• 9.370.308 stemmen

Alternatieve titel: Wings over Wyoming

Geregisseerd door: Ewing Scott

Met onder meer: Cecilia Parker en Maude Eburne

Plot Hollywood Cowboy

"The story of a "make-believe" hero whose cast iron fist made the range racketeers see movie "stars.""

Cowboy acteur Jeff Carson besluit, op aanraden van zijn vriend en schrijver G. Gadsby Holmes, om na de opnames van zijn nieuwe film in Wyoming te gaan kamperen en jagen. Al gauw geraakt hij betrokken in een echte oorlog tussen een lokale rancher en een bende afpersers.

Jeffery Carson

Henchman Camby

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Een vermakelijke luchtige western met een goed spelende cast.

Ondanks de slechte beeldkwalitieit van de DVD die ik onder ogen kreeg wist ik dit uurtje met aandacht vol te houden.

O'Brien was een zeer populaire acteur, gespecialiseerd in westerns (maar niet uitsluitend)

Hij werd ontdekt door John Ford, en werkte vaker met hem samen.

Hij heeft een aardig aantal uitstekende films op zijn naam staan, vooral die welke hij in zijn jongere jaren maakte.

Bekende westerns waarin hij de hoofdrol speelde zijn o.a. The Iron Horse, The Lone Star Ranger, Last of the Duanes, Riders of the Purple Sage en Robbers Roost.

Acteren deed hij beter dan veel van zijn concurerende filmcowboys in die dagen.

In ieder geval had hij flink bijgeleerd sinds eerdere films die ik van hem zag.

Op laconieke wijze strooide hij met humoristische uitspraken, maar dan wel zonder een komedie van het geheel te maken.

Uiterlijk kon hij mij minder bevallen als westernster,.

Door zijn gespierde compacte lichaamsbouw (zijn bijnaam was "The Chest"!) kwam hij eerder over als een worstelaar.

Hij zag er wat gedrongen uit, al was het geen mollig onderdeurtje als Gene Autry

Vechten was wel zijn ding, hij was ooit bokskampioen van de Amerikaanse vloot in de 1e wereldoorlog.

Actiescènes kon hij als voormalig stuntman makkelijk aan.

In real life was O'Brien een avontuurlijke rouwdouwer, die actief was in maar liefst vier oorlogen: de 1e en de 2e wereldoorlog, de Koreaanse en die in Vietnam.

Een wonder dat hij die allemaal overleefde want hij zat altijd daar waar het meeste gevaar dreigde.

Hij werd veelvuldig onderscheiden en verliet het leger als kapitein, met enkele aanbevelingen voor de rang van admiraal.

Een bijzondere man, dat is zeker.

In Hollywood Cowboy (mijn DVD draagt de titel Wings Over Wyoming) gaat het er allemaal wat minder gevaarlijk aan toe.

Ik heb nog een aantal andere westerns met O'Brien op de plank liggen, die ga ik t.z.t. dan ook maar eens bekijken (en sommigen her-bekijken)