• 9.374.662 stemmen

Geregisseerd door: Pedro Costa

Met onder meer: Jeanne Balibar, Rodolphe Burger en Hervé Loos

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Ne Change Rien

In 'Ne Change Rien' zien we de Franse actrice/zangeres Jeanne Balibar repeteren, opnemen, optreden en met een zangcoach oefenen voor een opera bouffe van Jacques Offenbach. De met Balibar bevriende Portugese regisseur Pedro Costa, die zelf het camerawerk deed, filmde haar in lange, statische shots, waardoor alle aandacht gericht is op haar optreden. De film laat zien hoe divers Balibar is. Ook weet Costa het creatieve proces in beeld te brengen, bijvoorbeeld in een scène waarin Balibar en haar gitarist Rodolphe Burger diverse varianten van een lied uitproberen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Een film waar ik pas laat op stem, omdat mijn mening hierover nogal schommelde. Maar inmiddels kom ik tot de conclusie dat ik 'm heel mooi vind. Het is een radicale documentaire. In lang aangehouden, mooie zwart-wit-shots zie je Balibar musiceren, vaak repeteren, soms optreden. Maar nooit sprekend, dus zonder enige vorm van reflectie. En je ziet maar een heel beperkt deel van haar repertoire en dus met veel herhaling. Soms tot vervelens toe. De afgelopen dagen overheerste bij mij af en toe die herinnering, maar steeds meer wint de waardering.

De dag waarop ik de film zag, maakte de operarepetitie de meeste indruk. De pijnlijk eerlijke scene toont hoezeer zingen het uiterste van jezelf vragen is.