg onder de indruk zijn. Zie je deze film, net als ondergetekende, echter op jonge leeftijd, dan is het niet ondenkbaar dat je bedlampje een aantal nachten aan moet blijven. Want hoewel de film op latere leeftijd uitstekend af te kraken is op veel fronten, de door Tim Curry gespeelde Pennywise is me als klein jochie erg bijgebleven.

Maar ook op latere leeftijd blijf ik erbij dat Curry de film maakt tot wat ie is. De man is praktisch onherkenbaar en heeft het ideale stemgeluid, vooral zijn lach is geweldig. En in combinatie met het interessante uitgangspunt levert dit een sterk en boeiend eerste deel op. De jonge acteurs zijn stuk voor stuk uitstekend en in dit eerste gedeelte komen ook de beste momenten voorbij. Momenten als Pennywise tussen de witte lakens in de openingsscène of het zeer effectieve knipoog- moment in het fotoboek blijven wel eventjes hangen. Het zijn vaak de kleine, subtiele momenten die het 'm doen. In combinatie met uitstekende muziek van Richard Bellis.

Maar hoeveel jeugdsentiment It ook is, met een beetje kritische blik komen aardig wat zwakke punten naar boven drijven. Wat te denken van de behoorlijk matige volwassen cast, waarvan eigenlijk enkel Tim Reid nog iets voor elkaar krijgt. De rest is om te huilen, met Olivia Hussey voorop in de polonaise. Verder is alles bijzonder braaf, maar dat krijg je met een TV-film. We mogen de scherpe tanden van Pennywise aanschouwen, maar daarna moet er toch echt worden geknipt. En als laatste komt, uiteraard, het einde. Een einde waarin een lange, en soms zeker veelbelovende aanloop, resulteert in iets dat nauwelijks met woorden te omschrijven is. Over een anticlimax gesproken.

Voordeel van de twijfel, kleine 3,5 sterren. Vooral voor Curry.

avatar van moviemafketel
3,0
Zeer vermakelijke horror die de tand des tijds redelijk doorstaan heeft
Die Pennywise met zijn snijtanden en lange klauwen is een schitterend horror-icoon in mijn ogen. Hoe hij misbruik maakt van de angsten van kinderen is heel erg leuk bedacht.

Maar 3 uur was wel een hele zit zeg, sodemieters. Alles wat in hun jeugd gebeurde was mooi in beeld gebracht. Die sfeer-setting krijgt voor mij dan ook een hoge score. Maar de nerds op latere leeftijd had ik helemaal niks mee. Ook een beetje vreemd dat het nu nog steeds van die watjes zijn. Ze zijn wel erg aan hun jeugdige lucky 7-groepje blijven hangen. Dat stoorde me. Er had echt wel iemand bij mogen zitten die zwaar veranderd is en zijn maatjes in de steek wil laten of zo. Te gezapig wat mij betreft. Ze zingen nog net niet kumbaya my lord.

De achtergrond hoe IT echt ontstaan is en waarom juist in Derry is me niet duidelijk. En als je dan de laatste 10 minuten ook nog eens de echte gedaante ziet zakt je broek toch af. Wat was dat een vreselijke anti-climax. Zo jammer, omdat je toch best in het verhaal groeit.

Verder ziet Pennywise er cool uit, maar afgezien van wat gelach en gekke trucjes, is het niet echt een gruwelijke killer. Het is meer een grote hypnotiseur met zijn doden-licht. Je hoort hem in die tunnel zijn slachtoffer opeten, maar ook dat krijg je weer niet te zien. Het blijft dus redelijk grappig in plaats van goor. Heb ook wel een aantal keer kunnen lachen.

Ben blij dat ik deze nog weer eens heb gezien, want was best wat vergeten. De eerste 2 uur zijn gewoon goed, maar het laatste uur verpest best veel. 3 sterren blijven genoeg.

avatar van Stu-Pot
0,5
Horror. Say What? Thriller. Say What?
Heel erg uitgekeken naar deze film, had een echte horrorklassieker verwacht. Wat heb ik gekregen? Tja daar ben ik nog altijd niet uit. Het begin is best sterk, het clowntje tussen de was maar dat is dan ook de enigste scene dat ik de moeite waard vond. De dooddoener van deze film is de lange speelduur. Eng wordt het nooit en spannend nog minder. De acteurs doen het ook niet al te best. Met de kinderen moest ik mijn lach al onderdrukken, stiekem hoopte ik dat ze bruut zouden sterven. De volwassenen deden het helaas nog minder. Een hele film staan ze doodsangsten uit maar als kijker komt het allemaal lachwekkend over want zoals gezegd; eng is het niet. De clown Pennywise zelf word buiten het begin ook nooit eng wat ontzettend spijtig is. En dan dat einde... It is wellicht één van de grootste teleurstellingen, had er zo veel van verwacht. 0.5*

3,5
gisteren gezien en hoewel iedereen zegt dat de film slechter is dan het boek (wat ongetwijfeld wel zo zal zijn), vond ik deze best toch nog wel ok. Het is uiteraard een (kleine) klassieker in z'n genre.

