menu

Contracorriente (2009)

Alternatieve titel: Undertow

mijn stem
3,55 (126)
126 stemmen

Peru / Colombia / Frankrijk / Duitsland
Drama / Romantiek
100 minuten

geregisseerd door Javier Fuentes-León
met Tatiana Astengo, Manolo Cardona en Cristian Mercado

In een Peruaans dorpje aan zee verwachten Mariela en Miguel hun eerste kind. Als de kunstenaar Santiago in het dorp komt wonen wordt Miguel heimelijk verliefd op hem. De openlijk homoseksuele Santiago wordt door de dorpsbewoners niet geaccepteerd, wat de liefde van Miguel nog ingewikkelder maakt. Na een tragisch ongeluk moet Miguel kiezen tussen zijn stormachtige liefde voor Santiago of het keurslijf van zijn traditionele, maar vredige huwelijk.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=zd7FPn8_EWE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van gauke
4,5
Overweldigend mooie fotografie (o.a. van het Peruaanse plattelandsdorpje en de kust), in een subtiel, creatief, ontroerend en menselijk drama, vol symboliek, realiteit en fantasie, over een man die niet weet hoe hij met zijn seksualiteit om moet gaan. Sterke regie en spelers. Aanbevolen!

avatar van stinissen
4,5
stinissen (crew)
Uitstekende prachtige film met werkelijk schitterende beelden van de dorpjes rond de kust van Peru.
het verhaal hebben we al vaker gezien maar hier is het zo ingetogen en hartverscheurend dat je echt mee wordt gezogen door de liefdes problemen van Miguel zijn vrouw Mariela en zijn minnaar Santiago , een echte aanrader!!!

avatar van Pastaman
4,0
Bovennatuurlijk drama waarin de getrouwde Miguel in een Peruaans vissersdorp een stiekeme affaire heeft met Santiago, die zelfs na de dood voortduurt
Miguel is een geliefde jonge visser in Cabo Blanco, een klein vissersdorpje aan de noordkust van Peru. Zijn vrouw Mariela is zeven maanden zwanger van hun eerste kind. Maar Miguel heeft een ook een geheime liefdesaffaire met Santiago, een schilder die is verbannen door de dorpelingen, omdat hij agnostisch en open over zijn seksualiteit is. Wanneer Santiago verdrinkt in de sterke onderstroom van de oceaan, kan hij niet vredig naar de andere kant overgaan. Hij blijft als een geest achter op aarde, en gaat naar Miguel om hem te vragen zijn lichaam te zoeken en het te begraven. Miguel moet kiezen tussen het veroordelen van Santiago tot eeuwige kwelling, of zijn geliefde recht doen door hun relatie te onthullen aan Mariella en het dorp.
Dit bovennatuurlijke liefdesverhaal won de publieksprijs tijdens het Sundance Film Festival 2010.


Erg van genoten van deze film.
Getrouwde man met kind in aantocht en ook verliefd op man.
Schitterend in beeld gebracht.
Een echte aanrader
4 sterren

4,0
sluit me volledig aan bij Pastaman, deze film laat een stevige indruk achter

avatar van John Lee Hooker
3,5
Bijzonder.

Ik vind het altijd wel leuk als een film zich in een warm land afspeelt en al helemaal aan zee, ik had meteen zin in vakantie. Maar blijkbaar zorgt een gunstig klimaat niet persé voor een gelukkig bestaan.

Ik vond het een beetje vreemd dat Santiago een geest was en tergelijkertijd lichamelijk contact kon hebben met Miguel. Ook zie je een paar oude dames aan de tafel praten over Santiago, ze zagen hem fotograferen en rondlopen in z'n eentje en moesten maar niks van hem hebben. Maar hij was toch een geest..?
Los van het feit dat ik die geesten-verhouding maar vaag vind, zijn beide relaties wel goed opgevoerd. Mariela, Miguel, Santiago maar ook de bijrollen worden sterk ingevuld.

Mooi plaatje met die brug als silhouet.


