• 9.197.165 stemmen

Geregisseerd door: Larry Cohen

Met onder meer: Fred Williamson, Jim Brown en Pam Grier

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot Original Gangstas

"The original bad boys are stepping up in '96!"

Een gewelddadige straatbende, de Rebels, overheerst de straten van Gary, Indiana. De Rebels schieten Marvin Bookman dood omdat hij informatie geeft aan de politie over een moord die zij gepleegd hebben. Marvin's zoon, de voormalig NFL-ster John die ooit de bende heeft opgericht, komt terug naar Gary om zijn vader op te zoeken en de Rebels op zijn manier te vernietigen

logo tmdbimage

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Iemand gekeken naar de documentaire over blacksploitation op de BBC? Schitterende docu, met ondermeer Tarantino, Fred Williamson en de unieke Larry Cohen aan het woord.

Deze "Original Gangstas" is trouwens (net als Jackie Brown) een hommage aan de blacksploitation uit de jaren '70. Alle sterren uit die tijd spelen in deze film een hoofdrol, al heb ik zo m'n bedenkingen bij de kwaliteit dan dit filmpje ...

Toch wel een stunt om zowel Shaft, Foxy Brown, The Mack, Super Fly en Black Caesar in één film te krijgen.

avatar van ichi

ichi

Yep, dat was balen. Die blaxploitation docu gemist. Aarrrghh...damn, etc...

avatar van Redlop

Redlop

Gisteravond was deze op Nederland...2 meen ik. Erg grappig om te zien idd.

Zou nou wel 'Black Caesar' of 'Blacula' willen zien.

Overigens is het na het zien van de docu mij nog niet duidelijk waar de term 'Blaxploitation' op slaat. Woordspeling door de NAACP ontworpen waarschijnlijk om blank Hollywood te beschuldigen van misbruik. Wie werden er 'exploited' dan? Filmmaker en bedenker Fred Williamson begreep de term zelf ook niet.

avatar van tovenaar

tovenaar

Redlop schreef:

Gisteravond was deze op Nederland...2 meen ik. Erg grappig om te zien idd.

Bedoel je niet Baadasssss Cinema?

avatar van Macmanus

Macmanus

Hij bedoelt dat je in die docu een stukje van deze film zag, denk ik

avatar van tovenaar

tovenaar

Zou kunnen, dat klopt in ieder geval ook .

avatar van Redlop

Redlop

O ja dat was het. Maar het onderwerp was hetzelfde.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Original Gangstas is in sommige opzichten niet helemaal gelukt. En heeft het al helemaal niks weg van Blaxploitation. Komt sowieso dat er helemaal niet zo veel geweld in voor komt. En ook als je hier een actie volle film van verwacht zit je er goed naast. Dat komt pas na een uur en stelt niet te veel voor. Ook Pam Grier is niet de stoere "Don't fuck with me" Lady wat we in de films met haar wel gewend zijn. Toch is de mix met Fred Williamson, Jim Brown en Grier wel leuk. Als eerste zien we Pam Grier als haar zoon Kenny vermoord wordt door een bende. De gangs zelf zijn best herkenbaar en redelijk goed uitgediept. De film is op zich wel goed, maar er mocht wat meer actie inzitten wat er helaas niet zo veel inzat. Jammer. 3,5.

avatar van as

as

Larry Cohens guerrilla film making signatuur komt niet helemaal uit de verf in dit gangsta' werkje. Nauwelijks ook echt blaxploitation te noemen. Mist toch wat essentiële elementen.

Toch hier en daar wel coole shots van drive by's en de teloorgang van de zwarte buitenwijken. Geeft toch wat cache aan het geheel.

Fred Williamson ( die wel heel erg piept en kraakt in de vechtscene's) schijnt (volgens Cohen) als producer de hand aardig op de knip te hebben gehad. Vandaar dat alles toch erg goedkoop aanvoelt met veel afstand en wideshots. Ook de blaxploitation helden van weleer hebben niet veel om handen, met Roundtree in een volledig functieloze rol. Wat doet die man daar?

Aardig wat vaart ook maar de echte cool is er wel vanaf. Toch knap dat Cohen het balletje nog aardig in de lucht weet te houden.

Kleine 3*en