- Home
Geregisseerd door: Chris Kentis en Laura Lau
Met onder meer: Elizabeth Olsen en Eric Sheffer Stevens
Gesproken taal: Spaans en Engels
Plot Silent House
"Experience 88 minutes of real fear, captured In real time"
Sarah (Elizabeth Olsen) is een jonge vrouw die een traumatische jeugd had. Terwijl ze samen met haar vader en haar oom naar het afgelegen zomerhuis van de familie gaat, komen ze er achter dat ze er niet alleen zijn. Ze horen een geluid dat schijnbaar van boven komt. De dan volgende angstaanjagende tachtig minuten worden verteld vanuit Sarah's oogpunt.
Goed!
Het origineel niet gezien, dat helpt uiteraard, maar los daarvan is dit toch een erg sterk, goed uitgewerkt horrortje. Zowat het best dat ik totdusver gezien heb dit jaar denk ik.
Opvallende zaken: geëdit als een one-shot, de camera vooral gericht op het hoofdpersonage ipv op de actie en veel erg donkere scenes. Scherpe timing en ritmiek zorgen ervoor dat dit nergens irritant wordt, Olsen zorgt ervoor dat je via haar personage toch alles meekrijgt.
Lekker creepy en sfeervol, mooi geschoten, fijne soundtrack en goed geacteerd. Misschien binnenkort het origineel maar eens kijken, om na te gaan hoeveel er direct is overgenomen, maar los van het origineel gewoon een sterke horror.
4.0* en een uitgebreide review
Uiteindelijk toch een gemiste kans. De film begon gewoon goed en was in het eerste uur ook boeiend, mysterieus, creepy (fraai gefilmd) en zeer zeker ook spannend. Maar in de laatste 30 minuten wordt het allemaal teniet gedaan door een flauw cliché slotstuk wat de film helaas de das om doet. Echt origineel was het einde ook nog niet eens. De cast in deze film is zeer beperkt maar men speelde best aardig. Zeker Elizabeth Olsen die ook nog eens een fraaie verschijning was om naar te kijken (haar fraaie decolleté deed overigens de naam "The Olsen Twins" alle eer aan
). Jammer van de laatste 30 minuten want anders had ik dit gewoon een prima film gevonden.
Naomi Watts
Helaas lang niet zo sterk als het Uruguayaanse origineel. Vooral de one take gimmick gaat hier enorm verloren, ook de immersiviteit of het gebrek daaraan mis je hier nogal. Het concept leent zich niet echt voor een polished horror remake. Ook maken Kentis en Lau wat onaangename aanpassingen i.t.t. het origineel. Enorm pluspunt is toch wel weer Elizabeth Olsen, die weer laat zien een goede actrice te zijn en ze is dan ook een groot lichtpunt in de duisternis. Nee, op Olsen na totaal geen vooruitgang op het origineel. Geen enkele.
Overbodige remake van La Casa Muda, de sfeervolle en inventieve horrorfilm uit Uruguay van 2010. De eerste helft is prima, mede door dezelfde gimmick van het in one-take opgenomen geheel, maar vooral in het laatste half uur gaat de film lelijk onderuit. Het origineel had reeds een niet al te beste wending in de finale, maar hier wordt het wel heel bont gemaakt. Alles wordt nu veel te letterlijk genomen en er wordt niets meer aan de verbeelding overgelaten. Typerend natuurlijk voor een amerikaanse film, maar toch jammer.
LOTR-lover
Mwah, ben niet zo overdonderd door deze film eigenlijk (heb het origineel niet gezien). Zitten wel een paar spannende scenes in maar veel te weinig om m'n aandacht vast te houden (ondanks het uitstekende acteerwerk van de hoofdrolspeelster). Misschien komt het doordat ik vele films gezien heb maar vond de plotwending vrij voorspelbaar. Vond het einde daarom erg teleurstellend. Al met al de moeite van het kijken niet waard in mijn ogen.
Montorsi
Niet veel beter of slechter dan het origineel. Wel wat andere dingen in, spanning wordt minder uit de suggestie gehaald en meer uit wat je ziet, dat is wat minder. Wat sterker is, is dat het net wat beter verteld is tot het laatste stuk dan in het origineel, het laatste stuk is dan weer flink minder. In het origineel al niet bepaald het beste stuk, hier nog slechter.
Wel wederom een goeie rol van Olsen, maar wat zo jammer is, is dat het one-shot principe en het volgen van en vermengen van de trauma's en daadwerkelijke gebeurtenissen van een misbruikt meisje niet wat beter uitgewerkt lijkt te kunnen worden. Gebeurtenissen zijn uiteindelijk weer te vergezocht en moet origineler kunnen dan deze bekende variant zonder een andere titel te hoeven noemen.
ook 2*
Silent House lijdt net zoals de vele remakes van tegenwoordig onder het kopieergedrag. Op zichzelf staande is Silent House niet eens zo heel slecht. Toch zijn bijna alle elementen minder uitgewerkt. En dat terwijl het origineel amper een jaar ouder is. De urgentie om deze film dan te maken ontgaat mij dan ook volledig.
