• 9.370.356 stemmen

La Hora de los Hornos: Notas y Testimonios Sobre el Neocolonialismo, la Violencia y la Liberación (1968)

Documentaire | 260 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: La Hora de los Hornos / The Hour of the Furnaces

Oorsprong: Argentinië

Geregisseerd door: Octavio Getino en Fernando E. Solanas

Met onder meer: María de la Paz, Fernando E. Solanas en Edgardo Suárez

Gesproken taal: Portugees, Spaans en Engels

Plot La Hora de los Hornos: Notas y Testimonios Sobre el Neocolonialismo, la Violencia y la Liberación

Documentaire die het startschot gaf voor de Third Cinema Movement en Zuid-Amerikaanse cinema op de internationale kaart zette. De documentaire combineert nieuw en oud beeldmateriaal om zo de geschiedenis van Argentinië uit te leggen. Van de Spaanse invasie tot en met moderne legerperikelen.

Zichzelf (archiefmateriaal)

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

De versie die ik zag duurde een miezerige 4 uur,maar dat mag de pret niet drukken.Dat dit het manifest was van de 3de cinema klopt,dat hier voor het eerst de Zuidamerikaanse cinema op de kaart werd gezet is ietwat overdreven.Hoe dan ook:de progressieve krietisie aller landen kwamen in 68 natuurlijk klaar op deze ultieme 68 film,waarvan in het decadente west'n alleen het 1ste deel werd vertoond,trouwens.

Voor alle duidelijkheid:de film was eigenlijk opgezet als een dialectisch project met uitnodiging tot discussie,maar als je hem puur op beeldscherm bekijkt blijft slechts de ronkende retoriek van de makers over,die allicht ook gedateerd is.

Zoals we van een dialectisch opgezette film mogen verwachten is hij opgezet in 3 delen,waarvan het eerste het boeiendst is.Beslaat ongeveer 90 minuten en is een soort intellectuele montagebombardement met mitrailleur salvo tempo,en bevat in die 90 minuten honderden shots.

Een deel daarvan beslaat docu footage en zelf geschoten beelden van de misère in de 3de wereld en AR in het bijzonder,maar er zit ook veel materiaal in met verwijzingen naar decadente pop culture in het westen,footage uit een film van Ivens en de onvermijdelijke coca cola reclames Godard stijl. Invloeden van die Godard en Eisenstein zijn duidelijk, zie ook de typografie tussendoor met citaten van -terecht-vergeten grootheden als Sartre,Fanon of Césaire.Het slot is legendarisch:een still van 3 minuten,voorstellende een dode Che.

De inhoud van de neo-marksistiese revolutionaire boodschap kunt u verder wel dromen.

De softies haken hierna af,de diehards gaan onverdroten verder.Het 2de deel van 2 uur is in het decadente west'n slechts door 1 mens bekeken:ik

Een soort college Argentijnse geschiedenis die oorspronkelijk moest worden onderbroken voor een brede discussie,maar ik moest het dus doen met beeld dat even op zwart ging.Toch wel degelijk interessant omdat Peron,van wie wij menen te weten dat hij een halve nazi was,hier wordt voorgesteld als de aanvoerder van de proletarische strijd...daar zouden die linkse intellectueeltjes niet van hebben teruggehad,als ze hadden gekeken.

Beelden bestaan voornamelijk uit politiegeweld en interviews met de slachtoffers daarvan.Boring,dus.

Het derde deel is het kortst en is niets meer of minder dan een oproep van 40 minuten tot gewapende strijd,want volgens de makers dient geweld met nog meer geweld te worden beantwoord.Wel cool,eigenlijk is dit een soort Bronson docu

Enfin,de nasleep is bekend: Peron kwam een jaar later terug uit ballingschap,er brak een burgeroorlog uit en het leger greep niet te zachtzinnig in wat leidde tot de beruchte junta dictatuur..Poitiek inzicht kunnen we de makers verder wel ontzeggen.

avatar van houbi

houbi

Dit drieluik is blijkbaar verknipt, want momenteel wordt enkel nog deel 1 (90min) vertoond in sommige (filmarchief)bioscopen.

Of deel 2 en 3 nog vertoond worden... geen idee.

Ik zag enkel deel 1 en voel me al een 'lucky bastard', want het is niet evident om deze prent nog irgendwo te bekijken.

