• 9.377.371 stemmen

Bobby Fischer against the World (2011)

Documentaire / Biografie | 90 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / IJsland

Geregisseerd door: Liz Garbus

Met onder meer: Bobby Fischer

Plot Bobby Fischer against the World

De film belicht het tragische en bizarre leven van de inmiddels overleden grootmeester van het schaken: de legendarische Bobby Fischer. Het drama in Fischers carrière krijgt ruimschoots aandacht. Van zijn moeilijke jeugd tot aan zijn sterrenstatus als wereldkampioen. En van de icoon van de Koude Oorlog tot aan zijn voortvluchtige leven. De documentaire toont het leven van een van de meest beruchte en mysterieuze karakters van de twintigste eeuw, die het grootste toernooi waarschijnlijk in zijn eigen hoofd speelde.

avatar van Macmanus

Macmanus

Blijft een zeer intrigerend verhaal, en voor de mensen die weinig weten over Fischer is dit een prima gemaakte docu, voor de mensen die al wat meer weten over hem is dit gewoon een goede opfrisser.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Prima docu die door de hoofdpersoon naar een nog hoger plan getrokken wordt.

Van boy wonder naar schaakkampioen van de wereld en daarna de ondergang naar uitermate irritant scheldende kerel met baard.

Hoogtepunt is de ruime aandacht voor het wereldtitel-toernooi tussen Fischer en de Rus Boris Spassky...koude oorlog rond het schaakbord en een bizarre en intense wedstrijd in 24 ronden...waanzinnig!!

Vanavond maar weer eens een potje schaken ... toch een magnifiek spel.

Meesterwerkje!

avatar van scorsese

Goeie documentaire over schaakgrootmeester Bobby Fischer. Een moeilijke en geheimzinnige persoonlijkheid, dat wordt zeker duidelijk hier. Maar de motieven achter zijn soms radicale handelen, blijft tasten in het duister. Er wordt ook flink wat tijd besteed aan één bepaalde match (Bobby Fischer vs Boris Spassky, zijn grootste wapenfeit), waardoor andere gebeurtenissen minder belicht worden.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een best wel fascinerende docu over deze obsessieve man. Het komt goed over hoe intens hij was en hoe geconcentreerd.

Een aantal keuzes en wendingen in zijn leven blijven onbegrijpelijk, maar dat hoort erbij. Verder blijven diepere achtergronden of verklaringen voor zijn gedrag achterwege. Met wat beelden over moeder en een vaderfiguur in zijn leven moeten we het doen. Moeder was trouwens wel een enorm fanatieke dame.

Dat hij met allemaal complottheorieën komt na zijn match met Spasski is best opmerkelijk, maar daarmee wordt, behalve registratie ervan, niet veel gedaan. Het naadje van de kous zullen we niet te weten komen, denk ik.

(edit: Ik vond hier eigenlijk nog meer informatie over Fischer (en andere schakers en hun psyche) dan in de film)

avatar van chevy93

chevy93

Zelf heb ik een tijdje fanatiek geschaakt. Dat is ook alweer een aantal jaar geleden (eind basisschool). Destijds heb ik ook een aantal schaakboeken gelezen. Met name gefascineerd was ik door Karpov en nog meer door zijn opvolger Kasparov. Fischer had wel een keertje de wereldtitel gewonnen, maar dat was 'slechts' een keertje. Over zijn leven zelf wist ik vrijwel niets. Toen deze docu langskwam op één heb ik hem toch maar opgenomen, want wat een persoonlijkheid is dat, zeg.

