Onder Ons (2011)
Alternatieve titel: Among Us
Nederland
Geregisseerd door: Marco van Geffen
Met onder meer: Dagmara Bąk, Natalia Rybicka en Rifka Lodeizen
IMDb beoordeling: 5,9 (215)
Gesproken taal: Nederlands
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Onder Ons
Ewa, een wat naar binnen gekeerde Poolse au pair, komt in een spiraal van twijfel en isolement terecht, als ze meent te weten wie de verkrachter is die de provinciestad waar ze woont onveilig maakt. Ze stelt zichzelf de vraag of je iemand kunt beschuldigen zolang je niet zeker bent van zijn schuld, of moet je dat toch doen, vanwege het acute gevaar voor anderen?
Elineloves
Ik ken werkelijk geen enkele actrice die hierboven staat, maar moet wel bekennen dat het verhaal me nieuwsgierig maakt naar meer.. Klinkt een beetje als ''Stille Nacht.''
Elineloves
Nee? Zegt me zo op het eerste gezicht even niks.. Waar moet ik haar van kennen dan?
Elineloves
Ah ja, even googlen en qua gezicht komt ze me bekend voor, van Simon inderdaad. Maar die naam blijft niet hangen hoor, Rifka.
Peter C
'Onder ons' valt in de prijzen
LOCARNO - De Nederlandse film Onder ons heeft op de 64e editie van het Internationaal Filmfestival in het Zwitserse Locarno de CICAE Award van de International Art & Essay Cinema Confederation gewonnen.
Daarnaast kreeg de film de Ecumenical Special Mention Award, meldde distributeur Cinéart woensdag.
Het speelfilmdebuut van regisseur Marco van Geffen gaat op 24 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht en draait vanaf 10 november in de filmtheaters.
Onder ons gaat over de Poolse au pair Ewa die meent te weten wie de verkrachter is die haar woonplaats onveilig maakt. De jonge Poolse actrice Dagmara Bak speelt Ewa. Andere rollen zijn voor Rifka Lodeizen, Guy Clemens en Reinout Bussemaker.
Onder ons is het eerste deel van een trilogie die Van Geffen maakt over 'het drama van het gelukkige gezin'. De film is geproduceerd door Lemming Film en de Boeddhistische Omroep Stichting en is gefinancierd met steun van het Nederlands Filmfonds.
Redlop
Als je een nogal oninteressant script hebt dat qua handelingen en dialogen ´gemaakt´ overkomt, geen originaliteit als filmmaker hebt die dat zwakke script toch boeiend kan neerzetten, niet in staat bent om een oprecht beklijvend drama de kijker voor te schotelen en zelfs chronologische fouten in de film niet opmerkt, zou je dan wel een film maken? 1*
- 11957 stemmen
Vond er echt geen bal aan joh, vreselijk.
Heel de tijd dat heen en weer, dan weer Ewa en dan weer Aga pffff.
1 ster.
gauke
Een filmtriologie of verhaal verteld vanuit drie perspectieven/contexten, met een te broksgewijze vertelstijl. De wijze waarop de puzzlestukjes je worden voorgeschoteld, is op zich knap gedaan en intrigeert tegelijkertijd, maar de film als geheel is te langzaam, vereist een engelengeduld (het had allemaal sneller gekund). Daarnaast zijn de tijdslijnen op zijn minst onduidelijk en gebeurtenissen overlappen elkaar slechts gedeeltelijk. Aan het einde blijven vragen onbeantwoord. De cameravoering, in het bijzonder qua sfeer, is sterk.
Matige nergens interessante film die als een kaars uitgaat.
pvl63
Goede film. Het begint allemaal wat traag en dramatisch maar langzaam aan ontvouwd zich het verhaal. Als je de tijd neemt als kijker dan wordt je er goed ingetrokken. De film kwam voor mij goed op gang toen de levendige Aga de hoofdrol nam. Stap voor stap worden de beweegredenen van Ewa meer duidelijk. Haar worstelingen met de waarheid. Als ze beseft wat ze hoort is het te laat, hoewel die bus had echt wel kunnen stoppen, volgens mij. Het einde komt als een mokerslag, iets te hard maar wel duidelijk helaas.
