• 9.374.044 stemmen

Code Name: Emerald (1985)

Oorlog / Drama | 95 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Jonathan Sanger

Met onder meer: Ed Harris, Max von Sydow en Eric Stoltz

Plot Code Name: Emerald

"Double agent. Double cross. Trained by the Americans. Trusted by the Nazis. One man holds the secret to the invasion of Normandy."

In april 1944 wordt een geallieerde agent naar Frankrijk gestuurd om een belangrijke persoon te bevrijden uit de handen van de Duitsers, die de plannen van D-Day in zijn hoofd heeft. Om zijn doel te bereiken krijgt hij hulp van een vriend die een officier is aan de Duitse kant.

Gus Lang

Sir Geoffrey Macklin

Major Seltz

Dieter Träger

avatar van Theunissen

Een actie film zou ik dit zeker niet willen noemen.

Het verhaal is niet slecht maar de film was niet echt spannend of boeiend. Ed Harris en Max von Sydow speelden vrij aardig. Leuk om eens gezien te hebben maar daarna ben je hem weer snel vergeten.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De dubbelagent, werkt voor twee kampen maar is slechts trouw aan één. Altijd een interessant personage in thrillers en spionagefilms. Hier heet hij Gus Lang, codenaam "Emerald". Hij wordt naar Frankrijk gestuurd om te peilen of een jonge gevangen genomen soldaat met kennis van de details van de D-day plannen, zijn mond niet heeft voorbij gepraat bij de Nazi's. Ook de optie om hem eventueel uit de weg te ruimen om te voorkomen dat hij praat wordt naar voren geschoven.
Een sterk verhaal, speelt zich grotendeels af in Parijs, Ed Harris vind ik altijd goed in films, maar futloos gebracht door een onbekende regisseur. Er gaat niet de minste dreiging van de Duitsers uit, en de dubbelagent kan redelijk ongehinderd zijn werk doen. De spanning die zo'n film nodig heeft ontbreekt hierdoor. Niet echt slecht, ook niet echt goed.