Redelijk eenvoudig verfilmd maar erg overtuigend gespeeld.

avatar van Fran
4,5
Ik vond het een pracht van een film. Het liefdesverhaal in combinatie met de schitterende beelden van het dorpje aan het mooie strand was ontzettend mooi in beeld gebracht. Toen ik de omschrijving van deze film las, verwachtte ik weer zo'n stroperige, langzaamlopende film maar ik vond het allemaal lekker vlotjes verlopen. Het verhaal bleef nergens onnodig steken.

Wat ik ook heel mooi overgebracht vond was de vredigheid in het huwelijk tussen Miguel en Mariela. Hierdoor begreep ik toch wel hoe het kwam dat Miguel toch zo moest twijfelen. Want niet alleen twijfelde hij door de afwijzing van iedereen die hem lief was. Ook zou hij zijn liefde die hij ook voor Mariela voelde (maar dan anders) moeten laten gaan. En zijn droom van een gezinnetje.

Net zoals hierboven beschreven bij John Lee Hooker begreep ik ook niet hoe Miguel lichamelijk contact kon hebben en zelfs de liefde kon bedrijven met de geest van Santiago. Ook bij mij ging dat mijn verbeeldingsvermogen wat te boven.

Maar toch heeft me dit niet al te erg gestoord. Ik vind dit toch wel één van mooist verbeelde liefdesverhalen van de afgelopen periode die ik gezien heb.

avatar van Decec
3,5
Ik vond een goede dramafilm...
Prima acteerwerk...
Mooi land over Peru...
Zeker de liefde problemen over zijn vrouw en zijn vriend...
Dit is niet goed voor allebei, hij moet echt kiezen over zijn vrouw of zijn vriend...
Goed verhaal...
Zeker aanrader...

Prachtige film. Cinematografisch heel sterk, gecombineerd met overtuigend acteerwerk.
Het dilemma waarin Miguel zich begeeft, zorgt ervoor dat deze film blijft boeien tot het einde.

Ik kijk uit naar de volgende film van Fuentes-Leon!

avatar van voskat78
4,0
Gister deze film gezien... wat betreft commentaar sluit Gauke aan op mijn gedachte na het zien van deze film. Een erg mooie ingetogen film met prachtige belden, goed spel en op een mooie manier in beeld gebracht.

avatar van Nicolage Rico
3,5
Contracorriente heeft een fijn sfeertje, gepaard, of beter gezegd: flink aangesterkt door mooie, zwoele beelden van strakke luchten en aantrekkelijke strandjes.

Het verhaal zelf wordt vrij integer gebracht. De scènes waarbij de geest van Santiago zich rondom Miguel begeeft zijn de mooiste. Neem nu de scène waarbij ze hand in hand door het dorpje lopen of waar ze met zijn drieën (Miguel - vrouw + vriend) op de bank naar de televisie staren.

De film duurt naar mijn mening wel een tikkeltje te lang, alles leek al verteld, maar kabbelde nog wat voort. Ook een film die makkelijk in de vergetelheid kan raken, ondanks de sterke dilemma's.

3,5*

avatar van Nicolage Rico
3,5
John Lee Hooker schreef:
Ik vond het een beetje vreemd dat Santiago een geest was en tergelijkertijd lichamelijk contact kon hebben met Miguel. Ook zie je een paar oude dames aan de tafel praten over Santiago, ze zagen hem fotograferen en rondlopen in z'n eentje en moesten maar niks van hem hebben. Maar hij was toch een geest..?
Los van het feit dat ik die geesten-verhouding maar vaag vind.