La Hora de los Hornos is een uitgebreid guerilla-pamflet, door Solanas in de clandestiniteit gedraaid en vertoond. Bevlogen, lyrisch, wreed en in een bijtende montage gegoten: een snelcursus revolutie.

Mochizuki Rokuro

Weinig concrete info..., maar komt dit 17 mei in EYE ???? Cineclub Vrijheidsfilms+ La hora de los hornos bij EYE Film in Amsterdam | EYE - eyefilm.nl

Je zou een link verwachten met het 1968-revolutie programma, maar daar staat-ie (nog) niet tussen. 1968: You Say You Want a Revolution | EYE - eyefilm.nl

avatar van beavis

beavis

nice! (hopelijk niet in zaal 2 toch... )

en 160 ipv 260 minuten?... nog even wachtten op wat meer info dus

Mochizuki Rokuro

Inmiddels wat meer info, maar het geeft niet echt antwoorden op de vraag of deze film nu (geheel) wordt vertoond. Er komen drie films (waaronder deze), een inleiding en muziek tussendoor. Op basis van wat ik nu kan ontrafelen komt er denk ik slechts een van de drie delen (zonder ondertiteling?), waarschijnlijk het eerste als ik andere berichten in dit topic lees. Dus is ca. 90 minuten van de 160 minuten van het programma het eerste deel van La Hora de los Hornos. Oh ja, inmiddels ook toegevoegd aan het 1968-programma. Dat nu inmiddels redelijk compleet lijkt.

avatar van beavis

beavis

Eigenlijk heeft pippo alles alweer goed verwoord. Nu ik het hele ding heb gezien, is het me ook duidelijk dat inderdaad het eerste deel alleen in het Westen is vertoond en daarom waarschijnlijk ook nu weer gerestaureerd. Maar dat is wel jammer want de intentie van de makers voor en met de film ligt toch echt duidelijk in de overige twee delen. Het eerste deel eindigt wel heel mooi in eerst een opzwepend stuk snelvuur-montage en daarna een minutenlang aangehouden shot van Guevara.

Het eerste deel is al een sterk staaltje pamflettisme. Maar in het tweede deel wordt er echt een dialoog aangegaan met de kijker, met de zalen waar de film werd vertoond. Het laat 20 jaar van de Argentijnse geschiedenis zien (1945 - 1965) met daarin de opkomst en ondergang van Peron en stelt de vraag welke fouten tot die ondergang hebben geleid en hoe de strijd tegen het imperialisme en neokolonialisme, die in het eerste deel worden benoemd aan dé schuld van alle armoede en ongeluk in Argentinië, nu kan worden voort gezet. Het korte derde deel is aan de ene kant een epiloog met een aantal persoonlijke verslagen en meningen van mensen die de filmmakers tijdens hun onderzoek hebben ontmoet, maar meer dan dat ook een regelrechte justificatie en oproep voor gewapende strijd! Een conclusie die je niet vaak zo uitgesproken gepropageerd ziet worden. Sekigun-P.F.L.P: Sekai Sensô Sengen (1971) schiet me nu te binnen, maar meestal is er toch meer ruimte voor nuance. Recent zag ik Mourir à 30 Ans (1982) waarin je goed ziet hoe jongeren die gedesillusioneerd zijn als de burgerlijke 'revolutie' van Parijs '68 net zo snel verdwijnt als ze kwam, in hun eigen "bubble" langzaam evolueren richting gewapende milities (wat in Duitsland en Italië veel extremer gebeurde nog)... maar dan is de Zuid-Amerikaanse werkelijkheid met zoveel meer armoede en onderdrukking, en het voorbeeld van Cuba ter inspiratie, toch echt wel even iets anders!

deel 1. "neocolonialism and violence" 85'

deel 2. "the time of liberation" 110'

deel 3. "violence and liberation" 34'

bij elkaar afgerond 230 minuten

beavis schreef:

deel 1. "neocolonialism and violence" 85'

deel 2. "the time of liberation" 110'

deel 3. "violence and liberation" 34'

Dat is ook precies de speelduur van de delen op de 2DVD van Trigon die ik zondag zag. Beeldkwaliteit van delen 2 en 3 was trouwens niet veel minder (misschien wel iets) dan die van deel 1. Geen idee hoe zich dat verhoudt tot de vermeende restauratie van dat eerste deel. Was in elk geval prima te doen allemaal.