• 9.373.531 stemmen

Ernest et Célestine (2012)

Animatie | 80 minuten

Genre: Animatie

Alternatieve titels: Ernest & Celestine / Brammert & Tissie / Ernest en Célestine

Oorsprong: Frankrijk / België / Luxemburg

Geregisseerd door: Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner

Met onder meer: Lambert Wilson, Pauline Brunner en Anne-Marie Loop

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 13 december 2012

• Netflix Bekijk via Netflix
  • CineMember Bekijk via CineMember

Plot Ernest et Célestine

"Bonnie and Clyde, Sid and Nancy..."

Ernest, een grote beer die verkouden is en honger heeft, zoekt in het vuilnis naar wat voedsel. Net op het moment dat hij iets in zijn mond wil stoppen hoort hij iemand roepen: "Stop!" De kleine muis die hij op wil eten zegt: "Als je me niet op eet geef ik alles wat je wil." Dit is het moment waarop de muis Célestine, die haar eigen hachje probeert te redden, het leven van Ernest op zijn kop zet. Uit deze ongelukkige ontmoeting groeit een vriendschap tussen de wereld van de beer (de bovenwereld) en die van de muis (de onderwereld). Uiteindelijk zullen Ernest en Célestine alle vooroordelen overwinnen.

La Grise (stemrol)

Ernest (stemrol)

Célestine (stemrol)

Georges (stemrol)

Lucienne (stemrol)

Léon (stemrol)

Chef de Clinique (stemrol)

Juge Grizzly (stemrol)

Chef de la police des Ours (stemrol)

Chef de la police des Rats (stemrol)

Vanaf 13 december in de bioscoop (Cinéart)

Nederlandse titel: Brammert & Tissie

Clip 1

Clip 2

Clip 3

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Gebaseerd op de gelijknamige Belgische kinderboeken.

Première op het filmfestival van Toronto.

avatar van Stijn B.

Stijn B.

Heel charmante en grappige Franse animatiefilm over een muisje en een grote beer. De animatiestijl is uitmuntend te noemen.

Ernest et Célestine is de grote winnaar van Cinekid 2012 geworden: de film won zowel de jury- als publieksprijs voor Beste Internationale Kinderfilm.

Mug

Ze bestaan nog, gelukkig, die kleine pareltjes in animatieland voor de kleintjes onder ons. Geen 3D of computerspektakel, nee, gewoon wat bewegende, maar vooral adembenemende, aquareltekeningetjes.

Een verhaal over een beer en een muisje die langzaam maar zeker 'echte vrienden' worden in een wereld waar het uit den boze is vriendschappen te sluiten tussen deze twee compleet verschillende soort wezens. Dit basisgegeven is natuurlijk verre van origineel, maar alles daaromheen heeft een dikke saus van frisheid en eerlijkheid.

Erg grappig, ouderwets aandoenlijk en charmant. Niet alleen voor ouders, maar zeker voor het kroost. Wat is het lang geleden dat ik in een bioscoopzaal kinderen heb horen roepen naar het scherm - het leek wel een poppenkastvoorstelling - "Pas op Ernest, pas op!" Mug voelde zijn ongeboren zoon/dochter schoppen in moeders buik, plengde een traan en wist dat het goed was.

Hop hop, allemaal naar dit huzarenstukje dat onder lijkt te sneeuwen in het megagrote aanbod in de filmzalen.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Sorry Mug, al denk ik niet dat het jou filmbeleving zal verpesten, maar dit zijn geen aquareltekeningen lijkt me. Het is allemaal op de computer ingekleurd en misschien ook wel getekend (kunnen ook bewerkte scans zijn van tekeningen) als ik de clips en trailer zo bekijk. Dat is bij het maken een uitkomst want dan is elk frame nog enorm bewerkelijk.

Hiermee wil ik verder niks zeggen over de kwaliteit over de film of de animatie, wil hem zelfs best graag zien. Maar ouderwetse cel animatie is helaas al een tijd enorm schaars.

Mochizuki Rokuro

Hij wordt wel "verkocht" als aquarel. Einde beetje afgeraffeld, maar daarvoor veel leuke kleine dingetjes (soms vondsten) in zowel beeld als tekst, sfeer en terloops wat (tegeltjes)wijsheden. De derde keer dat ik met mijn dochter naar de film ging (na Winnie the Pooh en Molletje) en zij vond ik m erg leuk en helemaal niet spannend (zei ze trots).

Mug

Ach, dat er zeker computertechnieken zijn gebruikt, het zou me worst wezen. Deze animatie is in ieder geval met veel liefde en knowhow (met respect jegens het bronmateriaal) in elkaar geflanst. De personages en andere beweeglijke zaken vervloeien met de aquarel-achtergronden en zijn er niet lukraak als lelijke cgi-effecten in geplakt, wat we de laatste jaren veelvuldig zien. Ernest & Célestine is wat dat betreft een echte verademing in het huidige animatielandschap.

