• 9.372.440 stemmen

Smrt Si Rika Engelchen (1963)

Oorlog | 111 minuten

Genre: Oorlog

Alternatieve titel: Death Is Called Engelchen

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Ján Kadár en Elmar Klos

Met onder meer: Jan Kacer, Eva Poláková en Martin Růžek

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Smrt Si Rika Engelchen

Mei 1945, gedurende de bevrijding van Zlín raakt de partizaan Pavel gewond en hij wordt opgenomen in een hospitaal. Terwijl hij herstelt herinnert hij zich de noodlottige momenten die hij meemaakte in de omgeving gedurende de afgelopen maand. Hij probeert zijn grootste trauma te verwerken: het platbranden van het dorp Ploština door de Duitse paratroepers, nadat de partizanen dit dorp hadden verlaten.

avatar van Baggerman

Baggerman

Niet zo indrukwekkend als 'The Shop on Main Street', maar toch nog steeds een prima oorlogsfilm. Meerwaarde is dat deze zich afspeelt in de grensstreek van Tsjechië en Slowakije, waar wij weinig oorlogsverhalen vanuit te zien krijgen.

We zien de ervaringen van de partizaan Pavel in flashbacks, als hij daaraan denkt of droomt terwijl hij zwaar gewond in het ziekenhuis ligt. De film mythologiseert de partizanen niet en toont ook goed de nadelen van hun acties.

Wat me verder opviel waren de vele shots in spiegels, iets wat ik me ook meen te herinneren van 'The Shop on Main Street', maar zeker weten doe ik dat niet meer. Ik mag dat altijd wel graag zien. Ook in deze film trouwens weer een prima intigerende soundtrack van Zdeněk Liška.

Voor de liefhebbers van (Tweede Wereld)oorlogsfilms is deze film zeker wel een aanrader. Weer eens wat anders.