John Lee Hooker
Een Nederlandse productie die dankzij de hoofdrolspeelster een zekere mysterie in hand houd maar tergelijkertijd ook erg wazig en overbodig complex in elkaar zit. De montage is vervelend en doordat het verhaal vrij slecht wordt uitgelegd blijf je als kijker voortdurend met een aantal vragen zitten. Dat het nieuwsgierigheid uitlokt is oké maar eigenlijk zat ik nu constant naar een treurig meisje te kijken zonder meedelijden of begrip. Los daarvan had de scène in de discotheek wat beter gefilmd kunnen worden. Gelukkig is het desondanks best aardig door te komen en heb ik niet hoeven te gapen.
cantforgetyou
Ik vind deze film erg vreemd. Niet echt duidelijk. Ik vond die Ewa erg irritant en haar Poolse vriendin nog meer. Het is echt geen goede film. Zeker niet de moeite waard om te gaan kijken. Alleen als je echt niks beter te doen hebt. Wat een bagger.
Sopherian
hele vage film... weet voor de rest niet echt wat ik er van vind...
Elineloves
Verschrikkelijk zeg. De manier van filmen, de dialogen, geen spanningsopbouw, suf en zoutloos verhaaltje.. Allemaal zo dramatisch dat het steenkolenengels niet het meest vervelende is aan de film, dat oogt nog enigszins realistisch. Tel daarbij op dat het traag en wazig is, en je hebt 85 minuten dikke ellende. Script rammelt langs alle kanten, de personages zijn stuk voor stuk storend en het boeit totaal niet. Jammer.
sinterklaas
Subtiel filmpje, weer eens iets anders uit Nederland.
Het bouwt allemaal rustig op met het Poolse Au-Pier vrouw Ewa, die het huishoudelijk werk doet voor een paar met een kind. Door haar klunzigheid word ze niet altijd in dank afgenomen en ergert het paar zich groen en geel aan haar. Maar waardoor al dat klunzigheid, want er is toch wel echt iets wat haar bezighoud. En zo word de film een psychologisch spektakel. Ewa blijft proberen haar ding te doen en gaat met haar Poolse vriendin Aga er gewoonweg opuit. Totdat Aga haar meeneemt naar een wel heel bekend persoon van Ewa. Met alle (mogelijke) gevolgen van dien. Het eindshot is ook onvergetelijk.
Heel knap thrillertje dit, dat erg subtiel weet te blijven en heel langzaam duidelijker word. Goed acteerwerk ook. Kort maar krachtig.
frans123
Steenkolen engels, een zwangere vrouw die haar baby veel te hoog heeft zitten (ballon?),vervelende herhalende beelden,eindeloze stiltes, een drama wat niet pakt,ondanks de zware lading....kortom ruk.
narva77 (crew films)
Steenkolen engels
Carl
Tegen mijn gewoonte in had ik de infotekst op moviemeter niet vooraf gelezen voordat ik gisteren de film zag. Hoe verder ik in de film raakte, hoe meer ik begon te twijfelen of ik ooit nog te weten zou komen wat Ewa nou zo dwars zat. En kennelijk was dat ook de de bedoeling van het plot,want ook de spelers zelf begrepene maar niet wat Ewa nou zo dwars zat. Ewa vond het ook kennelijk de moeite niet om de politieagenten in de 2e helft van de film in vertrouwen te nemen. Niemand mocht ook maar iets van haar problemen weten. De slotscene laat zien dat er iemand vermoord is. Omdat zij omgekeerd in het water ligt zou je kunnen denken dat het misschien Aga is. Maar zelfs dat is de kijker niet vergund om objectief te vermoeden.
Totdat ik in arren moede moviemeter dan maar eens opsla.
En zie daar: iets wat ik echt nog geen seconde heb vermoed: het drama wordt uit de doeken gedaan.
Sjongejongejonge, wat een mislukt product is deze film, en waar heeft de NTR zich voor laten lenen......
Tarkus
Een rotslechte film is dit.
Een verhaal waar niets in duidelijk wordt, waarin je niet weet wat er gebeurt, of wat de oorzaken zijn.
Je blijft achter met een hoop vraagtekens...
Teleurstellende film !!
henrygreenways
Gebruikers die niets van kwaliteit films af weten niet reageren !!!