Mochizuki Rokuro

Dat klopt. Er zaten zeker hele leuke dingen in met "overvloeiers", bijvoorbeeld met monden en zo. En die zin waren Ghibli's Yamada's niet ver weg, verder zag ik maar weinig aquarel animaties denk ik - tenminste geen feature-lengte.

timbo_

Wanneer komt ie op dvd. Zat al veel te lang te wachten

Mochizuki Rokuro

Ergens komende maand vermoed ik. Staat in de rubriek 'Thuiskijken' in de Filmkrant van april aangekondigd. De Filmkrant :: Thuiskijken

Uitstekend

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

O ja, wat een mooie animatiefilm. Een echt pareltje. Leuk, teder, lief, ontroerend, fantasierijk. Ideale film voor kinderen. Ik kon ook genieten van de tekenstijl; deed me denken aan kinderboektekeningen en inderdaad... het is ook een verfilming van een kinderboekenreeks : Brammert en Tissie. De manier waarop alles tot leven is gebracht is soms verbluffend, en met een zeldzame eenvoudige vertelstijl die onmiddellijk raak is. De goede kinderanimatie... ik ben gecharmeerd.

Ik ben een liefhebber van animatiefilms, en in het bijzonder van animatiefilms die origineel zijn en met bovengemiddeld veel creativiteit zijn gemaakt. Ernest et Célestine valt in deze categorie.

Franse animatiefilms staan vaak bekend om hun originaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de films van Sylvain Chomet en de Kirikou reeks van Michel Ocelot.

Deze film is gebaseerd op de gelijknamige prentenboekenreeks van Gabrielle Vincent. Haar prachtige aquareltekeningen met zachte pastelkleuren komen hier schitterend tot leven.

Ik werd gegrepen door de mooie en bijzondere beren- en muizenwereld, en de leuke karakters van de twee hoofdpersonages.

De wereld in Ernest et Célestine is verdeeld in twee werelden; in de bovenwereld wonen de beren, in de onderwereld de muizen.

De muizen verzamelen de melktanden van jonge beertjes, die zij gebruiken om sterke kleine muizentandjes van te maken. Die komen van pas als een muis een tand verliest.

Ernest en Célestine zijn allebei in hun eigen wereld buitenbeentjes, en niet bepaald geliefd.

Ernest is de grappige brombeer die als non-conformist door het leven gaat, en als straatartiest zijn inkomen verdient. Hij is vreetziek en een losbol. Hij laat zich leiden door impulsen, en trekt zich na gedane arbeid terug in zijn huisje in het bos.

Célestine is het wat dromerige en erg lieve jonge muisje. Van haar wordt net als van de andere kleine muisjes verwacht dat ze berentanden verzamelt, maar zij tekent liever. Toch weet zij zich op inventieve wijze van haar taak te kwijten.

Wanneer Ernest en Célestine elkaars paden onvermijdelijk kruisen, moet Ernest aanvankelijk niets van Célestine's gezelschap hebben. Hij is liever op zichzelf.

Ze worden een onwaarschijnlijk maar hecht duo. Ze komen samen voor hete vuren te staan, en de boze buitenwereld brengt ze in het nauw, maar maakt ze samen sterker dan ooit.

Een film voor jong en oud, die je een goed gevoel geeft, en die soms zelfs ontroert.

Op de Nederlandse dvd staan zowel de Frans gesproken als de Nederlands gesproken versie.

Gemiste kans is echter de afwezigheid van Nederlandse ondertiteling, waardoor je alsnog gedwongen bent de Nederlandse versie te kijken. Tenzij je de Franse taal goed machtig bent.

In de dvd zit een bijzondere groeimeter voor kinderen; een prachtig uitvouwbaar papier met Ernest en Célestine illustraties.

Met dank aan Cinéart voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Mug

Wauw, gelukkig nu ook uit op dvd. Die gaat op de wishlist (van m'n dochtertje, of van mezelf). Sinterklaas is nog ver weg...

Die groeimeter lag her en der destijds ook als promotiemateriaal op de tafels van het filmhuis, die hebben we al op de slaapkamerdeur geplakt!!

Oh ja groeimeter, dat is de juiste term.

Ook op blu-ray uitgekomen trouwens.

timbo_

Klein minpuntje aan dvd. Of Nederlands of Frans, want dvd is zonder ondertiteling. Wel een pareltje overigens

timbo_

De brombeer Ernest die droomt van een leven als artiest en de dromerige muis Célestine die niets liever wil dan tekenen. Twee buitenbeentjes en een vreemd koppel, dat zeker. Maar ook een duo dat al snel het hart van de kijker verovert. Ernest et Célestine laat maar weer eens zien dat er weinig nodig is voor een bijzondere filmervaring.

