Catfish (2010)
Geregisseerd door: Henry Joost en Ariel Schulman
Met onder meer: Ariel Schulman en Henry Joost
Releasedatum: 2 december 2010
Plot Catfish
"Don't let anyone tell you what it is."
Yaniv, een 24-jarige fotograaf uit New York, heeft geen idee waar hij aan begint als Abby, een 8-jarig meisje uit Michigan, contact met hem zoekt om toestemming te vragen dat ze één van zijn foto's mag schilderen. Wanneer Yaniv het merkwaardige schilderij ontvangt, begint hij een vriendschap en correspondeert hij met de familie van Abby. Wanneer Yaniv dan een cyber-romance begint met Megan, de aantrekkelijke oudere zus van Abby, beginnen dingen pas echt interessant te worden. Aangespoord door een aantal schrikbarende openbaringen over Megan, gaat Yaniv samen met zijn vrienden op reis, op zoek naar Megan en op zoek naar de waarheid...
SnakeDoc
Catfish is een documentaire zoals ik hem graag zie.
Emotie, spanning, af en toe wat te lachen. Ik heb me echt prima vermaakt.
Uiterst origineel verhaal en erg leuk gebracht.
Niks staat een dikke voldoende dus in de weg!
blurp194
Ik aarzel nogal tussen woorden als overbodig, tijdverspilling. Deze film of zo je wilt documentaire brengt ons toch vooral helemaal niks nieuws. Er zit geen spanning in vind ik - of je moet het uitblijven van een plottwist spannend vinden. Of het 'echt' gebeurd is of niet, waarom zou ik me daar druk over maken - ongeloofwaardig is het niet, wat mij betreft, er gebeuren wel gekkere dingen. Maar waarom is het interessant genoeg om een film over te maken? Wat mij betreft niet dus.
Als je iets over interessante, aandoenlijke, of soms ook overduidelijk gestoorde mensen zien wil, kijk dan naar een verzameling afleveringen van Showroom - die serie uit begin jaren 80. Veel echter, en veel minder tijdverspilling dan dit misbaksel.
Jessen0wnt
Ik probeer alle slechte kanten van de film maar weg te laten, want die zijn duidelijk aanwezig. Hoewel het door kunstenaars is gemaakt is er weinig creativiteit in de vormgeving en het camera werk is bij flarden, vooral op het begin, irritant. Toch ben ik echt heel enthousiast over deze film, omdat het heel veel verschillende gezichten heeft. Het is grappig, het maakt je enthousiast, het is spannend en disturbing, het is zielig en menselijk. Ik heb me kostelijk vermaakt, en dan vind ik alles prima. Wat ik juist zo sterk vind is dat de er niet gebruik wordt gemaakt van voice-overs of alwetende interviews. Zo, lijdt de situatie eigenlijk de film en heb je als kijker echt een gevoel dat je mee op ''onderzoek'' gaat, als kijker voelde ik me echt betrokken, wat het daarom ook zo spannend en meelevend plus vermakelijk maakt. Ik had wel bij vlagen mijn bedenkingen of alles echt of in scène gezet was, maar dat terzijde. Bijzondere documentaire met een recent onderwerp, die naar mijn inzien voor iedereen wel iets in petto heeft. 4,5 ster en een echte aanrader
RickZ
Bijzonder docudrama over een bepaald contact dat via internet is begonnen. De start is behoorlijk vaag allemaal maar dat wordt gelukkig snel beter, en naarmate de film vordert wordt het steeds beter. Ontknoping is prima.
net als voor de acteurs/mensen geldt ook voor de film: wat is echt en wat is fake, een soort dubbele bodem dus .
De schilderijen waren niet verkeerd. Wat was die website ook al weer? (Edit: found it, http://www.artbyapierce.com). Foto insturen en een mooi schilderij terug, daar zie ik wel handel in. of is die site ook nep en krijg je niks voor je geld?? .
RickZ
...
Ik heb inmiddels wat meer research ;D gedaan en heb én hun huis én dat andere pand gevonden op google maps. Het is dus echt 100% wel echt en dan vind ik het gelijk een stuk minder leuk. De 2e laag die ik dacht dat erin zat is er gewoon niet en eigenlijk wordt het zelfs een beetje plat, omdat die arme vrouw 'ja' heeft gezegd tegen de documentaire makers omdat ze zich schuldig voelde, maar hier gaat ze waarschijnlijk jaren last van hebben van mensen die het niet begrijpen en haar zien als een 'slecht mens' en dat is ze natuurlijk niet.
....
Niets is wat het lijkt...
