Genre: Horror / Thriller
Alternatieve titels: Cold Prey 3 / Cold Prey: Beginning / Cold Prey - The Beginning
Noorwegen
Geregisseerd door: Mikkel Brænne Sandemose
Met onder meer: Ida Marie Bakkerud, Kim S. Falck-Jørgensen en Pål Stokka
Gesproken taal: Noors
Plot Fritt Vilt III
"The beginning is aproaching."
Prequel op de Noorse slasher-serie Fritt Vilt. Fritt Vilt III gaat helemaal terug naar het begin van de terreur in de bergen van Jotunheimen. We zien wat er voorafgaat aan de snowboardreis van de vijf vrienden Jannicke, Morten Tobias, Eirik, Mikael en Ingunn in de Noorse bergen, waar ze in een verlaten hotel terechtkomen, en alwaar er een krankzinnige moordenaar op de loer ligt...
Hedda
Jon
Brath / Fjellmannen
Fjellmannens som barn
Richard_Voorhees
Ik vond het aan de ene kant jammer toen ik las dat er weer een nieuw deel kwam, aan de andere kant vond ik deel I en II erg leuk, dus ik kijk er toch ook wel weer een beetje naar uit om onze moordende vriend me pikhouweel aan het werk te zien.
Tonypulp
Mag wel eens opschieten met de eerste twee delen, staan al te lang op de wachtlijst bij mij.
Halcyon
Cool, ben twee jaar geleden nog gaan rondtrekken in Jotunheimen. Prachtige locatie voor een Scandinavische slasher! Kijk hier al naar uit.
Redelijke verderzetting van de reeks.
Op zich geen al te opzienbarende slasher, maar als je derde deel nog deze kwaliteit haalt doe je toch best nog iets goeds. Visueel nog steeds aangenaam. Mooie contrastrijke beelden, wel veel duistere stukken maar samen met de indrukwekkende omgeving een visueel aantrekkelijke film.
Soundtrack is jammer genoeg wat minder, redelijk doorsnee pulpy rock die geen enkele meerwaarde kent. Het groepje jongeren valt redelijk mee, verder een hele hoop genreclichés (hoeveel van dit soort films begint met een groepje mensen in een wagen die ergens naartoe rijden?) en wat spaarzame originele elementen die hier en daar een frisse touch aan de film moeten geven.
Het geheel is een vlot, kort en aangenaam slashertje dat verder niet echt loskomt uit de vele clichés, ondertussen ook iets te braaf oogt en de vorige delen niet kan overtreffen, maar verder ook weinig tot niks verkeerd doet en als tussendoortje perfect filmvoer blijkt.
Typisch goed voer voor echte (sub)genre fanaten, redelijk vermaak voor de rest, al moet je dan niet over de genreclichés vallen.
mcdaktari
De eerste 2 vond ik best wel prima horror films en toen ik van deze hoorde had ik er heel veel zin in. Toch vond ik bij dit 3de deel het beste er toch wel af. Het is op zich wel een aardig filmpje maar het komt allemaal zo bekend voor, en eerlijk gezegd had ik een 3de deel helemaal niet verwacht, maar nu ik deze gezien heb ben ik er bijna zeker van dat we nog wel een 4de Fritt Vilt gaan krijgen.
En of dat nu zo'n goed idee is weet ik nou zo net nog niet.
vranque
Ik heb de eerste twee niet gezien en dat is waarschijnlijk maar goed ook. Ik vond deze qua sfeer meer dan aangenaam en ik heb me prima vermaakt ondanks dat je het allemaal al wel weet.
mcdaktari
nou als je de eerste 2 niet gezien hebt zou je ze beslist moeten kijken want die vind ik toch stukken beter.
Toch weer een vermakelijke film die bijna net zo goed is als deel 2 (1 helaas niet gezien)
Goede moorden en perfecte omgeving.
Acteurs zijn ook goed en sfeer was ook redelijk.
Deze prequel was zeker goed te doen twee of drie echte schrik momenten en een creepy sfeertje en een prachtige omgeving doen de rest.
