• 9.371.784 stemmen

Genre: Drama / Oorlog

Geregisseerd door: André De Toth

Met onder meer: Marsha Hunt, Alexander Knox en Henry Travers

Plot None Shall Escape

"NAZIS! QUISLINGS! WOMEN KILLERS! FIRST COMPLETE STORY OF THE TRIAL OF THE NAZI WAR CRIMINALS!"

De Duitse oorlogsveteraan Wilhelm Grimm keert terug naar zijn geboorteplaats aan de Duits-Poolse grens. Hij pakt zijn vooroorlogse baan van onderwijzer weer op. Maar hoe verder de tijd strijkt, hoe verbitterder en cynischer Grimm wordt. Grimm denkt na over zijn grimmige verleden. In flashbacks zien wij dat Grimm zich kan zich herinneren dat hij een jonge studente heeft verkracht, nadat zijn verloofde hem verlaten heeft. Daarna is hij door de bewoners uit zijn dorp verbannen. Grimm voelt zich aangetrokken door het nationaal-socialisme en meldt zich aan bij de Gestapo. Nadat hij is opgeklommen tot een moordlustige commandant bij de Gestapo, keert hij terug naar zijn geboorteplaats. Na de Tweede Wereldoorlog moet Grimm verschijnen voor het Neurenberg-tribunaal.

Marja Pacierkowski

Lt. Gersdorf

Jan Stys as a Man

avatar van Movsin

Movsin

"The time of story is the future. The war is over."
Oscarnominatie voor de originaliteit van het script en dat mag wel, vermits we hier al een voorsmaakje krijgen van hoe een proces rond bestraffing van oorlogscriminaliteit zal verlopen. Zie titel van de film: geen ene zal zijn straf ontlopen...
Best knap en overtuigend opgebouwd met de stevige getuigenissen tegen een man die het nazisme extreem in zich droeg en hoe een Poolse gemeenschap daar het slachtoffer van werd.
Film slaagt er in te boeien over de ganse lengte al lijkt de slotfase van de oorlogsjaren wat minder met die plotse inkeer van een volgeling, de niet nader verklaarde dood van een hoofdpersonage, enkele extreme daden...
Een goede oorlogsfilm die ons nog eens herinnert aan het afschuwelijk fanatieke nazi-regime.
Knappe vertolkingen. Zeker te citeren Alexander Knox in de hoofdrol van de man die de vrede uit vele mensenlevens haalde.

avatar van clubsport

clubsport

Als drama goed geslaagd maar Of dit als karakterstudie voor de typische nazi geloofwaardig is valt te betwisten .

Feit blijft toch wel dat het gros van de nazi's hun slachtoffers niet kenden op geen enkel persoonlijk vlak en het daardoor ook makkelijker was om ze om te brengen

Nietemin een goed drama op zich .