• 9.369.514 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Matteo Botrugno en Daniele Coluccini

Met onder meer: Maurizio Tesei, Ughetta D'Onorascenzo en Michele Botrugno

Plot Et in Terra Pax

In een buitenwijk van Rome bezoeken we een slechte buurt bestaande uit hoge flats waar drugs, misdaad en graffiti het straatbeeld sieren. Marco komt terug in zijn buurt na gezeten te hebben voor het dealen van drugs, maar hij wordt niet meer geaccepteerd door zijn vrouw. Zijn vrienden willen hem wel terug en hem cocaïne laten dealen. De enige in de buurt die zicht onttrekt aan de malaise is Sonia, die zich door haar studie en werk onderscheidt van de rest. Maar niemand ontsnapt aan de geweldsspiraal in de wijk..

Poging om Pasolini weer tot leven te weken in de setting van de borgata door 2 regisseurs die tot dan slechts kortfilms hadden gemaakt. Een semi-contemplatief urban crime drama over kansloze lieden gespeeld door ongekenden, gelardeerd in Pasolini stijl met klassieke evergreens op de achtergrond tijdens de poetisch oid bedoelde momenten waarin we neo- Accattone Marco vaak eenzaam contemplerend op zijn vaste bankje zien zitten, op zijn manier een soort filosoof.

Behalve stadsfilosoof Marco ontmoeten we zoals hierboven reeds gezegd ook de brave Sonia-wat een Dostojevskijaanse naam weer- die wel iets van haar leventje probeert te maken en door haar-semi analfabete omgeving als een soort wonder wordt beschouwd, maar we ontmoeten ook 3 onverlaten: de kale, de dikke en de zwarte, zie poster- die zich op onprettige wijze in de levens van de 2 zullen binnendringen, met alle gevolgen vandien..let trouwens ook op de Pasoliniaanse manier waarop de kale jongeman bijklust.

Het slot leek me nogal gratuit.

De ironische titel is trouwens ook dat van het stuk dat het vaakst te horen is, uit een mis van Vivaldi.