
1492: Conquest of Paradise (1992)
Alternatieve titels: Koers naar het Onbekende | 1492: La Conquête du Paradis
Frankrijk / Spanje
Avontuur / Historisch
154 minuten
geregisseerd door Ridley Scott
met Gérard Depardieu, Armand Assante en Sigourney Weaver
Christopher Columbus heeft van kinds af aan al de droom gehad om met een schip de Oceaan over te varen en nieuwe werelden te ontdekken. Jaren maakt hij plannen en in 1491 krijgt hij toestemming van de Spaanse graaf Sanchez om met een paar schepen op reis te gaan om nieuwe werelden te ontdekken en kostbaarheden mee terug te nemen.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=bmnLrzG2zKw
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,5 / 28125)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)Er zitten ook een paar onjuistheden in de film verwerkt. Zo wordt er in de film getoond dat Columbus degene is die voor het eerst land ziet. Daarbovenop laat de film zien dat Columbus en de bemanning zelf door de jungle reizen, maar in de realiteit kwamen de Indianen juist naar hen toe. Ook Moxica zou geen zelfmoord gepleegd hebben, maar werd geëxecuteerd.
Ondanks deze onjuistheden vertelde de film de grote lijnen van de ontdekking van Amerika en werd alles werkelijkheidsgetrouw gepresenteerd.
Toch vreemd hoe je soms jaren een film kunt laten liggen. Ik schafte Conquest of Paradise aan in de periode dat ik de Franse regisseur François Truffaut leerde kennen (en bijgevolg ook Gérard Depardieu) en ondertussen zijn we alweer 7 jaar verder en heb ik de film nog altijd niet gezien. Dat vind ik altijd enorm confronterend (en een geldverspilling bovendien) en was het dus gisteravond eens tijd om te gaan zitten voor dit epos van Ridley Scott. Volgens mij één van de meest wisselende regisseurs qua niveau dus het was de vraag wat hij er van ging maken.
Niet veel bijzonders. Kan op zich wel begrijpen dat ze dachten om voor het 500e jubileum eens iets speciaals te doen aan de hand van een verfilming, maar dit is amper een eerbetoon te noemen. In bijna 2 uur en een half neemt Scott ons mee door de geschiedenis van Columbus en hoewel hij dat bij vlagen tergend traag doet (heel het segment op de New World zelf voelt wat lang uitgesponnen aan), kiest hij er op andere momenten voor om er eventjes flink wat vaart in te steken. Columbus in de gevangenis? Volgende scène is hij alweer buiten.. Bijzonder om te zien wat voor een vreemd tempo Scott er in de film op nahoudt. Verder ook een film die erg standaard aanvoelt. Zit geen greintje verrassing in en ik vraag me ook af in hoeverre dit historisch correct is. Nu op zich geen problemen mee als er eens een loopje met de werkelijkheid wordt genomen (sommige gebeurtenissen zijn nu eenmaal niet filmisch genoeg), maar doe dan ook iets nuttigs met eventuele aanpassingen. Sowieso is ook het gespeel met dat Engels om zot van te worden. Heb je een heel stel Spanjaarden en dan laat je hen zijn Amerikaanse naam uitspreken..
Gelukkig is er nog Vangelis. Volgens mij kent iedereen wel het bekende nummer uit Conquest of Paradise (even aanstekelijk als dat nummer uit Chariots of Fire) en het was fijn om het eens in de film geïntegreerd te zien worden. Werkt niet altijd even goed weliswaar, maar kom. Oorspronkelijk dus gekocht vanwege Depardieu en die mag hier als Fransman een Italiaan gaan spelen die Engels spreekt terwijl hij omgeven wordt door Spanjaarden die uiteraard ook Engels spreken.. Geen al te logische keuze, maar wonder boven wonder geraakt de Fransman er nog voor een groot stuk mee weg. Geen hoogvlieger in zijn carrière, maar hij maakt de film nog draaglijk. Ondertussen draaft Sigourney Weaver ook nog even op voor een erg klein bijrolletje (die was volop Alien 3 aan het filmen dus had blijkbaar niet veel tijd) en loopt er wat voor spek en bonen bij. Verder hebben nog onder andere Frank Langella een bijrol, maar zonder al te veel indruk te maken.
Zo'n typisch voorbeeld van een film die er op papier veel beter uitziet dan hij in het echt is. Ik vraag me af of Scott wel de juiste regisseur voor deze film was en zo zijn er wel meer vreemde beslissingen gemaakt. Niet alles is slecht te noemen uiteraard, Scott blijft een redelijk kundige filmer, maar veel te weinig voor zo'n lange film.
1.5*
De befaamde Gérard Depardieu vertolkt de hoofdrol van Columbus. Jammer genoeg komt de Fransman in hem naar boven, want zijn beroerd accent zorgt voor misnoegdheid. Gelukkig is dit geen schande en dit dankzij zijn geweldige acteerprestatie. Tegenover Depardieu staat Micheal Wincott. Deze laatste krijgt wereldwijd erkenning voor zijn excellente acteerwerk. De rolprent wordt in het algemeen tamelijk gewaardeerd door filmcritici over de hele wereld, dat begrijpen wij wel. De film valt onder het genre van biografische geschiedenisfilm en het is één van de betere in deze categorie.
In 1992 verscheen deze film. Hierdoor is de kwaliteit ietwat minder in vergelijking met hedendaagse rolprenten. De legendarische compositie van de Griek Vangelis beschrijft de trip naar San Salvador perfect.
