• 9.372.602 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Budd Boetticher

Met onder meer: Richard Lapp, Anne Randall en Audie Murphy

Plot A Time for Dying

"Only he knew it was...a time for dying"

Een jonge boerenzoon die handig is met de revolver, besluit dat het tijd wordt om zijn leven rigoreus om te gooien en probeert een leven op te bouwen als premiejager. Tijdens zijn tochten wordt de jongeman bezocht door verschillende helden van het wilde westen. Zo ontmoet hij Judge Roy Bean en Jesse James. De helden uit het verleden geven de jongen adviezen hoe te overleven in het westen.

Cass Bunning

Nellie Winters

Billy Pimple (as Bob Random)

Judge Roy Bean

Jesse James

Sam - the Bartender

avatar van Barfly

Barfly

De laatste film met Audie Murphy.

Nogal een wrange titel van de film.

"This was Audie's last movie. Unfortunately, Audie Murphy was killed before the film was finished. Consequently, 20 minutes of film featuring Audie was never shot. As a result, Audie appears in only one scene."

avatar van Barfly

Barfly

Murphy, met baardje, is ongeveer een minuut te zien als Jesse James, vergezeld door zijn broer Frank en Bob Ford. Judge Roy Bean komt ook nog voorbij, en dat is eigenlijk het aardigste gedeelte van de film.

Ik vond het maar een matige film met een apart en abrupt einde. Het is net of de film nog lang niet af was, maar de laatste draaidag wel een feit.

avatar van lezertje

lezertje

Barfly schreef:

De film was inderdaad nog niet. Murphy kwam tijdens het maken van de film te overlijden, terwijl er nog veel scènes met hem gedraaid moesten worden.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

De laatste film met Audie Murphy.

De acteur kwam op 28 mei 1971 om het leven bij een tragisch ongeluk met een privévliegtuig. Het ongeluk werd grotendeels veroorzaakt wegens slecht weer en zicht. Samen met Budd Boetticher richtte hij de filmmaatschappij Fipco op. Grotendeels om nog meer films zoals deze uit te brengen. Helaas waren de financiële omstandigheden slecht. Het heeft Murphy ruim anderhalf jaar gekost om geld bij elkaar te krijgen, en de film te voltooien. De rol van the Kid zou oorspronkelijk worden vertolkt door Peter Fonda.

Ondanks de korte tijdsduur en een laag budget, blijft dit een redelijke western om eens te bekijken. Al is het alleen maar voor Audie Murphy.

2,5 *

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Korte, maar sterke, rol van Audie als Jesse James.

De rest van de film kon mij ook bekoren.

Lapp en Randall spelen ook goed.

Goed verhaal, had wel wat langer mogen zijn.

Audie zo prominent op de poster te zetten is wel misleidend.

avatar van starbright boy

Als nakomertje op hun eerdere Boetticher boxset (out of print). Begin 2022 een blu ray release van deze film bij de vrienden van Indicator.

avatar van starbright boy

Nu officieel aangekondigd voor maart.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Release 21 maart '22

New restoration from a 2K scan of the original negative by Powerhouse Films

Audio commentary with western experts C Courtney Joyner and Henry Parke (2022)

Appreciation by filmmaker and author Christopher Petit (2022)

Just Like Jesse James (2022): Kim Newman, author of Wild West Movies, discusses the many film portrayals of the famed outlaw

New and improved English subtitles for the deaf and hard of hearing

Limited edition exclusive booklet with a new essay by Paul Duane, archival interviews with Budd Boetticher and Audie Murphy, and film credits

avatar van starbright boy

Budd Boeticher was een decennium bezig geweest om een documentaire van de grond te krijgen over de stierenvechter Carlos Aruzza. Dat lukte niet, maar hij had sinds 1960 geen film meer gemaakt daardoor en was in geldnood zelfs in de gevangenis in Mexico beland. En hierna zou hij ook geen speelfilm meer maken, Audie Murphy was een acteur op zijn retour en hij had gokschulden. Volgens Budd Boeticher maakte hij de film voor Murphy (met hem als producent) om hem te helpen. Volgens wat ik kon vinden overleed Murphy nadat de film in premiere was gegaan. Dus is het bedoeld dat hij er maar vijf minuten inzat. Lucien Ballard schoot de film en in hetzelfde jaar schoot hij ook True Grit én The Wild Bunch.

Naar het schijnt is Richard Lapp gecast omdat hij leek op een jonge Audie Murphy. De film is een soort bizarre botsing van een klassieke western met een revisionistische western. De film heeft een aparte sfeer, beetje ongrijpbaar. Soms bizar grappig. Het is ook een film in de schaduw van legendes. We hebben natuurlijk Murphy als een bijna gentlemen-achtige voorstelling van Jesse James. Maar ook een prachtige Victor Jory die van rechter Roy Bean is een soort dronkelap maakt die best willekeurig straft. Het gaat deels om geen legende worden, Lapp krijgt van jesse James te horen dat hij te nerveus is en als hij zichg bij hem wil aansluiten kan hij ervoor zorgen dat dat verdwijnt. Cass Bunning kiest voor de nette weg en bekoopt dat met de dood. Zijn vrouw komt vervolgens terecht bij de bordeelhoudster waar hij haar uit redde (een prachtig gecaste Beatrice Kay.

Een bijzondere film. Veel beter dan ik verwachte. Die speelt met de legendes van het westen en gaat over het lot en het kwaad wint op het einde. De film oogt prachtig en als cadeautje krijg je nog een einde dat de hele film rond maakt.

Ik zou deze vreemde film niet zomaar aan iedereen durven aanraden, maar ik vond dit een prachtige film. Ik ben zelfs de hoogste stemmer op de site zie ik nu.

De Boettichers die ik had zijn nu op. Maar hij staat op mijn lijstje van regisseurs waar ik zo veel als ik kan van wil zien en vinden.