Catfish (2010)
Genre: Documentaire / Mystery
Geregisseerd door: Henry Joost en Ariel Schulman
Met onder meer: Ariel Schulman en Henry Joost
IMDb beoordeling: 7,1 (43.987)
Releasedatum: 2 december 2010
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Catfish
"Don't let anyone tell you what it is."
Yaniv, een 24-jarige fotograaf uit New York, heeft geen idee waar hij aan begint als Abby, een 8-jarig meisje uit Michigan, contact met hem zoekt om toestemming te vragen dat ze één van zijn foto's mag schilderen. Wanneer Yaniv het merkwaardige schilderij ontvangt, begint hij een vriendschap en correspondeert hij met de familie van Abby. Wanneer Yaniv dan een cyber-romance begint met Megan, de aantrekkelijke oudere zus van Abby, beginnen dingen pas echt interessant te worden. Aangespoord door een aantal schrikbarende openbaringen over Megan, gaat Yaniv samen met zijn vrienden op reis, op zoek naar Megan en op zoek naar de waarheid...
Dreiecke
"It's not malicious, it's just sad"
Op zich een leuke weergave van dingen die wel vaker op Internet en met name in de social media plaatsvinden. Wat dat betreft is het informatief voor mensen en vooral voor naïevelingen.
Op een of andere manier speelt het getoonde wel op de emoties en er is een goede mogelijkheid tot inleven door de realistische stilering. Mooi dat in dit verhaal een mogelijkheid tot vergeving en verzoening is ingebouwd als oplossing. Maar of dat realistisch is?
De filmkwaliteit vind ik niet heel bijzonder, de muzikale ondersteuning soms weer wel.
Gish
Spannende en boeiende docu
Apart, met liefde gemaakt en spannend.
Een argument om facebook na het zien van deze docu voorgoed te vermijden.
De virtuele wereld staat soms ver van de realiteit.
Of is dat op zich toch weer boeiend?
ArnoldusK
- 1981 stemmen
Realistischer en zo 'plotseling bizar' zoals in deze documentaire, zijn er weinig.
Wat begint met een verliefde Nev eindigt in een bizarre ontknoping met een schizofrene vrouw die wat, zo lijkt het, kleur aan haar leven probeert toe te voegen. De leefomgeving van laatstgenoemde is aangrijpend, maar deze woonsituatie en alle details die gepresenteerd worden laten je tevens lichtelijk twijfelen over het geheel, zoals hierboven en op andere sites al is gedaan. Zo is het op z'n minst vreemd te noemen dat dit hele verhaal zo toevallig ontstaat, maar ook dat 'Angela' alles opbiecht. Desalniettemin wil ik het wel geloven. Just the right guys at the right moment with a handheld camera in their hands...
Het geheel doet aan als een grote kwajongens-streek, die toevallig op dit rare verhaal stuiten, en er nu op hun eigen, wellicht onbekwame, manier alles proberen uit te halen.
Dat is ook het minpunt aan de docu; er hadden zo veel meer vragen gesteld kunnen worden, bijvoorbeeld door een voice-over te gebruiken, wat verzuimd wordt. Wellicht is er wel een enorm groot netwerk van fake Facebook-profielen, wat een verhalen daar achter schuil gaan! Maargoed, de makers laten het bij dit verhaal en that's it. 3,5*
Gish
Ga er maar van uit dat er duizenden nep Facebook-Profielen zijn, waar uiteindelijk maar 1 eenzaam mens of idiote organisatie achter zit. Iedereen kan zichzelf afwijkend op de kaart zetten, en sommigen doen dat vele vele malen.
Deze wat trieste huisvrouw staat echt niet alleen.
Of dacht je echt dat Lady Gaga miljoenen vrienden had.
We leven straks in The Matrix.
Ik zeg, stoppen en ga een mooie wandeling maken in de natuur.
Of pak een filmpje, nog leuker.
Meneer Bungel
Op MTV zag ik trouwens dat er een serie van is; www.imdb.com/title/tt2498968/ (zelfde hoofdrolspeler).
ArnoldusK
- 1981 stemmen
Deze wat trieste huisvrouw staat echt niet alleen.
Of dacht je echt dat Lady Gaga miljoenen vrienden had.
We leven straks in The Matrix.
Ik zeg, stoppen en ga een mooie wandeling maken in de natuur.
Of pak een filmpje, nog leuker.
Misschien beetje far-fetched, zo'n vaart zal het niet lopen denk ik.
