• 9.370.389 stemmen

Obrazy Starého Sveta (1972)

Documentaire | 74 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Pictures of the Old World

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Dusan Hanák

Met onder meer: en Ladislav Chudík

Gesproken taal: Slowaaks

Plot Obrazy Starého Sveta

Documentaire over oude mensen uit de Slowaakse regio's Liptov en Orava, die hun innerlijke vrijheid hebben behouden ondanks de chaos om hun heen. Geïnspireerd door de fotografie van Martin Martincek heeft Dusan getracht een origineel portret te maken van deze onschuldige mensen, die een uniek leven leiden, met hun eigen attitudes.

avatar van danuz

danuz

Belovy meets Glocken aus der Tiefe. Veel kapotte gezichten, manke mensen, slechthorenden en bouwvallen. Schitterende fotografie, verweerde portrettering en een unieke kijk op de Tsjechoslowaakse armen. Aanrader vooral voor wie bovengenoemde documentaires kent of interessant lijkt.

avatar van Legan

Legan

In Pictures Of The Old World komt veelal de oude generatie aan bod en dan vooral hun dagelijkse bezigheden. Middels een combinatie van stills en lopend camerawerk, krijgt iedere persoon enkele minuten (ongeveer 5) screentime. Hierbij gevolgd door de camera, probeert hij/zij op een niet geforceerde manier indruk te maken. Het zijn fijne, korte impressies, maar eigenlijk iets te kort. Hierdoor blijf je eigenlijk constant met een onbevredigd gevoel achter omdat je meer van de desbetreffende persoon wilt weten, maar de documentaire al naar de volgende is gegaan. Maar dat neemt niet weg dat Pictures Of The Old World een mooie, sfeervolle docu met echte, oprechte mensen; en niet simpelweg personages.

avatar van beavis

beavis

mooie fotografie en een modernistische aanpak tilt dit wel boven de 'man bijt hond' aanpak van de inhoud uit... waarschijnlijk doe ik de film daarmee te kort, maar ik kan dit type film niet zomaar kritiekloos hoog scoren als het toch niet veel meer doet dan korte impressies van gewone oude mensen achter elkaar plakken... klein zeventje

Opvallend inderdaad dat je de Belovy er zo achteraan zou kunnen plakken zonder het idee te hebben van de tijd en afstand die er tussen zit! dat zegt wellicht ook iets over deze mensen.

avatar van McSavah

McSavah

Maar de fotografie is dan ook werkelijk prachtig! Net zoals de dramatische klassieke muziek goed werkt (24 City heeft dat bijvoorbeeld ook). Tevens was de afwisseling tussen foto's en bewegende beelden fraai, niet? Kakte op een gegeven moment wel wat in (en was moe toen, dus dommelde wat weg), maar herpakte zich daarna geloof ik weer.

avatar van starbright boy

Komt uit bij Second Run.