• 9.373.225 stemmen

Ôritsu Uchûgun Oneamisu no Tsubasa (1987)

Animatie / Sciencefiction | 121 minuten

Genre: Animatie / Sciencefiction

Alternatieve titels: Wings of Honneamise / 王立宇宙軍~ オネアミスの翼

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Hiroyuki Yamaga

Met onder meer: Masahiro Anzai en Leo Morimoto

Gesproken taal: Japans

Plot Ôritsu Uchûgun Oneamisu no Tsubasa

Wanneer Shiro Lhadatt, een nieuwe cadet, zich inschrijft bij de Koninklijke Ruimtemacht wordt hij door zowel de manipulatieve leiders als het cynische publiek uitgelachen en genegeerd. Een toevallige ontmoeting met een oprechte jonge vrouw drijft Shiro naar zijn lot, om de eerste man in de ruimte te worden. Terwijl militaire leiders samenzweren om het ruimteprogramma te gebruiken om een wereldoorlog te creëren, zijn Shiro en een ploeg vergrijsde wetenschappers in een race tegen de klok verwikkeld om de eerste missie op tijd te lanceren. Het aftellen is begonnen...

Shirotsugh Lhadatt (stemrol)

Tchallichammi (stemrol)

Nekkerout (stemrol)

avatar van zombie

zombie

deze film is nogal traaag en zlaapverwekkend! maar wel erg goed geanimeerd....

avatar van ToNe

ToNe

Een sci-fi, die net als 2001 en Solaris meer gericht is op het menselijk gedrag dan op de werkelijke techniek.

Net als de bovengenoemde films neemt het dan ook rustig zijn tijd om het verhaal op te bouwen.

Wel weer een herziening waard.

avatar van Padd0

Padd0

Hmm ik dacht dat ik al eens op deze film gestemt had, maar goed.
Fantastische film die de menselijke kant laat zien bij de eerste ruimtevlucht.
Prachtig geanimeerd ook, de animatie kan zich nog steeds meten met de hedendaagse animatie.
Vooral de scene als het ruimteschip opstijgst is erg indrukwekkend.
De muziek past ook erg goed bij de film.
4*.

avatar van gotti

Erg traag, maar hier en daar best nog wel vermakelijk.

Prachtige film, die het moet hebben van verbluffende designs en een lekker dromerig sfeertje.

Leuk hoe de persoonlijke en politiek/sociale kant van de eerste bemande ruimtevlucht hier ook z'n tijd krijgt, maar het is toch vooral genieten van de meest inventieve en creatieve designs, die allen tot in de puntjes afgewerkt zijn. De film is rustig, met heel wat dromerige en lichtfilosofische stukjes, die waarschijnlijk de lagere score hier verklaren.

Jammer, want dit is nu eens een animatiefilm die het niet moet hebben van domme humor, kinderachtige verhaaltjes en komische beestjes.

De film mag dan 17 jaar oud zijn, de launch van de raket is voor mij nog steeds één van de meest geniale animatiemomenten die ik mogen aanschouwen heb. Animatie is niet echt vloeiend, maar de details en designs maken dit meer dan goed.

Juweeltje, dat naast Akira en Ghost In The Shell tot de animeklassiekers mag gerekend worden. 4.5*

avatar van Menghini

Menghini

Leuke, rustige anime. Ik heb me eigenlijk geen moment verveeld, terwijl er eigenlijk niet echt iets spannends gebeurde. De opbouw was traag, maar zeer goed, met als toppunt dus de lancering das echt heel spannend gemaakt en het wordt ook allemaal tot dat punt opgebouwd. Een rustige anime die mij wist te boeien en deze is zeker nog herziening waard! Eerst 3½*

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Anime die een "The Right Stuff"-achtig verhaal vertelt. Wie actie verwacht komt bedrogen uit, maar visueel is het een echt pareltje.

