• 9.379.030 stemmen

Benilde ou a Virgem Mãe (1975)

Oorsprong: Portugal

Geregisseerd door: Manoel de Oliveira

Met onder meer: Maria Amélia Matta, Jorge Rolla en Varela Silva

Gesproken taal: Portugees

Plot Benilde ou a Virgem Mãe

Benilde is een meisje in haar tienerjaren, dat plotseling op onverklaarbare wijze zwanger wordt. Haar familie en naasten horen haar uit om achter de identiteit van de mogelijke vader te komen. De aanwezigheid van de dorpsgek wordt als verdacht gezien. Haar neef claimt, om haar eer te redden, haar te hebben misbruikt tijdens het slaapwandelen. Benilde blijft er echter bij dat het een onbevlekte bevangenis is, een daad van God...

Eduardo, Benilde's cousin

Melo Cantos, Benilde's father

Etelvina, Eduardo's mother

Genoveva, the house-keeper

Cristóvão, the priest

Fabrício, the doctor

avatar van Querelle

Querelle

Waar komen baby's nou eigenlijk vandaan?

Religieuze beleving was een aanhoudende inspiratie bron voor Manoel de Oliveira. In deze film zet hij
een pure mystica (of is ze gek?) achtereenvolgens tegenover een werkbij, een katholieke dogmaticus, een wetenschapper, een vrouw van de wereld, die in elk mens de twee gezichten ziet, en een volgeling in de dop. Elk nieuw personage waar tegen gesproken wordt staat achter de camera zodat de personages in feite met de kijker communiceren. Maar dat vond ik nou juist niet zo goed werken. Ook de muziek probeert bij te dragen aan een vervreemdende en claustrofobische sfeer, maar vond ik eigenlijk te veel op de voorgrond.
Maar los van de experimenten die de film een bepaalde "angst" proberen mee te geven, waren het verhaal van José Régio en de acteurs prima in orde. Ouderwets en gedateerd is het zeker, maar dit soort religieuze mensen en dilemma's bestaan nog steeds. In de tijd (1975) dat religie in de hoek gedreven was waar het nu nog steeds zit te mokken, was deze film er weer één om even stil te staan en terug te kijken waar we vandaan komen, voordat Descartes, Spinoza enz. de boel moesten omgooien.

Wie Benilde werkelijk zwanger heeft gemaakt wordt overigens niet expliciet verteld, maar is wel te raden.