Acteertalent van de kinderen vond ik hoogstaander als dat van de volwassenen. Misschien deels de bedoeling, maar soms (de volwassenen) wel irritant. De clown had wat mij betreft ook creepier gemogen, maar goed...

Wel een lange zit. Het eerste gedeelte (30 jaar geleden) kan me zeker boeien (meer zelfs, dat op zich had al een leuke film kunnen opleveren), maar naar het einde toe wordt het een beetje uitgemolken. Als er een remake komt (wat ook zo gaat zijn ni 2011 als ik me niet vergis) kan men dus best een beetje inkorten waar mogelijk om zo niet een soort 2-delige film te scheppen.

Deosndanks heeft deze me zeker geboeid, 3,5*!

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Ik had als kind eerst het boek gelezen om daarna de film ook een kans te geven. Met z'n 192 minuten (meer dan 3 uur) is het een halve mini-serie geworden (edit: zo is het blijkbaar ook gemaakt...). Een lange zit misschien, maar het verhaal van Stephen King heeft wel voldoende stof om die tijd te kunnen vullen. Er zijn films van 90 minuten, waar gerust nog een half uur uit mocht geknipt worden. Toch een beetje afwachtend wat dit zou geven, want King-verfilmingen zijn nogal wisselend van kwaliteit. Al bewijzen The Shining, Carrie, Christine en The Shawshank Redemption dat het best wel lukt.

It duurt wel even en kan daardoor zowel sfeer opbouwen als z'n personages uitwerken. Gelukkig laten ze hier niet te veel weg, zodat je veel sympathie krijgt met de karakters. Het duurt voor je 'It' in beeld te zien krijgt, wat ruimte voor suggestie laat. Je wordt meegesleurd in de angst van de kinderen (en volwassenen). Goed gespeeld trouwens door de acteurs. Ik kan me voorstellen dat het met een andere intentie kan zijn als je werkt voor een mini tv-serie of een Hollywoodfilm. Bij de kinderen merk ik trouwens enkele bekende gezichten: Seth Green (Italian Job, Family Guy) en Emily Perkins (Ginger Snaps, Juno). En ik moet gelukkig toegeven dat Tim Curry hier voor een keer niet een irritant karakter speelt maar een klassieker neerzet in het genre.

Hier had men ineens een Hollywoodfilm van moeten maken zodat er ook aandacht aan het visuele werd geschonken. Ik ben benieuwd naar de remake van It dat hopelijk voldoende sfeer kan scheppen.

avatar van Spetie
3,5
Ik heb het nooit zo op clowns gehad. Ik snap ook niet het leuke er van, en weet niet of ik het ooit zal snappen. It draagt daar zeker niet aan bij.

Het speelt ook wel mee dat ik It al op vrij jonge leeftijd gezien heb. Zou ik It nu voor het eerst zien, dan zou ik ongetwijfeld minder onder de indruk zijn, daar ben ik zeker van. Tim Curry is de man die de show steelt in dit Stephen King verhaal, en weet de rol van de boze clown Pennywise echt geweldig neer te zetten. Zijn rol zorgt er in combinatie met de prima muziek voor dat er een sterk sfeertje rondhangt. Een sfeertje waarvan ik vroeger echt de kriebels kreeg, maar heden ten dage nog goed kan begrijpen waarom dat gebeurde.

De rest van de cast valt overigens grotendeels wel tegen en het is allemaal toch wel minder eng dan vroeger, maar ik had eerlijk gezegd ook niets anders verwacht. Visueel is het allemaal ook niet zo heel bijzonder sterk en ondanks dat het einde ook maar matig is, blijft deze It toch iets fascinerends hebben. Normaal gesproken zou ik hier een kleine drie sterren aan uit delen, maar vanwege het enorme jeugdsentiment, doe ik er een halfje bij. Maar verder kunnen alle clowns mij echt gestolen worden.

3,5*

avatar van Jellesteeg
3,0
Op de een of andere manier doet Tim Curry die Pennywise speelt me erg denken aan Heath Ledger die in de film The Dark Knight The Joker speelt. Het mysterieuze, goeie acteerwerk.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:11 uur

geplaatst: vandaag om 15:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.