• 9.377.427 stemmen

Met onder meer: Ruben van der Meer, Ton Kas en René van 't Hof

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 1 maart 2012

Plot Plan C

Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) is een Amsterdamse rechercheur van laag kaliber met gokschulden. Wanneer de Chinese onderwereldfiguur Hao om zijn geld terug te krijgen Ronalds ex-vrouw en zoontje bedreigt, bedenkt Ronald een geniaal plan om alles recht te zetten. Twee kleine criminelen (Ton Kas en René van ’t Hof) zullen geweldloos een illegaal pokertoernooi overvallen. Omdat Ronald zelf meespeelt, heeft hij een perfect alibi.

kappeuter schreef:

Wel vreemd trouwens, de Volkskrant geeft 3 uit 5 sterren. Dat is toch geen onvoldoende?

Ze hebben het nu aangepast:

Popcornmeter schreef:

Hi! Ik heb de recensie nog een keer gelezen en opnieuw beoordeeld.Ook Plan C nu 100%!

avatar van mrcl.brstn

mrcl.brstn

Gisteravond deze film gezien en ik vond hem echt fantastisch! Dit is volgens mij hoe een film moet zijn.

Boeiend van het begin tot het eind met oplopende spanning, met iedere gebeurtenis in de film voel je de spanning stijgen. En dat zonder alle opsmuk van stunts en special effects. Gewoon een film die de kwaliteit uit het verhaal en de uitvoering haalt.

Zo wordt er niet veel gesproken maar de sfeer, de omgeving waarin het zich afspeelt en de uitdrukkingen op de gezichten van de spelers geven voldoende informatie. Ook omdat het verhaal 100% realistisch is.

Door heel rustig en van dichtbij alles in beeld te brengen zit je er zo dicht op dat je de situatie waarin de hoofdrolspeler zich bevindt ontzettend hard meebeleefd.

Wel eens na het kijken van een film het gevoel gehad dat je even nodig had om weer terug in de realiteit te komen? Moet je deze maar eens gaan zien.

Hele dikke aanrader van mij dus.

avatar van Charliechan

Charliechan

Wow. Ik steun de Nederlandse film graag, maar ben uit nieuwsgierigheid toch maar even snel gaan kijken of de film al online stond... Vind ik wat lijkt op een cam versie op youtube.

Maar dat bleek al snel anders. Ik kijk hem net en na ongeveer 2,5 minuut wordt de cam-versie ernstig verstoord. Weet niet of de makers hier zelf achter zitten, maar het ziet er in ieder erg echt uit. In dat geval, goed gedaan! Er wordt zelfs geschoten!

Hier de link: YouTube - PLAN-C: De Cam-Gone-Wrong.mp4

Wat denken jullie?

avatar van Molman

Molman

Ik had in het begin moeite om hoogte te krijgen van de film, maar toen ik eenmaal doorhad dat dit geen standaard stop-of-ik-schiet film was maar een melancholische film over een stelletje losers aan de zelfkant kwam ik steeds beter in de film. Er wordt prima geacteerd en er is goed gekeken naar de details. Daarnaast ook hard moeten lachen om bijvoorbeeld het gebrek aan intellect van de politie.

Al met al een aanrader.

Ps poker is dus geen kansspel hè!

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Charliechan schreef:

Hier de link: YouTube - PLAN-C: De Cam-Gone-Wrong.mp4

Wat denken jullie?

In ieder geval is het nep natuurlijk. Anders hadden we er wel over gelezen niet waar?

Bovendien heb ik een ernstig vermoeden dat de makers er zelf achter zitten, aangezien Ruben van de Meer het retweeten, toen iemand hem er op had gewezen. Bovendien lijken de 2 figuren, mij een verwijzing (al hoewel ik de film niet gezien heb) naar de hoofdfiguren van de film.

avatar van timburton

timburton

Ik ben enorm benieuwd naar deze film. Eindelijk weer eens hoop voor de Nederlandse cinema?

avatar van Nijmegen

Nijmegen

Kan me niet voorstellen dat deze film daadwerkelijk zo goed is. Ik wacht eerst eens op stemmen van ervaren moviemeter-gebruikers.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

timburton schreef:

Samen met 170 Hz wellicht.

• 1931 berichten

Een interessant regiedebuut van Nederlandse bodem.

