Abril Despedaçado (2001)
Geregisseerd door: Walter Salles
Met onder meer: Rodrigo Santoro, Ravi Ramos Lacerda en Flavia Marco Antonio
Gesproken taal: Portugees
Plot Abril Despedaçado
Twee families in Brazilië hebben generaties lang een vete over een stuk grond dat ze beide claimen. Tonho staat op het punt zijn familie te wreken wat natuurlijk ook door de andere familie zal worden beantwoord. Maar als Tonho en zijn broer Pacu een circus tegenkomen rijst de twijfel tussen de vete en een vredelievende toekomst.
Tonho
Inácio
Matheus
Mr. Lourenço
neo
De film is inhoudelijk en visueel onvoorstelbaar mooi!!!! Gelijk al aan het begin zit de mooiste scene waarin een menselijke variant op de ''konijnenjacht'' is te zien. Bij die jacht komen in een razendsnel tempo komen beelden van schimmen en struiken voorbij, waardoor de doodsangst van het ''konijn'' duidelijk voelbaar is. Hierna ontwikkeld de film zich tot een op het eerste gezicht standaard verhaal over familievetes, maar als snel blijkt dat de film ontzettend goed in elkaar zit. vooral met in je achterhoofd dat die familievete al eeuwenlang een traditie is en van de hoofdfamilie in de film weinig meer over is.
het wraakspelletje levert een enorm boeiende en soms spannende film op, maar daar tussen in is vooral de ruimte voor de twee families en een dagelijkse leven, tot weer de dag aan breekt (dat traditiegetrouw het shirt van de laatst gedode persoon geel wordt en wraak aan de 1 nabestaande is). Ook de muziek wordt op precies de goeie momenten ingezet en draagt bij aan de gehele sfeer.
Bijzondere film.
Behind the Sun vertelt een universeel verhaal over tradities, familiebanden, (wan)hoop, angst en liefde. Betoverend mooi.
Het verhaal wordt erg krachtig verteld, ik heb geen overbodige scenes gezien.
Met geniale camerastandpunten en prachtige plaatjes.
Dustyfan
Play verkoopt deze versie. Heeft die het juiste beeldformaat? Of hebben jullie een andere uitgave gezien?
Geen idee. Ik heb de film gehuurd op dvd.
De film is ook erg goedkoop in NL (10 euro incl.). Dan heb je NL ondertitels, vind ik altijd wel zo prettig.
Dustyfan
Yep, via Bol. Jammer genoeg heb ik wat minder goede ervaringen met die winkel. Verder allemaal van die vage sites.... Nog even over nadenken.
Toch bedankt
Via Elcheapo vind ik de dvd voor een goede prijs bij een betrouwbare partij:
Dustyfan
Dan is Play met 6 Pond toch goedkoper... Maakt mij immers niet uit of de subs in Engels of Nederlands zijn.
In ieder geval bedankt, Kapp
FisherKing
Erg indrukwekkende film met bloedwraak en eergevoel als achtergrondthema. Maar visueel erg sterk uitgewerkt, met een bijzonder script.
En nog bedankt voor de tip Neo
Dustyfan
Dit moet echt even een bezinken, wat een indrukwekkende film.
Het thema van eerwraak spreekt me in het algemeen niet zo aan, maar hier wordt het op zo een mooie manier 'verteld', dat het van begin tot eind een erg boeiende film oplevert...
Da Jando
En na het zien van Diarios de Motocicleta staat deze boven aan op m'n to see list
Huh, die stond nog geen eens boven aan jou lijst
De wereld is onrechtvaardig...
Inderdaad schandalig dat deze prachtfilm zo genegeerd wordt.
Da Jando
Huh, die stond nog geen eens boven aan jou lijst
De wereld is onrechtvaardig...
Ach, beter laat dan nooit
Miss////
Na het lezen van de reacties hier besloten deze film maar snel te kijken!
De film is prachtig... de muziek, het droevige bestaan dat de 2 broers hebben het harde werken dag in en uit en de liefdeloze relatie tussen de ouders en broers. Wat denk ik komt door de vete tussen de twee families die zowat alle andere broers van Tonio heeft vermoord, hierdoor hebben ze het jongste broertje wat later in de film eindelijk een naam krijgt: Pacu volgens mij ook geen naam gegeven. En daar staat de relatie tussen de 2 broers tegen over. Pacu heeft een brede fantasie en is diegene die Tonio wakker schudt en hem duidelijk maakt dat er meer is dan het maar moeten moorden voor de vete tussen de 2 families. Ik denk dat hij uit eindelijk dood wil gaan en zichzelf op offert voor zijn broer, omdat hij buiten Tonio niks heeft behalve zijn liefdeloze ouders die toch niks om hem geven. En zonder zijn broer wil hij gewoon niet, dus kiest hij er voor om zijn broer het leven te geven zoals zijn fantasiewereld.
Kortom geweldige film... 4.5*
neo
Helemaal waar. Heb deze op een enkele sterveling nog eens gedraaid voor een praktisch lege zaal!
Eyesolation
Krachtig drama, magistrale sfeer, prachtige beelden, schitterend geacteerd!!
Héél sterke film!!
