• 9.374.505 stemmen

Geregisseerd door: Ringo Lam

Met onder meer: Ching Wan Lau, Francis Ng en Amanda Lee

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Plot Go Do Gaai Bei

Kwan, een voormalig expert in het opblazen van oude gebouwen, zit wegens moord in de gevangenis. Zijn invloed op de buitenwereld is echter nog zo groot, dat inspecteur Pao terecht vreest voor een ontsnapping. Omdat er bij de paardenraces in Hongkong zeer grote geldbedragen omgaan, krijgt Kwan van de Taiwanese Triade (de Chinese maffia) de opdracht de zwaarbewaakte kluis van de gokopbrengsten te overvallen. De drijfveer van meerdere miljoenen dollars maakt Kwan tot een nog sluwere en hardere tegenstander dan hij al was. Na zijn spectaculaire ontsnapping uit het gevang wordt het voor Pao zaak om de meedogenloze schurk weer achter slot en grendel te krijgen.

Typische Lam.

Ching Wan Lau en Francis Ng mogen het uitvechten in deze politiethriller. Mocht je tijdens het kijken nog niet doorhebben dat dit een mid-90s film is wordt het er nog een keertje ingewreven door de overdracht van de Britten in het verhaaltje te verweven. Iets wat zowat elke film toen deed.

Lau en Ng doen het best oké, maar Lam levert hier gewoon weer een doorsnee genrewerkje af. Een paar aardige achtervolgingen, iets teveel politiewerk, visueel wat ondermaats en een niet al te beste soundtrack. Klassiek HK politiethrillertje dus.

Lam blijft steeds wat achter op z'n tijds- en genregenoten, dat bewijst hij nog maar eens met deze film. Wel een paar aardige actiescenes, maar die maken maar een klein deeltje van de film uit, de rest is minder. Veel meer had ik er ook niet van verwacht.

avatar van frolunda

frolunda

Tot nu toe de beste, en zeker inhoudelijk de meest interessante film van regisseur Ringo Lam die ik heb gezien. Full Alert (1997) is ten opzichte van veel andere, gelijksoortige Hong Kong films uit de jaren negentig minder actiegericht, iets realistischer en bevat ook meer drama elementen.

Het verhaal over een bom expert die vast zit wegens moord, maar er tevens van wordt verdacht een grote kraak in voorbereiding te hebben, en zodoende als vluchtgevaarlijk wordt beschouwd. Tegelijkertijd probeert de politie achter zijn plannen en de identiteit van zijn medeplichtigen te komen. De diverse gebeurtenissen die aansluitend plaats vinden hebben nogal wat gevolgen voor de onderlinge verhoudingen bij, zowel het politieapparaat als de bendeleden. Die consequenties gaan weliswaar niet al te diep maar worden door regisseur Ringo Lam (die ook medeverantwoordelijk was voor het scenario) wel goed in het verhaal verweven. Iets wat weer gunstig uitpakt voor de kwaliteit van Full Alert.

Hierbij is de keuze voor de acteurs/hoofdrolspelers natuurlijk medebepalend voor de geloofwaardigheid. Ook op dit onderdeel scoort de film, Lau Ching-wan (politie inspecteur Pao Wai-hung) is niet alleen mijn favoriete acteur uit Hong Kong maar staat ook bekend als één van de beste karakterrol spelers aldaar, en die reputatie maakt hij hier voor mij weer volledig waar. Ook Francis Ng (explosieven expert Mak Kwan) weet hier te overtuigen, en ook bij de rest van de cast waren er weinig dissonanten. Alleen bij de rol van Amanda Lee (Kwan's vriendin) had ik wat twijfels.

De overige, geslaagde factoren maken van Full Alert echter een fascinerende, onderhoudende en erg sterke film.

Zeker een aanrader.