Zeer sterk portret waarbij je constant geboeid ben. Ook niet-schaakliefhebbers zouden dit eens moeten proberen, want deze docu overstijgt Fischer als schaakgrootheid. Het is een heuse karakterstudie. Af en toe wel iets te vlak en als documentaire niet heel speciaal, maar laat je niet misleiden door mijn cijfer: één van de meest interessante docu's die er is.

avatar van Metalfist

Metalfist

The greatest match was in his mind

Ik ben helemaal niet zo bekend met schaken, verre van. Vroeger heb ik het wel geleerd maar ik was er veel te ongeduldig voor en ik speelde het op zich ook niet zo heel graag. Een paar maand geleden heb ik geprobeerd om het wat terug op te pakken maar buiten de basis heb ik niet veel geleerd. Ik had dan ook nog nooit van Bobby Fischer gehoord maar de documentaire leek me wel interessant dus opgenomen toen ze hem op televisie gaven. Gisteren maar eens opgezet.

Ik had nooit gedacht dat dit eigenlijk zo meeslepend ging zijn. Voor de Bobby Fischer leek weet Liz Garbus er een mooi geheel van te maken. De documentaire kent een traditionele opbouw waarin zijn jeugd, sterrendom en dood uit de doeken wordt gedaan maar het wordt nergens saai en zelfs de schaakwedstrijden worden zoveel jaar na datum nog altijd spannend neergezet. Zal er misschien bij mij ook wel aan liggen dat ik niet wist wie de wedstrijd uiteindelijk ging winnen tussen Fischer en Spassky. Gaandeweg krijgen we een kijk in het vreemde leven van Fischer en zien de man evolueren van lachende pre-teen tot gestoorde Jodenhater die tijdens 9/11 telefoontjes naar de Verenigde Staten zat te doen dat het hun eigen schuld was. Bobby Fischer Against the World is vooral interessant om te zien hoe die evolutie eigenlijk gebeurt. Je ziet hem echt veranderen en Garbus weet het goed in beeld te brengen. Ook de match zelf wordt interessant gebracht. Ik had eerst schrik dat er in elke ronde van de 24 ging verdiept worden maar dat blijkt gelukkig niet te zijn. De sleutelmomenten worden verder uitgewerkt en meer moet dat ook niet zijn. Hiermee blijft de documentaire boeiend genoeg en is er ook genoeg afwisseling.

Er wordt gekozen om niet met opnieuw gefilmde beelden te werken maar met authentieke beelden die toen zijn opgenomen. Een keuze die ik alleen maar kan toejuichen want dit geeft toch altijd nog een beter beeld dan een verfilming met andere acteurs. Nog iets waar ik over te spreken ben zijn de gasten die hier aan bod komen. Ik heb het al vaker gehad met documentaires dat er allerlei volk wordt bijgehaald die eigenlijk amper iets met de persoon of gebeurtenis in kwestie hebben te maken maar dat is hier gelukkig niet het geval. Er worden mensen geïnterviewd die Fischer persoonlijk kende, zo zit onder andere zijn zwager in de docu, maar ook de organisator van de wedstrijd in IJsland en de scheidsrechter van die match. Ze hebben allemaal zo hun eigen idee van Fischer maar zijn wel over één ding eens, dat Fischer een genie was. Alleen jammer dat Spassky zelf niet aan bod komt want als er één persoon is die ik hier wel in had willen zien, dan was hij het geweest. Des te meer omdat hij nog altijd leeft, in tegenstelling tot Fischer.

Interessante documentaire die geen minuut verveelt. Garbus kiest voor een traditionele opbouw maar het werkt perfect. De beelden rond Fischer's waanzinnigheid, zijn leven en de iconische wedstrijd worden goed afgewisseld met degelijke interviews. Zelfs voor een niet-schaakfan is dit nog altijd de moeite waard.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

ik heb hier echt met veel plezier naar gekeken..Er zijn echt hele goed beelden gebruikt in deze documentaire!. En eigenlijk gebeurde er niet eens zo heel veel, maar toch was het spannend en interessant.

4 1/2 ster!

avatar van Zinema

Dwarse denksporter.

