• 9.372.320 stemmen

Met onder meer: Robert Więckiewicz, Benno Fürmann en Agnieszka Grochowska

Gesproken taal: Pools, Duits, Oekraïens en Frans

Releasedatum: 2 mei 2013

Plot In Darkness

Het is 1943 wanneer de Poolse stad Lvov bezet is door de nazi's. Armoede heerst. Op een dag ontmoet de zelfzuchtige dief en inbreker Leopold Socha (Robert Wieckiewicz) een groep Joodse vluchtelingen en verbergt ze voor geld in het labyrint van de riolen van de stad. In eerste instantie is hij alleen geïnteresseerd in de lucratieve business, maar later vreet het meer en meer aan Socha's geweten. De Poolse kruimeldief komt tot inkeer en riskeert uiteindelijk zijn eigen leven voor de vluchtelingen.

avatar van Nijmegen

Nijmegen

Weinig nieuws of stemmen voor een oscarnominatie?

avatar van Jesper187

Jesper187

Komt deze nog in de bioscoop? of wanneer komt ie op dvd/blu-ray uit?

90% Fresh op Rotten Tomatoes, dus wil hem zien.

avatar van DV1984

DV1984

Ik kreeg deze vorige week als tip van familie in Polen per mail die hem in de Poolse bioscoop heeft gezien en was erg te spreken over deze film en vergelijkbaar met The Pianist, dus ik ben ook erg benieuwd geworden naar deze film!

Jesper187 schreef:

Komt deze nog in de bioscoop? of wanneer komt ie op dvd/blu-ray uit?

90% Fresh op Rotten Tomatoes, dus wil hem zien.

Vanaf 27 september in de bioscoop! (Wild Bunch)

EDIT: nieuwe releasedatum is 2 mei 2013

avatar van Jesper187

Jesper187

Bovengemiddeld sterk, en rauw Pools oorlogsdrama, over een man die Joden verstopt (en verzorgd) in de riolen van Lvov. In eerste instantie puur voor het geld, maar - naar mate de film vordert - er steeds verder in verzeild raakt, en steeds meer compassie begint te tonen. De film duurde wat aan de lange kant, maar bleek voldoende onderhoudend, mede door het degelijke acteerwerk, en de setting, kostuums en props die er allemaal goed uit zagen. De cinematografie was ook alleraardigst, maar daar had nog wel wat meer uitgehaald kunnen worden had ik het idee. Al bij al, gewoon een degelijke film, die tevens gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Heeft qua plot wel wat weg van het waarschijnlijk iets luchtiger Underground (1995).

avatar van stinissen

Goede film maar geen meesterwerk de binding tussen de joden met de kijker waren te afstandelijk verder prima film maar mist nogmaals het nodige drama en emotie.

avatar van madmax1

madmax1

Sloom aan alle kanten rammelend verwarrend scenario,en als het niet uit komt wordt er steeds weer in de zelfde tunnels wat rondgedarteld, acteren zeer zwak geen sfeer en spannend wordt het nergens

avatar van kurWA

kurWA

Voor mij iets te langdradig ,van alles iets te veel of te weinig .

Door het kijken ontwikkelde ik een soort Mol syndroom want het meeste in het film zit je in een riool tussen de ratten en STANK die zelf kunt ruiken als je het film af hebt .

avatar van gauke

gauke

De regisseur heeft een sterke, intrigerende film (oscarnominatie 2012), geloofwaardig en zonder pretentie, gemaakt, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Alhoewel er al ontelbare films over de tweede wereldoorlog verschenen zijn, laat deze productie opnieuw op een indringende wijze zien hoe onverbiddelijk, verschrikkelijk, gruwelijk en beestachtig de holocaust geweest is. Een ontstellend contrast tussen twee werelden: ondergronds, waar joden in donkere en gore rioolbuizen (claustrofobisch), vol met ratten, 14 maanden in de val zaten en bovengronds, waar de christenen kerst vierden in hun kerk. De cast acteert sterk met een capabele, solide en schoorvoetende Robert Wieckiewicz in de hoofdrol. De stank van de riolen zat (zoals kurWA hiervoor al opmerkte) urenlang na afloop van de film nog in mijn neus.

avatar van olbo

olbo

Aardig, al had er wat meer spanning in gemogen. Hierdoor zal het voor sommige te langzaam gaan.

avatar van edwin1205

edwin1205

4.0

Zeer goede drama oorlog film ik heb hem net gezien

avatar van ipman-99

ipman-99

Geweldige film in zijn genre !

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Redelijke film, goed geacteerd. Maar niets speciaals. Een waargebeurd verhaal, maar dat maakt het niet gelijk heel goed. Ik hou het op 3 sterren omdat het soms allemaal wat traag gaat.

avatar van BBarbie

BBarbie

olbo schreef:

Veertien maanden in een riool wonen met de nietsontziende vijand voortdurend in de buurt. Hoe spannend wil je het hebben?

Iedere keer weer ben ik bij films over de Holocaust verbijsterd door de onvoorstelbaar gruwelijke ellende, die mensen aangedaan kan worden door andere mensen. Met In Darkness voegt Agnieszka Holland een beklijvende film toe aan een gestaag groeiende rij waargebeurde verhalen over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is goed dat die films gemaakt worden, opdat we niet vergeten. Willen wij er ook wat van leren? Ik hoef ’s morgens de krant maar open te slaan of ’s avonds het 8 uur journaal aan te zetten om te zien dat dat helaas niet het geval is. Nog overal ter wereld wordt onderscheid gemaakt tussen mensen op basis van ideologie, waanideeën en/of vooroordelen.

Deze claustrofobische film over de deels geslaagde pogingen van Leopold Socha om een aantal joodse gezinnen uit de klauwen van de nazi’s te houden, deed me denken aan het gelijkaardige televisiefilm The Courageous Heart of Irena Sendler (2009) over het getto van Warschau. Ook die film wil ik van harte aanbevelen.

avatar van olbo

olbo

@BBarbie: ik had het over de film.

avatar van _Casper_

_Casper_

Na t lezen van aardig wat postieve reviews deze film gaan kijken en ben helaas een tikkie teleurgesteld... de film houd je wel kijkende en heb de film ook zeker af gekeken maar bleef toch zitten met een beetje teleurgesteld gevoel. Het verhaal is interessant maar er hadgewoon meer ingezeten.

Ik miste vooral een dreigings gevoel van oorlog, nu was het meer Oh ze gaan onderduiken, mogen niet ontdekt worden en wat doet die man om ze verborgen te houden...

er waren wel een paar enge scenes die lieten zien wat er gebeurde in de oorlog maar net te weinig om echt een spannings/dreigins geovel te creeren....

dus moet ik uiteindelijk deze film 2.5 sterren geven, ik heb me niet verveeld bij het kijken maar erhad gewoon meer ingezeten

avatar van KillahHillah

KillahHillah

Ik vond het een onderhoudend Pools oorlogsdrama, maar er zijn een aantal minpuntjes die de film ervan weerhouden om écht boven zijn soortgenoten uit te springen. Ik kreeg eigenlijk naarmate de film vorderde steeds minder sympathie voor de Joden en steeds meer voor Leopold Socha. Deze riskeerde zijn eigen leven door de Joden ter verstoppen in het riool en kreeg daarvoor in dank terug; zingende, schreeuwende, weglopende en uien kokende Joden, oftewel alles wat hun kans op betrappen vergrootte. Ook vond ik het wat verwarrend dat de Poolse Joden Duits en Pools tegen mekaar spraken en elkaar prima konden verstaan, maar zodra de Duitsers tegen hun spraken konden ze er ineens niks van verstaan. Daarnaast was de film wat aan de lange kant. 3.5*

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Prima oorlogsdrama, volgens de aftiteling waargebeurd, min punten zijn er altijd ........ik persoonlijk let daar niet zo zeer op, als je van dit soort films houd.........kijken:4,0

avatar van b00ts

b00ts

Poldek's karakter wordt slordig uitgewerkt. Wat denkt hij nou precies? Ten overstaan van de Joden, of van zijn vrouw. Verder kreeg ik, naarmate de film vorderde, niet duidelijk een tijdsbeeld van hoelang ze nu daar gezeten hebben. Dan ligt er weer sneeuw en dan weer niet. Uiteindelijk blijkt het veertien maanden te zijn. Poldek's vrouw kan ik overigens ook niet helemaal volgen. Met name haar standpunt aan het begin van de film komt daarna niet echt terug in haar doen en laten.

avatar van Herbart

Herbart

Een keigoede film die je vanaf het eerste begin tot het einde aan je stoel gekluisterd houdt. De regisseur weet op elk moment de spanning uiterst hoog te houden, de film bevat geen saai of zwak moment. De scenes volgen elkaar snel op en voegen steeds iets meer toe aan het drama.

Verder eens met BBarbie hierboven.

avatar van wimruys

wimruys

Eén van de betere oorlogsdrama's. Je voelt het grauwe leven in de riolen goed aan. Het verhaal zit goed in elkaar en de acteerprestaties zijn sterk.

Een aanrader voor wie van dit soort films houdt.

Een 3,5* zeker waard.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Geen oorlogsfilm die het van goedkope actie moet hebben, de verschrikkingen worden ingetogen weer gegeven. Toch had het verhaal ook wel iets zoets, waar ik nooit echt mee kon leven. Leopold Socha had m.i. beter gelijk als goed figuur kunnen worden neergezet, vond de liefde voor zijn vrouw eigenlijk heel aandoenlijk. En natuurlijk zijn houding ten op zichten van de Joden, de groei van zijn gevoel wel menselijk, maar zoals gezegd wat zoet.

avatar van wimaroca

wimaroca

Redelijke film

Alleen Robert Wieckiewicz (Socha) acteerde op niveau,de rest vond ik maar matig,en wat er in die riool gebeurde was niet zo intersant,maar lieten dit wel vaak zien,de spanning moest eigenlijk van boven komen,en dit gebeurde teweinig.

avatar van Drrrrkkk

Drrrrkkk

Pazmaster schreef:

Eigenlijk heb ik hier niet veel aan toe te voegen... het is een lange zit en het is veel van hetzelfde. Wat het historisch gezien natuurlijk niet minder erg maakt, brrr!

avatar van Malick

Malick

Gisteren een interessante double bill gehad met Bittere Ernte en In Darkness.

Het verhaal van In Darkness speelt zich vrijwel helemaal af in het ondergrondse gangenstelsel van het stadje Lwów. We vertoeven net als de Joden in een duistere, smerige, vochtige en stinkende onderwereld vol met ratten en andere ongedierte. Er is nauwelijks licht maar we ruiken alles. Erg bijzonder hoe dit wordt vormgegeven met minimale muziek en licht(inval). Esthetische gezien heel speciaal en gedurfd.

Regisseuse Agnieszka Holland werd in 1948 geboren uit een joodse vader en een katholieke moeder en laat in deze twee films vooral de verhoudingen zien tussen Poolse joden en niet-joden in de Tweede Wereldoorlog. Joden <--> Katholieken. Welk is het ware geloof? Was Jezus een Jood? Wie zijn de schuldige van zijn kruisdood? De Joden? Het zijn overdenkingen. gedachtes en discussiepunten uit beiden films waar de Joden en Katholieken onderling niet lijken uit te komen.

Aanrader.

avatar van mrmojorisin123

mrmojorisin123

Het zijn donkere tijden voor rioolwerker Leopold Socha. Tijdens de Duitse bezetting zijn de prijzen van levensmiddelen zowaar verdubbeld. Daarom maakt hij gebruik van zijn ondergrondse kennis om een extra centje te verdienen als dief. Op een dag staat evenwel een groep Joden voor zijn neus die op de vlucht zijn geslagen voor het getto. Hij neemt ze in bescherming en dat wel voor veertien maanden...

Een gedurfde verfilming van het waargebeurd verhaal. In tegenstelling tot enkele klassiekers als Schindler's List en The Pianist verfilmt Agnieszka Holland geen scènes in het getto of in het concentratiekamp. De focus in In Darkness ligt vooral op het hoofdpersonage in de claustrofobische ondergrondse gangen. Een element die de spanning hoge toppen laat scheren. De samenstelling van de cast is ook beter gekozen dan eerstgenoemde kaskraker. Waar Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley opdraven in Schindler's List, kiest men hier voor een mengeling tussen Duitse en Poolse acteurs die de verfilming wat meer authenticiteit geeft.

Twee minpunten in deze film. Ten eerste hebben we de iets te lange speelduur en ten tweede is er het ontbreken van een hartbonzende soundtrack. Een soundtrack waarvan Bernard Herrmann van een middelmatige horrorfilm een cultfilm maakte. Dit was absoluut een noodzaak om de kijker door de volle 145 minuten te sleuren.

avatar van Tarkus

Tarkus

Redelijk goede film over de Jodenvervolging tijdens Wereldoorlog 2 in Polen.

De nazigruwel wordt in deze prent duidelijk getoond, men laat niets aan de verbeelding over.

Dat de film is gebaseerd op ware feiten is natuurlijk een pluspunt, ik hou wel van deze film, misschien een rare uitdrukking 'houden van deze films', als je weet waarover dit gaat, maar ik vind dat men niet genoeg films over dit onderwerp kan maken, wat er toen is gebeurt mag niet worden vergeten.

Grote minpunt aan deze film vond ik de toch wat té donkere beelden op sommige momenten en, vooral, de acteurs die de Joden uitbeelden, zagen er wat de weldoorvoed uit, ze leefden tenslotte 18 maanden in het riool, met een minimum aan voedsel, een weldoorvoed lichaam houd je daar niet aan over.

Maar de film toont alweer een stukje geschiedenis van de mensheid die niet zo fraai is...

avatar van steefke

steefke

Redelijke film maar wel wat aan de langdradige kant. Kan heel wat ingekort worden om een sterkere verhaallijn te creeren. Ik voelde ook weinig medeleven met de joden in de tunnels, omdat de verschillende personages te weinig uitgediept waren. Er was geen connectie met hun lijden. Wel mooi dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten. Het einde bracht me echt tot ontroering.