RickZ
Derde (en hopelijk laatste) deel van de Noorse horrorslasher. Nu niet in de sneeuw maar in de bossen, maar het verhaal is wel weer hetzelfde en dus vrij standaard en voorspelbaar.
Richard_Voorhees
Nooit echt eng, behalve in het begin. Daar wist de film nog even de spanning terug te krijgen die in het eerste deel en ook nog een beetje in het tweede deel heerste. Voor de rest krijgen we een nogal standaard, maar wel gewoon vermakelijke slasher.
_Casper_
na het zien van cold prey 1 & 2 die ik ERG tof vond ben ik deel 3 gaan kijken. Ik vind eigenlijk de dat dit niet deel 3, of een prequel mag heten want het heeft niet echt veel met cold prey 1 of 2 te maken. Dus het had eigenlijk een andere naam moeten hebben deze film. Maar buiten dat feit. Is het wel een toffe horror film, die vermaakt van het begin tot het eind en nog best spannend is. Zeker beter dan de meeste ''standaard'' horrors!
3rd Rock
heb me er prima mee vermaakt, 3*
Weet je zeker dat je Cold Prey 3 heb gezien? Het is juist een duidelijk prequel met een paar verwijzingen naar de eerdere/latere delen.
ik vond alle 3 de delen iig erg onderhouden en spannend. Beetje standaard allemaal, maar hoe origineel wil je een slasher maken?
perceived
Alweer een fijn (en tevens laatste?) deel! Verhaal speelt zich af in de 80's en vond het zelfs nog iets beter en spannender dan het tweede. Minpuntje zijn de stukken die wel erg donker zijn gefilmd. Verder is dit een prima slasher. 6.5/10*
Noodless
Toch weer een vrij goed deel. Misschien iets minder qua sfeer dan de vorige delen en soms ook wat te donker gefilmd. Wel is het nog steeds spannend en de setting is weer prima.
Voor een slasher zit deze trilogie, wat verhaal betreft , best goed ineen. 7,5/10
Halcyon
Lauw slashertje. Vond het de minste uit de reeks tot nu toe. Mooi vormgegeven, dat dan weer wel. De Noorse natuur wordt weer prachtig in beeld gebracht en alleen daarom blijft het de moeite waard om te kijken. Aan de spanning en de kills valt helaas niet veel te beleven. Dit moet echt beter anno 2011!
daxclusive
Deel 3 was ook top! Alleen 1 en 2 waren beter en krijgen ook ietsje meer sterren.
Eigenlijk is de verhouding een beetje krom.
Dit laatste deel had eigenlijk deel 1 moeten wezen en vervolgens de rest, nu krijg je meer een terug blik hoe het is ontstaan. Toch met plezier gekeken naar de Fritt Vilt reeks.
daxclusive
heb me er prima mee vermaakt, 3*
Het had juist wel iets te maken met deel 1 en 2! Alleen een terugblik hoe het zo is ontstaan en hoe hij zo is geworden. Dus prequel is wel geschikt voor Cold Prey (Fritt Vilt) 3
mixmaster
ook dit 3e deel was weer om te smullen.
wederom uitstekend acteerwerk en volop spanning.
we zien in dit deel wat er is gebeurd voor de eerste 2 delen.
ook ik als echte horrorfan , heb heerlijk genoten van de fritt vilt / cold prey reeks.
Naomi Watts
Waar de rest aardig was maar totaal niets toe te voegen had tot het slasher genre maakt FV III het wel heel bont. Best aardig de Noorse omgeving, erg mooi maar door het taaltje en de film apparatuur gaat dat warme huiskamergevoel wel verloren. Ontsteeg de doorsnee vakantiefilm van Henk en Ingrid maar nergens.
De personages zijn weer niet best. Lijkt ook niet dat er in Scandinavië veel volk rondloopt die het charisma hebben die veel Amerikaanse counterparts wel hebben. Europese horror, er lijkt iets niet te kunnen werken. Als slasher niet origineel, maar dat is helemaal niet erg bij een slasher maar wel erg jammer dat de handelsmerken van de slasher niet effectief gebruikt worden.
