• 9.370.987 stemmen

One of Our Aircraft Is Missing (1942)

Drama / Oorlog | 102 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Michael Powell en Emeric Pressburger

Met onder meer: Godfrey Tearle, Eric Portman en Hugh Williams

Gesproken taal: Engels, Frans, Nederlands, Latijn en Duits

Plot One of Our Aircraft Is Missing

"1942's first blast of screen dynamite"

De titel verwijst naar het veel gehoorde bericht op de radio, dat het Britse volk te horen kreeg na een uitgevoerd bombardement op het vaste land. De film verhaalt over één van de betreffende bommenwerpers die werd neergehaald boven bezet Nederland. De bemanning tracht terug te komen naar Engeland, daarbij geholpen door heldhaftige Nederlanders.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sir George Corbett, Rear Gunner in B for Bertie

Jet van Dieren

Sgt. Hopkins

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Betrekkelijk simpel verhaal, maar goed uitgevoerd. Het is alleen wat jammer dat je als Nederlander het beeld dat van Nederland geschetst wordt maar moeilijk serieus kan nemen, wat de spanning ondermijnt. Voor enkele (heel) kleine bijrollen wordt nog wél gebruik gemaakt van echte Nederlandse acteurs (en dat is al heel wat), maar de belangrijkere Nederlandse personages struikelen al over de Nederlandse plaatsnamen. 3 *

avatar van neo

neo

Had ik al eens eerder gezien. Voor Pressburger een relatief kleine oorlogsfilm. Erg goed begin waarna het verloop ook best interessant is. Af en toe erg lachwekkend hoe Nederlands wordt gesproken en nogal logisch dat veel buitenlanders nog steeds het boerenklompen idee van ons hebben. Af toe erg spannend. Opvallend is dat bijna tegen het einde je weer terugkeert bij het fatale moment na die 15 uur en dan een tekst verschijnt iets van ''This is the story we wanted to tell'', waarna een gedeelte van de cast wordt getoond en wat technici. Hierna gaat de film nog even verder tot ie eindigt. Lean was de editor van de film. 3 sterren

avatar van 606

Toch leuk dat ons kikkerlandje hier wordt genoemd

avatar van stinissen

Redelijke oorlogsfilm met veel Nederlandse tekst wat erg leuk was in een Britste film alleen Peter Ustinov die ook geen Dutchmanr is valt door de mand als Nedelandse priester.

avatar van clubsport

clubsport

Aardig geprobeert maar dit hadden ze beter na de oorlog kunnen filmen dan waren de mogenlijkheden een stuk beter geweest .