• 9.373.530 stemmen

Met onder meer: George Kennedy, Richard Crenna en Nick Mancuso

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 14 mei 1981

Plot Death Ship

"Those who survive the ghost ship are better off dead!"

Na een aanvaring raakt een luxueus cruiseschip in nood. Acht overlevenden slagen erin aan boord te klimmen van wat een verlaten olietanker lijkt. Eenmaal aan boord worden ze het slachtoffer van vreemde gebeurtenissen, een vrouw wordt door een tros in zee geslingerd, de motoren beginnen op mysterieuze wijze te draaien en het schip zet zich op weg naar een onbekende bestemming, zonder dat iemand aan het roer staat.

avatar van Vascago

Vascago

Mooie film die in het 1ste uur ietwat te traag is, maar in het laatste half uur helemaal loskomt. De film heeft een goede spanningsopbouw en door de locatie geeft de film je een claustrofobisch gevoel. Dit wordt nog versterkt door het wat chaotisch lijkende hand-helt camera gedoe. De close-ups van de bewegende machinerie geven je bovendien het gevoel dat het schip leeft, een ziel heeft. Het acteerwerk is behoorlijk goed en het verhaal is mooi. De film moet het niet hebben van de gore maar van de sfeer die zeer goed is. Een 5-tal scenes geven deze film voor mij toch de status van een klein meesterwerkje:

1. De scene met de vrouw die ineens een verminkt gezicht heeft;
2. De douchescene;
3. De ondervragingsruimte;
4. De koelruimte met de aan vleeshaken opgehangen lijken;
5. De dood van de kapitein.

Bovendien is de hele in bezit name van het lichaam van de kapitein door de geest van de oude kapitein van het schip, een nazi officier, overtuigend gebracht.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Een film waar ik jarenlang heb naar uitgekeken en nu dus eindelijk gezien. Hij begint als een rampenfilm van het zuiverste soort, maar verandert na 15 min in een mysterieuze horrorfilm. De film heeft een paar goede scènes, zoals de douchescène en de ondervragingsruimte , en een aardig sfeertje, maar toch heeft hij mijn verwachtingen niet ingelost doordat de film nooit echt eng of spannend wordt. Het einde was daarbij ook nogal een domper. Tja, mijn verwachtingen waren misschien iets te hoog.

avatar van Zinema

Pulp.

Maar ook over wansmaak valt niet te twisten.

Dit filmpje heeft het allemaal. Lelijk camerawerk, slechte montage, twijfelachtige acteerprestaties, goofs en weinig budget. Who cares? De film heeft namelijk wel een paar originele kills, hoe matig in beeld gebracht dan ook. En gelukkig kent de film wat vaart (neen, dat is geen woordgrap).

De onaffe kill op Kennedy spant de kroon, maar de soundtrack brengt wat sfeer en de film heeft een hoog cultgehalte. Soms vermakelijk, en vaak om de verkeerde redenen, blijft nog altijd vermakelijk. Ook al blijft het helaas bij soms, want er had wel wat meer in gezeten.

Doorsnee.

avatar van perceived

perceived

Prima film! Simpel maar effectief. Ook het camerawerk, hoewel iets te donker, is heel aardig. 6/10*

avatar van Theunissen

Best knap dat ik deze film vroeger nooit eens gehuurd heb want dit soort films behoren absoluut tot mijn genre. De film ziet er nu natuurlijk wat gedateerd uit en vele dingen die gebeuren tijdens de film ogen zeer onnozel en cliché maar ondanks dat was dit best een aardige film om naar te kijken. Het schip ziet er lekker creepy uit en hetzelfde geldt voor de spannende sfeer op het schip. Visueel zag het er overigens aardig uit en dat geldt ook voor het geluid (inclusief het het hard afspelen van "Die Fahne hoch! ). De cast is niet echt hoogstaand maar voor maar deze film meer dan voldoende. Al met al leuk om gezien te hebben.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Death Ship voelt binnen z'n opvallende concept wel wat lomp vandaag de dag, maar de sfeer blijft subliem. Het schip wordt geweldig neergezet door Rakoff, die alles wat pompt en stoomt prettig de tijd geeft om op de kijker in te werken. Behoorlijk ongemakkelijke en angstaanjagende setting. Maar tóch had ik het anders benut willen zien worden. Ook die kinders waren onuitstaanbaar.

avatar van FillumGek

FillumGek

Vond het allemaal wel meevallen met die sfeer, of eigenlijk tegenvallen dus. Voor een oudere film als deze was ik benieuwd hoe de clash met het cruiseschip uit de verf kwam, en dat zag er nog best goed uit ook met een keurig op maat gezaagd gat in de romp. De boel loopt onder water en een groepje overlevenden zit op een vlot. Ja, het gebeurd net zo snel als dat ik dit typ. Vervolgens zijn zij waarschijnlijk de enige ter wereld die op open zee verrast worden door een schip op een paar meter afstand. Maakt niet uit verder, het is het intro maar.

Want eenmaal aan boord van het schip wordt het een stuk grimmiger. Het is jammer dat de kennismaking gewoon bij helderblauwe lucht is. Bij een heldere maan, of desnoods met wat mist, wordt het al snel een stuk onheilspellender. Al snel claimen de overlevenden ieder hun kamer, alsof er niks gebeurd is en ze gauw verder willen genieten van hun all inclusive. Close-up shots van het levende schip vergroten de claustrofoische sfeer, maar de veel te bombastische soundtrack wekte ergernis op.