Neem rustig de tijd om hier eens lekker voor te zitten...

avatar van Chr.s

Chr.s

Mooie film met een groot oog voor detail. Alleen de character designs hadden hier en daar wat beter gemogen van mij. (hoewel ze alle behalve slecht waren hoor )

avatar van Ramon K

Ramon K

Teleurstellende anime. Wel erg mooie settings en decors plus een mooie soundtrack, maar het plot vind ik uitermate saai. De hoofdpersonages helpen ook niet echt mee; Shiro vind ik een vreselijk oninteressant personage en dat meisje vind ik zelfs irritant met haar eenduidig gepredik van het woord gods. De lancering redt de film van een echt lage score. 2*

avatar van Tayama

Tayama

Ik heb deze film ooit gehad op VHS, maar heb al een tijd lang geen videorecorder meer in huis, wil 'm graag weer kopen maar dan op een schijfje. Het is al 3 jaar geleden dat ik deze film zag, echter wel een film die ik mij tot op de dag van vandaag voor mijn ogen kan halen.

Het trage tempo in deze film ervaarde ik als erg fijn en 'heerlijk ouderwets', net als de designs voor de personages; echter de animatie en het verdere tekenwerk was verbluffend gedetailleerd.

Ja dit is nog steeds een van mijn favorieten in de Anime, al is het al lang geleden.

avatar van kaneda1984

kaneda1984

trage, maar wel zeer mooie anime.

heb het gevoel dat de dvd-versie is ingekort,

wel jammer. 4*

avatar van hydraulix

hydraulix

Erg prachtig geanimeerd en een mooie opbouw in het verhaal. Merkt echt dat het een klassieker is (stijl van animeren, soundtrack). Irriteerde me wel enorm aan het hoge 'eo-gehalte', maar waarschijnlijk is het een film die groeit naarmate ik het vaker bekijk.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Zeer fijne anime. Interessant hoofdpersonage en al helemaal erg interessante wendingen. Blijft de hele film lang erg luchtig en onderhoudend. Stuk onderhoudender dan Akira naar mijn mening, al is dat wel de betere film.

4* Zulke luchtige geanimeerde drama's kunnen alleen in Japan gemaakt worden.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Schitterend geanimeerde film die ook nog eens perfect de tegenstrijdigheid van de lancering van de raket weer weet te geven. Prachtig hoe de raket opstijgt, met al die deeltjes die naar beneden dwarrelen. Tegelijkertijd werkt het drama element in de film goed omdat Shiro `s overpeinzingen luchtig gevisualiseerd worden in de vorm van scenes waarin hij in aanwezigheid van mensen die hem aan het hart gaan twijfelt aan de zingeving van zijn missie. Shiro en de vrouw waar hij wel eens bij op bezoek komt zitten duidelijk op een andere golflengte qua gedachten en gevoelens, echter het blijft mooi om hun perikelen te volgen. Ondanks alles, genieten ze wel van de aandacht die ze beiden van elkaar krijgen. Mooi moment ook als het kleine meisje eindelijk ontdooit.

De muzikale ondersteuning deint mee met het drukke stadsleven en voelt soms ritmisch aan, bv. als er wat experimenten uitgevoerd moeten worden. En er gebeurt genoeg, al zijn sommige zijlijnen wat ver gezocht. Zo begreep ik niet waarom Shiro en een vriend van hem plots achterna gezeten werden. Alhoewel het waarschijnlijk een inkoppertje is om de vijand hiervan te betichtten. Ik vond het wel een vermakelijke scene, al vond ik het zweverige in deze film aansprekender. De loomheid van Shiro werd bij vlagen uitstekend gevisualiseerd. Qua animatie bevat de film ook genoeg moois en is het de film echt niet aan te zien dat hij al volwassen is. Jong van geest. Dikke 4*

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Schitterende film met een vermakelijk verhaal over een slacker in het (ruimte)leger die zich kandidaat stelt als astronaut voor de eerste bemande ruimtevlucht, op een planeet die akelig veel lijkt op de onze. Ook mooi hoe ze politieke verwikkelingen, oorlog en filosofie over God en het heelal en alle voor- en tegens die hierbij (kunnen) komen kijken verweven met het verhaal. Je kunt in ieder geval niet zeggen dat het niet goed is uitgedacht. De animaties zijn van een zeer hoog niveau en doen niet onder voor veel producties van vandaag de dag, de muziek van Ryuichi Sakamoto (o.a. The Last Emperor en Little Buddha) is top en de twee uur vliegen voorbij. Goed, voor sommigen is de film wellicht wat traag, want echt veel actie zit er niet in en er wordt veel in geluld, en het gepreek van Shiro's vriendinnetje over God kan wellicht ietwat gaan irriteren, maar wat een machtig mooie film is dit toch. Naast Akira en Ghost in the Shell een van de beste animefilms ooit. 5* dikke sterren!