De film duurt nogal lang en is redelijk langdradig. Daarnaast wordt de film verteld uit het perspectief van de kolonisators. Dit zorgt er wellicht voor dat de overwinnaar positiever wordt voorgesteld dan hij in werkelijkheid is. Daarenboven zijn er te vaak dialogen waardoor de film eerder statisch lijkt.
We kunnen besluiten dat deze film over het algemeen matig is. Het acteerwerk en de compositie zijn uitstekend, maar deze worden dan weer overschaduwd door de statische indruk van de film en de licht subjectieve benadering van de auteur/regisseur.
Wij geven de film drie op vijf .
Om een stuk als deze naar voren te brengen is geen gemakkelijk werkje, dit verhaal is noch gebaseerd op een geschreven bron, noch op een primaire bron. Het is geheel gebaseerd op wat wetenschappers over de ontdekkingsreizigers hebben te weten gekomen. De ontdekking van Amerika en Columbus waren 500 jaar voor deze film. Dit is dus geen eenvoudige film om als regisseur, noch als acteurs voor elkaar te krijgen!
De ontdekking van Amerika word mooi voorgesteld samen met het leven van Christoffel Columbus. De grote lijnen van het verhaal en de gebeurtenis komen goed overeen, terwijl er toch veel meer aandacht wordt gestoken in andere momenten in de film. De zoektocht naar een nieuwe vaarroute naar Indië is goed naar voor gebracht, zo ook de bedoelingen van Christoffel Columbus. Dit was zeker geen alledaags plan van onze ontdekkingsreiziger maar alsnog heeft hij dit goed gedaan. Hij heeft misschien niet Indië bereikt maar zijn ontdekking was en is nog altijd heel belangrijk tot op vandaag.
Deze film kan langdradig overkomen met zijn duur van 154 minuten. Dit komt omdat er in de film misschien op de verkeerde scenes nadruk wordt gelegd. Zo is der reis van Columbus heel snel voorbij en andere misschien minder belangrijke scenes heel uitgebreid. Dit is natuurlijk niet eenvoudig om als regisseur op de perfecte manier duidelijk te maken. Een belangrijke gebeurtenis zoals deze vraagt veel tijd en ruimte. Dit is geen ideetje die in een uur, anderhalf uur kan duidelijk gemaakt worden, een lange speeltijd van 2u34minuten is normaal.
De film is zeer mooi naar voren gebracht door Ridley Scott. En zeker felicitaties naar de acteurs, met extra aandacht aan de hoofdrollen gespeeld door: Gérard Depardieu (Christoffel Columbus), Armand Assante (Gabriel Sanchez), Sigourney Weaver (Queen Isabella I) en Fernando Rey (Antonio de Marchena).
Heel goed aan deze film is de achtergrond muziek door Vangelis! Hij heeft de film op vele momenten boeiend proberen te houden. De muziek kwam op vele momenten goed van pas. Zonder zijn inbrengst zou de film veel saaier geweest zijn. Deze muziek is ook apart verkrijgbaar natuurlijk. Vangelis is een uitstekend componist met al vele werken.
Geen uitstekende film, maar zeker ook geen van de slechtste. Zeker wel boeiend als je de ontdekking van Amerika eens voor je ogen wilt zien afspelen, eerder saai en voorspellend als je deze gebeurtenis al eens hebt gezien of over gehoord/geleerd hebt. Heb je al een film zoals deze gezien, dan zal deze misschien wel overbodig zijn om ook nog eens te bekijken. Alles in deze film zal zeker ook aan bod komen in andere films. Het belangrijkste is het verhaal en dan de details.
Nochtans begint de film prima met een broeierig sfeertje rond de kerk en de angst en het terreur dat van de inquisitie uitgaat. Colombus zal een dapper man geweest zijn zo aan te houden en uiteindelijk toestemming van de koningin zelf te krijgen. De reis is weliswaar kort maar uitstekend gebracht net als de eerste stappen op het vaste land en de dreiging van gevaren aldaar en eigenlijk een compleet andere wereld. Voeg daarbij een Depardieu die de rol aardig vertolkt, een geweldige Wincott, prachtige landschappen en locaties, een memorabele soundtrack en je hebt heel wat...zou je zeggen, maar helaas...
De film strand en loopt vast op verschillende lange scènes en zware weinig zeggende dialogen, helaas een onderdeel dat toch drie kwart film inhoud. Daar staat tegenover een aantal scènes met tempo versnelling en veel muziek zoals de reis, het hijsen van de klok, de storm en het gevecht met de opstand en inboorlingen. Opnames die met veel sjeu en sfeer indruk maken, net als de eerste reis. Het is de balans in die zin waar dit Scott product ernstig zijn evenwicht verliest en vreselijk moeite heeft te boeien. Dan speelt er op de achtergrond mee dat er geschiedkundig bitter weinig van klopt en Columbus af geschilderd wordt als sympathiek terwijl hij achteraf gezien wordt als bloeddorstige en een gewelddadige veroveraar die niet vies van een wandaad was. Daarnaast klopt het lot van Moxica evenmin die niet zelfmoord pleegde maar toch echt aan de galg stierf wegens verraad.
1492QOP is niet een film die ik snel weer doe en is op alle fronten een dikke tegenvaller terwijl ik hier toch wel meer van gehoopt had. Zoals Metalfist zegt zal dit product er op papier en in de gedachte van Ridley Scott vele malen beter geleken hebben dan het daadwerkelijk uitgepakt is.