Sfeer is er niet, en de aanloop naar en de kills zelf zijn ook niet best. Ook wel een erg brave slasher, heb ze zelden braver gezien. Ook is het contrast met de twee vorige delen te groot.
Bokito
wordt deze film nu niet uit de schappen gehaald, na de gebeurtenissen???
jaja...dan kan je er meer uithalen maarre dit is een Noorse film!
TimZor
Na een geweldig begin van deze reeks films, helaas een zeer terleurstellend einde. Pfff vondt het bijna vermoeiend om deze af te kijken terwijl ik 1 en 2 behoorlijk hoog had staan met een dikke 4 & 3,5 voor beide delen.
Tikkie77
Topfilm!
In 1 en 2 zitten veel stukjes waardoor je gaat afvragen wie is de slasher en waarom vermoordt 'ie mensen! In deel 3 worden deze stukjes allemaal netjes verbonden en vond ik het allemaal heel verrassend. Daarnaast ook veel spannende en schrikmomenten in deze film. Kortom gewoon een top reeks in deze genre! Zeker 4* sterren waard!
Lui (crew films)
Lang niet zo goed als de eerste twee delen en dat komt vooral omdat de prachtige locatie (met sneeuw) grotendeels niet aanwezig is. De flashbacks zijn oké en beantwoorden de vragen die de vorige delen met zich meebrachten. Vermakelijk, maar ik had er meer van verwacht.
Nitrouz
Doordat Cold Prey 2 ook een topfilm was, lagen de verwachtingen voor dit derde deel nog hoger. Want als de sequal al zo goed is, hoe prima moet de prequal dan zijn. Is de trilogie ten einde of gaan we in het jaar 2012 Cold Prey een quadriologie noemen? Ik hoop het niet, want deel 3 vond ik niet echt veel aan helaas.
De sfeer uit deel 1 en 2 is helaas al vanaf minuut 1 verdwenen, en in dit derde deel speelt niemand meer uit deel 1 of 2 helaas. De acteerprestaties zijn daarmee niet direct minder, maar je moet er wel weer even goed inkomen. Het speelt zich af in de jaren 90, maar dat kan vervangen worden door ieder gewenst jaartal, de jaren 90 zijn niet echt te proeven helaas.
Ook het sneeuwlandschap is afstand van gedaan, het is zomer. De omgeving is nog steeds prachtig, en af en toe zie je prachtige shots van het mooie Noorwegen, maar toch voelt het anders aan dan deel 1 en 2.
De kills zijn nog steeds prima, maar in tegenstelling tot deel 1 en 2 kreeg de kijker weinig tijd om een 'band' op te bouwen met de personages. De clichés van slashers worden in dit deel niet vermeden, en de killer is niet echt eng meer te noemen.
Echt eng is dit derde deel trouwens ook niet te noemen, spannend wordt het ook nergens, af en toe wordt het wel wat flauw en uitgemolken leek wel.
Dit derde deel is minder snel en minder spannend dan zijn voorgangers. Daarbij is het verhaal eigenlijk niet interessant genoeg voor een zogeheten prequal, en dus scoort dit derde deel helaas een onvoldoende.
Daan258
Pffff wat was dit deel slecht zeg, echt een overbodig vervolg.
Ik heb het echt met moeite af moeten kijken.
echt het slechtste deel uit de reeks. deel 2 blijft het leukst.
AmazingPP
Heerlijke prequel op de eerste twee delen. Goed, achteraf weet je nog geen moer, b.v.: Waarom is die jongen gaan moorden, wat heeft hem gedreven? Dat had misschien iets beter uitgelegd kunnen worden, maar ik heb me echt wel prima vermaakt met deze film. Het is typisch een film in de trent van "Friday the 13th"; we gaan op vakantie en maken mee.... Ik vind deze film reeks een prima reeks. Veel beter dan bijvoorbeeld de eerste drie Freddy's. Deze films zijn veel meer van constante kwaliteit, terwiijl Elm Street 2 toch echte bagger van de eerste plank is. Die Noren kunnen veel: ze zijn goed in thrillers, maar zeker ook in horror! 3,5 *

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Utøya 22. Juli