• 8.901.735 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Oeganda

Geregisseerd door: Katherine Fairfax Wright en Malika Zouhali-Worrall

Met onder meer: David Kato, Christopher Senyonjo en David Bahati

Plot Call Me Kuchu

"The story of Uganda's first openly gay man, David Kato."

'Call Me Kuchu' vertelt het verhaal van het leven en de dood van de eerste openlijk homoseksuele man van Oeganda. In een tijd waarin een anti-homoseksualiteit wetsvoorstel in behandeling is in het Oegandese parlement, volgt de film David Kato en drie collega-activisten. Men documenteert daarbij hun dagelijkse leven en hun moedige werk om de vervolgingen tegen te gaan. Uiteindelijk gebeurt de wrede en tragische moord die schokgolven over de hele wereld teweeg brengt.

logo tmdbimage

Zichzelf - Founder, Sexual Minorities Uganda

Zichzelf - Bishop

Zichzelf - Ugandan Politician

Zichzelf - Managing Editor, Rolling Stone

Zichzelf - Founder, Coalition of African Lesbians

avatar van gauke

gauke

Portret over de, tijdens de opnames, vermoorde open homoseksuele David Kato (zijn begrafenis is het hoogtepunt van de film) en de strijd van een kleine groep tegen onrecht, haat en geweld, ondanks voortdurende openlijke agressie, geweld en doodsdreigingen. De documentaire, vol aspecten, is indrukwekkend en roerend en gaat vooral over de angst om in Oeganda homoseksueel te zijn. Dit door o.a. openlijke sancties van de staat (bijvoorbeeld dreiging van de doodstraf op homoseksuele handelingen), het afdrukken van portretten van vermeende homo's en lesbiennes in de pers en een door christelijke Amerikaanse organisaties gevoede extreme haatcampagne en religieuze homofobie.

Ondanks alles geeft deze documentaire ook een sprankje hoop.

Maar bovenal boezemt de film mij, als homoseksuele man, vrees in en vervult ie mij met afschuw. Het is afschrikwekkend dat je als lesbische vrouw en homoseksuele man, niet enkel in Oeganda, geen toestemming hebt om te leven. Het lijkt een ver van m'n bed show en natuurlijk is het hier in Nederland bij lange na niet zo erg. Maar het is bekend dat ook hier groepen zijn, die op religieuze gronden, geweld gebruiken en discrimineren.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Op zich wel een interessant onderwerp maar ik vind het niet zo goed gebracht. Ben zelfs bijna een aantal keer in slaap gevallen. Bijna dan, maar dat zegt ook wel iets over de film. 2,5 ster