• 9.370.278 stemmen

The Whisperer in Darkness (2011)

Mystery / Sciencefiction | 104 minuten

Genre: Mystery / Sciencefiction

Geregisseerd door: Sean Branney

Met onder meer: Matt Foyer, Barry Lynch en Daniel Kaemon

Plot The Whisperer in Darkness

"In the deepest woods of the most remote hills... a dark mystery BEYOND BELIEF!"

1929. Na een overstroming in de heuvels van Vermont worden door bewoners resten van vreemde wezens gezien in de rivier. Professor Wilmarth, expert op het gebied van folklore, gelooft niet dat er iets waar is van de verhalen die in dit gebied de ronde doen. Totdat hij in contact komt met Henry Akely en diens zoon George, die op hun boerderij in Vermont regelmatig sporen vinden van vreemde wezens. Wanneer de oudere Akely hem verzoekt naar Vermont te komen, gaat de naïeve academicus Wilmarth op de uitnodiging in. Dat had hij beter niet kunnen doen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Albert Wilmarth

Davis Bradbury

George Akeley

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Van hetzelfde genootschap dat ook Call of Cthulhu, The (2005) produceerde en regisseerde. Ik ben benieuwd!

Trailer.

avatar van Rooda

Rooda

• 1987 stemmen

Gezien met regisseur van de film.

Met meer kennis over de film is het leuker.

Film is voor de liefhebber

avatar van Vascago

Vascago

Fantastische in zwart-wit geschoten verfilming van een Lovecraft verhaal. Het geeft de film een heerlijke authentiek aanvoelende sfeer mee. Het verhaal is top en dat zijn de acteerprestaties en de soundtrack ook.

Erg mooi. Dikke 4* voor nu. Bij herziening zal dat wel meer worden denk ik.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

DVD en Blu-Ray nu verkrijgbaar in de States met Nederlandse ondertiteling.

Whisperer in Darkness - amazon.com

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Vascago schreef:

Hier wel mee eens, maar de film had wel wat korter gemogen. Een minuutje of 20 minder had het verhaal wat vlotter doen opschieten en dat was denk ik wel beter geweest.

avatar van Woland

Woland

Lovecraft, het blijft een verhaal apart. De eerste keren dat ik wat van 'm las was ik behoorlijk onder de indruk, maar na een tijdje begin je toch al heel snel door te krijgen dat ie toch vaak dezelfde trucjes uithaalt. Zijn universum waar allerlei eeuwenoude Goden, onuitsprekelijke kwaden, naamloze riten en gekmakend occulte boeken is bovendien toch ook wel wat cheesy. Maar toch, een keer in de zoveel tijd kan het geen kwaad om wat Lovecraft-geïnspireerds uit de kast te trekken, al zijn het meestal geen hoogvliegers. Al is Re-Animator toch alleraardigst.

Hoe dan ook, voor de challenge ben ik voor The Whisperer in Darkness gegaan. En het is eigenlijk best wel een aardige poging, waar de liefde waarmee het gemaakt is vanaf spat. Qua stijl past het vrij aardig bij de boek-Lovecraft: de film neemt zichzelf vrij serieus, zonder knipogen, en heeft een retro-look die goed past bij de tijd waarin het zich afspeelt (jaren '20 zo ongeveer). Veel van de te verwachten ingrediënten zijn aanwezig. We volgen een specialist in folklore uit New England die op onderzoek uitgaan naar Vermont, waar na een overstroming allerlei onverklaarde zaken zijn geobserveerd, met verhalen over krabmensen door de lokale bewoners. Heel verrassend is het plot vervolgens niet: skeptische professor wordt toch overtuigd, de krabmonsters bestaan inderdaad echt en zijn bovendien een soort kwaadaardige aliens, uiteraard is er een kultus die beschreven wordt met Lovecraftiaanse termen als onnoembaar, en we volgen de strijd tussen aan de ene kant de professor, aan de andere kant de aliens en hun sekte-helpertjes, en we hebben nog een hoop locals met verschillende loyaliteiten. Die hersenen-op-potjes zijn best tof gedaan, trouwens.

De film voelt aan als een sci-fi uit de jaren '50; geen geweldig plot, maar een leuke retro-sfeer die de film goed kijkbaar maakt voor de liefhebber. Helaas zien de special effects er ook nogal jaren '50 uit, zeker tegen het einde. De film is duidelijk low budget, en grotendeels is dat niet heel erg storend, maar kies dan niet voor zoveel krabmonsters expliciet in beeld en al helemaal niet voor een vliegtuigachtervolging. De film had sowieso wel wat korter gemogen, zeker in de eerste helft zit er toch niet heel veel vaart in. Desondanks, ik kon me hier best wel mee vermaken. 3.5*

avatar van joolstein

joolstein

Deze film is een bewerking van het korte verhaal van H.P. Lovecraft uit 1931 met dezelfde naam, dat voor het eerst verscheen in het tijdschrift Weird Tales.. En is afkomstig van een groep vrienden die in 1984 de HP Lovecraft Historical Society (HPLHS), opgerichte. Naast radio-hoorspelen, tijdschriften, boeken en muziek, maken ze ook films zo zijn The Testimony of Randolph Carter (1987), en The Call of Cthulhu (2005) van regisseur Andrew Leman en deze van regisseur Sean Branney en is Leman hier co-schrijver/producent.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een zeer getrouwe verfilming is van het originele verhaal. Nu is het zo dat verhalen van Lovecraft vaak eindigen op het moment dat de hoofdpersoon een verrassende, ontdekking doet, en wat er daarna gebeurt volledig aan de lezer werd overgelaten. Dit weten de filmmakers ook en bedachten daarom zelf een ​​derde slotakte. En die maakt deze film geweldig!

De film volgt de sceptische Albert N. Wilmarth, een literatuurdocent aan de Miskatonic University in Arkham Nadat er in de kranten berichten verschijnen over vreemde wezens die zijn gevonden in de nasleep van de historische overstroming van 1927 in Vermont, trekt hij na enige tijd naar de boerderij van Henry Akeley om dit te onderzoeken. Met alle gevolgen van dien.

De film is geplaatst in de periode waarin het is geschreven. Bovendien is alles opgenomen in zwart-wit, wat de tijdsperiode nog sterker naar voren laat komen. Verder is de film gemaakt met veel gevoel voor historische details en kostuums. Ook het tempo van de film is meer van die periode dus voor kijkers van modernere horrorfilms is dat misschien wat wennen! Er zijn niet veel special effecten, het verhaal en het budget zijn er niet nar maar de effecten die er zijn, zijn uitermate goed.

Saillant detail; is dat de film ook een ​​cameo van Charles Fort (1874-1935) bevat. Dit was een echt bestaande schrijver van een reeks boeken over afwijkende verschijnselen waarvoor de wetenschap geen adequate verklaring had. Die rol van Fort wordt gespeeld door co-schrijver/co-producent Andrew Leman. Kortom deze film is een indrukwekkende inspanning, Lovecraft zoals een Lovecraft-verhaal zou moeten zijn!