• 9.374.902 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Lee Fulkerson

Met onder meer: Joey Aucoin, Neal Barnard en Gene Baur

Plot Forks over Knives

"Warning - This movie could save your life!"

Wat is er met ons gebeurd? Ondanks de meest geavanceerde medische technologie ter wereld, zijn we zieker dan ooit. Diabetes duikt steeds meer op, vooral bij de jongere populatie. De helft van de mensen neemt ten minste één medicament op voorschrift en belangrijke medische ingrepen zijn routine geworden. Hartziekten, kanker en beroertes zijn de drie meest voorkomende doodsoorzaken in de Verenigde Staten, ondanks dat er elk jaar miljoenen geïnvesteerd worden om deze ziekten te bestrijden. Is het mogelijk dat er een enkele oplossing bestaat voor al deze problemen? Deze documentaire onderzoekt de stelling dat al deze ziekten gecontroleerd, of zelfs genezen kunnen worden, door nee te zeggen tegen de huidige dierlijk gebaseerde en industriële voeding.

avatar van Filmofiel.nl

Filmofiel.nl

Als 't slechts voor de helft waar is wat deze documentaire beweert, dan is het nog altijd één van de belangrijkste documentaires die ik ooit gezien heb. Die volledige vijf sterren heb ik niet gegeven omdat ie tegenstanders waarschijnlijk net niet genoeg zal overtuigen, mogelijk omdat er wat minder 'entertainment' in zit dan in Supersize Me e.d.

Weet dat er zeer machtige lobby's zijn (denk aan die van de vlees-, suiker- en farmaceutische industrie) die niet willen dat jij deze documentaire ziet en/of serieus neemt. Waarschijnlijk verklaart dat de negatieve reacties op deze docu, anders kan ik 't niet verklaren zonder beledigend te worden...

En weet ook dat ik zelf ontzettend van een rib-eye steak houd, maar meer daarover (en over deze docu) vind je op m'n site.

Njah.

Eén grote verkoopspraat voor vegetarisch, zelfs veganistisch eetgedrag. Geen spatje aan kritiek te vinden in de gehele 90 minuten die deze advertentie duurt ... behalve dan misschien de eerste 5 seconden, waarin aangeraden wordt absoluut niet op eigen risico en tegen het advies van je eigen dokter in over te schakelen op deze "behandeling".

Dan verwacht ik ten minste toch wel dat ze in die 90 minuten even 5 minuutjes vinden waar ze uitleggen wat dan net het gevaar is. Verder ogen het ook niet de méést betrouwbare figuren moet ik zeggen en zijn de korte fragmenten van "tegenstanders" wel weer erg slim gekozen. Althans, "slim" binnen de boodschap van de docu.

Het is niet beter of slechter qua boodschap dan een Michael Moore docu, alleen mist dit nog de amusementswaarde, waardoor het wel een hele lange zit wordt. Constant het idee dat je maar een halve waarheid voorgeschoteld krijgt (niet zozeer dat ze liegen maar dat er een hoop niet verteld wordt), daarbij ook een Amerikaanse docu, waar het dagelijk dieet toch écht nog een hoop dramatischer is dan hier, dus geen idee hoe relevant het dan is voor ons (buiten wat vluchtige statistiekjes in de marge).

Nee, dit soort propaganda doet niemand goed. Mensen die al overtuigd zijn hebben dit niet nodig, mensen die hierdoor overtuigd worden moeten dringend eens wat kritischer naar zaken kijken. Dat maakt niet dat ik ontken wat hier gezegd wordt, alleen dat het nooit of te nimmer geloofwaardig overkomt en dus bijna volledig zijn waarde verliest.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Tja, erg eenzijdig benaderd allemaal, en soms zelfs ronduit gevaarlijk, zoals de bewering dat je kanker kan terugdringen door gezond te eten.

Het is allemaal best interessant hoor, en het meeste zal ook wel op waarheid berusten, maar de manier waarop alles gebracht wordt is soms wat twijfelachtig.

Zelf heb ik inmiddels ook al meer dan genoeg van dit soort documentaires gezien (ik kan inmiddels bijna zelf een boek schrijven over de voedselcultuur in Amerika, zou weleens iets willen zien over Europa of de rest van de wereld) en ze bewandelen eigenlijk allemaal hetzelfde pad, en dezelfde stijl. Nog steeds wel leuk om te zien als je geïnteresseerd bent, en ook voor de gemiddelde Amerikaan is dit alsnog wel goed om te kijken. Jammer dat het hele corrupte systeem daar gezonde keuzes tegenwerkt en de ziektes in stand houdt.

avatar van otherfool

otherfool

Zonder veel opsmuk gebrachte, een tikkeltje saaie, nogal eenzijdige maar toch niet geheel overbodige documentaire over de risico's van het huidige Westerse dieet, dat uiteraard van geen kant deugd (zoveel wisten we feitelijk al). Vrijwel elk onderzoek ohgv voedsel en gezondheid pleit voor een slechts beperkte inname van vlees en zuivel (if any), deze docu gooit er nog wat schepjes bovenop maar komt zo nu en dan wel met wat twijfelachtige data, wat in combinatie met de droge verteltrant de nodige kritische kijkers zal afschrikken ook het plant-based pad op te gaan.

avatar van Leno

Leno

Documentaire van mensen die vinden dat we geen vlees of zuivel moeten eten. Je gaat dan dood. Als je geen vlees of zuiver eet blijf je gezond en wordt je heel oud. Dat is de boodschap, de feiten worden er selectief bijgepakt. Het grote onderzoek uit China wordt dusdanig geïnterpreteerd zoals het de makers uitkomt. Bevolkingsgroepen die heel veel vlees eten maar nauwelijks ziek worden, ook naar voren komend uit dit onderzoek, laten ze maar even achterwege. Mensen worden opgevoerd die ziek zijn en na het stoppen van eten van vlees na een paar weken weer kerngezond zijn en geen pillen meer hoeven, doen de docu ook geen goed. Daar prik je toch doorheen mag ik hopen.