Pitakaas
Bijna een komische 'documentaire' over een kerel die een schijnbaar perfecte vrouw op Facebook ontmoet. Stiekem kunnen deze 3 gasten (Nev, Henry en Rel) helemaal geen docu's maken en ik betwijfel of ze ooit waren doorgebroken, maar het besluit om de online escapades van Nev te filmen bleek een schot in de roos.
In een leuk in elkaar geflanst filmpje zien we in de eerste helft van de docu hoe Nev verliefd wordt op Megan. Snelle edits en direct van het PC-scherm gefilmt, alles behalve classy en daarom heb ik ook de indruk dat de makers bewust voor een soort amateuristische aanpak zijn gegaan. Misschien om het wat realistischer te laten lijken...? Daarover later meer.
Uiteindelijk komt het dus tot een confrontatie tussen Nev en Megan, maar niet voordat we in komisch stukje samen met de 3 gasten erachter komen dat het misschien wel allemaal bedrog is. Dit was wel het leukste stukje van de film in mijn ogen.
De confrontatie is zelf niet boeiend eigenlijk. Het drama waar ik stiekem op gehoopt had blijft uit, er wordt een beetje lief gekeken en alles is weer goed. En uiteraard ontbrak elke spanning tijdens deze ontmoeting aangezien we allemaal al wisten wat er ging gebeuren...
Meeste interessante karakter uit de film was duidelijk Vince. Alhoewel het leek dat hij maar wat onzin zou uitkramen, kwam hij toch met wat prachtige uitspraken die 1 en al waarheid waren. Je zou bijna zeggen dat de mooie vergelijkingen en uitspraken van Vince niet van hemzelf kwamen... Waar we dus gelijk bij een gevoelig puntje aankomen. Waar of niet? Een soort Giftshop tafarelen? Het blijft een beetje een lastig vraagstuk, maar eerlijk gezegd kon het mij vrij weinig schelen of het 1 grote leugen was of niet, ik heb me best wel vermaakt. Kwalitatief laten het wel wat te wensen over, al heeft het stijltje ook wel weer wat gemoedelijks.
Bxian32
Spoilers doen we dus niet meer aan of zo? Zo kan iedereen die m nog niet gezien en beoordeeld heeft meteen het hele verhaal van de film lezen, handig...
Van elders gekopieerde recensie + reacties verwijderd.
people
Ik vond deze film echt tijdverspilling, de eerste dertig minuten zit je nog met spanning te kijken en heeft de film nog redenen om verder te kijken, maar kort daarna stort alles ineen en zijn er weinig redenen om de film nog verder af te spelen. Het plot wordt ongeveer rond het midden bekendgemaakt waarna de rest wordt gevuld met mateloze filosofie en gezever.
Jammer, want het begon ijzersterk vooral door de documentaire stijl. De trailer heeft mij enorm belazert.
eh1982
Die gast was net bij Dr. Phil... als dit echt geacteerd is, is het echt een big scam..
Jessen0wnt
De documentaire verandert ook langzamerhand meer in een portret. Misschien is dat het probleem waar veel mensen over struikelen.
SnakeDoc
Het zal mij eigenlijk een worst wezen of het echt of niet echt is. Het zit gewoon fantastisch in elkaar, en blijft boeiend.
Jessen0wnt
Mij ook, maar ik snap dat mensen zich min of meer bedrogen voelen. Mocht het ''niet echt'' zijn, dan vind ik het wel wat rommelig, maar doet verder niet zoveel in mijn oordeel. Het had gewoon alles.
people
Haha.
SKbranko
Degelijke film/docu. Ongelooflijk triestig verhaal dit. Ik snap niet hoe Nev zo rustig kan blijven eens hij de waarheid wist, wetende dat die vrouw maanden lang zijn gevoelens bespeelde om dan te beseffen dat hij zo lang voor de zot is gehouden. Daarbij komt nog dat liegen over haar kanker... Waarvoor was dat nou weer goed? Walgelijk mens
Verder over de geloofwaardigheid vind ik niet direct grote gaten. Nev en angela hebben een facebookaccount dat er redelijk geloofwaardig uitziet. Angela heeft ook haar eigen site... Maar zeker van de echtheid van het verhaal kan je natuurlijk nooit zijn. Het kan altijd wel (een deel?) opgezet spel zijn.
evervaet
Goede film over de geheime wereld achter een profiel op Facebook.
kammie888
Leuk concept en leuke film alleen is na 1 uur alle smeu er wel af en valt er eigenlijk niks meer te vertellen.
Maar zeker voor het concept toch 3 sterren.
Mescaline
Wat een indrukwekkende docu zeg, zo realistisch gemaakt al denk ik achteraf dat het toch een knap in elkaar gezet verhaaltje is.
