• 9.369.514 stemmen

Geregisseerd door: Nils Gaup

Met onder meer: Mikkel Gaup, Ingvald Guttorm en Nils Utsi

Releasedatum: 22 september 1989

Plot Ofelas

Rond het jaar 1000 zwerven barbaarse strijders, 'tjuder', rond in Noord-Scandinavië. Ze vermoorden een familie in een uitgestrekt leeg gebied, maar de zoon, Aigin, weet te vluchten na de moordenaars te hebben gezien. Hij vlucht naar een kamp waar Lappen wonen, maar deze zijn bang dat hij een spoor heeft achtergelaten en vluchten verder. Aigin besluit achter te blijven om zijn familie te wreken, maar hij wordt al snel door de bruten gepakt. Ze dwingen hem de weg naar de andere vluchters te wijzen. Dit doet Aigin, maar hij heeft een plan om onderweg met de barbaren af te rekenen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Wouter

Volgens mij in noorwegen net uit op dvd, maar helaas zonder ondertiteling.

avatar van FisherKing

FisherKing

Jawel, Noorse...

Idioten.

avatar van FisherKing

FisherKing

De taal die in de film gesproken wordt, is wel het Saami, zullen niet alle Noren verstaan, maar waarom geen Engels erbij, is mij ook een raadsel.

avatar van Wouter

Gelukkig wel op de Duitse dvd.

avatar van film-gek

film-gek

Erg mooie film, prachtige natuuropnames maar wat wil je Noorwegen is een prachtig land

avatar van Wouter

Herziening viel mij vies tegen.

avatar van film-gek

film-gek

vorige poster was veel mooier

Deze poster lijkt me uit een ander land?

Enfin, geen onaardig filmpje. Het is met name het al eeuwenoude verhaal dat erg mooi is. Maar de uitwerking is een tikkeltje flets. De opbouw is wel oke, maar wanneer ze onder aanvoering van de jongen eenmaal op zoek gaan naar de tjuder en andersom wanneer de tjuder met de jongen naar het dorp gaan verwacht je een soort epische reis (ik althans) maar dat leek allemaal nogal snel afgeraffeld.

Uitermate geschikt voor een remake dacht ik, maar ik verneem net van Wouter dat die al bestaat.

avatar van Askikker

Askikker

Kijk overigens wel uit als je deze film zoekt;

de alternatieve titel is ''Pathfinder''.

En laat er nou net in t zelfde jaar een andere film uitkomen (over vikingen in ''America'') die óók Pathfinder heet.

Ik had overigens gewoon de Engelse vertaling dr bij.

avatar van John Milton

John Milton

Lang niet gek! Prachtig geschoten, maar zo’n einde voelt mij dan weer veel te geforceerd. Dat doet dan toch een beetje afbreuk.

avatar van Woland

Woland

De film moet het vooral hebben van een hele fraaie en weinig verfilmde Middeleeuwse, arctische setting. We volgen een familie en daarna een Noordse stam ergens in een grijs verleden (ergens in de Middeleeuwen schat ik zo), wiens vreedzame leven in het barre Lapland bruut verstoord wordt doordat een vijandelijke stam (de tjuder) hun land binnendringt. Qua plot is het allemaal niet zo verrassend of interessant, en de acteerprestaties zijn ook niet altijd om over naar huis te schrijven. Om maar niet te spreken over die beer in het begin. Maar dat wordt dan wel weer prima gecompenseerd door, inderdaad, een prachtige noordelijke omgeving en een Lapse setting waar genoeg nieuws in te zien is. Ook wel wat bloederige momenten te vinden. Het is verre van een meesterwerk, maar je kan het slechter treffen met een willekeurig geprikte film.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Avontuurlijke volksvertelling uit de Noorse middeleeuwen, met een geslaagde hoge noordensfeer. Aigin, een jongen wiens ouders vermoord zijn door een vijandige stam vindt zijn toevlucht bij een naburige gemeenschap die hierdoor ook bedreigd raakt. Lokaal bijgeloof en sjamanisme van de Saami vinden ook hun plaats in de film, maar niet in die mate dat het stoort of verveelt. De korte speelduur maakt dit tot een onderhoudende kijkbeurt; de film is trouwens nog bijlange niet verouderd. Verrassend mooie film die me helemaal niet is tegengevallen.

avatar van Collins

Collins

De film van Schrijver en regisseur Nils Gaup speelt zich af rond het jaar 1000 en biedt een inkijkje in de Laplandse nomadencultuur. Een historische avonturenfilm over een jongen die op de vlucht is voor een bloeddorstige bende plunderaars die zijn familie heeft uitgemoord en wraak zoekt.

Over de moordzuchtige Tschuden en de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Nauwelijks ontgonnen terrein voor mij. Mij vielen de overeenkomsten tussen de Noord-Scandinavische bevolking en de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Amerikaanse continent op. Tenten, wapens, werktuig, gezang en rituelen deden me erg aan die uit de Indiaanse cultuur denken. Handige overeenkomsten voor de remake uit 2007 waarvoor de maker niet veel meer hoefde te doen dan de Sami in indianen en de Tschude in Vikingen te veranderen.

Het bijzondere aan de film zit’m wat mij betreft vooral in de omlijsting en in de details. Zo wordt in de film het originele Sami dialect gebruikt. Het maakt de film die eigenlijk gewoon een simpele wraakfilm is, ietsjes authentieker. Hetzelfde geldt voor de mooie beelden van het witte poollandschap inclusief het poollicht dat aan het einde sfeervol wordt ingezet. De aandacht die wordt geschonken aan de gebruiken van de Sami alsmede kleine details zoals de ijskristallen die zich in de gezichtsbeharing van de mannen afzetten, laten zien dat Gaup een prettig gevoel voor detail heeft. En dat helpt bij de ijselijke inleving in deze vrij gangbare avonturenfilm die prettig wegkijkt maar die verhalenderwijs niet uitblinkt in originaliteit.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Sfeervolle prent met een aantal toffe scenes, maar film boet helaas kracht in richting het einde. Neemt niet weg dat dit een verademing is ten opzichte van de hedendaagse CGI rommel. .