Vooral vreemd dat deze zo onbekend gebleven is, want was ooit naast Akira en Ghost In The Shell dé anime film bij uitstek. Jammer genoeg heeft hij nooit het grote publiek gevonden.

Heb hier nog steeds een VHSje van liggen, best moeilijk om hier een goeie (betaalbare) DVD versie van te vinden.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Inderdaad, de enige Nederlandse release is erg slecht. Volgens mij hebben ze hier gewoon de video overgezet op dvd en ik geloof ook dat deze versie ingebrande subs had, iets waar ik een gruwelijke hekel aan heb. Wellicht dat ADV er in de toekomst nog wat mee gaat doen, want ik zou best wel een degelijke versie in de kast willen hebben staan. Nu heb ik 2 videobanden staan: de Nederlandse uncut versie en de Engelse, die geen (poging tot) verkrachtingsscene heeft, maar wel de originele Japanse taal met Engelse subs.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Vermoeiende film.

De Oogjes werden er erg zwaar van, nogal saai en niet boeiend verhaal. Het moralistische toontje was ook behoorlijk ergerlijk. Door de man als niet religieus karakter neer te zetten (uiteraard trekt hij later bij..), denkt de film weg te kunnen komen met al het gezanik van mevrouw. Dat kind was trouwens ook behoorlijk vervelend. De animatie vertoont een paar scheurtjes, maar grotendeels ziet het er wel redelijk uit.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Heerlijke anime-klassieker. Vandaag na jaren herzien.

Was altijd in mijn hoofd blijven hangen als een soort Kuifje

"Raket Naar De Maan" variant.

Verhaal bleek daar toch wel enigszins van af te wijken. Animaties zijn erg mooi gedaan. Hou er wel rekening mee dat dit nog echt getekend was ipv volledig uit de computer. Iets statischer animatie dan wat we nu van Studio Ghibli gewend zijn bijvoorbeeld.

Doet er niks aan af dat de animaties wel van schitterend niveau zijn.

Het einde van de film laat zich hoogstens vergelijken met het luisteren naar The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld.

avatar van groente12

groente12

Heb deze film een jaar geleden opgepikt bij de free record shop voor 2 euro, en wat wat was ik blij met deze aankoop. De animaties zijn echt serieus adembenemend zoals hier eerder is aangegeven is de racket lancering de hoogtepunt, het verhaal is wel erg sloom maar dat maakt niet zo veel uit bij deze film. De filosofie en het moraal van deze film is erg mooi. 4 sterren

avatar van Black Math

Black Math

Na eerst enkele juweeltjes van kortfilms gezien te hebben, is deze film een passend slotakkoord van een paar fijne paar anime-dagen.

De film begint met een schitterende rode lucht, een voorbode van de visuele pracht die verder komt. De muziek vond ik niet helemaal geweldig, maar was op z''n minst erg opmerkelijk, hetgeen ik als positief ervaar. De film heeft z'n langdradige momenten en zet vooral in op sfeer, wat een moedige keuze is. Toch had het naar mijn smaak iets compacter gemogen. Hing daarom een hele tijd op 4*, maar het einde - met name de voorbereiding op lancering, de lancering zelf en de daaropvolgende kaleidoscopische beelden die de vooruitgang van de mensheid uitbeelden - tilt de boel toch naar 4,5*.