Ik ging helemaal blanco naar Plan C en wist dus totaal niet wat ik kon verwachten. Dat het dan erg goed uitpakt is altijd een aangename verrassing, zeker omdat ik nog wel eens wat huiverig ben waar het een Nederlandse film betreft.

Ook de hoofdrol van Ruben van der Meer stelde mij van te voren niet echt gerust. Ik ben nou niet bepaald een fan van hem als cabaretier zijnde en heb hem nog weinig als acteur aan het werk gezien. Maar hij doet het prima als de meelijwekkende Roland; een politieagent die in de problemen komt door gokschulden.

Van te voren werd mij door de bioscoopmedewerker vertelt dat deze film veel raakvlakken zou hebben met het werk van de Coen broertjes. En inderdaad is er tijdens het kijken van Plan C wel erg veel vergelijking te ontdekken met Fargo. Niet alleen het verhaal doet er aan denken, ook de wat vreemde types, stugge en ongemakkelijke (maar vaak grappige) dialogen en trage (maar nooit vervelende) opbouw zijn van de partij. Maar is het daarom een goedkope rip-off? Nou nee. De film heeft verder echt wel een eigen smoelwerk en mocht het in de toekomst door velen de 'Nederlandse Fargo' genoemd worden dan lijkt mij dat geen belediging.

Naast Ruben van der Meer worden ook de andere rollen goed vertolkt. Ton Kas en Rene van 't Hof doen het geweldig als de twee criminelen die de hoofdpersoon bijstaan bij zijn zoektocht naar het geld om de schokgulden te kunnen aflossen. Sowieso zijn de scenes waarin deze drie met elkaar te zien zijn het leukste. Of eigenlijk zijn de allerleukste momenten die waarin Kas en Van 't Hof samen in actie komen. De dialogen naderen een absurdistisch niveau en de acteurs groeien zichtbaar in hun rollen gedurende de film. In het begin willen de stuntelige en aarzelende dialogen nog wel eens onnatuurlijk overkomen (vooral bij Ruben van der Meer) en ik vroeg me even af of het wel goed uit zou pakken. Maar dat doet het uiteindelijk zeker. De komisch geschreven dialogen in combinatie met de juiste timing in het acteerwerk zorgen er voor dat weinig opzienbarende gebeurtenissen en handelingen een genot om naar te kijken worden. Knap gedaan.

Al met al heb ik echt genoten van dit tragikomisch en melancholisch aandoenend misdaadfilmpje. Ondanks het wat te makkelijke einde krijgt Plan C van mij vier sterren. Dit is nou precies het soort film waar ik voor te porren ben: ingetogen en subtiel kabbelt het verhaal aangenaam voort. Ik ben benieuwd wat we nog meer te zien krijgen van Max Porcelijn.

avatar van ManuelGnR

ManuelGnR

ManuelGnR schreef:

Volgens Nu.nl wil de regisseur het dan ook een Coen-achtig iets maken.. Heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in maar we zullen zien, ga toch wel kijken denk ik..

Begin er nu toch wel erg nieuwsgierig naar te worden, en hoop stiekem dat het een Nederlands toppertje wordt..

avatar van Prudh

Prudh

Filmrechten verkocht aan de VS.

Ah, leuk! Gaat snel tegenwoordig (zie ook Taped).

Aan wie? (bron?)

avatar van Prudh

Prudh

Bron is de Twitter van A-Film & Plan C (en Preview), dus meer weet ik ook nog niet

Plan C: Twitter

A-Film: Twitter

Preview: Twitter

avatar van Quentin

Quentin

Flinke flop trouwens, komt net zoals Taped - waarvoor volgens de distributeur ook interesse voor was vanuit Amerika - niet eens in de top 20 van afgelopen weekend voor.

avatar van raymon

raymon

Zonde, een van de leukste films van dit moment! Misschien klimt de film nog omhoog!

• 1931 berichten

Het script van deze film is er volgens mij bij het filmfonds niet door heen gekomen en in de prullenbak gegooid. Dus veel geld voor marketing zal er inderdaad wel niet geweest zijn, aangezien ze de film zelfstandig op poten hebben moeten zetten. Ik had er van te voren ook niks over gehoord.

Quentin schreef:

Draait ook niet in heel veel bioscopen.

