Flight of the Navigator (1986)
Genre: Avontuur / Sciencefiction
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot Flight of the Navigator
"Come along on the greatest adventure of the summer!"
De 12-jarige David (Joey Cramer) raakt vermist in 1978, om in 1986 ineens weer op te duiken. In de 8 jaar die zijn voorbij gegaan, is hij niet ouder geworden. Het is geen toeval dat ten tijde van de terugkeer van David, er verstrikt in elektriciteitskabels een UFO wordt gevonden.
David Scott Freeman
Troy
Dr. Carr
Mr. Howard

bderbove
Het is de eerste keer dat ik em zag. Been 44 jaar en vopnd de film zeer goed. Mooi verhaal.

alvinvdv
Leuke kinder/jeugd film met een typisch jaren 80 sfeertje.
25 jaar terug had ik hem zeker meer gesmaakt.

RuudC
Kijk ze in 1986 eens lachen om 1978 en niet beseffende dat de jaren tachtig over het algemeen wordt gezien als het decennium van de wansmaak. Beetje pech dat ik zelf in 1986 geboren ben, al ben ik zelf best dol op van alles wat uit die jaren komt. Flight Of The Navigator behoort daar in elk geval niet toe. Ik heb zelden zulke middelmatige kindersciencefiction gezien. Niet alleen biedt de film geen greintje spanning, maar ook is het verhaal verre van bijzonder. Het hoogtepunt vangt aan vanaf het moment waarop de hoofdpersoon de UFO bestuurd en zodoende de navigator wordt. Daar komen dan ook meteen de spuuglelijke special effects om de hoek kijken. Het heeft effecten die destijds zonder meer avant garde waren, maar tegenwoordig moet je je er hard voor schamen. Verder is de film niet grappig, te weinig charmant en simpelweg niets bijzonders. Ja, de film komt van Disney, maar nee, dat is géén kwaliteitskeurmerk. Ik zou mijn kinderen niet met deze rommel opzadelen.

BlueJudaskiss
Erg leuke kinderfilm waar ik onverwacht van heb genoten. Wel erg jammer dat de film in de tweede helft - zodra hij in het ruimteschip belandt na een overigens onlogische plottwist - niet meer zo interessant is als de soms fascinerende eerste helft, maar Flight of the Navigator was goed! Lage waardering ook hier. Ik blijf van mening dat de special effects in de jaren '80 veel mooier waren dan het gladde spul wat we nu hebben. Ik heb een paar keer hard moeten lachen om grappen.

michielheinhuis
Onderhoudende typische 80's film die mij weer met weemoed terug deed denken aan die jaren..

PEN15
Niet echt de cult-classic die ik destijds had moeten zien. Niets gemist dus. Het begin is wel OK, maar daarna is het eigenlijk niet meer dan David bestuurt ruimteschip en wil naar huis. Het liefst naar zijn eigen tijd, wat je natuurlijk al vanaf het begin van de film voelt aankomen. De rest in het space ship lijkt ook wel een soort van panoramisch vogelvluchtperspectief-foefje. Wat het nog een beetje overeindhoudt zijn de praktische effecten van de ruimtewezens, die dan jammer genoeg weinig invloed hadden op het verhaal. Special effects waren leuk om te zien, ook al was het gedeeltelijk de eerste vormen van CGI. Ook de score van Silvestri vond ik nogal machtig eighties sci-fi klinken, daardoor krijgt het nipt een ★★★☆☆
Wat ik opvallend vind is dat dit oorspronkelijk een Noorse indiefilm zou worden. Die Noorse filmstudio ging halverwege kopje onder, maar waar zijn die geschoten beelden dan gebleven? Het lijkt er toch op dat Disney het project opnieuw is begonnen met enkele filmlokaties in Noorwegen.
Net zoals met zoveel oude films wordt er gesproken over een remake, reboot, whatever.. maar ik denk niet dat we Joey Cramer nog een keer gaan terugzien. Die heeft een aardig strafblad opgebouwd met hoogst bedenkelijke strafbare feiten.
Deze foto zou ik in de jaren tachtig zeker aan de muur gehangen hebben.ʘ‿ʘ

Filmkriebel
Een vergeten Disneyfilm over een jongen van 12 die tijdens een wandeling door het bos 8 jaar in de toekomst terecht komt. De eerste helft was best wel van hoog niveau maar van zodra de jongen zijn rol als "navigator" inneemt wordt het bij vlagen redelijk kinderachtig. Het beperkte doelpubliek zijn 10-14 jarigen zou ik zeggen. Geen nostalgie voor mij want het is de eerste keer dat ik die film zie, maar past perfect in het jaren '80 tijdperk. En ach ja, die special effects... als je je daaraan stoort kijk dan geen films uit die periode. Sarah Jessica Parker herken je onmiddellijk. De jonge acteur Joey Cramer is redelijk laag gevallen en werd veroordeeld voor een bankoverval.

Thomas83
Vond Explorers een jaar terug al weinig soeps, maar deze is nog minder. Het verhaal begint nog best leuk met David die op een dag als hij thuiskomt andere mensen in zijn huis aantreft om te ontdekken dat het acht jaar later is zonder dat hij een dag ouder is geworden. Met dat leuke uitgangspunt wordt alleen weinig gedaan. Er is slechts 1 scène waarin je hem al die nieuwe 80's popcultuur ziet ontdekken, en dat David ineens de jongere broer is had toch ook wel wat leukers op kunnen leveren. Eigenlijk komt de film nooit helemaal in zijn element. Ik zou geen echt hoogtepunt kunnen noemen.
Daarnaast is Cramer weinig innemend in de hoofdrol en worden vrijwel alle acteurs ook erg houterig gespeeld, door ondermaatse acteurs (een groot verschil met Explorers). Vooral De Young vond ik wel erg bizar houterig zijn teksten opdreunen als de vader. Een nog super jonge Sarah Jessica Parker is nog enigszins een uitzondering, alleen blijft haar rol vrij beperkt.
De film weet ook niet helemaal waar het heen wil, want op een gegeven moment wordt het in het ruimteschip wel wat al te veel een kinderfilm, hoe geinig die praktische effecten met poppen etc. nog zijn. Die wetenschappers zijn ook maar raar halfhartig slecht in de film. Afgekeken van E.T, maar daar voelden ze duidelijk wel als de bad guys en droegen ze nog wat bij aan de spanning in de film. 2.0*.

mcdaktari
Zeker voor toen was The Flight Of The Navigator een aardige jeugd/sciencefiction film, maar voor nu stelt het niet zo veel meer voor. Ik denk wel dat hier een hele aardige remake van gemaakt zou kunnen worden. Met de CGI van tegenwoordig zou het er een stuk beter uitzien. Trouwens het acteren was ook niet super best, dat zou nu ook stukken beter moeten en kunnen.

Bubblez
- 2085 stemmen
Interessant! Ik kom er net achter dat de documentaire Life After the Navigator vorig jaar is gemaakt!
A feature that not only celebrates the 1986 classic "Flight of the Navigator", but also looks at the life of its child star, Joey Cramer, and his roller-coaster life since that breakthrough role.
Erg benieuwd, ik ga 'm snel kijken. Als ik eenmaal de vijf uur durende docu In Search of Tomorrow heb gezien.

Bubblez
- 2085 stemmen
Ik kan je zeggen: zeer aangrijpende, mooie docu over het maken van de film en het heftige leven van hoofdrolspeler Cramer!

Radio Flyer
Drama, 1992