Het one-shot camera element komt niet zo natuurlijk over als in het origineel, waar je het gevoel had dat je over de schouders van de hoofdrolspeelster meekeek. Hier doen ze het bij vlagen, maar komt het veel minder geïnspireerd over.
Scènes worden met veel minder gevoel gekopieerd, o.a. kijkende naar het fotocamera moment. Ook het huis zelf is veel te clean en standaard Amerikaans, waar het huis alleen in het origineel mijzelf al angst inboezemde. Het gespeel met de geluiden boven/beneden(afhankelijk van waar Olsen zich bevond) heeft ook een veel minder groot schokeffect en last but not least ligt het plot al bijzonder vroeg open omdat de hints er wel erg overduidelijk doorheen gedramd worden(rare opmerking van de oom, foto's die verborgen worden, hallucinaties: Flashbacks)
Er wordt veel minder met het suggestieve gespeeld in Silent House dan in La Casa Muda en dat breekt de film in de vergelijking uiteindelijk op.
Als een losstaande film zou je het eerste uur nog wel aardig kunnen noemen en is de film bij vlagen ook spannend, daarbij speelt Olsen haar rol ook wel prima en blijft het ondanks dat een kopieerfilm is toch spannender dan menig andere horrorfilms. Toch werkt het einde hier ook niet zo goed en valt het zelfs zonder dat je het origineel gezien hebt makkelijk te raden. Juist dit element doet het eerste uur zoveel afbreuk aan,
2,5 minus een slechte kopieer straf:
Creepy Casa.
Eerlijk is eerlijk, Elizabeth Olsen, doet het zeker niet slecht. Zoals we al weten sinds Martha Marcy May Marlene is het jongste zusje van de Olsen twins een actrice om rekening mee te gaan houden. Veelbelovend is het juiste woord. Dit debuut bewijst dat wederom, dankzij de omgekeerde releasedata in de lage landen. Ze speelt een meisje dat samen met haar vader en oom belandt in een ware nachtmerrie, wanneer ze plotseling geluiden hoort in hun spookachtige zomerhuis.
Een ware spookhuisthriller ligt op de loer, mede dankzij de puike performances en één lange shot. Deze remake van de griezelfilm La Casa Muda uit Uruguay weet een creepy sfeer te scheppen, maar er wordt te vroegtijdig gehint naar een zeer voorspelbaar laatste half uur. Tegen die tijd begint een en ander zich ook te vaak te herhalen. De finale weet eveneens niet de impact te maken die het voorgaande verdient en zo loopt een veelbelovend begin alsnog spaak.
Redelijk.
Met dank aan Paradiso voor het recensie-exemplaar.
ibendb
Het origineel heb ik (nog) niet gezien, dus ik kan niet vergelijken.
Het eerste deel van de film is werkelijk oersaai en er gebeurt bijna niks. Ook de schrikmomenten werkten niet. Vanaf het moment dat Sarah het huis uit is, wordt het spannender. De schrikmomenten werden iets beter en de spanning was eindelijk aanwezig. Dat die man achter de auto stond vond ik best creepy. Het einde vond ik best tegenvallen. Vanaf dat ik doorhad dat het een psychologische thriller was was ik teleurgesteld. Waarom bestaan er geen films als deze zonder die stomme wending op het einde.
Maar goed. Het acteerwerk was niet altijd even goed. Die oom bijvoorbeeld. Het was alsof hij recht van craigslist geplukt werd om te acteren. De vader en Sarah deden het gelukkig wel beter. Elisabeth Olsen vond ik erg irritant. Ik weet niet waarom, maar ze kon mij verder niet bekoren.
Het camerawerk was best speciaal. Dat de film in één enkele take opgenomen werd vond ik interessant. Ik was zelfs benieuwd hoe ze dit gingen uitvoeren. En daarover ben ik wel best tevreden. Ik geef een voldoende omdat de film in het midden en net voor het einde erg spannend en mysterieus was. Echt eng was het nu wel niet, maar toch een leuk tussendoortje.
Keane1983
Een beklemmende Thriller die niet overal de aandacht weet vast te houden.
Pluspunten zijn de score, manier van filmen (lekker rauw) en het acteerwerk van Olsen.
Tevens leent de locatie goed voor de film.
Persoonlijk vond ik het begin minder goed en traag opgang komen, juist in het midden vond ik de film spannend worden.
Inderdaad is het hyperventileren een irritatie punt waar ook ik moeilijk aan kon wennen.
Spannend of eng wordt de film nergens, eerder (zoals eerder aangegeven) mysterieus.
Een prima tussendoortje.
Van mij een 3,0*
Matige film waarin vader en dochter hun zomerhuisje leeghalen omdat ze deze gaan verkopen. De film is in feite één lange take met hier en daar wat smokkelmomentjes (vergelijkbaar met Hitchcock's Rope). Geloofwaardig is het zeker niet, maar de film weet soms wel wat spanning te genereren. Ondanks de al korte lengte is het geheel wel wat langdradig en eentonig. Elizabeth Olsen doet het verder prima in haar debuutrol.
boozebelly
- 1908 stemmen
Viel me nog mee.