Santiago werd pas een geest na het ongeluk in de zee, waarbij hij om het leven kwam. Daarvoor had hij dus een tastbare en echte relatie met Miguel en kon iedereen Santiago gewoon in levende lijve zien.

avatar van The One Ring
3,5
Blindelings gekeken, zonder te weten waarover het zou gaan. Aangenaam verrast. Misschien is het verhaal rond verboden liefde iets te standaard uitgewerkt om nog echt indruk te kunnen maken, maar verder is er weinig mis zijn. Het gegeven dat Santiago in een geest verandert voegt echter wel veel toe. Zo'n scène waarin ze eindelijk samen over straat kunnen lopen nu Santiago voor iedereen onzichtbaar is is ontroerend. Van mij hadden er meer van dat soort dingen in mogen zitten. De film blinkt vooral uit in integerheid. Zelfs de homofobie wordt niet overdreven, terwijl het toch voelbaar is. De acteurs zijn ook heel naturel en Cordona en Marcona vormen een geloofwaardig koppel. Alleen dat het hele dorp komt opdraven voor die begrafenis is wat overdreven, maar gelukkig lopen ze niet ook allemaal mee naar de kust.
3,5*

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een man een geheime homosexuele relatie heeft, terwijl zijn vrouw hun eerste kindje verwacht. Ondanks de wat vreemde keuze mbt het bovennatuurlijke, komen de onderlinge relaties en de tweestrijd van het hoofdpersonage duidelijk over. Een mooie locatie (Peruaans vissersdorpje) die ook mooi in beeld wordt gebracht, begeleid door een eveneens mooie en rustige soundtrack.

avatar van Marvinleeaday
4,5
Geweldig !

avatar van stinissen
4,5
stinissen (crew)
WDR Fernsehen (Contracorriente, donderdag 5 april, 23:15 uur)


AANRADER TOP

avatar van Decec
3,5
Zeker aanrader, maar WDR geeft geen Nederlandse ondertiteld...

avatar van stinissen
4,5
stinissen (crew)
Duits is m'n 2de taal ik woon 2 km van de grens en keek vroeger toen ik klein was alleen ARD ZDF en WDR en hoor de taal en zelfde als Nederlands

avatar van Captain Sik
4,5
Prachtige beelden, mooi liefdesverhaal en goede muziek.
Zeker kijken deze film!

avatar van donnie darko
3,5
Deze stond toevallig op mijn harde schijf, dus maar eens bekeken. Zeker wel de moeite waard, waren vele mooie scenes in, en idd bijwijlen prachtige fotografie. Samen met het acteerwerk een kleine 3,5* waard

4,5
een schitterende, intrigerende, meevoerende (en in dit geval niet meeslepende) film; alle mooie fotografie viel in het niet bij wat er onderhuids gebeurde. Een film, zeldzaam zowel naar zijn aard als in zijn klasse.

avatar van Mr Thee
3,5
Aardig maatschappijkritisch drama opgenomen in een prachtige setting. Af en toe wat "overacting", maar dit is dan ook een weerspiegeling van het zuidamerikaanse "temperament".

avatar van Ste*
3,5
Het was mooi geweest als realistisch drama, maar het hele 'ik ben dood, en niemand ziet me' plotje? Ben echt verbaasd dat iedereen dat hier zomaar accepteert. Wat was er mis geweest met gewoon een soort van hallucinaties, of in zijn gedachten of dromen te verschijnen? Nu was hij echt fysiek aanwezig en tastbaar voor Miguel , en zijn constante 'help me, niemand ziet me', maakte het nogal tot een laf en ongeloofwaardig geheel.

Lastig, want de rest van de film is best prima. De hoofdrolspeler is een fijne kerel om te zien, het Peruaanse dorpje aan de kust is een heel mooi decor en ook met de rest van het thema is niks mis. Een erg zomerse film om even mee te ontsnappen aan het Westerse leven, en dus zie ik het wat storende element maar een beetje door de vingers. Ook omdat het op het einde met het offeren en de afscheidskus nog wel net acceptabel werd.

kleine 3,5*

avatar van Ayres
2,0
Dat bovennatuurlijke heeft de lol eraf gehaald voor mij. Ik heb niks met geesten en dat soort praktijken.

avatar van eRCee
3,0
Leuke film, die het zichzelf echter wat te gemakkelijk maakt. Eigenlijk haalde het tussen neus en lippen door overlijden van Santiago (meerdere users hierboven hebben dit dus zelfs helemaal gemist?) de angel al uit het dilemma van de hoofdpersoon. Het tweede punt is de reactie van echtgenote en dorp op de onthulling, waarbij er te snelle en te volledige acceptatie plaatsvindt. Als drama laat Contracorriente dus wat steekjes vallen, maar als feelgood-film voldoet het meer dan, ook door de combinatie van de sfeervolle muziek en de zonnige en kleurrijke omgeving.

