• 9.374.811 stemmen

Shi Si Nu Ying Hao (1972)

Oorlog / Actie | 123 minuten

Genre: Oorlog / Actie

Alternatieve titels: The 14 Amazons / 14 Amazons / Fourteen Amazons / 十四女英豪

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Cheng Kang

Met onder meer: Ivy Ling Po, Lily Ho en Elliot Ngok Wah

Gesproken taal: Mandarijn en Duits

Plot Shi Si Nu Ying Hao

De familie Yang, zowel de mannen als de vrouwen, hebben hun land altijd trouw gediend. In een oorlog loopt een generaal uit de familie in een hinderlaag en wordt gedood. Zijn weduwe en de rest van de familie zweren wraak voor hun familielid en hun land. Maar een corrupt lid van het koninkrijk verhindert echter dat zij gebruik mogen maken van het leger. Ze besluiten hun plan op eigen houtje uit te voeren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Mu Kuei Ying

Yang Pa Mei

Tu Chin Ngo

Chai Chun Chu

avatar van stinissen

Vroege kung fu film met alle standaard scene's inclusief vliegende mannen.... Voor de liefhebbers een must see.

avatar van joolstein

joolstein

De grotendeels fictieve verhalen over de generaals van de familie Yang (Song Dynasty 960–1279) vertellen over de onwankelbare loyaliteit en de opmerkelijke moed van de Yangs toen ze zichzelf opofferden om hun land te verdedigen tegen buitenlandse militaire machten. Deze folkloristische verhalen zijn net zo bekend in China, als onze sprookjes.

Deze film, een productie van de Shaw Brothers Studios, begint met Yang Tsung Pao, die de grens van Song probeert te verdedigen tegen West-Xia (een gedeelte van wat nu Mongolië is), in de strijd de dood vindt. Hierna starten zijn grootmoeder (Lisa Lu)samen met zijn vrouw Mu Guiying (Ivy Ling Po) en de andere weduwen een wraakexpeditie tegen de koning Feng Tien van West-Xia en zijn zonen.

Volgens moderne Hong Kong-normen is de actie in de film niet heel bijzonder indrukwekkend meer. Wel bijzonder is dat de film werd gekenmerkt door een overwegend vrouwelijke cast. Dat in de tijd van uitkomen niet (veel) voor kwam in Aziatische films! Al wordt die invalshoek ook niet uitgebuit. Het feit dat de hoofdpersonen vrouwelijk zijn, is niet zo belangrijk als het feit dat ze patriotten zijn. Er is ook niet veel op het gebied van karakterontwikkeling en dus kan het een beetje lastig zijn om de veertien verschillende vrouwelijke vechters van elkaar te onderscheiden.

Dat de actiescènes van de dames niet zo flitsend meer zijn, wordt gelukkig gecompenseerd, doordat er veel grote, kleurrijke uitgebreide gevechts- en vechtscènes, die bijna allemaal in de panoramische buitenlucht zijn gefilmd. En tja...de film bezit ook een coole memorabele scene met een "menselijke brug" daarom kan ik er géén slechte beoordeling aan geven? En zonder CGI! De één tegen één gevechten zijn daarnaast ook nog eens lekker bloederig.

De onberispelijke kostuums zagen voor het grootste gedeelte er goed uit! Alleen door de outfits van de infanterie-troepen van West-Xia met hun rood en witte rand van bont lijken ze voor ons westerlingen nogal op kerstman-hulpjes. Tegen het einde werd er ook wel iets meer gebruik gemaakt van de studio. Het bederft de pret verder niet!

Uiteindelijk was de film een commercieel succes in de bioscoop en tijdens de 11e Golden Horse Awards (de Taiwanese tegenhanger van de Oscars) in 1973 ontving het meerdere prijzen. In 2011 werd de film opnieuw gemaakt als Legendary Amazons (2011) door Jackie (producer) en Frankie Chan (regisseur) maar in tegenstelling tot die remake, die bij elke beurt probeerde grappig te zijn (en dat nooit was), is het origineel een erg fijne en serieuze actiefilm!