De setting van een afgelegen huis waar je niet even 1,2,3 uit kunt ontsnappen biedt een mooie gelegenheid voor spanning en die kans is in mijn ogen ook best goed benut. De spanningsboog staat geregeld goed gespannen en de film kent ook best een paar aardige schrikmomentjes.
Elizabeth Olsen weet de film ook vrij goed te dragen.
Ok, het is misschien weinig nieuws onder de zon, maar de film deed voor mij wel wat ie moest doen. Prima horrortje om eens een keertje mee te pakken.
Drie sterretjes ***
Tommy De Vito
Prima horror film!
Erg spannende en enge film. De film is het eerste half uurtje best saai en traag. Daarnaast gebeurt er vrij weinig, tot haar vader vermist raakt..
De spanning is dan werkelijk waar om te snijden, voor mij dan. Heb veel horrorfilms gezien, met veel bloed en ranzigheid maar daardoor hoeft het geen enge film te worden.. Low budget films, zo als deze zijn naar mijn menig vaak het engst (denk aan Paranormal Activity of The Blair Witch Project).
Natuurlijk is dit geen topper, maar vermakelijk zeker wel! 3,5
Shadowed
Aardig.
Deze film is beter dan het origineel, die vooral minder leek te zijn vanwege het budget. Ondanks dat Silent House ook niet grenzeloos veel centjes tot z'n beschikking heeft zie je al snel een wereld aan verschil tussen een film die enkel 6.000 euro aan budget kent en een film die 2 miljoen aan budget kent.
De uitvoering is dan ook vele malen effectiever, ondanks dat ik nog steeds niet denk dat de film het juiste concept heeft gekozen voor een film zoals deze. Deze film kent namelijk een one-take gevoel, waardoor het lijkt alsof het allemaal in 1x is opgenomen. Dat is niet zo, maar dat lijkt wel zo. Het jammere is dat het in een film zoals deze niet echt heel veel meerwaarde heeft.
Het camerawerk vond ik ook niet heel indrukwekkend. Net als in het origineel wordt er in principe gewoon achter Olson aan gehobbeld die door het huis sluipt. Het probleem is dat de camera zich enkel en alleen op Olson focust, en niet op de dreigingen om haar heen. Dat is niet erg, maar nu hoor je zowat enkel en alleen geluiden waarop je de reactie van Olson ziet. Effectief is dit niet echt, iets meer enge dingen in beeld brengen was welkom.
Zeker wanneer je merkt dat als de film de focus op andere elementen legt buiten Olson om het direct spannend wordt. Deze film kent een aantal oprecht angstaanjagende scenes die in het voordeel van de film werken. Erg spannend is het huis niet ingericht en de belichting vond ik niet donker genoeg, maar verder zitten er wel genoeg attributen in het huis waardoor het als setting wel overkomt.
De film opent traag en het duurt lang voordat het echt spannend wordt, maar uiteindelijk lukt het dan wel. Het gesluip kent z'n effectieve momenten en het gebruik van de soundtrack is goed genoeg. Buiten het camerawerk om die de focus op verkeerde elementen legt ziet de film er cinematografisch ook prima uit. Ik zal herhalen dat ik het huis niet altijd donker genoeg vond, maar de filters zagen er goed uit en met de opbouw is ook weinig mis hier en daar, alleen duurt het wat te lang.
Verhaal zit ook beter in elkaar dan je zou denken verder. Veel meerwaarde heeft het niet, maar het klopt wel en hierdoor zit er toch net wat meer in de film verstopt dan je zou denken. Het is alleen jammer dat het verhaal pas in de finale een echt meespelende factor wordt. Alles daarvoor zet vooral in op spanning, maar die is toch onvoldoende. Er zitten effectieve sequenties tussen, maar de film heeft er in het begin moeite mee, en soms laat het de spanning ook wat vieren en heeft daardoor opnieuw moeite met weer spannend te worden. Doodeng is het dus nooit op die manier, de cameraflitssequentie daarbij uitgezonderd. Redelijke film, duurt niet te lang, maar niet effectief genoeg om een echt goed cijfer te krijgen.
lang pee
Heb deze film nu pas op FEAR gezien, maar het was helemaal geen succes. Flauw en totaal niet spannend. De kleine Olsen deed dat niet slecht, maar dat was echt niet genoeg om hier een goede film van te maken.
Mag natuurlijk niet verbazen, vele spreken hier over een geweldig origineel, maar daar begrijp ik niets van. Kreeg ook maar een povere 5,3 op imbd, dus zo geweldig vinden de meeste hem terecht niet...

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Lights Out

La Casa del Fin de los Tiempos
Mystery / Thriller, 2013

In Secret
Misdaad / Drama, 2013
bovennatuurlijkremakebeer bottle real timecandelabrapadlock vrouwelijke regisseur