• 9.372.496 stemmen

The Other Chelsea: A Story from Donetsk (2010)

Documentaire | 89 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Het Andere Chelsea

Oorsprong: Duitsland / Oekraïne

Geregisseerd door: Jakob Preuss

Gesproken taal: Russisch en Engels

Plot The Other Chelsea: A Story from Donetsk

Een beetje miljardair heeft een voetbalclub. De steenrijke Rus Roman Abramovitsj kocht de Britse club Chelsea, de Georgiër Merab Zjordania het Nederlandse Vitesse en de Oekraïense miljardair Rinat Akhmetov pompte een aanzienlijk deel van zijn vermogen in zijn grote hobby Shakhtar Donetsk. Over die laatste club gaat deze documentaire, of beter gezegd over twee fans: de mijnwerker Sasha staat tussen het volk en de lokale politicus Kolya zit in de VIP-box, boven zijn hoofd. Ze zijn er beiden getuige van hoe Shakhtar internationaal furore maakt. In 2009 in de Europa League, vervolgens in de Champions League. Hoewel filmmaker Jakob Preuss de wederwaardigheden van de voetbalclub opvallend vormgeeft, is het hem om meer te doen. Shakhtar bevindt zich op het snijvlak van politiek, vermaak en economie. Volgens Kolya zijn de prestaties van de club van invloed op zijn partij, de Partij van de Regio's, waartoe ook de huidige president Viktor Janoekovitsj en Akhmetov behoren. De bevolking van Donetsk, een van de grootste steden van de Oekraïne, hangt in grote meerderheid deze Ruslandgetrouwe Partij aan.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

“Je ziet, ik ren, maar ik blijf op één plek, net als de politiek van de Oekraïne”

aldus de 28-jarige politicus Kolja, terwijl hij traint op de loopband.

De docu behelst een uitgebreide blik op een (kolen)mijnwerkersstad: Donetsk, welke tevens een voetbalploeg herbergt: Sjachtar, een bekende club in de Oekraïne.

Ik vond het een erg leuk opgezette documentaire. Aan het begin een grappige en creatieve 'foto knip-en-plak, klei annex stop-motion' animatie met een Russisch lied eronder. Deze formule van beeld en geluid komt regelmatig terug in de docu.

Daarnaast interviews, opnamen bij mensen thuis, beelden van binnen de mijnen en van de mijnwerkers, van straattaferelen, van de stad en van de voetbalwedstrijden voor de UEFA cup in o.a. Kiev en Istanbul.

En men drinkt een paar cognacjes tijdens het diner in plaats van een wijntje, haha.

Bijna de gehele documentaire wordt er Russisch gesproken, af en toe is er een Engelstalige voice-over.

Het gaat o.a. ook over de ‘Blauwe Partij’ vs de ‘Oranje Revolutie’ (staatsgreep in de Oekraïne door Timoshenko)). De politiek wordt dus uitgebreid belicht, in oost en west Oekraïne, respectievelijk oranje en blauw ‘gekleurd’.

Ik vond het een zeer afwisselende documentaire die via allerlei invalshoeken veel van de Oekraïne laat zien.