**** 1/2
Anarchist
echt niet mijn soort film
film gaat enorm traag, er gebeurt zeer weinig, personages niet voldoende uitgewerkt..beelden waren wel ok maar het geheel kon me totaal niet boeien
djelle
Abril Despedaçado lijkt zo'n beetje in de vergeethoek te liggen onder cinefielen, en geheel onterrecht eigenlijk. Deze film vertelt de aangrijpende tragiek van een eeuwenoude vete tussen 2 families, die hun geschil "oplossen" via wreedaardige vergeldingstradities ipv naar de vrederechter te stappen. Naast dit boeiende hoofdthema komen er nog andere interessante aandachtspunten aan bod (zoals een gebroken gezin met een tiranieke vaderfiguur waar geen plaats is voor fantasie of plezier) en wordt het harde landbouwersleven anno 1910 mooi geschetst. Het is een beetje jammer dat de personages niet altijd evenveel empathie kunnen opwekken (wegens een iets te dunne karakteruitdieping), maar de sfeervolle cinematografie is zodanig genietbaar dat het uiteindelijk bijzonder weinig invloed heeft op het geheel. Een dikke vette aanrader.
neo
Dat dacht ik toen ik de film zag ook al. Al komt er nu wel wat schot in moet ik zeggen, kijk maar naar het aantal stemmen.
BlueVelvet
Dit is exact dezelfde gedachte die ik had. Ontzettend mooi en sfeervol gefilmd; de jachtscene is echt subliem! Het meeste is al gezegd, inderdaad een aanrader.
kriz1975
Mooie maar trage film. Zeer fraaie opnamen en beelden inderdaad. Je moet van dit genre houden. Wel een film die je na een jaar weer vergeten bent.
maxcomthrilla
In tegenstelling tot de vele positieve reacties hier over de prachtige cinematografie vond ik hem op dit gebied toch wat tegenvallen. Vooral het 1ste half uur leek het wel alsof de film western als subgenre had. De gekozen camerastandpunten vond ik vrij normaal. Iedere leek kan op zo `n manier de natuur in beeld brengen met een digitale videocamera. Op 1 scène na dan en dat was de door Neo ook al beschreven menselijke variant van een konijnenjacht. Verder was het camerawerk te braaf. Daarmee doel ik op het volgende: de beelden bevatten soms een mooi contrast tussen scherpe beelden van de hoofdpersonages op de voorgrond en het landschap wordt geschetst als vage achtergrond. Helaas werd er maar sporadisch van dit stijlmiddel gebruik gemaakt.
De film heeft zo zijn momenten. De scène waarin Tonio, het circusmeisje als zijnde een soort lasso, heen en weer slingert was prachtig. Er zijn echter ook zat momenten dat het simpele verhaaltje mij niet kon boeien. De film is net zoals The Motorcycle Diaries bij tijd en wijlen ontzettend traag. Geen probleem, zolang hij dan maar visueel weet te boeien, en daar liet de film soms toch wat steken vallen. Ik ben benieuwd of ik over 1 jaar nog weet wat er in deze film allemaal gebeurde. Voor als nog maakt het geen diepe indruk allemaal. De wraak context is mooi gevonden als je meeleeft met de personages, maar dat deed ik niet omdat ze weinig diepgang bevatten. Een beetje teleurgesteld dus, want ik had er veel meer van verwacht. 3*
neo
Het lijkt nu net alsof je cinematographie versimpelt tot; heb een mooie omgeving en je filmt wel wat moois.
Wat ik er in zag was het volgende:
Walter Carvalho heeft vooral veel gebruik gemaakt van het natuurlijk licht, en creeert daarnaast een hypnotiserend, stillistische mooie landschap, en bewerksteligt dat de natuurlijk schoonheid de kijker hypnotiseert. Het krijgt een surrealistisch uiterlijk. Daarnaast is de achtervolging ook mede geslaagd door montage en geluid, wat al tesamen dat unieke moment maakt.
Precies. En alsof iedereen zulke mooie kadreringen kan maken.
Wat ik er in zag was het volgende:
Gedeeltelijk eens, de film bevat inderdaad een scala aan licht. De lichte kleuren werkte op mij echter niet hypnotiserend maar bereikte eerder het tegenovergestelde. Ik ging me er tegen verzetten, ik vond het niet echt bijzonder al die lichte kleuren, waaronder die vele gelige zandgronden die de revue passeerde. Tel daarbij op: dorre struiken, een steppe achtig klimaat en weinig groen of blauw getinte kleuren ( behalve dan de lucht met schaapjeswolken, maar die hebben we in Nederland ook ). De landschappen aldaar deden mij een beetje aan een western locatie denken. En zulke landschappen zijn vaak 12 in een dozijn werk.
De film bood na een tijdje gelukkig wel steeds meer kleurenvariatie.
neo
Goed dat is allemaal duidelijk wat je wel en niet beviel. Dat van mij was ook maar een visie waar je je in kan vinden of niet, of gedeeltelijk. Maar waar het mij eigenlijk om ging is hoe jij het leek te versimpelen. Sta je daar nog steeds achter?
maxcomthrilla
Jazeker, op een plek waar de zon veel schijnt heb je nou eenmaal automatisch veel zonlicht. Net zoals je in de woestijn louter licht, geel zand zult aantreffen. Ik had niet het gevoel dat het camerawerk lichter werd gemaakt dan dat de omgeving daadwerkelijk was.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Ônibus 174