Deze documentaire over de, naar alle waarschijnlijkheid, beste schaker ter wereld is grotendeels een dramatische thriller. Althans, voor diegenen die het verhaal van Bobby Fischer en zijn excentrieke verschijnen binnen de schaaksport en daarbuiten nog niet kennen. Na een korte intro over de jeugd van de dwarse denksporter beginnen de filmmakers aan het misschien wel spannendste hoofdstuk uit de schaakgeschiedenis: het wereldkampioenschap van 1972.

Het toernooi in Reykjavik en het aldaar steeds duidelijker wordende ziektebeeld van de grootmeester vormen niet voor niets het leeuwendeel van deze documentaire. Het is niet alleen het hoogtepunt uit Fischers carrière, maar ook dat van de film. De suspense sijpelt vanzelf door het scherm wanneer de geniale schaker openlijk twijfelt of hij wel moet deelnemen aan de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Boris Spasski, in wat zelfs voor aanvang al de schaakmatch van de eeuw was.

De beginjaren en het tragische einde krijgen minder speelduur in dit fascinerende portret van Fischer. Het goed bij elkaar gescharrelde beeldmateriaal benadrukt wel dat zijn grootste wedstrijd helaas die tegen zichzelf was, en stemt daardoor verdrietig. De schokkende beelden bevestigen maar weer eens dat de grens tussen geniaal en gek flinterdun is. Hoe triest ook, het levert een intrigerende film op. Eentje die menig kijker met een bittere smaak in de mond achterlaat. Schaakliefhebber of niet.

Zeer goed.

Met dank aan MVSP voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

avatar van wihu61

wihu61

Vond het alleen jammer dat er niet op een of andere legendarische schaakpartij iets dieper werd ingegaan qua zetten, zeg maar een analyse van minuutje of 10.

Heb ik inderdaad ook gemist in deze documentaire. Ik zat er zelf eigenlijk voortdurend op te wachten (bijvoorbeeld de laatste 10 zetten uit een beslissende partij).

Had het m.i. completer gemaakt, uiteindelijk wil je als "schaak-geïnteresseerde" deze speler ook eens "in actie" zien, los van zijn levensgeschiedenis.

avatar van otherfool

otherfool

Grappig dat deze vanavond op de buis is terwijl ik hem toevallig gisteren heb gekeken. Fischer blijft een enorm tot de verbeelding sprekend persoon en het is mooi om eens de beelden bij de legendarische verhalen, met name van '72, te zien. De makers hebben toch nog vele hoofdrolspelers te pakken gekregen (helaas geen Spassky) en het levert een aardig portret op, al is aan de aftakeling van het genie beduidend minder aandacht besteedt dan aan zijn opkomst.

3*.

Erg aardige docu die wel een mooi kijkje geeft in hoe wonderlijk de wereld van Bobby Fischer was.

Met een bijzondere en rebelse moeder heeft Bobby toch een behoorlijk merkwaardige kijk op de wereld gekregen en is ook niet bang om die uit te dragen. Met name zijn mening over Joden is op z'n zachtst gezegd nogal zonderling.

Verder is het natuurlijk ongelooflijk hoe geniaal de man was en altijd enorme stappen vooruit kon denken, als het om schaken ging.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik ben een groot schaakliefhebber en speel graag een potje schaak op internet, thuis en met vrienden en heb daarnaast ook een groot aantal schaakliteratuur. Zo ook het beroemde matchboek van Spassky-Fischer waar een groot deel van deze documentaire over gaat.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het viel me toch nog wel tegen. Zag enorm uit naar deze docu, vooral omdat Fischer, samen met Kasparov, tot m'n schaakhelden behoort en ik behoorlijk wat partijen van hem geanalyseerd en nagespeeld heb. Vond het daarom een enorme tegenvaller dat er juist niet grondig een partij geanalyseerd werd. Nu snap ik wel dat het niet te ingewikkeld moet worden omdat er dan alleen maar echte schaakliefhebbers naar kijken, maar iets meer van het spel en van de partijen van Fischer zelf had niet misstaan.

