• 9.159.649 stemmen

The Swarm (1978)

Actie / Horror | 116 minuten / 155 minuten (extended version)

Genre: Actie / Horror

Speelduur: 116 minuten / 155 minuten (extended version)

Geregisseerd door: Irwin Allen

Met onder meer: Michael Caine, Katharine Ross en Richard Widmark

Releasedatum: 7 september 1978

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot The Swarm

"Monsters by the millions - and they're all for real!"

Entomoloog Brad Crane ontdekt dat een dodelijke bijensoort uit Zuid-Amerika kans heeft gezien, door te broeden met 'normale' bijensoorten, z'n territorium steeds meer naar het noorden uit te breiden. Iets drijft hen bijelkaar en zo vormen ze een steeds groter wordende dodelijke zwerm. Aan Brad Crane de taak om een manier te vinden om de zwerm te stoppen voor deze Houston bereikt.

Capt. Helena Anderson

Gen. Thaddeus Slater

Maureen Schuester

Anne MacGregor

Dr. Andrews

Jud Hawkins

avatar van cenobite

cenobite

Ik heb deze film een paar jaar geleden in het Filmmuseum in Amsterdam gezien. Echt verschrikkelijk. Ik kon er niet eens om lachen. Alles is slecht aan deze film...behalve de muziek van Jerry Goldsmith.

avatar van Egbertbos

Egbertbos

Helaas is de inlay het meest spannende aan de film.

Wanneer je niet kunt slapen zet dan deze film op, je valt er wel spontaan bij in slaap.

Disney's Pinokkio is spannender!

1.5* PUUR VOOR DE MUZIEK!!

avatar van BOND31

BOND31

Ik heb zelden zo'n waardeloze film gezien. Michael Caine in zijn zoveelste prul-rol, het is zonde dat hij zijn talent zo vaak verdoet met deze rommel. Saai, saai, saai. Ik heb niet echt een bijenfobie, en heb je dat niet, dan is er gewoon niks aan. Er zijn net zoveel bekende acteurs te zien als bijen!, en daar lijkt het budget grotendeels aan opgemaakt, want de special effects zijn armzalig.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ach, ik vond het allemaal wel meevallen. OK, de film is nergens spannend, de special effects zijn niet over naar huis te schrijven, maar we spreken dan ook van 1978! Dat moeten we niet vergeten! De film is traag, wat ook normaal is voor die tijd. Het is gewoonweg Jaws, maar dan met bijen. Alleen is Jaws wel spannend en deze film is domweg slaapverwekkend. Toch 3 * voor de moeite.

avatar van newG

newG

2.5* ben wat teleurgesteld in deze film... De special effects waren zeker niet slecht gezien de tijd wnr ze gemaakt zijn, het acteren op zich was ook niet tenenkrommend slecht... maar het verhaal zit sommige momenten zo verwarrend fout in elkaar dat je er zenuachtig van wordt...

avatar van otherfool

otherfool

De echte B movie.

1,5.

avatar van klute89

klute89

Hmm, het gemiddelde voorspelt niet veel goeds

avatar van klute89

klute89

Vanmiddag gekeken, en de film schommelt verschrikkelijk.
Af en toe goed acteer werk wat dan ook weer snel inzakt, soms spanning die ook weer snel verdwijnt, special effects die belabberd zijn maar dan soms ook weer iets moois bieden, bijv: De hallicunaties van de mensen die geprikt zijn, zij zien de hele tijd een reuzenachtige bij voor hun neus. Dat vond ik wel goed gedaan.

De film duurde erg lang, maar dat viel eigenlijk ook wel te verwachten, omdat het helemaal de opbouw van een rampenfilm volgde. Het is eigenlijk ook gewoon een rampenfilm.

Ik heb over de film zeker gemengde gevoelens, ik geef hem 3* Een goed evenwichts cijfer. Laag vanwege de slechte kanten van de film, maar net hoog genoeg om ook de mooie ( en goede) kanten van de film naar boven te halen.

avatar van Haen

Haen

een van de slechtste films die ik ooit gezien heb en ik heb daarom ook 116 minuten dubbel gelegen van het lachen en dat is iets waar hiervoor alleen monty python in geslaagd is, vandaar de 3,5*. en dan te bedenken dat deze film bedoeld was om Jaws niets te doen lijken!

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Deze rampenfilm genereerde intertijd een enorme publiciteit: hoe hadden ze dat toch gedaan met die bijen??

Panorama beweerde dat ze bij alle bijen de angels verwijderd hadden [lol] en in andere bladen vertelde de acteurs hoe erg ze wel niet gestoken waren... erg leuk allemaal.

Zag 'm in '78 toen ik 13 was samen met mijn toen 11jarige zusje in de bioscoop en we waren enorm onder de indruk en hadden na de film nog jaren last van een bijenfobie.

De scene met de trein vond ik enorm indrukwekkend.

Kon ik nog maar zo naief genieten van een puur commerciele film [bij herziening later was ik enigszins teleurgesteld].

Uit nostalgische overwegingen én het feit dat 'ie toen zo'n indruk op me maakte [ik kan zowat de hele film nog herinneren] 3sterren.

avatar van Zinema

De extended version.

En die duurt 155 minuten. Dat is minimaal een uur te lang voor deze bijenpulp.

Het eerste uur van deze zoveelste jaren '70 rampen/horror-voorzien-van-sterrencast-flick, is best goed te doen. Hilarisch zelfs soms. En Caine is charismatisch genoeg om de sfeer ten positieve te veranderen naar iets griezeligs.