3,5
Sterke en gevoelige film die vooral de homoseksuele relatie psychologisch benadert, maar veel minder aandacht besteedt aan de meest vernederende situatie waarin een vrouw zich binnen het huwelijk kan bevinden.
Intelligente opbouw, keurig camerawerk.

avatar van arno74
4,0
Degelijke aanrader. Een sterke en boeiende dramafilm die realistisch en oprecht aandoet. Dat lijkt misschien haaks te staan op de bovennatuurlijke touch maar ik vond dat erg goed werken. Bovendien is het een aangename draai aan een verhaal wat anders wellicht te cliché had kunnen lijken, want dat is het zeker niet, en het maakt de film bovendien erg origineel en uniek. Verder een mooie cinematografie en overtuigend acteerwerk. De moraal wat ik eruit haal dat liefde en vriendschap alles overwint geeft de film een soort van happy end. Doordat lang niet iedereen openlijk achter Miguel durft te staan (zijn eigen vrouw inbegrepen) behoudt het einde nog steeds het realisme en de (pijnlijke) oprechtheid die het vanaf het begin heeft. Prachtig die scène waar de vrouw van de soap naar het voetballen zapt, spreekt boekdelen. 4*.

Qua sfeer, realisme, verboden liefdes, morele worsteling en heftige emoties (en ook de fraaie beelden van de kust) deed het me aan Darbareye Elly (2009) denken, weliswaar kent die film een heel ander verhaal en een andere setting (Iran), maar het is eveneens een aanrader.

avatar van mjk87
3,5
Fraai portret, vooral de momenten tussen de heren samen als Santiago al dood is en ze samen eindelijk hand in hand kunnen lopen. Maar ook is er een prima sfeerzetting van het leven in een wat klein en conservatief dorpje. Wel ontkomt de film vaak niet aan clichés, vooral tussen de dorpsbewoners en Miguel maar ook zijn relatie met zijn vrouw lijdt daar soms onder (hoewel die op momenten juist weer erg sterk is). Dat maakt dat de film weleens wil gaan vervelen, maar dat is gelukkig niet te vaak en en niet te veel. Daarnaast vind ik het geheel ook niet heel bijzonder geschoten. De eindscène was wel absoluut ontroerend. 3,5*.

avatar van missl
3,5
Mooie film in een mooi landschap. Het verhaal gaat over een man die verliefd wordt op een andere man en wat dit doet binnen een kleine gemeenschap en met hem.

avatar van Robi
3,5
Film over een visser die een dubbelleven leidt in een kleine hechte dorpsgemeenschap. Een film die in Nederland ongetwijfeld minder schokkend is dan in het zeer katholieke Peru. En dat was ook een beetje mijn bezwaar toen de film halverwege enigszins inzakte. Maar naar het einde is de film toch wel weer erg sterk en is mijn conclusie ook dat dit een mooie ingehouden film was, over een, zeker in Peru, moeilijk onderwerp. De acteerprestaties en het decor aan de kust van Peru waren ook een genot om naar te kijken.

avatar van BBarbie
4,0
Een gevoelige film met een flinke dosis magisch realisme, dat ik —sinds ik de boeken van o.a. Gabriel García Márquez gelezen heb— altijd associeer met Zuid-Amerikaanse literatuur. Het roerende verhaal over een complexe worsteling in een tamelijk traditioneel leefmilieu, de geweldige acteerprestaties en de schitterende opnamen van de fraaie omgeving maken dit tot een erg mooie film, die vanaf het begin tot aan het open einde boeit.

avatar van John Milton
4,0
Erg sterk inderdaad, mooi geschreven en fijn gespeeld, deze verrassing uit Peru.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:20 uur

geplaatst: vandaag om 14:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.