Maar desalniettemin is het wat om in de gaten te houden. En als deze mensen (zoals 'Angela') hierdoor stoom kunnen afblazen, samen met weer andere mensen (zoals weet ik veel), dan is het wellicht wel goed. Zolang er maar niet mensen zoals Nev de dupe van worden.
Denk dat de awareness rondom het thema privacy ook stukken groter is dan in 2010.
Wandeling maken, lekker. Dag moviemeter!
otherfool
Een heerlijke documentaire, die je anderhalf uur in een emotionele achtbaan zet: van lief naar interessant naar grappig naar fascinerend naar dubieus naar spannend naar triest en uiteindelijk naar ontroerend, wat had ik aan het eind ongelooflijk te doen met Angela en haar gefantaseerde leventje. Over haar man kun je trouwens volgens mij een nieuwe documentaire maken, die lijkt lichtelijk gehandicapt maar zit vol mooie verhalen en wijsheden. En of het allemaal 'echt' is? Ik brand me er de vingers niet aan.
Ondanks dat er visueel misschien iets meer in zat houd ik enorm van dit soort documentaires. 4*.
LOTR-lover
Een fenomeen wat helaas bij deze moderne tijd hoort. Mensen voelen zich in de huidige, gejaagde tijd blijkbaar verplicht om zichzelf beter, mooier en slimmer voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn. Het is schrijnend om te zien en inderdaad triest, zoals één van de documentairemakers ook benoemd in een opname.
flaphead
bijzonder filmpje. de vanuit-de-losse-hand-gefilmde-documentaire-aanpak werkt perfect binnen dit thema. ondanks dat er langzaamaan duidelijk wordt dat hij 'voor de gek' gehouden wordt, krijgt de film nergens zo'n typisch oeh-wat-voor-gek-zal-erachter-zitten-sfeer en dat is goed. ook na de bekentenis wordt het geen overdreven drama, maar eerder aandoenlijk. ik durf in ieder geval nog steeds te Facebooken, het doelt zich meer op het feitelijke leven.
of het echt een opzet van documentaire was of dat het in scene is gezet wordt niet geheel duidelijk. ik neig toch naar het tweede, maar doet eigenlijk weinig af aan het geheel.
prima film, waar je van begin tot eind in meegeleidt wordt. een beetje affiniteit met social media/internet is wel nodig.
Elineloves
Ik kijk Catfish - The TV show erg graag. Vanwege de boeiende verhalen, maar misschien nog wel meer voor Nev en Max. Zij zijn mijn inziens de kracht van de show. De chemie die zij samen hebben spat van het scherm. Ze zijn empatisch, grappig en zijn ontzettend charismatisch. What's not to love?
In deze film draait het om Nev. Hoewel Max wel een gemis was in het begin, heb ik me goed vermaakt. Ik wist in het kort wel iets over Nev en zijn catfish, maar het verhaal er achter heb ik nu pas gezien. Op een pure, sfeervolle manier. Zoals Gish al zegt zie je dat het met liefde gemaakt is. Onwerkelijk wat de film ook heeft veroorzaakt: Al die mensen die er nu voor uitkomen dat ze digitaal verliefd zijn geworden maar het niet helemaal vertrouwen. Anno 2013 is internetdating de normaalste zaak van de wereld, het is geen 'taboe' meer.
Angela is een trieste vrouw, het gevoel van 'sneuheid' overheerst, omdat je ergens begrijpt waarom ze dit doet gezien haar hele situatie. Neemt niet weg dat er duidelijk een steekje los zit, maar ze heeft geen kwaad in zin gehad. Wel een beetje jammer dat Abby in die situatie op moet groeien. Lijkt me niet echt een gezonde basis, maar enfin.
Als liefhebber van het televisie programma heeft deze film bijgedragen dat ik Nev nog sympathieker ben gaan vinden. Hij weet inderdaad wat ze doormaken en hoe hij ze kan helpen.
Mooi dat Nev samen met Max (Had ik al gezegd dat ik hem heel erg leuk vind?) dit voort hebben kunnen zetten. Blijft boeiende televisie. Ik verheug me in ieder geval alweer op de nieuwe episode.
wiehoe
Aardige nepdocumentaire dat ondanks dat een realistisch beeld geeft.
Niet zo strak geregisseerd als de tv-serie en door de lengte voelt het ook aan als een (te) lang uitgesponnen aflevering van de serie.