De vriendschap tussen het duo -dat geleerd wordt elkaar te vrezen- is hartverwarmend en de animatie (wonderschone aquareltekeningetjes) simpel maar doeltreffend. Ernest et Célestine is mede door die simpele maar oprecht aanpak afwisselend grappig, ontroerend, charmant en boordevol fantasie. Een gouden combinatie, dus gaat dit zien!

avatar van Pepino

Pepino

Ernest et Célestine is een waar pareltje en laat nog maar eens zien wat je met tekenfilm kan verwezenlijken!

avatar van Decec

Decec

Een redelijke animatiefilm...

Prima verhaal...

Maar een redelijke gemaakte animatie...

Perfect achtergrond geluid

(Dolby Digital)...

Prima mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Leuk filmpje, in een op zich mooie stijl. Voor een prentenboek werkt het goed, maar voor een film is het wellicht wat té kaal en minimalistisch. Op momenten mist het wat textuur en zien dingen er wat onaf uit. Iets gedetailleerder had het denk ik wel goed gedaan.

Het verhaaltje is wel grappig, hoewel het begin en het einde er wel meer uitspringen dan alles wat er in het middenstuk gebeurt. Vooral in het stuk waar Ernest en Célestine samen zijn in zijn huis zitten leuke creatieve dingetjes, maar neemt niet weg dat er door heel de film grappige details te ontdekken zijn.

Kleine 4*

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Genomineerd voor beste animatiefilm bij de volgende Oscars!

avatar van Macmanus

Macmanus

Lief.

Het is niet nieuw dat de Europese film vaak wat minder schreeuwerig is als de Amerikaanse. Deze animatie naast de Amerikaanse oscar nominaties maakt dat wel heel duidelijk. Het maakt het voor iemand die niet gek veel Europese animatie kijkt een welkome afwisseling. Het is een film voor de kleintjes, doordat de labor of love in elk shot voelbaar is maakt het ook voor de volwassen fijn om naar te kijken. Mooiste scene was ook wanneer het seizoen veranderd. Prachtig stukje. Verhaaltje is simpel maar lief met net zo een suikerzoet einde als de Amerikaanse films, maar dat mag natuurlijk bij kinderfilms.

3.5 sterren.

avatar van Thomas83

Thomas83

Een erg lief en zeer kindvriendelijk filmpje. Fantasievol en leuke kleine grapjes. Ook de tekenstijl spreekt me wel aan. Ben zo te lezen niet de enige die het doet denken aan die mooie geïllustreerde kinderboeken van vroeger. Misschien heb ik zelfs wat van de boeken gelezen waar deze film op gebaseerd is.

Wat ik eigenlijk ook wel prettig vind aan de tekenstijl is het gebrek aan detail. Tegenwoordig is er technisch zoveel mogelijk en daardoor nogal veel te zien. Kan er schitterend uitzien, maar vaak is het ook wat onrustig om naar te kijken of zo. Een film als deze kijken is gewoon lekker ontspannend. En evengoed ziet het er prachtig uit met soms heel fraaie lichteffecten.

Voor mijn gevoel is het wat betreft de Oscargenomineerde animatiefilms een beetje om en om elk jaar. Het ene jaar een vrij sterke, het andere weer een heel matige. Dit vind ik dan meer een beetje een filmjaar dat er tussenin zit. Als Kaze Tachinu niet beter blijkt mag Ernest et Célestine absoluut winnen van mij. Dit is beter dan Frozen. 4.0*.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Fijne animatiefilm met een prachtige stijl waarin het avontuur word verteld van beer Ernest en muisje Celestine. Het is vertederend en hartverwarmend en het voelt nergens cliché aan (terwijl het verhaal in de kern niet vernieuwend is, onwaarschijnlijke vriendschap, onbegrip etc). De stijl is even wennen maar eenmaal gewend is het heel rustgevend. Doet je echt terugdenken aan de kinderboeken van vroeger.

8/10 (IMDB)

avatar van John Milton

John Milton

timbo_ schreef:

Poeh, dat vind ik geen klein minpuntje hoor. Dat is voor mij direct een dealbreaker. Ook geen Engelse subs bij Franse audio?

Maar idd, wat de film betreft, deze was een verademing. Beetje zoet, maar niet té.

timbo_

Nope was voor mij een fikse teleurstelling toen ik film herzag

Dat zei ik toch al..

avatar van wwelover

wwelover

Schitterend lieve en originele animatiefilm. Weer eens wat anders dan alle 3D animatiefilms uit Amerika. Leuk dat ze de prentenboekstijl hebben aangehouden voor deze film. Het verhaal is klein en niet eens heel uniek maar in dit jasje pakt het heel erg goed uit. Ondanks de korte speelduur weten de twee hoofdkarakters je goed in te pakken. Kijk er ook erg naar uit om deze film over een paar jaar met mijn neefje te herkijken. Want de film is leuk voor zowel jong als oud.