• 9.373.066 stemmen

Primary Colors (1998)

Komedie / Drama | 143 minuten

Genre: Komedie / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Mike Nichols

Met onder meer: John Travolta, Adrian Lester en Emma Thompson

Releasedatum: 24 juni 1998

Plot Primary Colors

"What went down on the way to the top."

Jack Stanton is presidentskandidaat. Stanton houdt van mensen en in het bijzonder van mooie vrouwen. Zijn intelligente en even ambitieuze echtgenote Susan steunt hem door dik en dun en tracht zijn zwakheden door de vingers te zien. Maar als plots een seksschandaal de pers haalt, verliest Stanton z'n goede reputatie en lijken alle inspanningen van z'n medewerkers voor niets te zijn geweest.

Jack Stanton

Libby Holden

Mamma Stanton

avatar van Jordy

Jordy

Vond er, net als bij het ongeveer gelijk uitgekomen Wag The Dog, niet al te veel aan. 2 en een halve ster.

avatar van neo

neo

redelijk interresante film.

avatar van Blindfold

Blindfold

Deze vond ik net iets minder dan Wag the Dog. Travolta zet wel een goede smooth talker neer.

avatar van T.O.

T.O.

Leuke en interessante film over de presidentscampagne in de VS. Wel erg gemodelleerd naar Bill en Hillary.

avatar van Rascal

Rascal

Leuke persiflage, Maura Tierney had van mij wel een Monica-figuur mogen spelen voor nog meer intriges :evil

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Goh, wat een goeie Bill Clinton-imitatie van Travolta. Die imitatie is eigenlijk beter dan de film, waarin net wat te weinig gebeurt om echt boeiend te blijven. De ontknoping is wel mooi. Dat dan weer wel (sorry, Hans Teeuwen gekeken). Melodramatisch, maar mooi.

Natuurlijk moet sensatiezucht het aanvankelijke motief zijn geweest voor het maken van deze film, maar vreemd genoeg wordt er uiteindelijk nog behoorlijk intelligent omgegaan met het gegeven dat juist die sensatiezucht het politieke klimaat in Amerika dreigt te verzieken.

De film doet overigens veel denken aan een totaal fictieve en in mijn herinnerering betere film uit 1972: The Candidate, met die andere Clinton-lookalike, Robert Redford, als presidentskandidaat. Ook daarin was de hamvraag hoe ver je moet gaan om president te worden.

***

avatar van neo

neo

Aan het begin van de film wordt uitgelegd hoe dat zit met het handen schudden wat de president doet (dit geld overigens ook voor ieder ander mens die dit doet). Bij mensen waarbij hij zijn ene hand op die van de andere persoon legt en dan nog zijn hand schudt met zijn andere betekent dat het een persoon is die een speciale betekenis voor hem heeft. Dit soort details zorgen ervoor voor een goeie belichting van veel zaken rondom de president.

avatar van Diesel

Diesel

Wat heeft deze film toch een geweldige script. Daarbij komt ook nog dat het verhaal uiterst boeiend is en de meeste acteurs erg geloofwaardig zijn. Verder heb ik een paar keer erg hard moeten lachen om Billy Bob Thornton, hij zet zijn rol trouwens erg goed neer. Ook is er behalve Thornton's personage nog andere leuke personages, Libby Holden (Bates) en Jack Stanton (Travolta) bijvoorbeeld maar ook minder leuke, ééntje eigenlijk, en dat is niemand minder dan Emma Thompson's personage, ze speelt een hysterische irritante wijf. Gelukkig brengt het de film niet veel schade toe.

Naar het einde toe slaat de film om in een drama, het gebeurt plotseling (Net zoals FROM DUSK TILL DAWN opeens van aktie omslaat naar horror). Het stuk na de overgang heeft mij weten te ontroeren en het past ook bij het verhaal.

Al met al een indrukwekkende film die ik ruim 3.5 sterren geef.

avatar van empirekees

empirekees

Deze film viel me alles mee, de drama element kwam goed over, en de komische stukken waren ook leuk. Leuk geacteerd.

Dus..3*

avatar van EmDee

EmDee

Ik dacht ik ga s lekker voor deze film zitten en wachten op t moment dat hij president wordt en door een seksscandaal een fictieve oorlog verzint.

Blijkbaar had ik twee films door elkaar gehaald.

Film is gewoon leuk vermaak met een Travolta die een schitterende Clinton-kloon neerzet.

Bates was idd geweldig als side-kick maar Thornton vond ik juist niet passen in deze film.

avatar van gotti

Verassend leuke film, in grote lijnen gebaseerd op het leven van Bill Clinton. 3,5*

avatar van Melkor

Melkor

Zondag, 3 Augustus 23.15u op BBC1 tonen ze hem. Ik ben benieuwd ...

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

En tegelijkertijd op de ARD in breedbeeld; weet je meteen wat je mist.

avatar van T.O.

T.O.

Komt wel erg vaak op tv, deze film.

avatar van Mischa

Mischa

gotti schreef:

Naar de prachtroman van Anonymous (ofwel de bekende Amerikaanse journalist Joe Klein). Mooie politieke satire(?), met inderdaad prachtrollen van Travolta, Thornton en Bates

avatar van Diesel

Diesel

Diesel schreef:

[...]