Maar als het verhaal al erger begint te haperen, alsmede de dialogen en acteerprestaties, verandert e.e.a. bijna in een spoof. Sfeer blijkt dan al verder te zoeken en zelfs de idiote hallucinaties beginnen te irriteren. Al is één daarvan tevens verantwoordelijk voor misschien wel de engste scène.

Doorsnee.

avatar van filmofiel

filmofiel

Ik moet zeggen dat er idd niet veel aan is maar zoals AmazingPP al aangaf is dat we idd niet moeten vergeten dat deze film uit een tijd kwam waarin special effects nogal onecht gekunsteld gemaakt werden, de techniek was er nog niet in vergelijking met nu. Een film die thuis hoort in de categorie Towering Inferno alhoewel daarna de spanning iets meeslepender was. Al met al voor die tijd best een aardig vermakelijke film waar je vooral niet teveel bij moet nadenken.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Hoewel het me allemaal wel wat te lang duurde (2,5 uur versie) en het soms tergend langzaam ging bleef de film me toch boeien. Effecten waren prima (vraag me nog af hoe ze het precies hebben gedaan met die bijen) al had er wel wat meer actie en spanning in gemogen. Aardige rampenfilm over bijen dus.

avatar van Phantasm

Phantasm

Klassieker die leuk in elkaar gezet is voor die tijd, soms wat langdraderig, maar de film verveelt niet.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Had nog goede hoop dat het me mee zou gaan vallen net als When Time Ran Out laatst, maar nee. Verschrikkelijk langdradig. 2,0*

avatar van RuudC

RuudC

Een saai en liefdeloos broddelwerkje. Veel meer kan ik er niet van maken. De casting mag dan best goed zijn, maar ik vraag me af wie het in zijn hoofd heeft gehaald om de film te vullen met geouwehoer. Met een speelduur van ruim 150 minuten zijn er ook aardig wat aanvallen door wespen, maar laten we eerlijk wezen: tenzij je een wespenfobie hebt, is het verre van indrukwekkend om te zien. Een film als deze hoeft echt niet langer dan anderhalf uur te duren. Voor het einde ben ik nog wel even gaan zitten. Zeker als verteld wordt dat Houston compleet in as gelegd zal worden. Het resultaat is nogal teleurstellend. Ook in die jaren zijn dat soort dingen best tof in beeld gebracht, maar The Swarm is en blijft erg teleurstellend. De poster is het beste wat de film te bieden heeft...

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Het heeft lang geduurd voor ik eindelijk eens heb besloten om deze film te bekijken. Een speelduur van 2,5 uur en weinig positieve reacties waren niet erg bemoedigend. Er was nochtans hoop dat het een film zou kunnen worden zoals Kingdom of the Spiders die ik erg waardeer. Jazeker bijen die in grote getale aanvallen dat is zeker beangstigend alleen gebeurde dat te weinig. Zoals RuudC terecht opmerkte is de film een uur te lang, waardoor er veel dialoog en flauwe kul wordt bij gedaan zoals romantiek tussen twee oudere mensen. Het helpt ook niet dat we door Michael Caine met een kurkdroge protagonist zitten opgescheept. Als de bijen in actie komen is het wel leuk, helaas de lange speelduur (en ik kon de 2 uur versie ook niet vinden enkel de extended versie) nekt de film behoorlijk.

avatar van jono

jono

The Swarm is een rampenfilm over een zwerm dodelijke bijen die het zuiden van de Verenigde Staten binnentrekt. Een complete sterrencast legt binnen afzienbare tijd het loodje, waaronder Olivia de Havilland (inmiddels 102 jaar oud en nog steeds springlevend), Richard Widmark, Richard Chamberlain, Henry Fonda en Michael Caine.

Hoewel de film een zeer lage waardering op deze site heeft vond ik hem eigenlijk best leuk. De special effects zijn ook vrij aardig gedaan, zeker voor die tijd. 3*

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2064 berichten

Ik heb zojuist de 155 minuten extended version van The Swarm uit 1978 voor de eerste keer gezien en kan zeggen dat de 116 minuten durende bioscoop versie waarschijnlijk beter was geweest om te kijken. In de extended version zitten redelijk wat trage momenten en qua lengte te weinig actie. Ik heb tijdens het kijken regelmatig wat in mijn filmdatabase op de laptop zitten spitten en heb niets gemist van de film. Uiteraard doen ook in deze rampenfilm en flink aantal grote filmsterren van het witte doek hun optreden in The Swarm, maar dat kan mij niet bewegen de film een voldoende te geven. De muziek van Jerry Goldsmith is zoals gewoonlijk zeer genietbaar. De film is niet voor herziening goed genoeg en zal mijn in mijn collectie als opvulling en collectable dienen. Een 2.5

avatar van clubsport

clubsport

geen hoogvlieger maar toch op momenten best wel aardig , vele bekende gezichten bij elkaar en das toch ook wel weer leuk .

De effecten waren matig maar op momenten toch ook weer niet verkeerd .

avatar van wendyvortex

wendyvortex

De beruchte killer-B-movie. Stond hier al tijden in de kast, ooit nog eens voor een euro bij de kringloopwinkel meegenomen. Zo'n film met een beruchte flop-status en ook nog de dodelijkste flop-reden, de film zou slaapverwekkend saai zijn en dat 2,5 uur lang. Nou ik weet welke film jullie dan allemaal gezien hebben, want ik zag 2,5 full-out 70's spektakel, bekende rampenfilm opbouw met de wetenschapper en militair die het met elkaar aan de stok krijgen over wat nou de beste manier is om deze krengen te verslaan, wagonladingen aan bekende acteurs en actrices, twee romantische subplots en mannen in witte pakken. En de killer bees, echt wil je daar CGI voor in de plaats hebben? Fantastische film, niks niet saai. Seventies movies rule!