• 9.369.537 stemmen

Geregisseerd door: Hark Tsui

Met onder meer: Brigitte Lin Ching-Hsia, Cherie Chung Cho-Hung en Sally Yeh

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Plot Do Ma Daan

In het China van 1913 nemen het leger en de politie bezit van Peking. Yun Cao, dochter van een generaal, komt terug uit het buitenland en sluit zich aan bij een verzetsbeweging. Als ze een geheim document moet afgeven in de opera, ontmoet ze daar Hong Xiang en Niu Bai. Het komt tot een confrontatie met de politie en samen slaan de drie vrouwen op de vlucht.

avatar van Ramon K

Ramon K

oef..... 2,75* gemiddeld hier. Op Imdb 7,7 uit 10 en overal op het net lees ik overwegend positieve commentaren mbt deze film. Zou 1 van Tsui Hark's beste films zijn. Iemand van de stemmers misschien een toelichting? Want ik wilde hier eigenlijk achteraan gaan...

avatar van Ramon K

Ramon K

Eigenlijk nog nooit een typische Hong Kong film gezien die niet om martial arts of heroic bloodshed ging. Aangename verrassing. Leuke avonturenfilm met ontieglijk veel vaart en drie sterke vrouwenrollen. (Sally Yeh, Cherie Chung, Brigitte Lin). Yeh neemt ook een song voor haar rekening (ze is eigenlijk zangeres), maar het is Brigitte Lin die de meeste indruk maakt. Ze loopt vrijwel de hele lang rond in mannenkleding, wat een beetje ophef veroorzaakte destijds. Plot is een mengelmoes van politiek, humor, spanningen tussen mannen en vrouwen en zeer coole actie. Ook heel mooie settings en aankleding (vooral de opera-gedeeltes springen er qua kleding en choreografie uit). Toch is het allemaal een beetje onevenwichtig af en toe. Mooi filmpje! 3,5*

avatar van J.T.O

J.T.O

Hhm...Sally Yeh vind ik persoonlijk de meeste indruk maken, zij draagt een grote verantwoordelijkheid en moet overigens keuzes overwegen die Cherie bijvoorbeeld niet moest doen. Ik denk toch dat Sally Yeh, Bridget en daarna Cherie het sterkst overkwamen.

En verder is Peking Opera Blues is een zeer geslaagde mengelmoes van allerlei genres die overal erg aangenaam overkomen. Leuke komedie, actie en soort van romantiek. Vooral de toevalheden van het verhaal en geleidelijk overvloeien van hun vriendschap vind ik erg goed gedaan. Ik kan wel begrijpen dat men dit beschouwt als een Tsui Hark klassieker. Het rumoer gaat dat de film "She Ain't Mean" van Tsui Hark een moderne verfilming moet voorstellen van Peking Opera Blues. Ik ben benieuwd.

btw, het verschil met IMDB is inderdaad erg verschillend. Ik kan me niet voorstellen dat ik deze film lager dan een 3 zou kunnen geven. Er zijn zat films die echt slechter zijn, maar deze is dat naar mijn mening beslist niet

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ramon K schreef:

oef..... 2,75* gemiddeld hier. [...] Zou 1 van Tsui Hark's beste films zijn. Iemand van de stemmers misschien een toelichting?

J.T.O schreef:

Ik zou er geen sluitend antwoord meer op kunnen geven, zoveel jaar na dato. Op het IFFR gezien, volgens mij in het Golden Harvest retrospectief eind jaren 90. Was toen helemaal in mijn Hong Kong periode en vond dit een verschrikkelijke tegenvaller. Was toen met een andere HK fan en samen half uur voor het einde weggelopen, ondanks dat Tsui Hark en zijn vrouw (?) in de zaal waren (Pathé 5). Zag later The Chinese Feast van Tsui, minstens even armoedig. HK wat geen Wong, Kwan, Heroic Bloodshed of Chinese Ghost Story is bevalt mij altijd stukken minder. Dit herinner ik me vooral als erg vervelend, niet boeiend, rommelig, en bovenal niet leuk etc.

avatar van J.T.O

J.T.O

Ik weet niet hoe de film zou kunnen tegenvallen, want de vaart zat erin zoals Ramon K al zei. De komedie en romantische elementen hielden de film interessant en ondertussen groeit de vriendschap tussen de 3 vrouwen en dat was wel mooi en geleidelijk gedaan. Rommelig vond ik het zeker niet. Het is voor mij toch wel een luchtige film met een beetje van allerlei genres zonder dat de film ze allemaal echt uitwerkt tot het extreemste.