Al met al een indrukwekkende film die ik ruim 3.5 sterren geef.

Travolta speelt hier een van zijn meest geloofwaardige rollen uit zijn carrière, het verhaal zit erg netjes in elkaar, de grappen zijn meer dan geslaagd en ondanks de lange speelduur heb ik me geen moment verveeld.

Dat vraagt duidelijk om een verhoging. Ik gooi er een halfje bij.

Primary Colors is naar mijn mening een van de meest ondergewaardeerde films op MM.

avatar van De GeuS

De GeuS

Leuke film, maar misschien net iets te lang. Verder een goede acteerprestatie van Travolta; 3*....

avatar van renske

renske

Travolta is te overduidelijk op Clinton gebaseerd. De manier van praten, bewegen, etc.: het is voor te stellen dat Travolta als een soort Paul Groot de video heeft aangezet, de maniertjes heeft geobserveerd en heeft geprobeerd ze over te nemen. Maar waar Groot daarin ogenblikkelijk weet te slagen, duurde het even voor Travolta me overtuigde. Dat deed hij uiteindelijk wel. Het stel Bill en Hillary (hier John en Susan meen ik) is een intrigerend koppel en wordt door Travolta en Thompson (en de schrijvers) ook intrigerend gehouden, wat ik knap vind, want hun beweegredenen zijn me een raadsel.

Lester speelt fijn de al-observerende medewerker en Tierney heeft het cynisme altijd goed in de vingers. Ook Bates speelt een mooie rol.

En toch mist deze film iets. Het loopt niet echt. Het blijft ook iets tv-filmerigs houden. Leuk om gezien te hebben, maar niet echt voor herhaling vatbaar.

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

Leuk boek, leuke film en Travolta en Thompson zijn sprekend Bill en Hilary. Opvallende lage waardering op deze site. Ik vond hem erg goed, al is het maar door de gemengde gevoelens die je krijgt voor de presidentskandidaat.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

redelijk leuke film. sommige grappen waren leuk ik heb me wel vermaakt..3*

avatar van nightbreed

nightbreed

Goede politieke satire met goede acteurs.

Cijfer: 3,5

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Best een aardige film, zeker de euro waar die hij kostte (Bart Smit). Het kabbelt helaas iets te lang voort, het einde vond ik niet helemaal geslaagd, maar verder toch wel een aardige mix van drama en komedie. Dikke 3*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Inderdaad een leuke film voor de schamelige 1 euro die deze moest kosten. Het einde is behoorlijk karig terwijl in de film zelf tijd genoeg wordt genomen om alles eens lekker door te nemen. Zeker een voldoende waard!

* * *

avatar van ccatharina

ccatharina

ik vond de film super.

travolta was er natuurlijk ook goed in.

geen geklaag hier.

avatar van alec

alec

nightbreed schreef:

Goede politieke satire met goede acteurs.

Mee eens!

ccatharina schreef:

... ik had het gevoel dat de waarheid over hoe het echt gaat met de elections deels naar boven is gekomen...

Deel je mening hierin. Meestal hoor/lees je veel over de dirty campaigns waar integriteit weinig aan bod komt. Daarom goed te zien dat het in deze film uitvoerig aanwezig is.

Een *3.5

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Heerlijke politieke satire met prima acteerprestaties en geeft bovendien een leuk kijkje achter de schermen bij de weg die men moet afleggen om president te worden. Vond John Travolta het prima doen als Clinton-imitatie, en ook Emma Thompson als ijskoude bitch. Heb me de hele film prima vermaakt. 3,5*

avatar van Kuck-x

Kuck-x

Mooie film die geraffineerd blootlegt hoe macht corrumpeert. Een prima verhaal, waarvan je steeds het idee hebt dat het er in de campagne van 1992 echt zo aan toe is gegaan. Goed tempo, en Travolta schittert. Ook Emma Thompson is buitengewoon goed, al is ze duidelijk minder Hillary dan Travolta Bill Clinton is...

avatar van centurion81

centurion81

• 2066 berichten
  • 1988 stemmen

Ik vond het ook een heel behoorlijke film met een aantal sterk uitgewerkte morele dilemma's. Travolta idd heel heel duidelijk Bill Clinton maar ben niet met Kuck-x eens dat de film laat zien hoe macht corrumpeert...De film laat zien hoe de HONGER naar macht corrumpeert, maar het dilemma is: mag je smerig zijn om ergens te komen waar je goed kunt doen..Doel heiligt middelen idee....

avatar van Kuck-x

Kuck-x

centurion81 schreef:

De film laat zien hoe de HONGER naar macht corrumpeert

je hebt gelijk.

centurion81 schreef:

als we dan toch aan het nuanceren zijn, is de vraag volgens mij net zozeer of je smerig MOET zijn om... enz.

avatar van Tarkus

Tarkus

Redelijke goede film, die me echter maar matig kon boeien.

De film is wat te lang en bovendien erg saai.

Prima rollen van Emma Thompson en Kathy Bates echter, die ervoor hebben gezorgd dat ik de film heb uitgekeken.