avatar van Montorsi

Montorsi

Bijzonder fraaie anime-klassieker. Het verhaaltje is op zich nog niet zo heel boeiend, maar het gaat vooral om het magische sfeertje. Het doet denken aan hoe mensen de eerste maanlanding beleefd moeten hebben, of tenminste wat ik me daar dan bij voorstel. Enorm gedetailleerd qua animaties ook, en de soundtrack vond ik ook erg bijzonder. Al met al ietsje te langdradig bij vlagen, maar verder erg mooi. 4*

Deze moet er binnenkort ook maar weer eens aan geloven. Begrijp niet dat de film amper 60 stemmen kent, was toen toch echt een grote release, op die moment zelfs duurste anime ooit geloof ik. Maar ergens is deze film sterk in de vergetelheid geraakt, terwijl het toch best een indrukwekkende film is.

avatar van Montorsi

Montorsi

Moet ook zeggen dat ik deze pas een jaar of 1,5 van titel ken, en sindsdien ook nooit echt de sterke behoefte had hem aan te zetten. Waarschijnlijk spreekt hij iets minder tot de verbeelding dan de roemruchte anime-titels uit de jaren 80 en 90.

Lennert

Mij ook een vrij onbekende film, maar nu ik hem als verjaarscadeau van motoko303 heb gehad, zal er spoedig wel een review komen, ben zeer benieuwd!

Heb hem gisteren nog gezien, blijft magistraal!

Lennert

Ik ben deze film verder zonder enige voorkennis ingegaan, behalve dat mensen er enthousiast over schijnen te zijn. Wings Of Honneamise (geen idee waar de titel op gebaseerd is, dit kwam niet duidelijk over in de waarschijnlijk erg slechte subs) is een zeer dromerige film met een lollige en ontspannen opbouw, om halverwege grimmig en serieuzer te worden. De personages zelf zijn niet bijster goed uitgewerkt, maar de animaties en het verhaal zelf zijn zeer de moeite waard. Grappig om te zien dat de regisseur zich verder vooral heeft bezig gehouden met magic-girl schlock als Mahoromatik, ik had graag meer van dit soort films gezien.

Ik ben wel licht verward over de '16' rating die op mijn Nederlandse uitgave staat, aangezien er in de film op een scene waarin de hoofdpersoon een terrorist neersteekt na voor mijn gevoel niets ernstigs te zien was. Heb ik te maken met een versie waar scenes uit geknipt zijn? Niet dat ik het gevoel heb dat de film per se beter zou worden met meer bloed/naakt/geweld, maar het blijft vreemd.

Verder bij vlagen lekker droog waar het nodig is, helemaal het circus rondom een ruimteleger waar eigenlijk niemand tot halverwege de film ene klap om geeft en de training (en pakjes) die hierbij komen kijken zijn zeer vermakelijk. Als de film net na de helft omslaat in een dreigende oorlogssituatie wordt de sfeer allemaal wat zwaarmoediger, maar dit levert dan wel meteen een paar weergaloze scenes op als de ontsteking en de montage van beelden terwijl Shiro de Aarde verlaat. Misschien een licht deprimerend einde (want ik ga er maar even vanuit dat hij niet levend terug komt), maar wel een gepaste.

Vreemde maar zeer mooie film die ik lang niet iedereen zou aanraden, vanwege het feit dat het actiegehalte daarvoor (gelukkig) te laag ligt. Mensen die meer genieten van subtielere animatie, zouden deze film zeker moeten zien!

Er werd één scene uitgeknipt waar Shiro het meisje half aanrandt. Een nogal aparte scene die vroeger wat stof deed opwaaien.

Lennert

Omstreeks welk gedeelte van de film zou dat zijn? Het zou wel verklaren hoe halverwege de film hun verhoudingen flink veranderen en ik moet toegeven dat motoko303 en ik op een gegeven moment ook wel aan het geinen waren toen hij onder de tafel naar haar benen aan het staren was, dat er bij bepaalde animes nu iets ongepasts plaats zou gaan vinden.

Ik weet niet of ik de film meer of minder had gewaardeerd op dat moment...

Wanneer hij bij haar blijft slapen. Scene is wel volledig op YouTube terug te vinden. Verwacht er niet teveel van, maar het blijft wel een wat riskante scene.