• 9.370.192 stemmen

Gesproken taal: Spaans en Portugees

Releasedatum: 12 april 2012

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Aita

Een huismeester waakt over een mysterieus, leegstaand huis in Baskenland. De plaatselijke priester komt op bezoek. De twee wisselen ideeën, verhalen en adviezen uit. De geschiedenis van het gebouw komt door die gesprekken naar voren. Fragmenten van de gesprekken handelen over de stof van de gordijnen, de textuur van de muren en meubels. Een blik wordt geworpen in de tuin en de directe buitenwereld rondom het huis. Door de interactie tussen de gesprekken en de beelden geeft het huis langzaam zijn geheimen prijs.

Vanaf 12 april in de bioscoop (EYE film)

Trailer (YouTube)

avatar van Martxela

Martxela

Een van mijn favoriete films aller tijden. Heel erg bijzonder gefilmd, vooral de historische projecties en de beelden van het huis voelden als een reis naar vroeger tijden en het vasthouden aan wat geweest is. 5 sterren.

avatar van arno74

arno74

Deze film voelde bij mij aan als een light-versie, of imitatie, van Tarkovsky. Veel van zijn stijl is herkenbaar, cinematografie, rustige montage, stiltes, en ook filosofie en religie komen (heel oppervlakkig) in deze film voor. Wat ontbreekt is de diepgang: de dialogen zijn ondanks de schijn van diepgang toch wel banaal en oppervlakkig. Zo diepgaand en complex als Tarkovsky doet hoeft natuurlijk niet, maar meer inhoud had zeker gemogen.

Zo blijft er alleen een film over met beelden (stillevens) van een oud huis, maar zonder boodschap of iets wat je aan het denken zet of die beelden begeleidt waardoor het snel een eentonige boel wordt. Cinematografisch OK, maar inhoudelijk pover. 2*

avatar van Tanguy

Tanguy

• 2051 stemmen

Een behoorlijk saaie filmervaring, die hoogstens af en toe een mediterend effect weet te bewerkstelligen.