Daar ligt de grootste kracht, maar tegelijkertijd ook de zwakte van deze documentaire. Het blijft een ontzettend boeiend fenomeen en het vermogen om te relativeren en de acties van de desbetreffende mensen(in dit geval Angela) te doorgronden is de grootste kracht van Nev en zijn crew. Er wordt niemand veroordeeld, juist omdat dit soort mensen zich vooral vanuit een sociaal zwakke omgeving proberen te ontsnappen in een digitale wereld waar ze iedereen kunnen zijn.
De zwakte is toch de langdradigheid. De tv-serie behandeld op een vlotte, maar duidelijke manier alle relaties en dat mis je toch vooral in deze film. Teveel oninteressante scènes volgen elkaar op en lijken enkel bedoelt om de tijd te vullen. Wanneer er effectief wordt geknipt krijg je een veel vlottere documentaire zonder dat je iets hebt gemist.
jumpstylemovie
De Catfish serie op MTV heeft een van de beste formats van dit moment. Als je de serie kent (en leuk vind) dan is deze documentaire erg vet. Het originele verhaal van Nev, die zich hier wel anders gedroeg dan in de serie, nog niet aangetast door MTV's machtbewuste klauwen, is zo'n beetje de ultieme aflevering en dan nog eens drie keer zo lang.
Aan het begin moet je er even achter komen waarom Nev met een 8 jaar oud meisje aan het chatten is terwijl je weet dat hij straks een online liefdesrelatie krijgt maar dat blijkt gelukkig de zus te zijn Nou ja, uiteindelijk blijkt het natuurlijk de moeder te zijn en die weet zich er dan onderuit te lullen door zich zielig te gedragen en, laten we eerlijk zijn, haar twee gehandicapte zoons. Ze kwam oneerlijk over op mij en ik was in die situatie niet zo aardig gebleven maar goed.
Verder zitten er allerlei mooie momenten in zoals het voorlezen van de sms'jes en het creepy uitstapje naar de boerderij. Het mooie is dat je dankzij de serie Nev en Max al hebt leren kennen. Daardoor ga je makkelijker meeleven. De muziek paste perfect bij de film.
Roger Thornhill
Begint zeer sterk, en wanneer halverwege de confrontatie met de familie begint zit ik zelfs even op het puntje van mijn stoel, ook al omdat ik zonder voorkennis aan deze film begon en dus niet wist of dit echt of nep was en of er dus een horrorscenario zou kunen volgen, maar de ontknoping is dan wel warm-menselijk ("Angela is niet slecht maar zielig!") met een wijze les ("oordeel niet te snel!") maar ook enigszins een afknapper ("maar dat is toch eigenlijk niets meer dan wat al een tijdje wordt aangekondigd?"). Misschien hangt het van de kijker af of hij de wijze les meer waardeert dan de dramatische nachtkaars. (Grappig detail: volgens een interview met de drie filmmakers werd de titel gesuggereerd door hun vriend Ben Younger, regisseur van Boiler room en Prime.)
Shinobi
"If this is your documentary, you're doing a bad job."
Uit nieuwsgierigheid deze documentaire maar eens gekeken, omdat ik af en toe wel eens de serie kijk op MTV. En op zich is het best een vermakelijke docu te noemen.
Ik denk dat iedereen het gegeven wel kent of iemand wel de echte persoon is zoals diegene zich uitgeeft op Facebook. Ik heb er in ieder geval wel mee te maken gehad. Wat dat betreft een zeer interessant uitgangspunt. Het wordt rustig geïntroduceerd met Nev en zijn kompanen die de de boel filmen. En gedurende de film kom je er langzaam maar zeker achter dat er iets niet helemaal in de haak is, ik leefde mee met Nev en zijn ontdekkingen.
Alleen is het jammer dat bepaalde zaken zich iets te lang uitsponnen en/of oninteressante dingen waar iets te veel tijd aan wordt besteed, waardoor de saaiheid op momenten om de hoek komt kijken. Met een iets vlottere montage zou het beter wegkijken.
Al met al toch best een fijne docu om eens gezien te hebben. Of je hier als kijker met een zogenoemde 'mockumentary' te maken hebt laat ik in het midden.
3,0 Sterren.
kimberlyVD
Na de serie verslonden te hebben, was ik toch wel erg benieuwd geworden naar 'de oorsprong' van dit alles. Wat was Nev nu eigenlijk echt overkomen? En jawel, deze docu toont ons dit alles op een leuke manier.
Het begin was een beetje verwarrend. Abby, een kind van 8? Wat heeft zij ermee te maken?
Maar al snel ontdek je dat zij het zogezegde zusje is van Megan. De enige echte, grote liefde van Nev.
