• 9.376.759 stemmen

Wai Dor Lei Ah Yut Ho (2010)

Horror | 96 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Dream Home / DreamHome / 維多利亞壹號

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Ho-Cheung Pang

Met onder meer: Josie Ho en Eason Chan Yik-Shun

Gesproken taal: Kantonees

Plot Wai Dor Lei Ah Yut Ho

"In a cut-throat property market, she'd kill for a harbour view."

Cheng Li-sheung is een jonge vrouw die wat haar carrière betreft steeds hoger de ladder opklimt en klaar is om haar eerste huis te kopen. De deal gaat echter op het laatste moment niet door en hierdoor zal ze voorlopig door moeten gaan met dromen over een eigen huis. Ze onderneemt echter extreme maatregelen.

avatar van Woland

Woland

Dank voor de tip, John Milton, en een puntje erbij voor jouw inschattingsskills: ik heb me uitstekend vermaakt met Dream Home. Dit is weliswaar een soort van slasher, maar wel één die veel leuker, origineler en intelligenter is dan het gebruikelijke werk. Hier geen aanloop van drie kwartier, geen mafketel in gimmicky kostuum die om vage redenen zich een weg door een groep tieners slacht om vervolgens ontmaskerd te worden (of bovennatuurlijk te blijken). Nee, deze film probeert niet op zo'n flauwe manier mysterie te kweken: hier zien we (niet-chronologisch maar alsnog prima te volgen) hoe Cheng haar leven lang al droomt van een eigen huis in een Hong Kong waar de huizenprijzen de pan uit rijzen. En dan vindt ze dan toch een woning: weliswaar duur, maar nog net binnen haar bereik. Totdat de eigenaren na aanbetaling merken dat de prijzen verder omhoog schieten, de koop annuleren om te speculeren dat de prijs verder omhoog gaat. En dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Deze spreekwoordelijke druppel leidt tot een Cheng die volledig postal gaat, en wiens goede idee om de vraagprijs omlaag te krijgen bestaat uit een slachtpartij aanrichten in het desbetreffende appartementencomplex: maakt niet uit wie, menig buur en gezinnetje krijgt bezoek van een boze Cheng en een groot mes. Ik werd hier wel blij van. De film ziet er strak uit, met prima acteerwerk en een behoorlijke hoeveelheid bloed en gore. Ook best wel wat originaliteit op verschillende vlakken, met prima kills en situaties (die vrouw met die staak in haar hoofd), een moordenaar die zich soms wat stuntelig een weg door haar moorden improviseert, en een leuk verteld verhaal met af en toe wat gortdroge zwarte humor. Het einde bijvoorbeeld was ook een mooi staaltje ironie. Ik ga zeker meer van Pang opzoeken.

avatar van Noodless

Noodless

Geweldige originele kills in deze vermakelijke horrorprent. Het verhaal heeft best een leuk gegeven en weet enigszins origineel uit de hoek te komen omdat de killer van dienst niet zomaar moord, maar met een doel.

En dat bepaald doel dat de killer voor ogen heeft, is een leuk gegeven gezien de problematiek van dure appartementswoningen in Hongkong. De killer is ook een gewoon iemand die bij vele kills ook een dosis geluk heeft. Best grappig. Maar het bloed is rijkelijk aanwezig in deze film. Daarbij wat zwarte humor en kills die echt leuk worden opgebouwd. Een aanrader ! 7,5/10

avatar van Hansiro

Hansiro

Veel bloediger en lomper kun je de kills bijna niet krijgen, camerwerk is ook dik in orde maar het verhaal was voor mij een beetje te langdradig..

avatar van Shadowed

Shadowed

Herzien.

Laatste tijd bezig geweest om wat titels te herzien, waaronder deze. Met een magere 3,0* zou je denken dat er weinig aanleiding was om deze nog een keer te kijken, maar de geluiden om me heen bleven herhaaldelijk positief en ik zal eerlijk zijn dat ik geen ondertiteling tot m'n beschikking had toen ik de film voor het eerst zag.

Slashers zijn de laatste tijd niet bepaald origineel meer, maar DreamHome weet er een aardige draai aan te geven. Om te beginnen is deze slasher door elkaar gehusseld, waardoor het direct even opletten geblazen is. De regisseur weet er niettemin wel een lijn in de krijgen, maar toch zal je je even afvragen waar je naartoe aan het kijken bent en de puzzelstukjes even moeten plaatsen.

Het is alleen wel zo dat als je deze film in chronologische volgorde plaatst er een best rommelig resultaat uitkomt, dus heel geslaagd is het niet in elk opzicht, maar wel is het een aardige aanpak. Drama en horror worden gecombineerd, en beide genres weten aardig te werken. Beter dan dat ik dacht dat ze laatst waren, maar daar kan ik de ondertiteling de schuld van geven.

De drama uit zich in redelijk standaard, maar boeiend gebeuren. Niet elke sequentie weet te raken, het acteerwerk is niet altijd even sterk en de flashbacks vond ik zelfs in bepaalde opzichten onnodig, maar de horror neemt een beduidend kleinere factor in binnen de film. Als deze echter toeslaat, dan slaat het toe in een bloederige, expliciete en vuile manier. De kills zijn lekker bruut en dat zie ik graag. Dit soort slashers zijn een beetje uitgestorven, dus dan is zo'n film als DreamHome een prettige ontdekking.

Toch kon de film niet ten alle tijden mijn aandacht vasthouden, zeker het middenstuk van de film kent wat taaie stukken. Met dank aan aardig camerawerk, genoeg gebeurtenissen en bevredigende gedeeltes op het horroraspect wist deze film alsnog best aardig te werken. Waarschijnlijk 1 van de betere slashers die onlangs is uitgekomen. Perfect is het niet, maar dit is in ieder geval een aanradar voor de liefhebber.

avatar van ibendb

ibendb

Dream Home kaart een groot maatschappelijk probleem aan en probeert daar een horrorverhaaltje rond te breien. Hoewel niet alles honderd procent werkt is het toch een onderhoudende film geworden.

Het achtergrondverhaal van het hoofdpersonage kon me bijna niet boeien. Dit is wel moeilijk aangezien je enigszins haar verleden moet begrijpen om haar tegenwoordige acties te kunnen staven. Verhaaltechnisch stelt deze film dus best teleur. Gelukkig zit er wel wat spanning en voldoende gore in om de meeste genrefans toch te bekoren.