• 9.377.427 stemmen

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 16 september 2010

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The American

Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?

avatar van Awake78

Awake78

Ja het is inderdaad een kunst zoals hij het doet, maar haalt daarmee wel de cinema uit de film. Niet dat de film zoals deze met snelle beelden en/of actie hoort, maar zoals ik al eerder zei boven ergens - hij bouwt wel spanning op maar doet er niks mee. De climax wordt niet ingelost maar tegelijkertijd maakt hij je wel warm voor iets wat dus niet komen gaat. En dat doet ie dan 'verkeerd'.

Verder prima film hoor begrijp me niet verkeerd, zou kunnen dat mensen het verkeerd hebben ingeschat maar dat laat koud dat mensen het dan toch niks vinden. Dat kan. Ik had bijvoorbeeld Rise of the Planet of the Apes verkeerd ingeschat, maar vond hem wel geweldig

avatar van TheShadowking

TheShadowking

Die schat ik ook zeer laag in, heb hem nog niet gezien

Awake78 schreef:

Dat ben ik dus totaal niet met je eens. Ik vond de spanning dus wel perfect en zeker niet dat hij er niets mee deed. Hij deed er wel degelijk iets mee, alleen niet op de conventionele manier.

De climax wordt niet ingelost? Het eindigde toch? Dat lijkt me de climax en nog letterlijk een knallende ook.

De regisseur doet per definitie ook niet snel iets 'verkeerd'. Hooguit had jij het liever anders gezien.

Het feit dat hij het in deze film eens anders doet en de kijker dwingt om te zien en niet alleen te kijken vind ik geniaal.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Awake78 schreef:

Misschien begrijp ik het niet helemaal, maar volgens mij brengt Corbijn juist de cinema terug in de film; beeldtaal boven woorden.

Thorak schreef:

Precies, en "anders" betekent in dit geval terug naar de bron van de film, en dat is nog altijd bewegend beeld. Ook Kubrick was ooit als fotograaf begonnen, dus Corbijn bevindt zich in goed gezelschap.

Thorak

Gelukkig nog niet, Corbijn leeft nog!

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Thorak schreef:

Gelukkig nog niet, Corbijn leeft nog!

Ik vond hem er al zo goed uitzien, zeker voor een lijk.

Goed verwoordt trouwens!

Dat gaat in deze film helemaal op. Ik ben er nog niet uit of dat de meesten dat (nog) niet inzien of het gewoon niet waarderen.

avatar van Awake78

Awake78

Nee, bij een film wil de meerderheid van de kijkers vermaakt worden door middel van een combinatie van beeld, geluid, effecten, acteerwerk etc. en niet zo eenduidig als jij (xav) het stelt (beeld boven woorden). Je hebt natuurlijk wel gelijk dat dat cinema inhoudt, dat moet ik toegeven en op mijn eerdere mening terugkomen. Ik bedoelde eigenlijk met 'hij haalt de cinema eruit' meer de vaart in de film, het tempo, het verslijten van de minuten, het fijn om naar te kijken x-factor.....zoiets. Denk dat je me wel begrijpt

Toch goed om te zien dat er toch mensen zijn die deze film wel kunnen waarderen, want ondanks mijn ietwat laag uitgevallen score draag ik deze film en zulke films in het algemeen een warm hart toe. Ook ik hou van 'onconventionele' films, zoals Thorak het noemde, maar deze kwam gewoon wat te kort. Ik had het inderdaad liever anders gezien

Awake78 schreef:

Maar deze film draait juist om het beeld en het acteerwerk! Je moet bij deze film niet kijken wat er allemaal voorgekauwd wordt, maar juist naar het beeld dat geschept wordt door de camera en het acteerwerk! Enige dat deze film dan niet heeft zijn spectaculaire effecten, alles is juist erg realistisch weergegeven en daardoor is er geen spektakel zoals velen verwachten. Maar juist dat vind ik deze film zo sterk maken. Beeld boven woorden is sowieso de essentie van iedere film en zeker bij deze.

avatar van TheShadowking

TheShadowking

Thorak schreef:

Beeld boven woorden is sowieso de essentie van iedere film en zeker bij deze.

Ligt er maar net aan wat voor film je het over hebt. De essentie van een films is de ervaring wat mij betreft.

avatar van davez

davez

Geen spanning gevoeld, weinig dialogen en een gekunstelde halsoverkop verliefdheid op een prostitué. Hoe, wat , waarom. Geen idee. De scene aan de rivier in het water was zo voorspelbaar. Nog wat katholiek gezwam van een priester erbij, gesprekken die verder ook niets verklaren. Veel korte nietszeggende scènes.

Ik weet het niet maar voor mij kwam de film niet goed over.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

De film begint heel spannend. Met die schietpartij. Wat was het schrikken dat hij opeens zijn vriendin neerknalt. Je verwacht aan de hand van deze scène ook wel een spannende thriller vol spanning en sensatie. Maar na deze scène komt alles in een veel rustiger vaarwater. En ik vond het eigenlijk wel heel prettig. Er worden je allemaal schitterende beelden van het stadje en de omgeving voorgeschoteld en dat allemaal in een hele prettige sfeer.

Het acteerwerk van Clooney vond ik ook heel sterk. Ik vind dit eigenlijk wel zijn sterkste rol die ik tot nu toe gezien heb. Wat werd zijn eenzaamheid sterk weergegeven. Aan de ene kant is hij heel afstandelijk en bang om mensen toe te laten en aan de andere kant zie je heel erg doorschemeren hoe erg hij naar menselijk contact verlangd. De relatie die hij met de prostituee krijgt die ook heel eenzaam is vond ik heel mooi.

avatar van JJ_D

JJ_D

Slecht. Mooie plaatjes, dat wel, en ook Clooney acteert goed, maar de clichés druipen van het verhaal af. En veel bloot maakt nog geen arthouse.

Te Amerikaans, over de hele lijn (sentimentele muziekjes, flets verhaal, stompzinnige dialogen, eenzijdige plot).

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Toen ik over deze film las, wist ik al dit hij me zou aanspreken. Sfeervol, weinig dialogen, eenzame man, huurmoordenaar, een Italiaans dorpje, een meer dan geweldige poster... Toch een soort Le Samourai, wellicht.

Na de film gezien te hebben bleef ik toch met een gedeeltelijk leeg gevoel achter. Het verhaal was mij net iets te dunnetjes. De film verveelde echter geen moment, integendeel. Prachtige shots en op zijn tijd is de film erg traag, wat mij, mits goed gedaan, ook vaak wel aanspreekt. Ook over Clooney ben ik wel te spreken. Het best vond ik de sfeer, zo sterk neergezet. Maar toch kom ik niet verder dan 3,5*, en waarom precies is nogal moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk toch een te teleurstellend einde. Al met al een prima score, maar geen topscore.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

JJ_D schreef:

Haha, dat is vrij precies. Je rondt echter verkeerd af. 2,25 moet uiteindelijk een 2,5 zijn, lijkt mij.

avatar van JJ_D

JJ_D

PaulieWalnuts schreef:

Ik hanteer een eigen logica daarin.

avatar van adso

adso

Prachtige locatie en prettige aftiteling, dat is alles… Sorry Anton!

Moet zowat de slechtste film zijn die ik in lange tijd heb gezien. De film komt totaal niet over, is heel voorspeelbaar en heeft een irritant hoog cliché-gehalte. Vooral dat gezwans met die priester en dat halsoverkop verliefd gedoe met die prostituée stoten mij tegen de borst. Dus eigenlijk de ganse film, want meer gebeurt er niet in.

Dramatisch.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

De Blu-ray van deze prachtige thriller zit momenteel bij Play in actie '2 voor € 19'. .

avatar van Humphrey

Humphrey

De film is emotioneler dan verwacht. Helaas heeft het gehele verhaal weinig inhoud. Gelukkig zijn er nog de acteerprestaties van George Clooney; Thekla Reuten en Violante Placido. 3*.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Met Control had deze Nederlander voor wat mooie beelden gezorgt inclusief een sterke boodschap die gedragen werd door de veelzijdige acteur Sam Riley. Hier ontbreekt de magie, de kracht en de fascinerende lading. George Clooney heeft vrijwel continu één gezichtsuitdrukking en dat is saai, zeker in zo'n scenario waarin niets gebeurt. Hij moet wat zaakjes afhandelen voor zijn baas heeft daarbij nog ruime tijd om aan te pappen met wat dames die zijn pad kruisen. That's it, niet meer dan dat en ik hou best van een rustig tempo met eenvoudige shots maar het is nu vooral statisch en vaak hetzelfde. Helaas, dit is een teleurstelling.

Thorak

Kijk de film nog eens en let dan vooral op de details. Bedenk dan ook goed wat hij allemaal doet en waarom, je zult dan opeens merken dat er heel erg veel gebeurd in deze film! Zeker als je de afloop al weet zul je veel details beter kunnen plaatsen denk ik.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik denk niet dat die herziening snel zal plaatsvinden. Zou je misschien enkele details kunnen noemen die veel toevoeging hebben?

Thorak

Lees een aantal pagina's terug zou ik zeggen.
Maar je moet niet alleen kijken naar dingen die gebeuren, maar met name naar HOE dingen gebeuren. Als je deze film zo bekijkt heeft de film erg veel te bieden. Bijvoorbeeld de kogels die hij in het snoep blikje doet, alles wat hij met het geweer doet doet hij met handschoenen aan, maar de kogels doet hij zonder handschoenen in het blikje en drukt zelfs extra goed een afdruk op een van de hulzen. De reden waarom mag je zelf verzinnen als je de overige van dit soort details hebt gezien.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Van Anton Corbijn, regiseur van de uitstekende biografische film over Ian Curtis, zou je niet snel verwachten dat hij, na een hele geschiedenis aan muziek-docu, en fotografie ineens een thriller gaat maken. Dat doet hij dus wel met de zeker wel geslaagde The American en Corbijn heeft dit ook echt zowat op zijn on-Hollywoods gedaan. Geen spectaculaire knalpartijen, geen heldendom, gewoon pure subtititeit. Om over de montage maar te zwijgen.

George Cloony zet hier een schitterende rol neer als de huurmoordenaar waar het allemaal om gaat: genaamd Jack. Die nog gerant staat voor de laatste klus in zijn leven, na een mislukte missie in Zweden. En die Zweden locatie deed me gelijk denken aan een foto van U2 met het besneeuwde Zweedse platteland op de achtergrond (ook gemaakt door Corbijn) Al snel gaat Jack voor de volgende klus naar Italie. Geen grote steden zoals je vaak van dit soort films verwacht, nee gewoon klussen in uiterst sfeervolle rurale Italiaanse dorpjes. Waarin we ook, zoals Corbijn het bedoeld heefd, een opvallende western-sfeer, met het good old: eenzame man in een eenzaam stadje thema. Ook de 2 vrouwelijke spelers waren goed en dan ook met name de Nederlandse Thekla Reuten. Er word overgens nergens gezegt dat ze een Belg is in de film. Ook die Clara was erg mooi. De aanwezige, niet spectaculaire, actiescenes zagen er ook erg mooi uit. Het einde was ook pakkend.

Nee, Corbijn is met zijn Thriller-idee flink geslaagd. Laat hem maar met nog iets nieuws komen!

avatar van DiDa

DiDa

Voor de 2e keer bekeken (nu op blu-ray) en wat een fantastische film is dit! Een zeer trage film inderdaad, maar ieder shot, iedere blik van een personage is zo veelzeggend. De 2e keer heb ik nog veel meer details gezien en Corbijn weet de spanning zeer goed op te bouwen. Daarnaast speelt Clooney fantastisch en zijn de camerashots van de omgeving adembenemend. Deze film biedt zo veel meer dan je in eerste instantie denkt. Echt een meesterwerk. Ik ga deze dan ook gewoon 5 sterren geven!!

avatar van Arnie

Arnie

Violante Placido

Maar voor de rest stelt dit toch bar weinig voor. Een dun verhaal is in zichzelf niet erg, maar wel wanneer het hoofdpersonage ongeloofwaardig handelt. Het mysterie dat Clooney probeert te zijn heeft weinig om het lijf, en samen met de iets aanwezige clichés maakt dat de film toch vrij banaal en inhoudsloos. Mooie beelden van l´Abruzzo en Violante Placido kunnen dat (net) niet redden.

avatar van Bla

Bla

Ik moest bij deze film heel erg aan Kubrick denken om één of andere reden.

avatar van totti999

totti999

Prima film. Clooney is toch wel top.

Mooie beelden zijn wel aan Corbijn toevertrouwd blijkt maar weer.

Vond er net teveel te lang gerekte scenes in zitten om er een top-waardering aan te geven.

avatar van Movsin

Movsin

Een bedreigde en tot inkeer komende (bovendien nog verliefd) huurmoordenaar is het thema van deze film die het meer moet hebben van stille sfeerschepping dan van veelvuldige lawaaierige acties. Een beetje ongewoon voor het genre al blijven er toch nog heel wat clichés in hangen.

Typisch is weeral dat de figuur van de huurmoordenaar (toch een verwerpelijk beroep) een zekere sympathie opwekt, al is de persoon van George Clooney, die trouwens voorbeeldig acteert, daar natuurlijk niet vreemd aan.