Enfin, dat dacht hij toch. Zoals al meerdere personen hier gezegd hebben, viel ook mij op hoe anders Nev z'n gedrag is tegenover in de serie. Veel puberaler vooral.. Maarja, hij was toen natuurlijk ook nog jonger. Wat me wel aangenaam verraste was de manier waarop hij met dit alles omging. Volwassen, onbevooroordeeld en zonder kwaadheid in zich. Niet velen zouden het hem nadoen volgens mij. Ook bij de eerste ontmoeting met Angela bleef hij opvallend rustig... En ook de reactie van Angela was op z'n minst vreemd te noemen. Net of er geen vuiltje aan de lucht was...?
Beetje bij beetje zie je hoe Nev en Angela elkaar beginnen te ondervragen en stilaan komt de waarheid naar boven. Al blijkt die 'waarheid' achteraf toch nog steeds niet helemaal waar te zijn, maar soit. Het is duidelijk dat Angela niet gelukkig is met haar leven en hier op de één of andere manier uit wou vluchten. Maar god, 15 fake profielen?! Waar haalt ze in godsnaam de tijd vandaan?
Moeilijk om zo'n mensen te beoordelen wel. Ergens snap ik haar en heb ik medelijden, langs de andere kant is het toch wel erg vergaand...
Wat ik wel jammer vond, is dat ik aan het einde nog met wat vragen bleef zitten.
Hoe is het contact tussen Nev en Angela verder verlopen? Praten ze nog? Ok, ze zijn nog vrienden op facebook.. Maar dat zegt natuurlijk weinig.
Heeft Angela nu echt gevoelens voor Nev? Hoe voelt Nev zich tegenover Angela nu hij haar in het echt ziet? ....
Toch wel wat zaken die voor mij nog wat meer uitgeklaard hadden mogen worden.
Goeie documentaire over een fotograaf die via Facebook een gezin leert kennen. Een bijzonder en origineel verhaal dat hier simpel en meeslepend wordt gedocumenteerd en tegen het einde ook weet te ontroeren. De vraag blijft natuurlijk een beetje of het wel echt is, maar het komt allemaal wel oprecht over (ook hoe iedereen met de situatie omgaat, want het had ook anders kunnen lopen).
comely
Hmm, ik moet eens snel paar playboy girls with big boobs verwijderen uit mijn vriendenlijst. Die komen ook fake over,,,zoals deze (fake) documentaire.
Als verhaal vond ik het niet zo sterk. Het begon een beetje mysterieus, maar daarna werd het te eentonig. En dat kleffe gedoe laatste 15 minuten..... Ik houd maar op.
leatherhead
Toch best sterk. Ook ik schipper nog een beetje met de validiteit van het hele verhaal, al zou het me ook niks verbazen mocht het waar zijn. Boeiend is het in ieder geval wel degelijk, het had misschien nog wat dieper mogen gaan, maar al bij al geeft het wel een treffend beeld van het 'iemand anders willen zijn'. 3*.
dualcia
Ik ben een fervent kijker van de MTV serie. Als ik erlangs zap op televisie, blijf ik zowat altijd hangen. Ook al is het een aflevering waarvan ik het einde inmiddels kan dromen. Ik kijk het voornamelijk voor de chemie tussen Nev en Max, op wie ik allebei inmiddels een beetje verliefd ben. Ik heb een aantal jaar terug deze documentaire al een keer gezien, maar ik vond het wel eens tijd voor een rewatch nu ik Nev wat beter ken door al die jaren Catfish de serie.
Het is leuk om te zien hoe het allemaal is begonnen en hoe het Catfish verhaal van Nev is en de puzzelstukjes steeds meer op zijn plaats vallen. De jongens zijn allemaal erg sympathiek en dat is de kracht van zowel de documentaire als de serie. Nev is een fijne jongen en behandelt iedereen met respect.
Dit is het begin geweest van het fenomeen Catfish en dat vind ik nog steeds heel interessant.
Verhoging van een *3 naar een *3.5
umbra
Bluuh wat een saai gedoe was me dit sech. Ik dacht mm de maker van oa P.A. 3 en 4, goede score hier en op imdb, maar dat is dus geen garantie om deze ook leuk te vinden. Ik vond hier werkelijk gene zak aan, echt waste of time.
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Zeer succesvol op HBO Max: deze populaire series worden nu ontzettend veel gestreamd
Drie relatief onbekende kerstfilms met goede beoordelingen op IMDb
Thriller 'Fallen' met Denzel Washington morgenavond (13 december) op televisie
Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills