• 9.373.219 stemmen

In de Schaduw van de Overwinning (1986)

Oorlog / Drama | 109 minuten / 150 minuten (tv-versie)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 109 minuten / 150 minuten (tv-versie)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Ate de Jong

Met onder meer: Jeroen Krabbé, Edwin de Vries en Rijk de Gooyer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 16 januari 1986

Plot In de Schaduw van de Overwinning

Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Een aantal verzetslieden overvalt het bevolkingsregister. Alles loopt in de eerste instantie gesmeerd. Nadien wordt toch een groot gedeelte van de groep opgepakt, waaronder de leider van het verzet. Dan neemt rokkenjager Peter de scepter over.

avatar van gotti

Met vlagen wel leuk, maar vond het geheel niet boeiend genoeg om er echt van te genieten. 2,5*

avatar van FisherKing

FisherKing

inderdaad tegenvallend Gotti.

Quido

Film valt op zich wel mee, alleen vind ik dat er soms wel behoorlijk slecht geacteerd wordt! Maar over het algemeen wel een redelijke film

avatar van neo

neo

Op zich een goeie film met een zeer goeie cast, maar het grootste mankement was het ontbreken van ook maar enige spanning. 2.5 sterren

Quido schreef:

alleen vind ik dat er soms wel behoorlijk slecht geacteerd wordt...

Hmm... vond het nu juist best sterk, vooral de hoofdrolspelers.

In een paar scenes die dramatisch hadden moeten zijn, was het wat minder, maar 'behoorlijk slecht' vind ik nou ook weer wat overdreven van mezelf

Verder had ik gewoon nog steeds het gevoel: wanneer begint de film nou ? Je zit gewoon te wachten op het moment dat het allemaal losbarst, maar dat moment komt maar niet. Er had wat meer lef, flair in gemogen. Het is te braaf.

De muziek van Henny Vrienten is wel weer aardig, hij heeft toch best al wat aangename scores achter zijn naam staan. Hoewel ook hij nooit echt de top gehaald heeft in mijn ogen (net zoals de films waar hij de muziek voor maakte, uitgezonderd Spoorloos wat ik ook meteen zijn beste score vind).

Ook het camerawerk van Eddy van der Enden was mooi. Er zaten een aantal prachtige shots in de film zoals de scene waarin Gerard (gespeeld door een jonge Gijs Scholten van Aschat, viel me nu ook pas op) gefussileerd wordt. De camerapositie in combinatie met het licht was erg mooi.

Maar de film mist gewoon kracht, heeft een te laag tempo en is niet spannend genoeg. Jammer, ik ga van 3 naar 2½.

avatar van neo

neo

Quido schreef:

De muziek van Henny Vrienten is wel weer aardig, hij heeft toch best al wat aangename scores achter zijn naam staan. Hoewel ook hij nooit echt de top gehaald heeft in mijn ogen (net zoals de films waar hij de muziek voor maakte, uitgezonder Spoorloos wat ik ook meteen zijn beste score vind).

En zo denk ik er ok zo'n beetje over, met als verschil dat ik Left Luggage tegen het perfecte aanvind.De man weet prima scores te schrijven, maar overstijgt niet vaak het aardige.Unit 13, Ontdekking van de Hemel, Geheim van Delft, Kruimeltje en allerlei andere zijn van die voorbeelden.Ik moet wel bekennen dat het in films beter te aanvaarden is dan op cd, waar meneer Vrienten regelmatig door de mand valt.

avatar van gotti

Herzag hem gister en doe d'r een halve ster bij op...

avatar van Youri

Youri

Film haalt het niet met Soldaat van Oranje of de Aanslag die wel de uitstraling hebben van de WO II. Jammer want The Cast is van naam.

avatar van max4-ever

max4-ever

Ben het helemaal eens met Youri.....

raymon

tja wat moet ik er van zeggen, er zit echt geen spanning in ik dat eerst van de vorige berichten zal wel mee vallen, dus niet. Het verhaal is ook niet echt boeiend, het camera werk en de belichting (voor de belichting) vind ik matig tot slecht. Het acteer werk is wel soms goed met de dialogen. De eind scene met Peter en Swarz en de granaat vond ik wel heel goed bedacht en zoals Youri al zie de film heeft net niet en haal het niet bij Soldaat van O.

En hoe heeft Ate de Jong het voor elkaar gekregen om toch hierna zijn amerikaanse debuut te maken. Hoe kan dat de man maakt vind ik persoonlijk geen goeie nederlandse films al probeert het wel!

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Ondanks de authentieke sfeer is de film inderdaad niet krachtig genoeg en ook het lage tempo (vooral in het begin) doet afbreuk aan het verhaal. Daarom staat deze film in de schaduw van "Soldaat van Oranje" en "De Aanslag", maar desondanks vermakelijk genoeg voor 3 sterretjes.

avatar van Remko

Remko

Zo, van alle Nederlandse WO-2 films is dit wel degene die het verst van enige werkelijkheid verwijderd blijft.

Even een voorbeeldje, het aantal vrouwen dat in de tweede wereldoorlog in Nederland gewapend verzet heeft gepleegd valt op de vingers van 1 hand te tellen (Hannie Schaft, Truus Menger en Freddie Oversteegen, wie er meer meent te kennen mag het zeggen), in deze film zitten er al meteen 2.

Ten tweede zou je zomaar het idee kunnen krijgen dat de SD een organisatie van ongelovelijke prutsers was, de hoeveelheid opgerolde verzetsgroepen en het ''Englandspiel' getuigen van het tegendeel.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

ergo, 'authentieke sfeer' .... ach, als je de bevrijding van Nijmegen in 'Een brug te ver' realistisch vond, ja dan wel.

(heel de bevolking die 'Merk toch hoe sterck' o.i.d. aan het zingen is , yeah right )

avatar van Quentin

Quentin

Remko schreef:

Wat is dat nou voor een kromme redenering Net of alleen die drie "bekende" vrouwen bepalend zijn voor het aandeel van vrouwen in het verzet.

avatar van Remko

Remko

Quentin schreef:

Misschien moet je mijn post nog een keertje lezen ....

Ik zeg niks over het aandeel van vrouwen in het verzet, er zijn vele honderden vrouwen direct of indirect bij betrokken geweest o.a. als koerierster of door het verlenen van onderduik adressen en zo meer.

Maar je moet je realiseren dat we het hier over de jaren 40 hebben, bij het overgrote deel van de bevolking was het woord 'vrouwen emancipatie' ten ene malen onbekend.

Wat zeg ik, pas in 1935 of zo zijn vrouwen voor de wet beslissingsbevoegd geworden en pas in de jaren zestig hebben vrouwen een bijna gelijkwaardige positie in onze maatschappij weten te bevechten.

Vrouwen die actief deelnamen aan *gewapend* verzet kwamen echter niet veel voor ('dat is niks voor zo'n meisje')

raymon

ik heb de film nu op dvd gekocht moest hem hebben op een of andere manier. Nu ik het helemaal kijk van het begin is de film nog niet zo slecht het enige wat de film echt mist is wat meer spanning voor de rest geen slechte WO 2 film, ik verhoog mijn cijfer van een 3 tot een 3,5 het begin en het eind vind ik heel leuk gedaan!

avatar van Floris22

Floris22

Er zijn en aantal dingen die wat ongeloofwaardig zijn, maar verder een goede film. 3.0*

avatar van Queasy

Queasy

Er verschijnt op 15-05-2007 een bubbel DVD versie:

bol.com | In De Schaduw Van De Overwinning (2DVD)

Dit is de Serie versie.

Aardige film,. dat wel.

raymon

zal dit een remasterde versie wezen??

Vast niet.

raymon schreef:

zal dit een remasterde versie wezen??

Beeld is nog slechter dan de eerdere uitgave ... Zie hier een bespreking van de 2-disc dvd.

avatar van robertus65

robertus65

Viel op alle punten tegen, zeker het slot. Moeilijk en ongeloofwaardig verhaal, tegenvaller.

avatar van AGoos

AGoos

jammer van het slappe einde...verder vond ik de verhaallijn van edwin de vries interessanter dan die van krabbé eigenlijk... de film had zowaar 'Bloomberg's List' kunnen heten..

avatar van niethie

niethie

Zoals mijn voorgangers al zeiden een niet zo bijzonder filmpje die steeds op het randje balanceerd omdat het nergens echt spannend wil worden maar ondanks dat toch best te kijken valt, aan de cast lag het in ieder geval niet.

2,5 sterren

avatar van gauke

gauke

Film die een aantal facetten van de tweede wereldoorlog aan de kaak probeert te stellen: verzet, misleiding, collaboratie en lijdzaam toezien. Ik heb nu de tv-serie bekeken. Gedetailleerder dan de oorspronkelijke film en daardoor beter. Echt spannend wordt het niet, maar waarschijnlijk was dat ook niet de bedoeling. Meer inzicht in wat er gebeurde en wat er allemaal mis ging.

avatar van Dk2008

Dk2008

Ik kijk zelden een film nog een keer als die de eerste keer al tegenvalt. Deze film destijds op tv gezien nu van dvd. Maar ik vond het toch weer niks. Goeie acteurs en in algemeen goed spel wat een enorm pluspunt is. De beelden van Nederland in oorlogstijd was ook aardig. Deed me soms wel denken aan andere films De Aanslag, Soldaat van Oranje etc. Maar groot minpunt was de traagheid. 2.0.

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

De film is niet erg mooi geschoten en het acteerwerk is niet bijzonder goed. Maar de regisseur heeft op een aardig geslaagde manier de verhalen van Gerrit-Jan van der Veen en Friedrich Weinreb in elkaar vervlochten. En hij laat ook erg goed zien hoe Weinreb's verzonnen verhaal er ongeveer uit heeft gezien als het echt gebeurt was.

Ook vind ik dat Van der Veen een 'mooiere' dood krijgt in de film dan in de wekelijkheid. Een kleine ode aan een held.

avatar van 606

Queasy schreef:

Er verschijnt op 15-05-2007 een bubbel DVD versie:

Dit is de Serie versie.

Die heb ik ook prachtig verhaal.

Mooie beelden en goed geacteerd.

Emotioneel einde.

avatar van ElmaBruin

ElmaBruin

Beetje tegenvallende film, film krijgt je niet echt te pakken. 2.5 sterren

avatar van Tarkus

Tarkus

Het verhaal (al dan niet echt gebeurd, dat laat ik in het midden) is wel goed en interessant.

Ook de vertolkingen bevielen me wel, maar de film zelf, camerawerk en montage is me minder bevallen.

Toch toont de film wel de sfeer die er heerste in het Nederland tijdens de oorlogsjaren.

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Pas de tweede keer kon de film me een beetje boeien. De sfeerplaatjes zijn mooi, maar het gaat nergens echt bruisen.... ik zou zeggen een zesje.