• 9.373.293 stemmen

Genre: Mystery / Horror

Geregisseerd door: Josh Klausner

Met onder meer: Juliette Lewis, William Hurt en Shelley Duvall

Plot The 4th Floor

"People are dying to live in this building."

In plaats van te gaan samenwonen met haar vriend Greg besluit Jane Emelin haar intrek te nemen in het appartement dat ze van haar tante heeft geërfd. Maar al vrij snel komt Jane in allerlei onprettige situaties terecht. In het flatgebouw tegenover haar lijkt een man een vrouw te willen vermoorden, maar voor ze kan zien wat er precies gebeurd is, sluit hij de gordijnen. Als op een dag haar slot kapot is, komt Jane erachter dat de slotenmaker diezelfde overbuur is, die tevens sleutels van alle appartementen in het gebouw blijkt te hebben. Dan is er nog Jane's onderbuurvrouw Alice, die iedere dag over geluidsoverlast klaagt. Na een hoogoplopende ruzie zit haar appartement plots vol met muizen en rupsen. Omdat Alice nooit de deur opent, breekt Jane bij haar in en krijgt daar de schrik van haar leven.

Greg Harrison

Martha Stewart

The Locksmith

Mrs. Betty Bryant

Drag Queen Neighbor

avatar van neo

neo

Toegegeven origineel is het verhaal niet, maar wat een spanning en suspense! De bijna zenuwachtige en sfeervolle score van Brian Tyler zorgt naast de decors voor een goed sfeertje. Lewis en Hurt zijn zelfs in de slechtste film nog goed en hier dan ook geen uitzondering. 3.5 sterren

avatar van Quido

Quido

Bijzonder zwakke suspense thriller, met schreeuwerig en matig acteerwerk, irritante, clichématige personages, voorspelbaar plot en een dodelijk saaie en plichtmatige cameravoering en montage. Elke inventiviteit ontbreekt.

avatar van Jdy

Jdy

Gert P schreef:

Ook deze weer op 4:3 formaat neergezet door Indies, die lui snappen er weinig van.

Inderdaad

Voor de rest vond ik het een zeer leuke film, goede schrikmomenten er is constant spanning aanwezig en de acteurs waren goed.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Redelijk geslaagde thriller met genoeg suspense om lang spannend te zijn.

De belichting en het camerawerk zorgen voor een dergelijke duistere sfeer in het complex dat ik me spullen al lang had gepakt. Tel daar een aantal excentrieke mede-bewoners bij op en dan is de setting voor een sterke thriller compleet.

Lang vond ik het verhaal interessant en wordt langzaam de spanning rondom appartement 4 verhoogd. Zelfs nadat Emelin in de kamer is geweest blijft het de vraag wie daar nu woont. Door de vele verdachten personages ligt dat niet direct voor de hand.
Helaas wordt het eind met een twist wat snel en rommelig afgewerkt en krijgt het niet het eind waar ik op had gehoopt.

Lewis speelt een redelijk sterke rol met zoals altijd in dit soort films wel wat domme acties. Naast Hurt spelen ook Bell (Saw) en Duvall (Shining) nog een kleine maar aardige rol.

Prima film met goeie sfeer die wel wat mankementen kent maar ondanks dat vermakelijk blijft.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Niet echt een tactische keuze van de makers om Jane een vriend te geven. Op deze manier is het direct een stuk minder heftig en claustrofobisch; hun relatie stond immers nog overeind en ze kon ieder moment terug gaan naar het veilige landhuis. Liever had ik een alleenstaande vrouw gezien met wat meer onzekerheid. Ze leek nu, ongeacht een onzichtbare vijand, redelijk op haar hoede en liet niet met zich sollen. Aan de andere kant ook wel tof, een dame die niet meteen in janken uitbarst, maar het gevoel dat er doorgaans bij je wordt opgeroepen in een horror bleef hier grof gezegd achterwege. Die 'valkamer' in de slotfase viel ook tegen (er was niet veel meer aanwezig dan een hoop piepschuim en ze kon gewoon een wapen van de grond rapen). Overigens zien we in het laatste shot een schilderij van The Lock Smith waar Greg en Mr. Collins op zijn afgebeeld en dit laat je met vragen achter (positief).