• 9.372.844 stemmen

Le Jeu de la Vérité (1961)

Misdaad / Mystery | 80 minuten

Genre: Misdaad / Mystery

Alternatieve titel: The Game of Truth

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Robert Hossein

Met onder meer: Robert Hossein, Françoise Prévost en Paul Meurisse

Gesproken taal: Frans

Plot Le Jeu de la Vérité

Een soiree bij een succesvolle romanschrijver wordt verstoord door een ongenode gast die zegt voor één van de aanwezigen een compromitterende brief te hebben die hij later zal voorlezen. Als het licht uitvalt tijdens een onweer, wordt de man vermoord en is de brief verdwenen, waarna er een politieman arriveert die ook niet blijkt te zijn wie hij voorgeeft.

L'inspecteur de police

Guylaine de Fleury

Jean-François Vérate

Solange Vérate

Florence Geder

Françoise Bribant

Guillaume Geder

La fille eurasienne

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Nog geen stemmen voor een film van Hossein met oa hemzelf, Servais, Rivière, Meurisse, een piepjonge Trintignant en Dalia Lavi ?
Merkwaardig filmpje warvan ik niet precies weet wat de bedoeling ervan is: het begint als een regelrechte Agatha Christie/gothic murder mystery spoof met mystery auteur Servais die een stel vrienden uitnodigt in zijn gothische landhuis waar hij hun op het orgel- origineel- vergast op de toccata en fuga in D-klein van JSB, intussen worden de gasten 1 voor 1 geintroduceerd en al snel begrijpen we dat ze niet veel goeds herbergen...
Servais komt met het voorstel tot het volgende spelletje: truth or dare. De stemming wordt zo al snel verstoord en het wordt er niet beter op als Ongenode gast Meurisse opduikt met een Vietnamese importbruid aan zijn zij die het gezelschap begint te chanteren, met zoals u hierboven kunt lezen voor hem fatale afloop.
Al verdacht snel verschijnt de politie ten tonele in de figuur van Hossein, maar die flikken maken het er zoals gekend vaak slechts erger op.
We denken dan dus dat dit een 10 little niggah verhaaltje gaat worden, maar dat valt tegen en de verdere afhandeling is nogal onbevredigend, of moeten wij dit zien als een deconstructie van het genre NV style? De cinematografische invloeden van dit strominkje zijn iig duidelijk, maar het tweede deel van de film wordt vooral gebruikt als vehikel voor de obligate anti-bourgeois retoriek en de deconstructie wordt niet consequent doorgevoerd..
Zo rest een film die wat verzandt in goede bedoelingen, waarbij dient te worden opgemerkt dat het begin wel erg aan murder by death doet denken, maar dat terzijde.
Muziek werd als gebruikelijk verzorgd door Hossein sr.