Ben het wat dat betreft ook zeker met Reinbo eens dat het redelijk vlak blijft en een standaard opzet.

Verder is het wel erg leuk om een keer te zien. Heb best wel genoten en ben na het zien van deze documentaire toch wel zeer overtuigt van het feit dat Fischer dé beste schaker van de wereld is geweest. Het was ook leuk om bijvoorbeeld grootheden als Evans en Kasparov hun mening zien geven over dit schaakgenie. Want dat de wereld een paar jaar geleden een genie wat betreft het schaakspel is verloren is niet te ontkennen, zelfs voor z'n grootste vijand niet..

avatar van jipt

jipt

Docu over het levensverhaal van de grootste schaker ooit. Interessant verhaal, prima docu. Jammer dat de grootste meesters het slechtste eindigen. 3*

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Ideaal materiaal voor een docu: genie vs. gek, doorslaande paranoïa en dan ook de tijdsgeest van de Koude Oorlog en 9/11. Alhoewel ik jaren geleden een soortgelijke documentaire over z'n levenswandel zag toen-ie nog leefde en deze bracht eigenlijk weinig extra's. Wel interessant is de stelling dat relatief veel schaakgrootmeesters in de geestelijke knoop raken zoals Dreiecke hierboven ook ergens aangeeft. Wat is precies de relatie daartussen: is het spel op een of andere manier oorzaak, gevolg (zijn genieën met een aanleg voor ziekte al eerder geneigd te gaan schaken) of zorgt het voor een versnelling van dat soort aandoeningen (en welke)? Kan ook toeval zijn maar dat lijkt me sterk, had gehoopt daar meer van te zien. Desondanks boeiend, vooral ook toen-ie zelf in IJsland (kort) werd bezocht met een camera.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Prima documentaire over wereldkampioen schaken Bobby Fischer. Een mysterieuze persoonlijkheid die zich op een onnatuurlijke wijze ontwikkelde tot een schaakgenie, die egoistisch en mensenschuw was. Het duel Spassky-Fischer in 1972 krijgt een belangrijke plaats in de docu, mede omdat het onrechtstreeks en op een sportieve manier ook deel uitmaakte van de Koude Oorlog. Het meest fascinerende is de complexe persoonlijkheid van Fischer, werkelijk voer voor psychanalisten. Fischer had zich mentaal opgesloten in zijn geest om het gebrek aan familiale affectie te compenseren. Na de piek van zijn carrière werd hij antisemiet, paranoide en, als je de beelden uit IJsland bekijkt, geeft hij de indruk niet meer rationeel te zijn. En als je in de ogen van de kleine Bobby Fischer kijkt, zie je ergens al een kleine glimp van die gekte.

avatar van Insignificance

Insignificance

De boei factor. Lijkt me niet dat kenners van de man, zijn spel en zijn psyche hier nieuwe inzichten zullen aantreffen. Een aparte invalshoek valt er ook niet in te ontdekken. Garbus' documentaire is er eentje die in vrij grote, groffe lijnen het leven van een markant en gemankeerd persoon en schaker kenschetst. Wat dat betreft geen nieuws onder de zon, zo zijn ze er meer.

Maar voor iemand met oppervlakkige kennis van en oprechte interesse voor het onderwerp, hierzo, is het best een fascinerend anderhalf uur aan informatie en dergelijke. Praterig natuurlijk, maar afgewisseld met veel archiefmateriaal, waarvan opvallend veel foto's. Zo blijft het draaiende, al ontstaat soms de indruk dat er meer te halen valt uit bepaalde hoofdstukken.

Zoals Fischers grillige gedrag en Spasski's achterdocht tijdens de strijd om de wereldtitel op IJsland. En zijn paranoia plus alles wat volgt uiteraard, maar misschien is Fischer inderdaad altijd dat enigma gebleven en wil je als documentairemaker niet verzanden in al te grote speculaties. Hoe dan ook, interessant om eens te zien, heet het dan, maar ook niet​ veel meer dan dat.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Basically people think that there's something wrong with the man.

En maar eens even een documentaire van een figuur die maar al te bekend is en net zo interessant, in de vorm van Bobby Fisher, en daarom had ik niet bepaald moeite deze documentaire mee te nemen bij de kringloop hoewel het daadwerkelijke kijken nog even opzich liet wachten. Ik wilde deze docu namelijk met mijn collega's zien tijdens de pauzes maar dat kwam er maar niet van.

Maar goed, het karakter Fischer, en daarmee een naam waar bij voorbaat een aura van vaagheid en raarheid om heen hangt, en dat is precies wat we te zien krijgen rond een overduidelijk buitenbeentje waar van meet af aan weinig normaals aan was rond zijn jeugd, de moeilijke band met zijn moeder en de onduidelijkheid over zijn vader. Koppel daar een vluchtige geest en hyper intelligentie aan toe en je hebt een bijzondere voedingsbodem in die zin. Je kan je afvragen of de man überhaupt ooit kind geweest is, het antwoord lijkt mij nee, met only 'chess' on the mind, als kind reeds op vragen antwoord met een bepaalde excentriciteit en een soort van alienation tot gevolg en vragen van de pers die alleen maar tot een moeilijke band zullen leiden.

Je zou bij voorbaat zeggen dat de beste man kansloos is maar temidden van alle aandacht weet hij zich toch te ontwikkelen tot een op het oog stabiele persoonlijkheid die goed uit zijn woorden komt en weet wat hij wil. Het is wachten op 'the battle of Iceland' waar bizar veel druk op wordt gezet door de buitenwacht en de pers rond wat toch betiteld wordt als de grote krachtmeting tussen Oost en West van de Koude Oorlog. Iets waar beide spelers alleen maar last van hebben en in het geval van de trainerende Fisher juist de vraag is of de spanning al te veel is of dit juist onderdeel van een psychologisch spel betreft. En het moet gezegd dat het uitmondt in een bizarre strijd tussen de twee met problemen rond te luidruchtige camera's of straling waardoor men zich niet goed zou kunnen focussen. Niettemin moet benoemt worden wat er door beide spelers hun hoofd heen gaat met zoveel spanning en de hele wereld die meekijkt, verbazingwekkend de volle zalen, schermen en talloze borden waar de match op na gespeeld wordt. Kan me er weinig bij voorstellen dat een potje schaken tegenwoordig nog zoveel los zou maken.

Zo plotseling als de triomf komt en het hoogtepunt van een carrière is bereikt neemt het leven ook een turn for the worse. Het beste is al bereikt op een leeftijd van 29 waarop het leven al weinig uitdaging meer heeft waarop een soort van geestelijke downfall wordt ingeluidt rond een wispelturige geest die kennelijk niets meer heeft ter afleiding en wiens demonen hoogtij beginnen te vieren. Het is het beeld zo blijkt van de gemiddelde schaker die zijn leven op een gegeven moment net zo abstract en vol zetten ziet als het spel op het bord, en de lijst van gek geworden schakers is behoorlijk en in het geval van Fisher blijkt het niet anders. Het is een verontrustend beeld die volgt van een kluizenaar met idee fixe, paranoia, antisemitisme en radicalisering in geest. Een man die niet meer anders kan denken dan zijn vastgelopen patronen en ook absoluut niet op kan houden met tieren. Het betreft een bijzonder tragische maar hyper intelligente man die toch vooral ongekanaliseerd is en het beeld wat van hem heerst volledig beantwoord.

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat dit een interessante documentaire is over het fenomeen Bobby Fisher die een geestelijke vrijval maakte van schaakgrootheid naar een paria. Benieuwd of er ooit een speelfilm gemaakt gaat worden van deze man.