BlueJudaskiss (moderator films)
Toch helemaal niet zo slecht als de meesten hier zeggen, maar ik vond het irritant dat Ewa echt nog helemaal niets loslaat over haar beweegredenen - zelfs de politie-agenten zegt ze tot mijn stomme verbazing niets. Wel vind ik Dagmara Bak een erg goeie actrice, en fijn dat Reinout Bussemaker er weer eens inzat. Verteltstijl met alle verstilde shots vond ik irritant.... het is een regie-keuze die niet de mijne zou zijn.
niethie
Goed voorbeeld van hoe een strak uiterlijk en quasi-mysterieuze manier van vertellen nog niet voor een overtuigende film zorgt. Want wat voegt al dat gepuzzel nou werkelijk toe, behalve een hoop verwarring? Had dit juist niet veel beter geweest als het gewoon op een chronologische manier verteld was? Wat moet een film die zo impliciet van toon is nou met mozaiek-behandeling? Artistieke keuze of niet, ik vond het nergens op slaan. Bovendien zat het vol kleine, maar grove fouten die de uiteindelijke puzzel niet eens geheel doen kloppen. Daarbuiten vond ik de, in dit soort arthouse-producties inmiddels overbekende thematiek van het welgestelde echtpaartje, in hun strak ingerichte rijtjeshuisjes en witte hekjes-boompje-beestje-niets-aan-de hand-bestaan, dat te maken krijgt met iets onbekends dat hun leven zoals hun dit kennen (licht) ontwricht, er dit keer wel erg bovenop liggen. Vooral Lodeizen speelt een beetje onder haar kunnen trouwens, of ligt dat aan mij. Het ging voornamelijk over de au-pair (goede rol trouwens, bijzonder leuk meisje ook, maar dat terzijde...) bij wie je soms bijna expres op afstand gehouden lijkt te worden. Wat het hele idee hierachter is wordt ook nooit helemaal duidelijk gemaakt helaas. Had gehoopt dat er nog wel iets meer schuil ging achter haar schuchtere persoon, maar blijkbaar niet. Moet verder wel zeggen dat ik het eind-shot enorm sterk vond, maar enkel dat is natuurlijk niet genoeg hem naar een voldoende te trekken. Zo slecht als sommige hem hier afbreken vind ik wat overdreven, maar het is wel jammer dat er zo weinig is gedaan met al die potentie die het toch wel in huis had... (2,5*)
BBarbie
Raadselachtige film over het raadselachtige gedrag van een Poolse au pair. Het gebrekkige script tilt zelfs geen tipje van de sluier op om een aanwijzing te geven waarom de au pair zich gedraagt, zoals ze zich gedraagt. Totdat tegen het einde de oplossing van het mysterie letterlijk in het water valt. En dankzij de plotomschrijving bij MM is de verrassing daarvan ook ver te zoeken. Matig, zeer matig. Mooie “sfeerbeelden” van een Vinex-wijk, dat wel.
masterton
Wat een super slechte film was dit, de au pair keek constant weg van de mensen, of keek naar beneden, of durfde niks te zeggen, omdat ze totaal geen eigenwaarde had, en dat was echt niet gespeeld hoor, die kwam rechtstreeks uit de getto wijk van Warschau ,voor Poolse begrippen was ze misschien goed, maar in ons landje is 100 keer meer kwaliteit, daar kunnen hun alleen van dromen, wat een slechte actrice was dat, caramba !
kinkymen
Vond het ook een raadselachtige film.
Het stilzwijgen van Ewa begon wat irritant te worden. De hele film gedacht dat ze zelf verkracht was.
De beelden van de Vinex-wijk maakte alles nog deprimerende, gelukkig woon ik zelf niet in zo'n Vinex-wijk.
Creative-lady
Niet slecht, niet goed. Tussen de 2. Het verhaal van een verkrachter??? Hmmm... Misschien die ene man. Maar verder was er niets over te horen, zien,... De scènes tussen aga en Ewa vond ik wel leuk.
'The Polar Express' wordt nu al weer heel veel gestreamd: 'Tijdloze familie-ervaring'
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
'The Dead Don't Die' is binnenkort te zien op Netflix: 'Uitgemolken thema in een nieuw jasje'
'Cure' komt binnenkort uit op 4K UHD Blu-ray: 'Uiterst sfeervol en rustig gefilmd, heerlijk'
Social media
- Registreer |