Als je niet bij DWDD zit met je film, geen grote namen hebt en het is geen boekverfilming, kan je in zo'n geval ook niet echt van een flop spreken. Was te verwachten namelijk.

De tijd dat goede recensies garantie is voor succes is voorbij.

Maar die discussie kan beter hier plaatsvinden: Film >> Algemeen >> Box Office Nederland

avatar van Wouter

Maar ook relatief doet de film het helaas niet best.

the new guy

Ok, 4.17 met 14 stemmen op moviemeter en 5.6 met 15 stemmen op imdb. Wtf?

avatar van zoutzak

zoutzak

Film deed denken aan Fargo!

avatar van Paradise Boy

Paradise Boy

Zoals wel vaker wilde niemand met me mee naar een minder bekende Nederlandse film en daarom ben ik weer moederziel alleen naar de bios gegaan.Leuke vrouwelijke moviemetergebruikers zijn bij deze dan ook uitgenodigd om mij in de nabije toekomst een keer te vergezellen naar een Nederlandse film aangezien ik weer vrijgezel ben, maar dit terzijde.Van de keuze voor deze film heb ik zeker geen spijt gekregen.Integendeel zelfs.Met een beperkt budget heeft deze talentvolle regisseur(er zijn er momenteel best veel van in Nl vind ik persoonlijk) echt een geweldige film gemaakt.De karakters in de film spreken me erg aan en de acteerprestaties zijn van een hoogstaand niveau.Daar komt bij dat ik werkelijk gesmuld heb van de bijzondere dialogen. Deze lowbuget film kan beschouwd worden als weer een nieuw hoogtepunt in de toch al niet zo verkeerde Nederlandse filmgeschiedenis.Het klinkt heel raar misschien , maar het lijkt het me geweldig als deze film een Indiase remake zou krijgen. Het tragikomische misdaadverhaal leent zich er denk ik wel perfect voor en als lokatie zou ik voor Panjim (Goa) kiezen waar ik geboren ben. In mijn Indiase filmdroom is er ook wel een rolletje weggelegd voor de adembenemend mooie Freida Pinto als een soort van Indiase Rifka Lodeizen.

avatar van Respekked

Respekked

Kas en Van 't Hof

Verder zeer sympathiek filmpje, zwart, droog, beetje haperend (wel op een charmante manier) en vooral vol met heerlijke losers. Leuk om wat stukjes van het Oost waar ik woon in de film terug te zien.

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Sterke misdaadkomedie. En ik zie zelden een goeie Nederlandse komedie.

Veel lof voor Rene van 't Hof en Ton Kas die deze film dragen.

Ruben van der Meer laat zich ook van zijn beste kant zien.

Goeie humor, sterke dialogen, niet te moeilijk maar ook niet voorspelbaar.

Gewoon een hele goeie film die helaas te weinig mensen naar de bios weet te trekken. Jammer!

Wouter schreef:

Maar ook relatief doet de film het helaas niet best.

Dat ligt aan de distributeur. Of wie de bioscoop indeling ook maakt. Ik wilde vrijdag naar de bios, en heel graag naar plan C. Maar hij draait in drie steden! Niet 1 in de buurt, dus dan kan hij ook niet veel bezoekers trekken. Zonde dat zo'n veelbelovende film zo weinig is gepromoot en bijna onmogelijk te bezoeken valt. Ik wacht wel weer op de dvd.

avatar van gorelover

gorelover

the new guy,

zoiets heb ik nou ook,

bij ons in lelystad niet, niet in almere.

ja het is een nederlandse film word dan gezegd,

nee, ze programeren liever twilight 1 t/ m ...

koop hem wel op bluray, wil deze echt graag zien.

verwacht dat quiz ook wel niet in lelystad zal gaan draaien.

• 1931 berichten

Zo jammer inderdaad. Is er een keer een fatsoenlijke Nederlandse film (en eindelijk eens geen laffe boekverfilming), is ie nergens te bekijken.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

De eerste 0,5 is ook een feit.

Geen toelichting. Aangezien hij/zij ook 'achtste groepers huilen niet' een 0,5 heeft gegeven, zal dit wel om een demonstratieve stem gaan. De films stonden immers ook in de toplijst van 2012 op 1 en 2!

the new guy

Heb m persoonlijk om uitleg gevraagd. Als iemand m echt slecht vindt, prima, maar niet hit and run. Uitleg!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc