• 9.372.182 stemmen

Met onder meer: Tahar Rahim en Michael Lonsdale

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 17 november 2011

Plot Les Hommes Libres

Parijs, 1942. De Algerijnse immigrant Younes wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de politie opgepakt en vreest voor zijn leven. Hij krijgt echter het aanbod om de Parijse moskee te bewaken in ruil voor zijn leven. Dit is zijn enige overlevingskans. Onverwacht wordt hij daar bevriend met de Joodse zanger Salim. Deze overtuigt hem om in het verzet te gaan en ondanks de risico's keert Younes zich tegen de politie.

Si Kaddour Ben Ghabrit

Le chef de la Gestapo

Le premier résistant

avatar van Number23

Number23

Niet echt een denderende film. Het gegeven is interessant, maar aan de andere kant ook een beetje een platgewandeld pad. Wat het nog een tikkeltje erger maakt is het feit dat de acteurs niet echt van het scherm spatten. Rahim, subliem in Une Prophete, heeft geen enkele uitstraling en dat geldt voor de meeste in de cast. Ook had ik moeite om de aandacht erbij te houden, het werdt soms een beetje saai. Maar zoals altijd zeg ik: bedankt voor het geschiedenislesje.

avatar van gauke

gauke

Moraliteit is het begrip en "de vijand van mijn vijand is mijn vriend" het motto van deze intieme, intrigerende, doelmatige, bondige en enigszins claustrofobsiche, maar ook te voorzichtige en spaarzame film over de rol van Algerijnse immigranten in Parijs tijdens de tweede wereldoorlog. Zij hadden zowel te vrezen van de gestapo als van de Franse vreemdelingenpolitie. De regisseur schetst een beeld van de Franse collaboratie en de politieke bewustwording van de hoofdpersoon. Ik vond de cast goed spelen en Tahar Rahim is ondoorgrondelijk veelzijdig.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Aardige film, gebaseerd op waargebeurde feiten en personages, maar ook weer niet heel erg boeiend. Maar ik heb er wel wat van opgestoken. Er wordt wel aardig geacteerd, maar ook weer niet om over naar huis te schrijven. Leuk voor een suffe zondagavond. 3 sterren van mij

avatar van BBarbie

BBarbie

Interessante, maar onevenwichtige film over een aspect van de Tweede Wereldoorlog dat bij mij volkomen onbekend was. Net op momenten dat het verhaal spannend dreigt te worden, zakt diezelfde spanning abrupt weer weg. Tahar Rahim doet zijn best, maar het is de schijnbaar onverstoorbare Michael Lonsdale die de meeste indruk maakt. Van het talent van Lubna Azabal (Incendies, 2010) wordt helaas nauwelijks gebruik gemaakt.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/oorlogfilm...

Prima verhaal volgen...

Een ware gebeurtenissen...

Prima acteerwerk...

Mooi achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...

Super HD kwaliteit....

Prima Franse film...

avatar van Movsin

Movsin

Een pleidooi voor vrijheid onder alle volkeren.

Een bijzondere film over de houding van noordafrikaanse immigranten in het bezette Parijs van 1942, gemengd in verzet en jodenvervolging.

Is de film niet bepaald sterk in opbouw, de gebeurtenissen zijn algemeen weinig bekend en eigenlijk werkwaardig om te vernemen.

Tahar Rahim is zeer goed als de immigrant die tijdens de oorlog het hoofd boven water houdt met een kleine zwartemarkthandel, maar nadien, onwetend en onverschillig voor elke vorm van idealisme, toch vlug in de rauwe werkelijkheid belandt.

Michel Lonsdale, de tachtig voorbij, heeft nog niets van zijn klasse ingeboet.

avatar van witboek

witboek

Qua geschiedenis vond ik het wel goed. Maar het acteerwerk vond ik wat minder. Maar dat neemt niet weg dat hij een dikke 3 verdient.

avatar van schnoetsz

schnoetsz

Het kijken waard. Aanrader voor alle pvv-ers.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Deze film belicht de rol van de eerste generatie moslims in Frankrijk, die tijdens WOII de Joden beschermden en actief meededen in het verzet. Een beeld dat misschien niet zo vanzelfsprekend is om te vatten. Dit wordt verteld via Younes, een jonge migrant die bevriend wordt met een zanger (in feite een ondergedoken Jood). De Franse politie (collaboranten) dwingen Younes eerst om te spioneren in de moskee; daarna verandert hij van kamp om te handelen naar zijn gevoel en geweten (zoals het redden van twee Joodse kinderen). Het komt niet allemaal sterk uit de verf (bvb met die vrouw), en Lonsdale is een aanfluiting als imam ... geef zo'n rol aan een echte moslim Het is misschien een zoveelste verzetsdrama maar wat mij betreft geen verkeerde.