Als Catfish niet echt is dan hebben ze wel heel erg hun best gedaan, al vind ik het wel toevallig dat deze 2 regisseurs nu Paranormal Activity 3 regisseerde wat ik wel te kort vind doen aan het realisme van deze film?
Het is in ieder geval een eye opener voor alle mensen die *verliefd* worden via het internet.
Wat ik trouwens nog op imdb las is ook wel opmerkelijk:
As Nev is looking at Megan's Facebook page, you can see "likes" visible. Since this is happening in 2008, the "Like" button was not yet in use by Facebook.
Catfish is dus hoogstwaarschijnlijk niet echt, of niet helemaal in ieder geval. Toch is het een docu geworden waar je als kijker helemaal inzit en waar je alle details van wilt weten.
Zonder enige twijfel een aanrader!
Leo1954
- 2073 berichten
Documentaire laat het moderne "contact" maken zien, in dit geval in schril contrast tot de werkelijkheid die vrij schrijnend is. Dat is het en meer ook niet. Wel heel magertjes. Het is niet echt representatief over verliefd worden via het internet, dat is niet eens meer een moderne manier van ontmoeten en gaat vaker goed dan fout. Op het laatst werd het wel wat beter, Angela in vlees en bloed is wel een boeiende vrouw, een pathologische leugenaar. Maar wat wil je met zo'n leven.
Mescaline
Mogen hier aub spoiler tags bij? het verklapt wel erg veel over het plot ?
perceived
Tof!
Realistisch en actueel docudrama over een fake Facebook profiel. Absoluut geloofwaardig, al geloof ik niet dat dit niet in scene is gezet... Maakt niet uit ook, het concept is origineel en wordt er niet minder om. Interessant en creatief filmpje! 7/10*
Jawaddedadde
Toffe docu (?)/drama (?)
Heb de moeite niet genomen om na te gaan wat hier nu fictie is en wat echt, maar boeiend is het wel. Visueel niet bepaald een hoogvlieger, maar het verhaal is des te opmerkelijker.
De acteurs spelen (als ze al spelen) geweldig naturel.
Intrigerende film.
K. V.
Deze docu eens bekeken en 'k vond het wel eens de moeite om gezien te hebben. Een goed opgezet verhaal die zeker naar het einde toe de dramatische toer op gaat. Dit vond 'k zeker niet storend, want 'k vond het net een meerwaarde.
De speelduur was ook goed, hij duurt maar zo'n 87 min, maar meer moest het niet zijn.
Een aanrader om eens gezien te hebben.
sinterklaas
Erg sterke docu, en ook nog van de 2 regisseurs van Paranormal Activity 3 en 4. Wel geinig om ook nog hun debuut onder ogen te krijgen.
En ook spelen de regisseurs er ook zelf in mee. Deze film is een prima voorbeeld over hoe bedriegelijk internet-contacten nog wel eens kunnen wezen. We maken kennis met de fotograaf Nev die op Facebook een 8 jarig meisje genaamd Abby treft, die vraagt of hij haar wil fotograferen, wat uitmond op een cybervriendschap maar uiteindelijk ook op een relatie met de zus van Abby genaamd Megan. Alles gaat erg mooi, soepel en veelbelovend. Totdat Nev met zijn cameraploeg naar de woonplaats gaan van Megan en Abby.
Wat dus wel tot een best wel schokkende maar desondanks begrijpelijke comfrontatie lijd. Megan was al die tijd iemand anders geweest met een vals account maar dan wel met een best wel goede reden. Het is best mooi te zien hoe ze haar kleurloze leven met fantasie beter probeert te maken. Je zou het haar eigenlijk ook niet kunnen verwijten aangezien haar levenstijl. Het word dan nog wel op een prima wijze opgelost en Nev begreep de situatie wel.
Heel boeiend allemaal, fake-profielen op facebook hebben meestal erg nare gevolgen maar dit monde toch nog wel tot iets redelijk positiefs uit. In ieder geval een prima docu die nog best leerzaam is.
tattoobob
Aparte film....die mij zeker van begin tot eind geboeid heeft....
Hele aparte film docu dat wel!!
Ik hou wel van die films/docu,s waarvan je eigenlijk niet weet of het nou een film of docu is
hdehoon
Ik geloof nooit dat dit een echte dokumentaire is; het lijkt me een verzonnen verhaal met een script. Maar dat maakt niet zoveel uit, het is evengoed wel aardig in elkaar gezet. Alleen op het einde gaat het wat te lang door. Als eenmaal duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit, had het voor mij afgelopen mogen zijn.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills