Bobby Fischer against the World (2011)
Genre: Documentaire / Biografie
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / IJsland
Geregisseerd door: Liz Garbus
Met onder meer: Bobby Fischer
Plot Bobby Fischer against the World
De film belicht het tragische en bizarre leven van de inmiddels overleden grootmeester van het schaken: de legendarische Bobby Fischer. Het drama in Fischers carrière krijgt ruimschoots aandacht. Van zijn moeilijke jeugd tot aan zijn sterrenstatus als wereldkampioen. En van de icoon van de Koude Oorlog tot aan zijn voortvluchtige leven. De documentaire toont het leven van een van de meest beruchte en mysterieuze karakters van de twintigste eeuw, die het grootste toernooi waarschijnlijk in zijn eigen hoofd speelde.
Gizzmann
Dit klinkt echt heel erg interessant. En ik geef eigenlijk maar weinig om schaken.
Macmanus
Blijft een zeer intrigerend verhaal, en voor de mensen die weinig weten over Fischer is dit een prima gemaakte docu, voor de mensen die al wat meer weten over hem is dit gewoon een goede opfrisser.
- 2073 berichten
Wat een documentaire, zo enorm boeiend en spannend. Het leven van Fischer was me wel bekend, maar blijft toch steeds weer uiterst interessant. Een echte aanrader, je hoeft geen schaakliefhebber te zijn.
De Knip
Al wat eerder docu('s) over Bobby gezien. Niet echt veel nieuws onder de zon. Toch blijft het een fascinerende kerel. Geniaal en gek tegelijk. Niet echt een sympathieke man (understatement):
***1/2
Uzza_Sparta
een zeer boeiende maar ook tragische documentaire over de beste grootmeester van schaken, en waar hij in de jaren 70 dezelfde sort superhero status kreeg als bokser Cassius Clay/Mohammed Ali.
Hoe dat later allemaal fout ging was soms te gek voor worden.
een aanrader
wendyvortex
Prima docu die door de hoofdpersoon naar een nog hoger plan getrokken wordt.
Van boy wonder naar schaakkampioen van de wereld en daarna de ondergang naar uitermate irritant scheldende kerel met baard.
Hoogtepunt is de ruime aandacht voor het wereldtitel-toernooi tussen Fischer en de Rus Boris Spassky...koude oorlog rond het schaakbord en een bizarre en intense wedstrijd in 24 ronden...waanzinnig!!
Vanavond maar weer eens een potje schaken ... toch een magnifiek spel.
Meesterwerkje!
Goeie documentaire over schaakgrootmeester Bobby Fischer. Een moeilijke en geheimzinnige persoonlijkheid, dat wordt zeker duidelijk hier. Maar de motieven achter zijn soms radicale handelen, blijft tasten in het duister. Er wordt ook flink wat tijd besteed aan één bepaalde match (Bobby Fischer vs Boris Spassky, zijn grootste wapenfeit), waardoor andere gebeurtenissen minder belicht worden.
Dreiecke
Een best wel fascinerende docu over deze obsessieve man. Het komt goed over hoe intens hij was en hoe geconcentreerd.
Een aantal keuzes en wendingen in zijn leven blijven onbegrijpelijk, maar dat hoort erbij. Verder blijven diepere achtergronden of verklaringen voor zijn gedrag achterwege. Met wat beelden over moeder en een vaderfiguur in zijn leven moeten we het doen. Moeder was trouwens wel een enorm fanatieke dame.
Dat hij met allemaal complottheorieën komt na zijn match met Spasski is best opmerkelijk, maar daarmee wordt, behalve registratie ervan, niet veel gedaan. Het naadje van de kous zullen we niet te weten komen, denk ik.
(edit: Ik vond hier eigenlijk nog meer informatie over Fischer (en andere schakers en hun psyche) dan in de film)
AC1
Het was geleden sinds 'No Country For Old Men' dat ik zo in spanning naar iets heb zitten kijken. En zoveel origineel beeldmateriaal!
chevy93
Zelf heb ik een tijdje fanatiek geschaakt. Dat is ook alweer een aantal jaar geleden (eind basisschool). Destijds heb ik ook een aantal schaakboeken gelezen. Met name gefascineerd was ik door Karpov en nog meer door zijn opvolger Kasparov. Fischer had wel een keertje de wereldtitel gewonnen, maar dat was 'slechts' een keertje. Over zijn leven zelf wist ik vrijwel niets. Toen deze docu langskwam op één heb ik hem toch maar opgenomen, want wat een persoonlijkheid is dat, zeg.
Zeer sterk portret waarbij je constant geboeid ben. Ook niet-schaakliefhebbers zouden dit eens moeten proberen, want deze docu overstijgt Fischer als schaakgrootheid. Het is een heuse karakterstudie. Af en toe wel iets te vlak en als documentaire niet heel speciaal, maar laat je niet misleiden door mijn cijfer: één van de meest interessante docu's die er is.
Pierre1965
Afgelopen week zond de BRT The Godfather uit.
Daarna was ik van plan om te gaan slapen, de klok gaf reeds 23.30uur aan.
Maar net voordat ik de TV wou uitschakelen, zag ik dat deze docu over Bobby Fisher begon.
Als club schaker betekende dat natuurlijk wakker blijven, verplichte kost.
Maar op de een of andere manier is deze docu zeer boeiend.
En was het net zo snel als in menige spannende schaakpartij opeens anderhalf uur later.
Vond het alleen jammer dat er niet op een of andere legendarische schaakpartij iets dieper werd ingegaan qua zetten, zeg maar een analyse van minuutje of 10.
Het zullen toch voornamelijk schaak liefhebbers zijn die hiernaar gaan kijken.
Maar qua sfeer en opzet heel goed.
- 2073 berichten
Ben ik wel met je eens Pierre. Als je erop googled is er wel enorm veel te vinden, o.a: Best Chess Games of Bobby Fischer - academicchess.org
Pierre1965
Ja op de Chess base zijn veel partijen te vinden.
Maar het was juist mooi geweest als dit met beelden was ondersteund.
Vroeger was er op WDR iedere Zaterdag een schaakprogramma.
Op die manier maakt een partij analyse meer indruk dan met diagrammen uit een data-base.
Overigens wel goed dat die mogelijkheid er is tegenwoordig.
Zelf ook nog een leuke site gevonden over het wellicht zover met Bobby Fisher heeft kunnen komen.
Lees vooral vanaf hoofdstuk 2
Dreiecke
Ja, die link is interessant hé? Vol met weetjes over diverse schakers. Dat Fischer een IQ had van 180-187! Dat is (meestal) ook al een aardige handicap in sociaal opzicht.
Ieder voordeel hep z'n nadeel
Pierre1965
Ik heb eens met iemand die een jaargang daarvoor een bepaald schaaktoernooi had gewonnen een gesprek proberen te voeren.
Allereerst schrok hij hevig van mijn vraag of hij dit jaar weer zou gaan winnen.
Na lang aarzelen antwoorde hij met "inderdaad"
Nou ja beetje vreemd antwoord maar allez kan nog.
Daarna wenste ik hem succes.
En weer klonk het....."inderdaad"
- 2073 berichten
Interessante link Pierre, bedankt. Het heeft ook zo iets romantisch en mysterieus, die genialiteit en gekte, mij boeit dat enorm. En dat zie je wel in de documentaire.
Bill HARTSON: “It is not that chess drives sane people mad,I think it
keeps mad people sane.”
nadrin
In mijn jeugd was schaken een echte hype.
En daar was deze man voor verantwoordelijk.
Deze film gaf een mooie kijk over hoe belangrijk deze man voor het schaken is geweest.
En over de gevolgen die dit had voor hemzelf.
Als elke grote topsporter is het moeilijkst om aan de top te blijven.
Maar helaas is dit alles verfilm met groezelige beelden uit die tijd.
Zodat de film oud en aftands toont
Pierre1965
Maar helaas is dit alles verfilm met groezelige beelden uit die tijd.
Zodat de film oud en aftands toont
Het is dan ook geen film, maar een documentaire.
En juist in die groezelige beelden ligt de sfeer verborgen van het geheel.
”
Ik zie intelligentie en genialiteits niveau als een soort cirkel.
Waarin hoog en laag elkaar weer raken en zelfs overlappen.
Hoe vaak zie je niet dat een laag begaafd iemand in een specifiek iets uitblinkt.
En anders om ook met sommige slimmeriken is een normaal gesprek niet te voeren.
Ik denk dat onze Bobby hier in de vicieuze cirkel van heel hoog ook in het gebied van heel laag is terecht gekomen.
Vandaar waarschijnlijk ook de term: "Doordraaien"
Metalfist
The greatest match was in his mind
Ik ben helemaal niet zo bekend met schaken, verre van. Vroeger heb ik het wel geleerd maar ik was er veel te ongeduldig voor en ik speelde het op zich ook niet zo heel graag. Een paar maand geleden heb ik geprobeerd om het wat terug op te pakken maar buiten de basis heb ik niet veel geleerd. Ik had dan ook nog nooit van Bobby Fischer gehoord maar de documentaire leek me wel interessant dus opgenomen toen ze hem op televisie gaven. Gisteren maar eens opgezet.
Ik had nooit gedacht dat dit eigenlijk zo meeslepend ging zijn. Voor de Bobby Fischer leek weet Liz Garbus er een mooi geheel van te maken. De documentaire kent een traditionele opbouw waarin zijn jeugd, sterrendom en dood uit de doeken wordt gedaan maar het wordt nergens saai en zelfs de schaakwedstrijden worden zoveel jaar na datum nog altijd spannend neergezet. Zal er misschien bij mij ook wel aan liggen dat ik niet wist wie de wedstrijd uiteindelijk ging winnen tussen Fischer en Spassky. Gaandeweg krijgen we een kijk in het vreemde leven van Fischer en zien de man evolueren van lachende pre-teen tot gestoorde Jodenhater die tijdens 9/11 telefoontjes naar de Verenigde Staten zat te doen dat het hun eigen schuld was. Bobby Fischer Against the World is vooral interessant om te zien hoe die evolutie eigenlijk gebeurt. Je ziet hem echt veranderen en Garbus weet het goed in beeld te brengen. Ook de match zelf wordt interessant gebracht. Ik had eerst schrik dat er in elke ronde van de 24 ging verdiept worden maar dat blijkt gelukkig niet te zijn. De sleutelmomenten worden verder uitgewerkt en meer moet dat ook niet zijn. Hiermee blijft de documentaire boeiend genoeg en is er ook genoeg afwisseling.
Er wordt gekozen om niet met opnieuw gefilmde beelden te werken maar met authentieke beelden die toen zijn opgenomen. Een keuze die ik alleen maar kan toejuichen want dit geeft toch altijd nog een beter beeld dan een verfilming met andere acteurs. Nog iets waar ik over te spreken ben zijn de gasten die hier aan bod komen. Ik heb het al vaker gehad met documentaires dat er allerlei volk wordt bijgehaald die eigenlijk amper iets met de persoon of gebeurtenis in kwestie hebben te maken maar dat is hier gelukkig niet het geval. Er worden mensen geïnterviewd die Fischer persoonlijk kende, zo zit onder andere zijn zwager in de docu, maar ook de organisator van de wedstrijd in IJsland en de scheidsrechter van die match. Ze hebben allemaal zo hun eigen idee van Fischer maar zijn wel over één ding eens, dat Fischer een genie was. Alleen jammer dat Spassky zelf niet aan bod komt want als er één persoon is die ik hier wel in had willen zien, dan was hij het geweest. Des te meer omdat hij nog altijd leeft, in tegenstelling tot Fischer.
Interessante documentaire die geen minuut verveelt. Garbus kiest voor een traditionele opbouw maar het werkt perfect. De beelden rond Fischer's waanzinnigheid, zijn leven en de iconische wedstrijd worden goed afgewisseld met degelijke interviews. Zelfs voor een niet-schaakfan is dit nog altijd de moeite waard.
- 2073 berichten
Ik zie intelligentie en genialiteits niveau als een soort cirkel.
Waarin hoog en laag elkaar weer raken en zelfs overlappen.
En anders om ook met sommige slimmeriken is een normaal gesprek niet te voeren.
Vandaar waarschijnlijk ook de term: "Doordraaien"
Tja, er zijn boeken vol over geschreven en ook in het stuk waarvan jij de link gaf wordt uitgebreid in gegaan op het fenomeen Bobby Fischer. Het is denk ik niet zo eenvoudig te vangen. Het maniakale richten op één onderdeel, in dit geval schaken, is al niet "normaal". Hij kan dan een genie zijn geweest, hij moest er ook alles voor op zij zetten en deed dat van kinds af aan. Hij groeide op zijn zachts gezegd niet in een evenwichtig gezin op. Hij heeft nooit een normaal leven geleidt en zolang hij zich in de abstracte wereld van het schaakbord bevond was dat een voordeel. Maar daar buiten...
Trouwens gisteren weer een documentaire gezien, Me and Bobby Fischer. Dat gaat over de tijd dat hij gevangen zat in Japan, contact zocht met een IJslandse "vriend" van 30 jaar daarvoor en deze man heeft Fischer geholpen om hem uiteindelijk in IJsland een veilige haven te bezorgen. Je wordt in het stuk van die documentaire waar je Bobby ziet en hoort spreken heel snel moe en doodziek van hem. Alleen maar anti Joods gepraat (Hij was zelf een Jood) en gezeur over atoombommen. Geen documentaire om vrolijk van te worden en ook lang niet zo goed als Bobby Fischer against the World.
Banjo
- 2035 berichten
ik heb hier echt met veel plezier naar gekeken..Er zijn echt hele goed beelden gebruikt in deze documentaire!. En eigenlijk gebeurde er niet eens zo heel veel, maar toch was het spannend en interessant.
4 1/2 ster!
Pierre1965
Gisteravond mijn schaakavond gehad.
Bijna iedereen had naar de documentaire gekeken, vorige week.
Sommigen zijn wakker gebleven tot 1 uur s'nachts.
Maar de meesten hebben gewoon even de recorder aangezet.
Algemene opinie was positief, op 'n enkeling na.
Dwarse denksporter.
Deze documentaire over de, naar alle waarschijnlijkheid, beste schaker ter wereld is grotendeels een dramatische thriller. Althans, voor diegenen die het verhaal van Bobby Fischer en zijn excentrieke verschijnen binnen de schaaksport en daarbuiten nog niet kennen. Na een korte intro over de jeugd van de dwarse denksporter beginnen de filmmakers aan het misschien wel spannendste hoofdstuk uit de schaakgeschiedenis: het wereldkampioenschap van 1972.
Het toernooi in Reykjavik en het aldaar steeds duidelijker wordende ziektebeeld van de grootmeester vormen niet voor niets het leeuwendeel van deze documentaire. Het is niet alleen het hoogtepunt uit Fischers carrière, maar ook dat van de film. De suspense sijpelt vanzelf door het scherm wanneer de geniale schaker openlijk twijfelt of hij wel moet deelnemen aan de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Boris Spasski, in wat zelfs voor aanvang al de schaakmatch van de eeuw was.
De beginjaren en het tragische einde krijgen minder speelduur in dit fascinerende portret van Fischer. Het goed bij elkaar gescharrelde beeldmateriaal benadrukt wel dat zijn grootste wedstrijd helaas die tegen zichzelf was, en stemt daardoor verdrietig. De schokkende beelden bevestigen maar weer eens dat de grens tussen geniaal en gek flinterdun is. Hoe triest ook, het levert een intrigerende film op. Eentje die menig kijker met een bittere smaak in de mond achterlaat. Schaakliefhebber of niet.
Zeer goed.
Met dank aan MVSP voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.
wihu61
Heb ik inderdaad ook gemist in deze documentaire. Ik zat er zelf eigenlijk voortdurend op te wachten (bijvoorbeeld de laatste 10 zetten uit een beslissende partij).
Had het m.i. completer gemaakt, uiteindelijk wil je als "schaak-geïnteresseerde" deze speler ook eens "in actie" zien, los van zijn levensgeschiedenis.
otherfool
Grappig dat deze vanavond op de buis is terwijl ik hem toevallig gisteren heb gekeken. Fischer blijft een enorm tot de verbeelding sprekend persoon en het is mooi om eens de beelden bij de legendarische verhalen, met name van '72, te zien. De makers hebben toch nog vele hoofdrolspelers te pakken gekregen (helaas geen Spassky) en het levert een aardig portret op, al is aan de aftakeling van het genie beduidend minder aandacht besteedt dan aan zijn opkomst.
3*.
de kardinaal
Een mooie documentaire over de legendarische Bobby Fischer.
Ik heb nooit precies geweten hoe het allemaal is verlopen met deze geweldige schaker dus kijkt het verhaal weg als een interesssante film die voor mij verrassend is.Ik weet ook niet veel van schaken. Ik ken het spel wel maar bak er helemaal niks van en heb bewondering voor degenen die het wel héél goed kunnen. Zou er zelf graag beter in zijn als ik maar niet zo eindig als hem.
Toch wel een triest levensverhaal van dit markant figuur.
Ceeda7
Het is geen schaakfilm, eerder een biopic over het fenomeen en karakter genaamd Bobby Fischer die de sport op de wereldkaart bracht, en zijn intelligentie in het spelletje. De makers moeten ook gedacht hebben dat te veel theorie en uitleg over z'n partijtjes schaken, de aandacht van de niet-schakers zou afwenden (zoals een docu over bv zidane als voetbal je niet interesseert).
Ikzelf ben fervent schaker op de gratis site gameknot (zeker eens bezoeken, en mij ceeda7 desnoods uitdagen! ) en vond het karakter en personage achter de schaaklegende toch wel bijzonder. Jammer van z'n laatste levensjaren.
Darbie
Betere (en ook meer waarheidsgetrouwe) titel voor deze mooie documentaire zou zijn:
'Bobby Fischer against Himself.'

The Damned United
Drama / Sport, 2009

Citizenfour
Documentaire / Biografie, 2014
obsessiechild prodigysportberoemdheidchess tournamenttroubled childhoodchess grandmastermental instability vrouwelijke regisseur