Het acteerwerk is redelijk, alleen hoofdrolspeler Kennedy wist helaas niet te overtuigen. Het hele mysterie vond ik ook tegenvallen. Het is dus gewoon een Duitse boot die zijn slachtoffers één voor één wilt vermoorden. Wat spookverschijnselen of schrikmomenten waren leuk geweest, een zoveelste persoon die gek wordt door een huis of boot is dat niet. Het levert helaas geen leuke moorden op, al was de douchescene wel heel tof. Te langdradig en vaak wat aan de saaie kant helaas.

avatar van rep_robert

Ondanks de erg beperkte middelen weet Rakoff van Death Ship wel een sfeervolle film te maken. Echter is het geheel echt te knullig om er uiteindelijk van te kunnen genieten. Daarnaast worden de vele sfeerbeelden van het spookschip wel erg repetitief op een gegeven moment. Te veel ambities met een klein budget is eigenlijk iets wat wel bij Death Ship past.

avatar van Noodless

Noodless

Een cover die een bepaalde aantrekkingskracht heeft.
Toch wist de film me niet te overtuigen. Daarvoor lijken de actiescènes redelijk onbehouwen over te komen. Ook qua spanning valt het tegen. De film moet het meer hebben van de sfeer en het spookschip zelf. Al valt het mysterie uiteindelijk tegen. Totaal flippen door een spookschip had beter uitgewerkt kunnen worden door de film enger te maken met geesten of door schrikmomenten. Nu zijn de kills erg matig en het slot is heel flauw uitgewerkt. De cast is redelijk, al werken de kinderen wel storend. Conclusie : sfeer en setting prima, verhaal, spanningskracht, uitwerking, kills en bepaalde actiescènes zijn de minpunten. 5/10

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Tsja, poster is in ieder geval sterker dan de film. Moest dan ook dankzij de poster en de titel Death Ship denken aan het later gemaakte Ghost Ship, maar die vergelijking blijkt achteraf totaal niet relevant en laatstgenoemde is zo veel beter, maar dat ter zijde. Death Ship stelt teleur, niet goed genoeg qua sfeer en nauwelijks spannend. Traag opgebouwd waardoor de speelduur toch veel langer aan voelt duren. Het verlaten schip ziet er interessant uit en dat is dan nog tenminste een goede setting, het mindere eraan is dat dat ook gelijk het hoogtepunt van de gehele film is.

avatar van coumi

coumi

Dooie boel op dit Death Ship. Zelfs als je er rekening mee wil houden dat dit een eighties film is, en dus qua effecten wat knullig oogt(de ondergang van het schip aan het begin is erbarmelijk slecht in beeld gebracht), is dit onder de maat. Gewoon weinig spanning, voorspelbaar, en vooraf al vrij makkelijk in te vullen wie dit avontuur overleefd en wie sneuvelt. Enkel de douchescène is lekker inventief, die steeds maar terugkerende close up beelden van het zogenaamde dreigende schip worden zelfs irriterende tijdvullerij. Alleen geschikt voor liefhebbers van oudere films die wat campy ogen, films uit een tijd dat het zichtbaar nog niet te veel mocht kosten.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Geen jaren tachtig videotheek compleet zonder Death Ship in de kast met horrorfilms. Vreemd genoeg deze nooit meegenomen, ondanks dat geweldige schip op de poster/cover. Waarom niet, omdat er altijd net wel één andere nog interessantere titel was. Wat verwacht je hier van? Een soort haunted house maar dan op een boot. En dat is het dan ook eigenlijk wel, maar met name in de tweede helft wordt dit Death Ship best nog wel een aardig horrorfilmpje.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een cruiseschip wordt midden op zee geramd door een spookachtig zwart schip, waarna slechts een handvol overlevenden aanspoelt in een reddingsboot. Hun enige hoop is het lugubere ogende vrachtschip, maar eenmaal aan boord worden ze geconfronteerd met onverklaarbare, gruwelijke gebeurtenissen: mensen verdwijnen, het schip blijkt bezeten en onzichtbare krachten dwingen angstaanjagende situaties af. De dreiging wordt extra sinister wanneer het schip bloed lijkt te eisen voor zijn voortbestaan en de nazi-verleden van het schip geleidelijk wordt onthuld via projectoren met oude Hitler-films en kamers vol lugubere relikwieën.

De film beschikt over ervaren acteurs zoals George Kennedy en Richard Crenna, die solide werk leveren, hoewel hun rollen niet allemaal emotioneel uitgediept zijn. De beklemmende sfeer wordt goed weergegeven door het setdesign en de claustrofobische beelden van het oude, roestige schip. Ondanks het bescheiden budget weet “Death Ship” toch bepaalde visuele angsten en spookachtige momenten effectief neer te zetten, al wordt het vaak verweten dat het verhaal en de productie een beetje rommelig overkomen. Het enige wat tegenviel was dat de Amerikaanse blu-ray geen Engelse ondertitels heeft. Ik heb me persoonlijk toch vermaakt. Goed zonder meer.

avatar van ibendb

ibendb

Een groep overlevenden van een ramp met een cruiseschip ontdekken een verlaten schip in open zee. Denkende dat ze gered zijn, stappen ze aan boord. Na enig onderzoek blijkt dat het schip verlaten is maar de echo's van het verleden nog lang niet verdwenen zijn...

Op zich is dit een best interessant uitgangspunt en de film start ook wel lekker sfeervol. Jammer dat de film niet veel spannends te bieden heeft. Geen enkele 'scare' komt uit de verf en zijn ook inspiratieloos uitgevoerd. De hele clou van het spookschip vind ik ook maar onnodig wansmakelijk.

En het is alsof screenwriters niet weten hoe kinderen zijn in het echte leven. Ik bedoel, ze zijn best irritant als je ze tegenkomt in het wild maar bijlage na niet zo strontvervelend als in deze film.

1,5* want het is verspild potentieel.