• 9.370.356 stemmen

Die Frau mit den 5 Elefanten (2009)

Documentaire | 93 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The Woman with the 5 Elephants

Oorsprong: Zwitserland / Duitsland

Geregisseerd door: Vadim Jendreyko

Met onder meer: Svetlana Geier

Gesproken taal: Duits

Plot Die Frau mit den 5 Elefanten

Documentaire portret van de 86-jarige, van oorsprong Oekraïense Svetlana Geier, die haar leven in dienst stelt van het vertalen van Russische literatuur naar het Duits. Om, zoals ze zelf zegt, haar schuld tegenover Duitsland af te betalen - een schuld waarmee ze zichzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog opzadelde. De laatste twintig jaar concentreert ze zich op de vijf grote romans - ‘de vijf olifanten’ - van Dostojevski. Tegenover haar nauwgezette intellectuele arbeid, die ze samen met een aantal gepensioneerde vrienden uitvoert, zet de film Geiers alledaagse bezigheden in en om het huis: appels schillen, thee maken en de kinderen en kleinkinderen ontvangen. Wanneer ze voor een gastdocentschap in Kiev wordt uitgenodigd, keert ze voor het eerst sinds vijfenzestig jaar terug naar haar geboortegrond.

Svetlana Geier

Anna Götte

Hannelore Hagen

Jürgen Klodt

Mug

Behoorlijk indrukwekkende met briljante humor en oprecht drama doorspekte documentaire portret van een bejaarde vertaalster.

Is het interessant om dit oude besje te zien strijken, koken en boodschappen doen? Nee, eigenlijk niet....maar....wat ze bij die handelingen vertelt - liever gezegd filosofeert - heeft een eigenaardige grote impact op de kijk op het leven en de kunst van het vertalen, danwel de grote hamvraag, waartoe de drang om iets te vertalen, terwijl de perfectie alleen kan zitten in het origineel. Interne worstelingen en uitdagingen, klein van aard, groot van impact.

Knap document dat stemt tot nadenken en reflectie. Geier is nog steeds bezig met de olifanten, ook niet zo vreemd op de manier hoe ze het aanpakt. Het slijpen van potloodpunten was nog nooit zo 'jaw-breaking'.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

En op nummer 1 in de publieksstand op het IFFR, niet? Met een onwaarschijnlijk gemiddelde, waarbij zelfs Shawshank een dwerg is.

Mug

Ah, grappig...maar vooral fijn. Het wordt wel eens tijd dat er iets kleins/onbekends zonder een Nederlandse bioscooprelease de publieksprijs wint dan de grotere titels van de afgelopen 3 jaar.

Kwam op het internet nog een mooie recensie tegen van een Duitse krant, die de documentaire betitelde als een matroesjka, u weet wel, zo'n houten poppetje met daarin iedere keer een kleiner poppetje. Van buitenaf een leuk poppetje, maar langzaam aan dring je binnen tot in de kern.

Overigens een oorverdovend applaus en geen 1 persoon die de zaal heeft verlaten tijdens de voorstelling. En nee, die zat echt niet vol met grijze muizen, meer dan de helft van de bezoekers was toch echt redelijk jong. Overigens zijn de stemmen van gisteren niet meegenomen in de tussenstand die nu on-line staat. In de top 10 van nu staan maar liefst 5 titels die nog niet zijn aangekocht (ik heb Yo, Tambien nog maar even meegerekend, heb nog niets officieels gehoord w.b. een aankoop).

avatar van starbright boy

Mug schreef:

Volgens de filmkrant die net voor het festival verscheen gaat A-film 'm uitbrengen.

avatar van Robi

Robi

Leuke documentaire over een van oorsprong Oekrainse vrouw die in Duitsland het werk van Dostojevski op haar eigen wijze vertaalt naar het Duits, en waar tevens haar levensverhaal wordt belicht inclusief een reis naar haar geboorteplaats. Een heel mooi gegeven en ook mooi in beeld gebracht. Je krijgt ook een mooi beeld van de vrouw zelf en haar levenswijze en filosofieën. Daar neemt de maker van deze documentaire ook erg de tijd voor, en dat is waar het in documentaire voor mij dan ook aan mank gaat. Het gaat allemaal wel erg langzaam en duurt allemaal wel erg lang.

Als de film niet langer dan een uur had geduurd had die waarschijnlijk aan kracht gewonnen.

Mug

Het tempo (waarom hebben veel mensen toch last van het vlug-/haast-syndroom?) is juist niet het mankement van de documentaire. De impact van de woorden van Geier laat je zo in je inwerken, in plaats van ze onmiddellijk te vergeten. Een uur lang een talking head die maar door en door inhoudelijk sterk blijft babbelen, dan gaat juist mijn aandacht verloren. Maar goed, ik zit ook niet meer in de collegebanken natuurlijk....

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Fantastische docu gezien op iffr 2010. Het mooie aan de docu vond ik dat deze bejaarde vrouw mij wist te boeien door haar humor en haar prachtige en innemende verhaal.