• 9.371.622 stemmen

Geregisseerd door: Jack Gold

Met onder meer: Anthony Hopkins, Kristin Scott Thomas en Derek Jacobi

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot The Tenth Man

Frankrijk, 1941. Tijdens een razzia in de straten van Parijs arresteren de nazi's willekeurig dertig mannen en sluiten hen op. Om zeven uur de volgende ochtend zullen drie van hen geëxecuteerd worden. De gevangenen moeten zelf beslissen wie het wordt. De celgenoten willen deze verantwoordelijkheid niet nemen en laten het lot beslissen. Een van de terdoodveroordeelden is de vooraanstaande advocaat Jean-Louis Chavel. Hij wil niet sterven en wil een andere gevangene omkopen om in zijn plaats door de nazi's gedood te worden.

avatar van neo

neo

De film begint goed en het morele dilemma is sterk. Maar al vrij snel is de oorlog achter de rug en een ontstaat een middelmatige melodrama verhaal met een vleugje spanning. Mij greep het niet echt. Vrij goede rollen van Hopkins en Thomas. De muziek van Lee Holdrigde is, vooral in het begin, te gemaakt dramatisch aanwezig. Enige besef van benodigde subtiliteit zou geholpen hebben. 2.5 sterren

avatar van Killerkip

Killerkip

Goede film met sterk verhaal!

Ik heb me zeker vermaakt met deze film

avatar van Muggsy

Muggsy

Bij de scène in het gevangenenkamp zat ik letterlijk op het puntje van m'n stoel. Zeer interessant uitgangspunt leverde dat op. Maar ik kan neo heel goed volgen met z'n kritiek in de zin dat de onbekende dreigende kracht die van de oorlogssituatie uitgaat te snel weg is. Je krijgt dan wat in de plaats met Hopkins die z'n identiteit verborgen wil houden maar het is van dan af aan wat standaard. Natuurlijk verwacht je een langzaam ontluikende liefde en nog een laatste situatie waar Hopkins z'n moed moet bewijzen. Derek Jacobi speelt een aardige bijrol maar kan het toch weer niet laten in één van z'n lijnen tekst Shakespeare te vermelden .

avatar van Movsin

Movsin

Film gebaseerd op een boek van Graham Greene, op wiens werken meerdere films zijn gemaakt.

De verfilming van deze "The tenth Man" lijkt mij echter niet zo geslaagd en kon mij maar af en toe overtuigen.

Spijtig dat een groot deel van de film zo wat in een geforceerde, melodramatische sfeer verloopt.

Van Anthony Hopkins en een nog jonge Kristin Scott Thomas geen kwaad woord.

avatar van scorsese

UItstekende film waarin een man, in gevangenschap tijdens de tweede wereldoorlog, zijn leven 'koopt'. En na de oorlog, bezoekt hij de achterblijvers van degene van wie hij zijn leven heeft gekocht. Een boeiend verhaal waarbij de spanning over zijn werkelijke identiteit de rest van de film voelbaar is. Anthony Hopkins en Kirstin Scott Thomas zijn beide zeer goed, Derek Jacobi daarentegen komt wat minder goed uit de verf.

avatar van Tarkus

Tarkus

Redelijk goede film, met een uitstekende Anthony Hopkins en Kristin Scott Thomas.

Goed scenario ook, dat erg geloofwaardig wordt gebracht.

Nadeel aan de DVD is het zeer slechte geluid, je moet je volume al heel luid zetten om iets te verstaan.

avatar van Boenga

Boenga

Degelijke film, gebaseerd op een sterk verhaal, met prima acteerwerk, en een bij momenten heel sterke setting: de locatie en de mensen op het moment van de arrestatie van Chavel zijn heel realistisch.

Helaas doen een aantal zaken de waarde van de film dalen, de ene al belangrijker dan de andere.

Soms wordt er over-gedramatiseerd. Bijvoorbeeld de manier waarop de groep gevangenen naar Chavel staat de te kijken nadat hij iemand heeft omgekocht, dat beeld komt recht uit een toneelstuk.

Een ander negatief facet is het einde dat te nel wordt afgehaspeld, waardoor het geheel een beetje in elkaar valt, en je met een onvoldaan gevoel bij het scherm blijft zitten.

Het grootste probleem vind ik de taal: Parijs jaren '40, met Fransen en Duitsers, en iedereen spreekt Engels.. Maar m'n kritiek daarop is waarschijnlijk even cliché als het taalprobleem zelf...

avatar van knusse stoel

knusse stoel

En na Boenga heeft niemand meer in de volgende zesenhalf jaar de film becommentarieerd? Vreemd als je nagaat dat hier wel een speler van wereldformaat in meespeelt en sommige andere ook redelijk bekend zijn.

Anthony Hopkins speelt zijn rol goed, zoals we hadden verwacht en ook de rest van de crew is prima aanwezig.

Een duivels dilemma ontstaat nadat er dertig mannen zijn opgepakt door de Duitsers en deze hen vertellen dat ze zelf drie mannen mogen aanwijzen die de dag erna om zeven uur in de ochtend zullen worden geëxecuteerd. En zoals vaak gaat geld en bezit hier een rol spelen. Redelijk spannende film met een prima crew en een mooie setting. Een 7 voor deze film.