The Chinese Feast las ik op wikipedia dat het een soort typische film was dat voor lunar festival uitkomt, dat zijn meestal toch niet zulke goede films. Tsui Hark zelf vind ik persoonlijk wel een goede regisseur, ik had zeker weten zijn handtekening gevraagd. Opvallend is trouwens ook dat zijn films op MM in het algemeen een stuk lager scoren dan op IMDB. Green Snake is daar een voorbeeld, desondanks dat het niet veel stemmen heeft.

Leukste van HK-cinema blijft toch wuxia, bullet-ballet of old skool actie wat je in police story ziet. Tevens met films zoals Pedicab Driver, Millionare Express en dergelijke kan ik ook erg goed mee opschieten. Films met veelal genres die goed zijn uitgewerkt, de ultieme kijkplezier met vrienden en al. Als er een nieuwe productie van die soort genres uitkomt, dan ben ik altijd wel benieuwd naar. Maar niet alleen zulke films doen het goed, My Name is Fame, Mr. Cinema vond ik net zo sterk, ondanks dat dit alleen drama is.

avatar van wei

wei

In mijn herinnering stukken leuker, maar het was dan ook wel weer zo'n 10 jaar geleden. Ook 'wat' minder visuele gekte dan in andere Tsui Hark films, waardoor minpunten meer opvallen; qua verhaal gaat het soms echt nergens meer over, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Pluspunten voor de belachelijk leuke main-theme.

Raar.

Vond dit net een zeer solide HK film, met een niet zo druk en manisch verhaal. De meeste zaken worden redelijk duidelijk uitgewerkt zelfs.

Verder veel zaken waarin je een template voor veel later werk kan zien. Lijkt mij zijn klassiekerstatus (hoewel nog 3 jaar te vroeg) wel waard. 't Is een nog typisch verhaaltje, maar alles is goed verzorgd.

Mooie decors vooral, mooi kleurgebruik ook en aardig goed in beeld gebracht. Zie zelf iets liever de nog visuelere Tsui films, maar het houdt de film goed recht. Zeker de opera stukken zijn erg mooi. Verder typische humor en mooie vechtscenes.

Vooral de prachtige finale is een waardige afsluiter voor de film. De scene op de daken is echt erg gaaf, zeker voor een HK filmpje uit '86.

Erg leuk vermaak gewoon, lekker vlot en luchtig filmpje dat nergens uit de bocht gaat en zich overal verheft boven bandwerk.

Sowieso een beetje jammer dat Hark hier niet echt de waardering krijgt die hij verdient. Vind het een erg fijn HK regisseur, eentje die mij nog niet veel heeft teleurgesteld en al een aantal zeer mooie werkjes op z'n naam heeft staan.

avatar van wei

wei

Onderhond schreef:

Met 'hier' bedoel je Moviemeter? Over het algemeen heeft Hark toch best een goede reputatie dacht ik zo. En als ik de comments hier bij deze film even snel doorlees zijn ze ook wel overwegend positief.

Dan bedoel ik inderdaad MM. En kijkende naar de scores (1 filmpje nét boven de 3.5) vind ik het toch erg tegenvallen. Hark heeft wat mij betreft toch een paar echt geweldige genrewerkjes op z'n naam staan.

avatar van Basto

Basto

• 11916 berichten

Hark maakt er weer een puinhoop van.

Ondanks dat zijn film er op papier aantrekkelijk uitzien, veel stuntwerk, spraakmakende actie, goede mensen voor en achter de camera, vallen ze mij keer op keer toch tegen. Zo ook deze.

Het is volgens sommige zelfs zijn beste, maar ik vond het eerste uur een rommeltje met veel te veel (oninteressante) personages, een oninteressant plot en veel flauwe humor en weinig actie.

Het laatste half uur verandert de toon en krijgen we plots een martelscene en wordt er wat meer geschoten en zijn de choreografieën ook van hoger niveau.

Een voldoende kan ik er niet meer aan kwijt, ook als was de blu ray van Hong Kong Rescue van prima kwaliteit.

2,5